SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuyumcular, Söğütlü Cami Önünün Açılmasına Karşı

Kuyumcular, Söğütlü Cami Önünün Açılmasına Karşı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kuyumcular Odası Başkanı  Murat Özhüsrev, “Tarihi Çarşımızın, Cumhuriyet ve Kuyumcular Çarşımızın Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’ın depremin birinci gününden beri dediği gibi çarşımızın yapısının bozulmadan yapılmasında hemfikiriz” dedi.

Malatya Mimarlar Odası’nın “Söğütlü Cami'nin silüetinin kapatılmaması ve şehir meydanının genişletilmesi adına Kuyumcular Çarşısını Ziraat Bankası ve Sağlık İl Müdürlüğünün bulunduğu parsellere taşınması” teklifine  Malatya Kuyumcular Odası tarafından tepki gösterildi.

Malatya Kuyumcular Odası Başkanı  Murat Özhüsrev tarafından yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

"6 Şubat 2023 tarihinde iki büyük şiddetli deprem yaşandı. Kimimiz ailesini kimimiz komşusunu kimimiz akrabasını kimimiz yuvasını kimimiz ekmek teknesi olan işini kaybetti. Bu üzüntü, yıkım ve kayıplarının acısını en derin duygularla hep birlikte yaşadık. Ölenlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına sabırlar diliyorum. Memleketine aşık bir insanım. Bir an bile memleketimden, çocukluğumun, gençliğimin geçtiği çarşımdan vazgeçmedim. Vazgeçmeyi aklımdan bile geçirmedim. Sizler de benimle aynı fikirde olduğunuz için Tarihi Çarşımızın, Cumhuriyet ve Kuyumcular Çarşımızın Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’ın depremin birinci gününden beri dediği gibi çarşımızın yapısının bozulmadan yapılmasında hemfikiriz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi yerinden dönüşümle hızlı bir şekilde şehir merkezimizin eski güzel günlerine kavuşacağını esnaf arkadaşlarımla birlikte inanmaktayız. Malatya’nın kültürünü, demografik yapısı, örf ve adetleri, alışkanlıkları çarşımızın eski haline alışıktık. Hemşerilerim çarşısını çok özledi. Şehrimizin en dinamik bölgesi böylesi bir yıkıma uğrayınca bu zaman dilimi esnafın mağdur olmasına neden oldu. Bu süreçten çıkma adına hem Çevre Şehircilik Bakanlığı hem de belediyemiz gayret gösterdi. Proje hazırlandı, Yeni Camii ve Söğütlü Camii’nin de aslına uygun şekilde yapılması öngörüldü. Ancak bazı sivil toplum kuruluşları adına konuştuğunu iddia eden kişiler Söğütlü Camii’nin genişletilmesi adına projenin değiştirilmesini istiyor. Bu dönüşüm sürecin uzamasına neden olacağı gibi Malatya’mızın hayata dönüşünü de imkansız hale getirir. Malatya’mızı  eski güzel günlerine kısa sürede kavuşmak dileğiyle…”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

71 yorum yapılmış

  • Vatandaş (9 ay önce)
    Malatya merkez adına herkesin kafasında farklı farklı projeler var ama tüm projelerde eleştiriye başlarken geniş ferah meydanların olması yönünde lütfen vatandaşın, Malatyalının bu isteğini göz önünde bulundurun
    0
    0
    Yanıtla
  • Hamzat (9 ay önce)
    5 senedir Ankara’da görev yapıyorum Malatya’yı çok seviyorum en yakın tarihte tayin olmak için bekliyordum hatta istifa edip dönmek bile aklımdan geçiyordu ta ki geçen ay izine gelene kadar. Ev kiraları İstanbul Ankara ile yarışıyor ekstra bir pahalılık var hepsinden ötesi sürekli kavga silahlı yaralama haberleri okuyorum vs. zaten nefes alınmıyor tozdan dumandan yakınımda yapılan bi yıkımda bir damla su dökülmedi millet tozun içinde kaldı.. biraz dağınık ifade ettim ama eskiden gece 2-3-5 güvenli bir Malatya vardı şimdi çoluğa çocuğa aman ha çarşıdan pazardan uzak durun bi kazaya kavgaya silaha denk gelmeyesiniz diyoruz .. yaşanabilir Malatya eski Malatya’yı istiyoruz..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Girmanalı (9 ay önce)
    100 yıl sonrasını düşünelim şehrimizin nefes borularını açalım.Kuyumcular çarşısını unutalım.Vatandaşlarımızın dinlenebileceği hoşça vakit geçirebileceği Malatya'ya yakışır bir şehir meydanı yapalım.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Naci (9 ay önce)
    Arkadaşlar camilerin yerleri sabit ve baki kalacak diye bir Allahın kanunu yoktur.Malatyada iken 5 vakit camilerde namaz kılan bir malatyalı olarak olarak söylüyorum.O camilerin hepsi vakit namazlarında 5-10 kişiyi geçmezdi.Şimdi bu sayı daha da azalmıştır.Allah celle celaluhu(CC)Bizleri gösterişten,riyakarlıktan korusun.
