SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya 'Hükümet Konağı' Artık Yok!

Malatya 'Hükümet Konağı' Artık Yok!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’daki Cumhuriyet döneminin ilk betonarme eserlerinden birisi olan Hükümet Konağı  6 Şubat depremlerinde ağır hasar görmüş olması nedeniyle yenisi aynı şekilde yapılmak üzere tamamen yıkıldı.

Malatya kent merkezinin oluşturulmasının en önemli projelerinden biri olarak inşa edilen ve 1 Eylül 1941 yılında düzenlenen törenle açılışı yapılan, kent halkının 'Hükümet Konağı' olarak adlandırdığı Valilik binası, 6 Şubat 2023 günü 04.17'de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki ilk depremde orta hasar almış, aynı gün 13.24'te meydana gelen, Vali Hulusi Şahin ile bazı milletvekilleri ile diğer yerel yöneticilerin toplantı halinde iken yakalandığı ikinci depremde ise ağır hasarlı duruma gelmişti.

Valilik binası, yapılan teknik incelemelerin ardından 'ağır hasarlı- oturulamaz' raporu üzerine boşaltılmış, Valilik ile bazı birimler İstasyon Virajı'ndaki İMKB Kız Meslek Lisesi ve Büyükşehir Belediyesi karşısındaki belediyeye ait binaya taşınmışlardı.

Hükümet Konağı'nın yıkılarak, aslına uygun şekilde yeniden inşa edilmesi işlemini Kültür ve Turizm Bakanlığı üstlenmiş, yıkım ve yeniden inşa ihalesini, 174 milyon TL teklif veren ve İstanbul'da en son Rami Kütüphanesi restorasyonunu da yapan ABMA İnşaat Restorasyon Firması kazanmıştı.
Betonarme ve Malatya’da Orduzu briketi olarak bilinen ocakta pişmiş kırmızı briket ile yapılan Malatya Valilik binasının ana binası tamamen yıkıldı.  

Valilik binasının etrafına konan inşaat güvenlik korkuluklarına asılan panolarda“Malatya Hükümet Konağı Rekonstrüksiyon İşi. Bu Eserin restorasyon çalışmaları T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülmektedir” ifadeleri yer aldı. Yine bu panolarda Hükümet Konağının eski fotoğrafları ile binanın kat planlarına ait çizimlerde yer alıyor.

malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: Burhan KARADUMAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

