SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Ağzı'nı Önce Siz Öğrenin!

0
Güncellendi - 2020-12-26 05:04:31
'Malatya Ağzı'nı Önce Siz Öğrenin!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden Esenlik tarafından "yerel şiveyle" hazırlandığı belirtilen ve sosyal medyada yoğun ilgi gördüğü öne sürülen afişteki, "Malatya ağzı" olmayan ifadenin yer alması, bu afişi hazırlayanların Malatya ağzına ne kadar hakim oldukları sorusunu akla getirdi. Afişte, "Hoş gelmişsin"in, Şanlıurfa- Diyarbakır ağzıyla söyleniş biçimi olan "Hoşgelmişsen" ifadesi, eleştirilere yolaçtı.

"MALATYACA" İMİŞ!.

Esenlik Şirketi tarafından hazırlanan afiş görseli eşliğinde, basın kuruluşlarına gönderilen metinde şöyle deniliyor:

"Malatya Büyükşehir belediyesi'nin iştiraklerinden olan Esenlik A.Ş., tarafından yerel şiveyle sosyal medyadan paylaşılan broşür yoğun ilgi görüyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Esenlik A.Ş tarafından basılan ve sosyal medyada paylaşılan broşürde "Malatyaca. 2020 savuşta get! Kimseye bulaşma! Gidişin ola, gelişin olmaya! Gadan alam! 2021 gözümüz yollarda kaldı. Hoşgelmişsen 2021" ifadeleri yer aldı.

Sosyal medya kullanıcıları gülümseten broşür, yoğun ilgi görüyor."

ŞANLIURFA AĞZINI 'MALATYACA' YAPTILAR..

Esenlik Şirketi'nin de, benzer bir şekilde, "Hoş gelmişsin" sözünü, "Malatyaca" iddiasıyla, Şanlıurfa- Diyarbakır yöresi ağzıyla "Hoşgelmişsen" diye yazıp bir de bunu duyurması, bu afişi hazırlayan ve bunu da bir basın bülteniyle duyuranların, "Malatyaca"yı ne kadar bildikleri sorusunu akla getirdi.