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (9 ay önce)
    3 yılda 4 büyük deprem yaşıyan tek şehir Malatyada depremler bile zihniyetlerde hiçbir değişiklik yapamamış.Eskilerin deyimiyle Eski tas.Eski hamam.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • MUSTAFA (9 ay önce)
    Parayı veren düdüğü çalar. Para kimdeyse güç onda. Biz boşuna diyoruz gelecek yüz yılın Malatyasını planlayın diye. Biz boşuna diyoruz gelecek yüzyılda trafik, ulaşım ve otopark sorunu olmayacak bir şehrti planlayın diye.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Tıkış tıkış olmasın (9 ay önce)
    Sayın Devlet büyükleri. Biz tıkış tıkış çarşı istemiyoruz. Lütfen zenginlerin sözüne kanmayın. Geniş meydanlar istiyoruz. Eski çarşı olmasın. Cezmi Kartay da yıkılsın..
    %89
    %11
    Yanıtla
  • bek (9 ay önce)
    Herkes bir telden
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Fatih (9 ay önce)
    Onu bunu bilmem arkadaş park meydan dediğiniz yerler ayyaş in sarhoşun muptelanin sapiklarin mekanı olmuş kim hizmet diye park meydan yapıyorsa iki elim yakasında... camiyi eski belediye nin yerine yapın altı otopark kocaman mükemmel olur.
    %28
    %72
    Yanıtla
  • Ayyaşın,müptelanın orda burda bulunmasının imar ile alakasını nasıl kurdun?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • malatyalı (9 ay önce)
    söğütlü cami kalkmalı,teze cami var.herkes namaz camide namaz kılsa 10 tane cami lazım.teze cami şehre gelen insanların ibadeti için yeter artar bile.
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Kemal (9 ay önce)
    Hükümet Meydanı var Suriyeli çocuklar top oynuyor, Eski Belediyenin yeri meydan oldu büfeler, taksi durakları oldu, Teze Caminin önü meydan emekliler işgal etti, Söğütlü Caminin önü meydan olsun oralarda büfeler, Taksi durakları doldursun… kaldırımın ortasına koskoca Ziraat Bankasını diktiler kimsenin gıkı çıkmadı şimdi sıra yüzlerce esnafın dükkanın yerine göz diktiniz… meydan olsun diye….caddeler genişlesin bulvar olsun tamam anlarım…
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Binaların,meydanların yapılması başka bir şey.Buraların amacı dışındaki kullanımı başka bir şey.O ikincisi idari ve yönetimsel bir sıkıntı. ne ilgisi var?
    %80
    %20
    Yanıtla
  • emre (9 ay önce)
    akıl tutulması yemin ediyorum dünyanın hiç biryerinde rastlayamazsanız bu adamın bahsettiği çarşı ruhsatsız olmakla beraber kaçak yapılaşmanın örneğidir yüz binlerce gariban insan çadırlarda konteynarlarda ikamet ederken bu ve bunun gibiler kendi ceplerini düşünüp şehrin dinamiklerini hiçe saymakta kararlıdır
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Boş boş bilmedenn konuşmayın herkesin ruhsatı gelinde var tapusu var yıllarca emek çekmiş para harcamış oraları acaba senin 1 cm yeri olsa böyle bol keseden atarmıydın o bölgede. Ne kadar boş yapmayı seviyosunuz yaaaa herkesin ruhsatı var görmek isterseniz buyrun
    %0
    %100
    Yanıtla
  • geçici ruhsat!!! ne demek önce onu öğren boş konuşan sensin umarım malatyanın en kötü yerine verirler kuyumcular çarşısını hak ettiğiniz o çünkü 3-5 kg altını olan kendini malatyanın sahibi sanmasın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan (9 ay önce)
    Malatya eski projeyle korulmaz herkes kendine güre proje çizse Malatya eski yapılaşmaya düner çıkarcılık yapmayın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bekir (9 ay önce)
    Yorumları hayretle okuyorum bu insanlar bu yerleri bedava almamışlar emek vermişler atadan dededen gelme yerler bunlar yakın zamanlarda bile en faiş fiyatları vermişler ayrıca şehrin ekonomisin en yüksek döndüğü esnaf grupları buralar ayrıca çarşının kim ne derse desin vitrini buralar hangi şehre giderseniz gidin bu böyledir
    %22
    %78
    Yanıtla
  • En Has Malatyalı (9 ay önce)Bekir isimli kullanıcı yorumuna
