SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Valilik: Kız Meslek Ana Binası Yıkılmayacak..

A- A+ PAYLAŞ

ANA BİNA OKUL OLARAK KULLANILACAK, EK BİNA İSE.. Malatya Valiliği, daha önce, Elazığ-Sivrice merkezli deprem sonrasında Malatya'da depremden zarar gören ve yıkılacak okullar listesinde olduğunu açıkladığı, ancak yapı malzemesi ve mühendislik uygulaması ile Malatya'nın en sağlam binalarından biri olarak bilinen Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Malatya Kız - Enstitüsü- Meslek Lisesi) için ikinci bir açıklama yaparak, okulun tescilli tarihi ana binasının değil, ek binasının yıkılacağını açıkladı.

Deprem sonrası hasar tespit çalışmaları sürecinde, Malatya'da 29 okulun depremden zarar gördüğü ve bu okulların yıkılacağı açıklanmış, yıkılacak okullar arasında depreme karşı dayanıklı yapısı ile ünlü tarihi Malatya Kız Meslek Lisesi'nin olduğu da açıklanmıştı.

Eğitim kurumları kategorisinde Cumhuriyet dönemi özgün mimari yapılarından biri olan Malatya Kız Meslek Lisesi'nin, yıkılarak yerine AVM türü ticari yapılar inşa edilmesi için uzun yıllar lobi yapan bazı grupların varlığını hatırlatan malatyahaber.com ve Yeni Malatya Gazetesi, 24 Ocak 2020 depreminde herhangi bir düzeyde zarar görmediği halde, okulun alel acele yıkılacak okullar listesine alınmasının, okul arazisinin peşinde olan lobinin planının bir parçası olabileceğini vurgulamış ve konuya ilişkin, "Kız Meslek Binası ‘Deprem Fırsatçılığı’ Kurbanı mı Olacak?" başlıklı bir haber yayınlamıştı.

Sivrice merkezli 24 Ocak 2020 depreminden, inşa edildiği 1940'lı yıllardan bu yana Malatya ve çevresinde meydana gelen depremlerde olduğu gibi sapasağlam çıkan Malatya Kız Meslek Lisesi bağlamında "Deprem fırsatçılığı" kokan yıkım kararını sorgulayan malatyahaber.com ve Yeni Malatya Gazetesi'nin haberleri üzerine, Malatya Valiliği yaptığı ikinci açıklamada, tescilli ana binanın değil, 1973 yılında yapılan ek binanın yıkılacağını duyurdu.

Açıklamada, "Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ek binasında (Betonarme sonradan ilave) yapılan analizler neticesinde yıkım kararı alınmış olup Anıtlar Kurulunun gözetiminde (Tescilli ana binaya)zarar verilmeyecek şekilde ek binanın yıkılması süreci başlatılmıştır. Yıkım işlemi tamamlanıp ana binanın onarım işlemleri yapıldıktan sonra egitim-öğretim hizmetlerinde kullanılmaya devam edilecektir" denildi.

Sivas Korumu Kurulu uzmanlarının denetiminde yıkılacak

Bu arada, çeşitli kaynaklardan edinilen bilgiye göre, depremde zarar gördüğü belirtilen Malatya Kız Meslek Lisesi ana binasına 1973 yılında ilave edilen ek binanın, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanları denetiminde yıkılacağı ve ana binaya zarar verilmemesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterileceği öğrenildi.

Başka bir amaçla değil, sadece okul olarak kullanılmaya devam edilecek

Diğer yandan, okulun ek binasının yıkılmasından sonra, yerine yeni okul binası yapılacağı ve tescilli tarihi ana binayla birikte her iki binanın da  yine okul olarak hizmete gireceği belirtildi.

Kız Meslek Lisesi binasının başka bir amaçla kullanılmasının söz konusu olmadığı ve kuruluş amacı doğrultusunda faaliyet göstereceği kaydedildi.

Öğrenciler Selçuklu Ortaokulu'na yönlendirildi

Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki öğrencilerin yıkılacağının bilidirilmesinden sonra, bu okulun öğrencilerinin ilk olarak Yeşilyurt İMKB Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine taşınacağı duyurulmuştu.

Malatya Valiliği'nin bugünkü açıklamasında ise, Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin Battalgazi- Ucbağlar Mahallesi'nde bulunan 24 derslikli Selçuklu Ortaokulu binasında (yeni yapılan bina) eğitim-öğretime devam edeceği belirtildi.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Kız Meslek Lisesi Ana Binası

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Turgay (4 yıl önce)
    Carşının ortasında okulmu okur yahu..Niye inatla birileri illa ojul oksun diyor. Bina müze olarak kalsin ama tekrar okul olarak kullanilmasın..
    0
    0
    Yanıtla
  • Emirza (4 yıl önce)
    Cengiz Topel İlkokulunu yıkasınlar,60 yıllık bina duvarları çivi tutmuyor artık. Depremde yıkılmadı diye üflesen dökülecek. Sınıfları ve uyduruk öğretmenler odası ile tuvaletler yetersiz, kötü bir kantin ve olmayan sosyal alanı ile artık bir ucube...Daha modern ve çevreye yeterli bir bina yapılmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet acar (4 yıl önce)
    İl müdürü yine başaramadı,,......،
    0
    0
    Yanıtla