Bilindiği gibi, Malatya- Arguvan türküsü olan "Etek sarı sen etekten sarısın" türküsü, başrolü Şener Şen ve Timuçin Esen'le birlikte paylaşan Meltem Cumbul tarafından, "Gönül Yarası" adlı filmde bu türküyü daha önce okuyan Şanlıurfalı İbrahim Tatlıses'in kendi yöresinin ağzıyla söylediği "Etek sarı sen etekten sarısan.. Kurban olan Beydağı'nın karısan.." şeklinde söylenmiş, bu biçimiyle popüler olmasına rağmen, "aslının çarpıtıldığı" gerekçesiyle eleştiri konusu olmuştu. Bu konuda ciddi eleştiriler yapılırken, Meltem Cumbul daha sonra kendisiyle yapılan programlarda, türküyü aslına uygun olarak Malatya- Arguvan ağzıyla okuyarak, filmdeki hatayı telafi etmeye çalışmıştı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • Abdulkadir (3 yıl önce)
    Almanya'da her kurumda uzman olarak bir Alman dili uzmanı çalıştırılır. Bizde neden kurumlarda Türk Dili uzmanı çalıştırılmıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğru lari konuşalım lütfen (3 yıl önce)
    Bence bu reklami hazirliayan . (Ekibe tesekur edin ) Helal olsun . Basarili bir reklam olmus. Ki gundemme . Gelmis . Emeginize saglik . Esenlik musterisi o larak.ve malatya li olarak. Fiyat lariniz daki. Gecmisten . Bugunumuze kadar gordugum. Super indirim . Leriniz sayesinde. Butcemiz. De her zaman yanimizdasiniz. Fiyat politikanizi degistirmeyin .sizin sayenizde. Malatya da piyasayi dengeliyorsunuz. (Sayin editor sayenizde. Malatya gundemi her zaman oldugu gibi. ) sefaf yayin cilik anlayisiz dan dolyi takip ediyoruz. Tesekur ederim .
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgay (3 yıl önce)
    Farkındalık güzel olmuş ellerinize sağlık Eski klasikler kalmadi artik
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer (3 yıl önce)
    Bu memlekete yapilan hizmetlerde var yanlışlarda var bisey demiyorum ama tek bildigimiz elestirmek.Haberi ve yorumları okuyunca her sorunumuz bitmiş bi bu kalmış heralde diyorum.Her boyayı boyadık bi fıstığın yesili kalmış.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (3 yıl önce)
    Yerel söylem farklılığına AĞIZ denir ŞİVE denmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • İbrahim öğretmen (3 yıl önce)
    Malatya belediyesinde esenlikte malatyalı mı çalışıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Eminim ki bu broşürü de hazırlayan Malatya lı değildir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Bence 10 numara. Sadece hoş gelmişsen kısmı saçma. Yoksa harika bir fikir ve farkındalık. Keşke bütün firmalar böyle şivemize sahip çıksa.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 (3 yıl önce)
    Malatyalılığın 5 para etmediği yerdir MALATYA kıymetinin bilinmediği yerdir MALATYA kimliğini tamamen kaybetmek üzeredir MALATYA eski sevgi saygının hoşgörünün kalmadığı yerdir MALATYA Kurum müdürleri hep Elazığlı Belediyeler hep Adıyamanlı olmuş şire pazarına bile Bingölluler Diyarbakırlilar dolusmus nüfusun yarısı muşlu vartolu baskilli oralı buralı olmuş elbirligiyle güzelim memleketin içine edilmiş öz yurdunda garip öz vatanında parya olmuş Malatyali AHHH MALATYAM SAHİPSİZ MALATYAM
    0
    0
    Yanıtla
  • oğuz kantarcı (3 yıl önce)
    Malatya'da Malatya sivesi haric her turden sive var.Malatya sivesi diye yapilan broşürde ki siveye bak . yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf (3 yıl önce)
    Malatyada Malatya lı mı kalmış ki! Malatya şivesi bilen olsun..Güzel memleketim resmen göçmen bürosu gibi olmuş.. Her yerden adam var.. Bi Malatya lı yok..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Turan (3 yıl önce)
    İtalçok sayıda genel müdürler var Malatya'nın evlatları yokmuş gibi tabi ki şife mizde değişir huyumuzda değişir
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Turan (3 yıl önce)
    Tabiki Bursa'dan Adana'dan Diyarbakır dan ve Antep'ten müdürleri ve ital ederseniz bu böyle olur sankimalatyanin evlatları yokmuş gibi
    0
    0
    Yanıtla
  • ufuk (3 yıl önce)
    Belediyede Malatyalı personel kalmayınca doğal böyle şeylerin olması...
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (3 yıl önce)
    hergün malatyayı rezil etmek nedir arkadaş?
    0
    0
    Yanıtla
  • yıldırım (3 yıl önce)
    heyy allahım yaa malatya şivesi bumu allah aşkına hoş gelmişsen.! töbe yarabbi.. bu söylem . urfa olabilir..mardin.. van olabilir. malatyanın şivesi şöyle ğoş glemişssin gardaş nasılsın eyimisin bunun gibi veya buna benzer şive
    0
    0
    Yanıtla
  • MUHAMMED MUSTAFA KESKİN (3 yıl önce)
    hasüt insanlar olduğu müddetçe, güzelim malatyamız sahipsiz olmaya mahkumdur
    0
    0
    Yanıtla
  • Sefa44 (3 yıl önce)
    İşinize bakın, takdir edip farkındalık yaratılmış, takdir edeceğinize tenkit ediyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • cemal (3 yıl önce)
    Başarılı bi çalışma olmuş en azından memleket düşünülmüş malatyası urfası yok bu işin. Bir emek var şu an malatyanın evlatları orda istihtam ediliyor eleştirmek yerine alkışlamak gerek bence.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (3 yıl önce)
    Böyle şeylerin bu sekil gündem olması cok saçmasapan bisey daha onemli şeyler olası var gündemde. Daha güzel şeyleri tartışıp konuşup iyilik biseyker yapalım
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Ali (3 yıl önce)
    Buda dünyada bir ilk Vizyonsuzluk paçalarından akıyor Bizde bu yönetime Malatyaca diyoruz ki "La olum bi gidin yaaa"
    0
    0
    Yanıtla
  • ozkaya (3 yıl önce)
    Sizin de Türkçeye hakimiyetiniz tartışılır sevgili malatyahaber.com editör ve habercileri. Böyle bir haberin içeriğinde SAVUŞTA GET ifadesindeki yazım hatasından da bahsedilmeliydi, zira ilgili ifadenin doğru yazılışı SAVUŞ DA GET olmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Rıfat4444 (3 yıl önce)
    Ya Allah aşkına şu şehre bir vizyon, bir misyon katın! Bıktık her geçen gün dibe vuruyoruz.
    0
    0
    Yanıtla