    Ya hu el insaf, biraz merhamet! Sanarsın yor yoksul ödemeler son ekmek parasıyla bu yerleri aldılar... Bu adamlar bu dükkanları alırken buraların RUHSATSIZ olduğunu biliyor muydu, bilmiyor muydu? Bal gibi de biliyorlardı ama bize kimse karışamaz, bize bir şey olmaz, burası Kuyumcular Çarşısı (sanki yüzlerce yıllık Eminönü Kapalıçarşı sanarsın) dediler. RUHSATSIZ yerleri alarak, basiretli tüccar ve esnaflar olarak buraların HER AN KAPATILABİLECEĞİ riskini de satın aldılar. Kimse onlara zorla buraları satmadı. Tapulu, ruhsatlı, mis gibi dükkanlar dururken devlet zaten aciz, ruhsat dediğin gereksiz bir şey diye düşünmüş olacaklar ki bu riski aldılar. Depreme kadar da kimse dokunmamış adamlar. Oh, ne güzel Malatya! Yani sonuç olarak, bu güzide kuyumcu esnafı en başından beri her şeyi bal gibi bilen, o dükkanlarla birlikte bu yasal RİSKLERİ DE SATIN ALMIŞ koca koca adamlardı. Hâl böyleyken burayı ağlama duvarına çeviren kuyumcuseverleri anlayan beri gelsin. Sanarsın ki adamlar kazanırken tüm şehirle paylaştı da ruhsatsız dükkanına izin verilsin diye dayatıyorlar. Al altınlarını git hemşerim, ne siz o lokasyondan giderseniz kuyumculuk ölür ne de Malatyalı kahrından ölür. Kimseye bir şey olmaz. Karşısı koca kapalıçarşı zaten, beri yanda öbürleri falan, her taraf kuyumcuydu zaten. İki tane kuyumcu da eksik olsun.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Demek atadan dededen aldılar öylemi.Emek verdiler de aldılar öylemi?Eminmisin?Malatya bilgisi olmuyan fikri bol insanlarla dolmuş.Allah ıslah etsin.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hüsnü (9 ay önce)
    O zaman şehri kuyumcular kendilerine göre yeniden yapılandırsınlar.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Bulut (9 ay önce)
    Malatya’da kuyumcular Çarşısı mı var? Resmî bir isim mi bu? Yoksa kuyumcuların yıllar içinde öbeklendiği bir alan mı? Şehir meydanını genişletiniz sayın yetkililer. İsteniyorsa kuyumcu esnafınada kuyumcuların oluşturulduğu bir çarşı yapınız.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ms44 (9 ay önce)
    Bu bahsettimiz alandaki mülk sahiplerinin tapu ve yapı ruhsatları mevcutturkimseyi kırmadan incitmeden bir yolla şekillendirilebilir sayın mimar hilmi gülerin çizdiği açıkladığı proje tüm esnafın karşı çıkmayacagı bir projedir
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Mustafa Yılmaz (9 ay önce)
    Ben, Başkanı tanımam bilmem, herkes başkaların görüşlerine katılmayabilir ama işi şahsileştirmeden eleştirebilir, bu meydandaki esnaflar senelerdir çalışmışlar kazanmışlar bütün birikimleri, servetlerini buralara yatırmış iş yeri almışlar. Şimdi biz buraları caminin önü açılsın meydan yapalım demesi kolay, Yeni caminin önü açıldı emeklilere meydan oldu burada aynı durum olur. Şehirde otopark sıkıntısı var ben şimdi İnönü Kapalı Çarşısını boşaltalım otopark yapalım desem oradaki esnafları düşünmemiş, hakaret etmiş olurum böyle boş laflar yüzlerce esnafı ve şehrin ekonomisini kötü duruma düşürür.
    %19
    %81
    Yanıtla
  • Onlara gidin açmayın bir daha diyen mi var pardon ama? Yer beğenmiyorlar ağalar sorun orada. Sokaktaki çocuk bile bunların yaptığı mızıkçılığı biliyor toplantılarda gerçek yüzlerini çekinmeden göstertiyorlar. Kanuni ruhsatı varsa yapsın hadi yerine ne bu korku niye biliyor musunuz hepsi geçici ruhsatla rant edinmişler öneri bile kabul etmiyorlar gidin ziraat bankası il sağlık müdürlüğü eski yerine yok niye yok! Yok işte sebebi yok bırakın Allah aşkına memleket gitmiş 10 tane adamı mutlu etmek hiç ama hiç kimsenin umurunda dahi olmaz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Celal (9 ay önce)
    Malatyaya kötülük etmeyin eski çarşı zaten kokmustu bir milyon vatandaşı ufacık çarşıya tikıstırip rant beklemeyin yazık yeter 90. Yıldır vatandaşı sömürdünüz yeter
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Ergul44 (9 ay önce)
    Her esnaf grubu şöyle olsun böyle olsun diyor herkes kendi menfaatini düşünüyor. Koca malatyanin meydanı yok çarşının otoparkı yok trafik sorununa hiç değinmek istemiyorum. Yapıp çıkın artık şu çarşı olayını sürekli kan kaybediyor malatya tokiler teslim edilmeye başlayınca krediler ödenecek malatyanin yarısı kredi ödeyince asıl ticaret o zaman duracak
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Soyisim (9 ay önce)
    Yazıklar olsun sana. Soyisminin hakkını versen bu açıklamayı yapmazdın. Bunun dışında da bırakın planlamayı kuyumcular odası değil mimarlar odası yapsın. Azıcık bilgiye bilime saygılı olmak lazım.. felaket bile bize hiçbirşey öğretmedi.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Ahmet (9 ay önce)
    Aslında kapalı çarşının üstüne birde kuyumcu heykeli yapılsın kyumcu beyefendiler daha mutlu olur.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Fuat KUTSAL (9 ay önce)
    Yorumları okudukça Malatyamızın deprem sonrası imarı konusunda değerli görüşleri kendimce değerlendiriyorum.Ancak ,öyle görünüyorki alınacak karar ne olursa olsun sonunda birileri memnun kalmayacak,birileri de iyi olduğunu iddia edecektir. İnönü Üniversitesi Hocaları,Şehir Planlamacıları ve Mimarlar Odası bir komisyon kurarak Büyükşehir Belediyesini ikna ederek yukarıda bir yorumcunun söylediği gibi depremi fırsata çevirebiliriz. Malatyamız çok eski bir yerleşim yeri olmadığı için birçok yapının tarihi bir özelliği yoktur.Hazır birçok bina yıkılmışken ve hala yıkılıyorken bazı hemşerilerimiz mağduriyet yaşayabilir.Yeni bulvarlar açılıp yüksek katlı binalara asla izin verilmemeli.Şehirimiz gerek kuzeyden gerekse güneyden esen hakim rüzgarlarla yazın bunaltıcı sıcaklardan kurtarılması,yeşil alanların artırılması için Kernek ten mevcut çevre yoluna doğru dikine bulvarlar olacak şekilde planlanmalı.Örneğin Kanal Boyu Eskimalatya Kavşağına nasıl bağlanıyorsa Fuzuli caddesi ,Teze Cami yanı,Mısır Çarşısı,Eski Şire Pazarı hizasıyla çevre yoluna ; Saman Pazarı Akpınarın içinden çevre yoluna,Dörtyol Şerbetci Köşesinden Çevre yoluna,karşısı da güneye doğru Mimar Sinana,Emeksize Bağlanmalı.Hasanbey mahallesi Sıtmapınarı üzerinden çevre yoluna bağlanmalıdır.Ülkemiz bir deprem ülkesi gerçeğini unutmadan bundan böyle zemin+4 kattan fazlaya asla izin verilmemelidir.Atatürk ve İnönü Caddeleri bir hiza halinde düzenlenmelidir.Hükümet MeydanıEski Belediye Meydanı altında bir kat otopark,bir kat da Alışveriş Merkezi yapılmalıdır. Fuzuli Caddesinin sokak görünümünden çıkarılması,çift yönlü trafik akışının sağlanması için yolun bir tarafı Fırat İlkokulu hizasına çekilmeli. Buğday Pazarı,BakırcılarŞehir Mezarlığı yanı veya Hal yanına konuşlanmalı. Bu yazdığım hususlar bazı hemşerilerimizi rahatsız edecektir.Ancak biz büyük bir afet yaşadık.Herkesin biraz fedakarlık yapması gerekecektir.Elindeki arsa veya dükkanı kaç metrekare ise enaz %20 küçülebilir.Bu da benim şehirime ve gelecek neslimize feda olsun diyebilmelidir. Yüzakı,Fahri Kayahan,Tecde,Karakavak gibi semtlerimizin imar durumu yeniden zemin+4 kata göre revize edilmelidir.Allah bir daha böyle felaketler yaşatmasın.Saygılar sunarım.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Malatyalı (9 ay önce)
    Böyle bir felaketi fırsata çevirip daha modern ve geniş alanların olduğu otopark ve trafik sorunun olmadığı modern şehir planlarının yapıldığı gelecek yüzyıl planlamasına sehir yeniden organize edilmeli. Bence yerel hiçbir yönettiği ve odaları dinlemeden çevre bakanlığı organizeli yurt dışından şehir planlamaları ve mühendislerin organize ettiği bir düzenlemeyle şehri yeniden inşa etmek gerekiyor. Şehri genişletirp sıkışıklığı neden olan dükkanları şehrin belli bölgelerine dağıtması yoksa bu fırsata yazık edilir. Günümüz ihtiyaçlarına bile cevap veremiyen eski planın gelecek yüzyıla hiç cevap vermemesi aşikar. Rantçıların yeni bahanesinin adı şehir hafızası olmuş. O hafıza sizin rant hayaliniz ve eski kazanç beklentinizden başka bişey değil vatandaş modern ve geniş alanlar istiyor. Trafik ve otopark problemine cevap veren dayanıklı yapılar ve yeşil alanlar bekliyor. Vizyonsuzluğun ve rant beklentisi olanların bu sürece müdahale etmesine izin verilmemeli. Ben satın Özhasekiye güveniyorum. Vizyon sahibi bir bakan ama yerel yöneticiler ve Rantçıların etrafını sarması vatandaşın beklentisinin yanlış yansıtılması üzücü
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Mehmet Ç. (9 ay önce)
    Zaten kuyumcular odası başkanının demecine bakarsak ne kadar çok siyasinin adı geçiyorsa ne kadar çok sayınlı cümleler geçiyorsa bilin ki ya ayrıcalık ya da rant istiyorlar. Efendiler depremde mi hırsınızı biraz olsun törpülemedi herkes bana bana derse nasıl olacak bu işler! Ora meydan olmazsa bu memlekete yapılmış çok büyük bir hainlik olur rant ağaları bir kez daha kazanmış olur. 10 adam kazanacak diye yüzbinlerce insan bunun sıkıntısını çeker. Son olarak sayın başkan bir an düşünmedim Malatyamı terk etmeyi dediniz yani görende sizi onbinlerce işçi çalıştıran memleketin her yerinde eseri olan birisi sanar affedersiniz ama pırlanta satıyorsunuz pardon ama onda da ÖTV bile yok vergi hayrınız bile noksan!
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Esnaf (9 ay önce)
    Bende esnafım 2 tane işyerim yıkıldı Bu şehir kodaman ların gönlüne bırakılmamalı yeterli eski derme çatma yollar metruk yapılar olmasın
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Nouma44 (9 ay önce)
    Allah korkmazlar adamlar size hürriyet parkının orda yenı yer yaptılar hala gözleri doymuyor yavv gidin oraya
    %86
    %14
    Yanıtla
  • oğuz (9 ay önce)
    Büyük bir meydan lazım ve altında otopark olmalı
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Babuktulu (9 ay önce)
    Bence artık kuyumcular çarşısına aynı yerinde ihtiyaç kalmamıştır. Hem kapalı çarşı hem de yeni yer altı çarşısı ile bu sektör depremi hafif hasarlı olarak atlatmıştır. Dolayısı ile zamanında geçici ruhsat denen yanlış bir uygulama ile deprem öncesindeki yerlerinde faaliyet gösteren ve bu durumun şehrin yaya ve araç trafiğine olumsuz etkisinin olduğunu kendileri de bildiği halde ses çıkarmayan bölge esnafının artık elini her fırsatta aşığı olduğunu belirttikleri Malatya için taşın altına sokmak mecburiyetinde olduğu bir gerçektir.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • MUSTAFA (9 ay önce)
    Bu adamlar sadece kendilerini düşünüyor. Malatya yı düşünen yok, amaç daha fazla kazanmak. Mimarlar odası, şehir plancılar, sivil toplum örgütleri ve belediye oturup beraberce şehri planlamalıdır. Yoksa gecekondu şehir olmaya devam eder. Trafik ve park sorunu devam eder. Bir daha da bu problemleri çözmek için böyle bir fırsat olmaz. Bu fırsat kaçırılmamalıdır.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Aklıselim (9 ay önce)
    Böyle bir dönemde bu nasıl bir demeç, hiç yakışmamış memleket ne halde, siz kesenizin derdindesiniz. Elbette planlamada sizlerde yer gösterilecektir. Modern mimaride çarşınız olur. Ne almış veremiyorsunuz o kümes gibi ufacık dükkanlarda. Bırakın yekilileri sıkboğaz etmeyi onlardan iyimi biliyorsunuz. Planlamayı.? Bu memleketin tek esnaf odası sizmisiniz.? Birtek sizinmi canınız yandı.? Lütfen sabırla susun.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • fatih (9 ay önce)
    Bırakın bu işleri. Şahsi çıkarlarınız yüzünden şehri tekrar ucubeye çevirmeye hakkınız yok. Devletin mimarı mühendisi var en uygun projeyi oturtacaklar. Bu şehrin geniş bir meydana alt geçitlere alt otoparklara hafif raylı sisteme ihtiyacı var. Yıllardır ahbap çavuş ilişkisi yüzünden şehir güdük kaldı. Yeter artık.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Üniversteli (9 ay önce)
    Mimarlar odası haklıdır şehir yeniden dizayn edilmelidir bu ve bunun gibi adamlar rant peşinde kendi derdindedir bıraksınlar bu memleket sevdası ayaklarını.! söğütlü cami altındaki dükyanlar zaten camiye ait ve yeni camide tekrar yapılırsa yan yana iki camiye ne gerek var şehir merkezi bilir kişiler tarafından dizayn edilmeli rant peşinde koşan bencil esnaflar tarafından yada siyasiler tarafından değil
    %80
    %20
    Yanıtla
  • emir (9 ay önce)
    bir de bu çıktı "eski güzel günlere döneceğiz" Eski güzel günler ne yav. Her yeri keşmekeş, trafiği kaos, yolu yok, izi yok, en merkezi yerinde birahaneler, eskilerin "iti bağlasan durmaz" dedikleri çarşı denilen yer mi ? eskiyi özleyen özlesin ben zerre kadar özlemiyorum.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Fatih (9 ay önce)
    Taktınız gitti kuyumcular carsina arkadaş kuyumcu değilim ama ekmegimizle oynamayın bir dükkan 20 yılda oturuyor.. bir dükkan taşıma da en az 5 yıl müşteri toplama ile geçiyor zaman yıkılan işyerlerini çizen ne güzel çiz miş iki katlı , maaşı devletten alıp rahat konuşanlar; esnaf 6 ayı geçti geçim sıkıntısına girmiş durumda
    %17
    %83
    Yanıtla
  • İyilik adalettir. (9 ay önce)
    Sayın Valim Malatyamıza güzel bir meydan istiyoruz. Lütfen meydan yapınız. Tıkış tıkış çarşı yapmayın. Zenginlerin sözüne kanmayın sayın valim
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Ahmet (9 ay önce)
    Şehir güzel görünecek diye kimsenin mülkünü alıp başka yere taşıyamazsınız .
    %11
    %89
    Yanıtla
  • Malatyanın neden çarpık bir kent halini aldığının itirafı bu .Bu zihniyet. 3-5 kişinin keyfi için koca şehire peşkeş çekme zihniyeti. Alışkanlıklarınız size söyletiyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Depremden önce de şehir bu mentalite ile rantiyecilere kapılarını açtı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • En Has Malatyalı (9 ay önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Mülk falan yok, geçmişte lobi yaparak meydan olan yere geçici ruhsatlar alınmış. Benim anladığım budur. Yani o mülk en başından beri belediyenin. Bunu anlamak ve anlatmak lazım. Merak etme, mülk kendilerinin olsa öyle bir feryat ederlerdi ki Uzaylılar bile duyardı. Kaldı ki, sen bilmiyorsan da öğren, devletin, yerel yönetimlerin, belli geçerli şartları ispat etmeleri hâlinde her türlü mülkü taşıma yetkisi var kardeşim. Bu bin yıl önce de böyleydi, bugün de böyledir. Devletler bunu halkın çıkarı için yapabilir. Bunun için adı devlettir. Göreceğiz bakalım, ruhsatsız kuyumcular mı kazanacak yoksa Malatyalılar mı...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (9 ay önce)
    Deprem olmasa o güzel caminin orda olduğunu çoğu insan fark etmeyecekti. Sırf bu derme çatma plansız gece kondu dükkanlar yüzünden. Umarım sırf birileri kazansın diye aynı hatalar tekrarlanmaz.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • malatyalı (9 ay önce)
    Mimarlar odasına helal olsun. Memleketin bütün derdini onlar çekiyor 6 aydır. Tüm malatyanın takdirini topladılar çalışmalarıyla. Malatyanın geleceğini bırakında mimarlar odası yapsın. Siz daha çok zengin olasınız diye memleketi ucube bir yere mi çevirsinler yani?? Bütün malatya büyük meydanlar istiyor. Bugüne kadar menfaatlendiğiniz yeter. Malatya tek yürek olmalı ve bu işi bitirmelidir.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Zengin olasınız derken adam para vermiş almış , çalışmış kazanmış yerini istiyor, devlet müsade etse kendide yapar. Ne alaka yorumlar
    %19
    %81
    Yanıtla
  • En Has Malatya (9 ay önce)Fatih isimli kullanıcı yorumuna
    Ya Fatih, bak ne diyorlar oku da öğren: Buralar zaten bedavadan, tabiricaizse işgaliye denebilecek, ruhsatı verilmemiş geçici ruhsatlı yerlermiş. Çalışıp kazanana düşmanlığı yok kimsenin fakat çalışıp kazandı diye geçmişteki bir dayatmayı sürdürmeleri istenmiyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ismail (9 ay önce)
    Adam hakli. Sehrin orijinaline dokunmadan yeniden inşaa edilmeli ki deprem sehrin hafizasini silmesin. O caddelerde sokaklarda cocuklugumuz vardi; dokunulmamali! Altyapisi ve otoparklari olacak şekilde alti modern ama ustu orijinal halinde yeniden yapilmali
    %7
    %93
    Yanıtla
  • Malatyalı (9 ay önce)Ismail isimli kullanıcı yorumuna
    Şehrin hafızasını umursadığım yok. Eminimki orda yüksek kira gerisi olan, kaldırımı kullandığın ve dükkanın övüne park edilmesine müsaade etmediğin kazançlı dükkanının derdine düştüğüne eminim. Hepimiz malatyalı yoz ben eski 70 yıl önce rant amaçlı planlanan şehrin hafızalardan silinmesini modern şehir planını yapılmasını halk istiyor.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Hala şehirin eskisi gibi orijinaline sadık kalınmalı, altıda otopark olmalı demekle şehir hafızası anlatılmaz.Hala o senin şehir hafızası dediğin biçimsiz sokaklar,caddeler, çürük binalar,yetersiz eski yollar yüzünden malatya tam bir keşmekeşin içine düşmüştü.Unutma senin hayatından sonrada bu şehirde hayat devam edecek.Nüfus artacak,bina sayısı artacak,iş yeri artacak bunların aklına gelmediğini düşünmüyorum. .Asıl niyetini gizlemeye çalışmışsın. Niyetin bu değil.Kişisel menfaat.Bunu açıkca söylesene..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tatar Ramazan (9 ay önce)
    Soğuttu camisi ve yeni cami eski belediye meydanı sağında solunda şu fiskiyeleri yesil bir alan oh altı otopark hatta geçiyorsa yolu alttan geçirin üstü park olsun hayali bile müthiş bırak küçük küçük dükkanları Malatyami yarınlara hazırlayın lütfen
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Cengiz (9 ay önce)
    "Hiçbiryer yıkılmasın, hiçbiryer taşınmasın!' Malatya sevdalısı olmak böyle olmaz , "Eski Tas Eski Hamam" zihniyetiyle bu şehir kalkınamaz. Bakırcılar Çarşısı, Şire Pazarı ,Sögütlü ve Yeni Cami, Tarihi Kent Hamami , hemen altında Çınarlı Cami dışında o bölgede dokunulmaz olabilecek hiçbir yapi yok. Kuyumcular Çarşısının da zamanında geçici ruhsatla yapıldığı söyleniyor. Lütfen herkes Malatyanin menfaati neyi gerektiriyorsa bu yönde alınan kararlara saygı duysun. Minibüs durakları, Kasap Pazarı Adliye binası bölgesine Kuyumcular Çarşısı da uygun görülen bir alana taşınmalı.( Ziraat Bankasi ve Saglik mudurlugu alani zaten teklif edilmiş burdan öğrendiğimiz kadariyla...Zaten bir kısmı Cumhuriyet Meydanı altındaki otoparkta hizmet veriyor şu anda ve belki ileride kalıcı da olabilir.) Niyazi Mısrı bölgesindeki dükkanlar Yeşiltepe bölgesinde yeni yerine taşınacak olan Bugday pazarı alanına büyük bir iş merkezi yapılarak taşınabilir. Uzun zamandır sayın Çerçi nin projelerini ve burada yorum yazan kıymetli Malatya sevdalısı hemşerilerimin fikirlerini okuyorum ve bunlari toparlamak gerekirse: +++Söğütlü Cami önünün açılarak altına Kuyumcular Çarşısı vb yapılması devamında Eski Belediye Meydanı nin altının Çarşı yapılarak bunların yaya alt geçitleriyle birbirine bağlanması... +++ Fuzuli Caddesinin çevre yoluna bağlanması... +++ Bakırcılar Çarşısı altının otopark yapılması. Bunlar planlanirken bisiklet yolları dahil Tramway hattının da planlanarak hareket edilmesi. Geniş meydanlar ve yollar istiyoruz Malatyamizin geleceği adına... Bu arada sayın buyuksehir belediye başkanımızın herkese mavi boncuk dağıttığı oda başkanının açıklamasında gayet net bir şekilde anlaşılıyor. Malatyanin menfaatlerini öteleyip Siyasi ikbal peşinde koşanlar!!! Kamuoyu bunları tek tek not ediyor...Haberiniz olsun. Düşünelim bir çok su kaynaği, pınar, kaplıca vs gibi faydalı oluşumlar deprem vs gibi yerkabuğu hareketleri sonucu oluşmuş veya yer değiştirmiştir. Kimseyi kınamak veya yargılamak gibi bir niyetim yok ama Oda menfaatlerini önceleyen açıklamaları okudukça şehrimizin geleceği adına elbette kaygılanıyoruz. Yaşadığimiz üzücü depremi Malatyamız adına fırsata çevirmeliyiz bugünümüz ve geleceğimiz adına.
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Mahmut (9 ay önce)
    Selahattin Başkan söz sahibi olursa, Malatya'nın yeni imarı konusunda hiçbir değişiklik ve güzellik olmaz.O kendini en çok yücelten, en çok gazlayan, en çok pohpohlayan, en çok alkışlayanı sever, onların dediğini yapar.Örnek mi bu işleri çok iyi yapan Minibüsçüler Odası başkanının her dediğini yapması.Bu vatandaş Selahattin Başkanın egosunu, zaflarını iyi bildiği için eteğinden ayrılmıyor, övmeye doyamıyor her dediğini yaptırıyor.Mesela bu vatandaş Türkiye'de en yaşlı minibüslerle servis yapılabilmesini Selahattin Gürkan'a bu şekilde yaklaşarak sağladı.Onun için böyle yapan bir başka dernek oda başkanı olursa onların dediğinin olacağını adım gibi biliyorum.Kuyumcular da bunu biliyor belli.Çünkü Kuyumcuların başkanı Selahattin Gürkan'a güveniyor, onunla konuşmuşlar, anlaşılan söz almışlar.Yoksa o kuyumcuların bulunduğu sögütlü cami önündeki alan Malatyanın eski imar planlarında meydan olarak görünüyor. 50'li yıllarda geçici ruhsatlar verilmiş.Oralara o binaları dikmişler.Bildiğim kadarıyla rahmetlik Seyhan Bey de bu alanı kaldırmaya kalkmıştı, gidip Özal'a şikayet ederek engellemişlerdi, parayı başka yere harcasın diye.Eski başkanlarımızdan Çerçi de o doğrultuda açıklama yaptı, o alanın açılması ve meydan yapılması lazım diye.Ama kasaba belediye başkanlığından gelen öğretmen kökenli Selahattin Gürkan vatandaşın istediğini şehrin geleceğini düşünmez ve Kuyumcuların dediğini yapar.Bu depremle yeniden yapılanma fırsatı doğmasına rağmen engelleme pahasına.Bana göre bu deprem sonrası dönemde Selahattin Gürkan'ın görevde ve söz sahibi olması Malatya'nın en büyük talihsizliklerinden biridir.Ayrıca, siyaseten kendisini etkileyecek nitelikli bir kadroda olmadığı için bildiğini yapmaya ve Malatya'yı kasaba gibi görmeye devam eder.Ufku açık olan şehri düşünen bir başkan, hazır yıkılmış o alanda yapılaşmaya yeniden izin vermez.Ama öyle bir başkan yok ve kuyumcuların dediğini yapacak biri var.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Hasan Doğan (9 ay önce)
    Sen aylık iki kilo altın fazla satacaksın diye, Malatyamız güzel görüntüsünden mi olsun? Fabrikan yetmedi mi? Doymadın mı kazanca? Biz meydanın büyütülmesini istiyoruz. Sen istesen de istemesen de.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Fani Gani (9 ay önce)
    Kişisel menfaatleriniz için artık Malatyanın geleceğini lütfen karartmayın.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • metin (9 ay önce)
    kaçak yapılaşmanın malatyada ki en belirgin örneğidir kuyumcular çarşısı asla eski yerine yapılmamalıdır yıkıldığına kendilerinden başka üzülenin olmadığı tek bina orasıdır açın bi anket görelim sonuçları
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Kral (9 ay önce)
    Herkes aynı yerde kalmak istiyor ama şehrin geleceği için ne gerekiyorsa o yapılmalı. Dar yollar, iç içe geçmiş dükkanlar… Söğütlü camii, eski belediye, yeni cami birleştirilip meydan yapılmalı. Trafik bu alanda alta alınmalı hatta bu alanın altı otopark olmalı Kuyumcular aynı yerde kalmak istiyor minibüsçüler gitmek istemiyor kasaplar aynı yerde kalmak istiyor. Herkes aynı yerde kalırsa yeni bir şehir değil yenilenmiş şehir olur Malatya olarak vizyonsuz hareket etmeyiz inşallah. Şehrimizde tepki kültürünün olmamasının kaybını hep beraber yaşadık daha fazla yaşamayız umarım
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Selocan (9 ay önce)
    Bana kalsa bu kuyumcuları barajın oraya yaparım dükkanlarını Malatya size göremi inşaa edilecek paranız var diye bu şehri bangedeşe çevirmeye hakkınız yok gördük depremde dükkanlarinizi baraka gibi yerlere tirilyonlar ödüyodunuz
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Bangladeş zihniyetinde olan bir avuç insan Projeleri geciktirmekle tehdit ediyor.Depremin vurduğu Malatyamiz bir de bunların ihanetiyle uğraşıyor ne yazık ki!
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Sercan (9 ay önce)
    Esnafın sakın sözlerine itibar etmeyin,şehir yansa bu kesim cebini düşünür.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Belkide siz herkesten daha çok cebinizi düşünüyorsunuz
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Sadık (9 ay önce)
    Mimarlar odası haklı ve sonuna kadar mantıklı. Zengine dokununca ses çıkıyor. Ama halkı şehri düşünen yok.
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Rant (9 ay önce)
    Bunları dinlemeyin suyun başina gecmisler sosyal mesaj veriyorlar Malatya bu kişilere göre imar yapılmamalı yoksa yine derme çatma dükkanlara rant agalarina göre şekillenir
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Turgay (9 ay önce)
    Dinlemeyin bunları.. Malatyanın geleceğine yatırım yapılan projeleri onaylayın. Mimarlar odasına sonuna kadar katılıyorum. Yepyeni bir Malatyayı kurmak için herkes fedakarlık yapmalı.Söğütlü caminin önü komple açılmalı ve caddelerimiz genişletilmeli.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Asıl seni dinlememeli. Sogutlu caminin onunu genislettin peki kisla cad ne olacak? Dortyol sitmapinariya kadar hep dar. Catlasaniz da patlasaniz da herkese yerinde verilecek.
    %7
    %93
    Yanıtla
  • Dar yollar, dar kaldırımlar, park yeri bulamama gibi sorunlar bu Turgay'ı mutlu ediyor galiba
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bu nefsinizi nereye kadar zorluyacaksınız? Ne kadar zorlasanızda Rabbim rızkını dilediği kadar verecek.Bir zümrenin nefsani istekleri yerine şehri yüzyıllar öteye taşıyacak imar uygulamaları yapmak en doğrusu.Bu konularda Sn Gürkan'nın ufkununda son derece yetersiz olduğunu düşünüyorum.Istemediğimiz bir felaketi yaşamak durumunda kaldık acılarımız oldu büyük zorluklar yaşadık halada yaşıyoruz.Bırakın rant paylaşımını şehrimizi geleceğe taşıyalım .Geniş caddeleri,güzel meydanları,moderen alışveriş mekanları,hafif raylı sistemleriyle her noktaya süratlı kolay erişim imkanları,otopark probleminin olamadığı bir şehir.Her yönüyle gurur duyacağımız bir kent olma yönünde tepeden aşağı gayretlerimiz olmalıdır.Umut ediyorum endişeleri olan çarşı esnafınında önce belki kabullenmeyeceği zamanla daha fazla mutlu olacağı imar uygulaması olacaktır diye düşünüyorum.Acı yaşasakta önümüzdeki fırsatı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor.Birde ille çarşı merkezini bir alana sıkıştırmakta gerekmez.Yeni merkezler oluşturarak şehrimizin sağlıklı yapılaşmasınıda sağlamalıyız.Malatya'daki bütün STK lar şehrimizi en iyi şekilde ayağa kaldırmak için gereken gayreti göstermelidirler.
    %100
    %0
    Yanıtla