24 yorum yapılmış

  • Hayri Dolan (8 ay önce)
    21 yıllık iktidarın enkazı bu işte. İnadına oy vermeye devam edin bakalım.
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Fani Gani (9 ay önce)
    Diğer deprem bölgelerinden çeşitli nedenlerle Malatya ya gelenler(Biri K.Maraş) ,Oralarda işlerin daha hızlı ,organize ve daha güzel bir planlama çerçevesinde yapıldığını söylüyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (9 ay önce)
    Yaz ayları geçecek yağmurlu, karlı, çamurlu soğuk günler gelecek insanlar ne yapacak bu ortamda en büyük sorun psikolojimizin yerinde olmaması her geçen gün ümitlerin azalması şehirde işlerin yavaş yürümesi gözle görülür gelişmelerin olmaması bir an önce bir şeyler yapılmalı insanlara güven verilmelidir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • vatandaş (9 ay önce)
    Artık Malatya da yok zaten. Elbirliğiyle geri dönüşü olmayan bir yola soktunuz şehri. Ben ve benim gibi birçok Malatyalı terketti ve terkedecek. Devşirme Malatyalılar rahatça istedikleri gibi at koşturabilirler. Zaten adı dışında Malatya'ya dair bir şey kalmamıştı. Teşekkürler
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (9 ay önce)
    Malatyanın yerlileri istemeden artık dönmemek üzere mualesef başka şehirlerde yaşamaya başladı.Malatya yı artık tv lerden izliyor,üzülüyoruz.Memleketimizin işi çok zor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vallahi zorki zor yıkılacak o kadar bina varki sormayın gitsin seçimden önceki esnaf sanki şehri terk etmiş, diğer şehirlere göre her şey çok pahalı aldığımız para kiraya yetmiyor, toki evlerinde yapılacak 103 bin evden 14 bininin ihalesi yapılmış temeli atılan kaç bina var bilmiyorum son zamanlarda ise alınız 1 milyonu evinizi siz eski yerinde yapın deniyorki evi yıkılmış ev eşyası olmayan geçim zorluğu çeken bizler 1 milyona nasıl ne zaman kaç yılda ev yaptıracağız kara kara düşünüyoruz, kısacası şehri terketmemek konusunda direncimi kaybetmek üzereyim, maalesef bizi ümitlendirecek bir gelişmede görmüyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Zaten (9 ay önce)
    Zaten artık insanların gözünde (Malatyalıların yüzde 60 ı hariç) hökümet de yok.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mehmet (9 ay önce)
    Süperpark gibi yesillikler içinde koca bir alan dururken belediye de ordayken aslına uygun ve aynı yerinde yapacaksınız hee:) maşallah siz bu akıl ile:) depremden sonra burdan yazmıştım sözümün de arkasındayım. Yıkılan 10 şehirden en kötüsü malatya olacak yapılınca.... izleyin görün... 5 yıl sonra ..
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Kesinlikle katılıyorum.Neredeyse şehir merkezinin %75 i yıkılacak ama şehir planlamasına bakılırsa,6 Şubat depreminden önceki küçük bir bölgeye sıkışmış,karmaşık,betona girmiş Malatya ile (Bana göre şehrin tam inşası bu gidişle 10 yıldan önce bitmez!)tekrar yüz yüze kalacağız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Şahin (9 ay önce)
    Anılarımız teker teker yıkılırken bize düşen kapkara bir hüzün düşüyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • BATTALGAZİNİN TORUNU (9 ay önce)
    Şahnahan'a KAPALI SULAMA ne zaman gelecek...
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Mlx (9 ay önce)
    Bir dünya para harcanıp restore edilmişti. inşallah bir yada 2 kat daha fazla yüksek yaparlar.günümüzü değilde 50 yıl sonrasını hesap ederek bir bina inşa ederler.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Yüksek olmamalı deprem bölgesindeki bir şehirin maksimum 3 katlı olmalı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Esnaf (9 ay önce)
    Yokken daha güzel geniş meydan ferah enkazı kaldırıp yeşil alan yapsınlar
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Mustafa (9 ay önce)
    Böyle haber mi olur. Kayısı fiyatları ayaklar altında daha siz neyin derdindesiniz..herşey yüzde 50 arttti. Dolar aynı şekilde ama kayısı aynı yerinde..birileri hırsızlık ediyor ama siz medya olarak halkı uyandırıyor ve siyasileri hergun rsimlerini yayinlayarak pohpohlayin durun. Yazik.gunah bu halka.
    %12
    %88
    Yanıtla
  • Neden aynı yer (9 ay önce)
    Başka yer mi yok
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Alaaddin Kaya (9 ay önce)
    Varlığı birşey kazandirmayanin,yokluğu insani üzmez.
    %30
    %70
    Yanıtla
  • Keşke zamanında Mustafa Kemal Atatürk senin gibi düşünenleri Ortadoğu sürseydi de hak ettiginiz yerlerde yaşasaydınız. Sen ve senin gibi düşünenler bu ülkeyi, cumhuriyeti, medeniyeti, modern, laik bir ülkeyi asla hak etmiyorsunuz! Siz Atatürk, İnönü düşmanısınız. Onların adına size onların hakkını helal etmiyorum, çünkü böyle bir ülkede yaşıyorsanız Atatürk, İnönü ve silah arkadaşları sayesinde yaşıyorsunuz. Ama siz bunları anlayacak, idrak edecek kapasitede değilsiniz..
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Halaybaşı olarak mı görev yaptınız?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • KERNEKLİ (9 ay önce)
    İnşallah aynısını yapmazlar. O kutu gibi eski lise binalarını andıran bina yerine sivastaki, konyadaki valilik binalarına benzer kesme taştan eski yapı görünümlü bir bina yaparlar. Hazır yıkılmışken bari şekli şemali olan bir bina inşaa ederler. Yazık olur yoksa emeğe.
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Burhanettin Önalan (9 ay önce)
    O bölgeyi yine eskisi gibi ailesiyle birlikte yemek yiyebileceği ve çay icebilecegi park haline getiriniz. Esikiden çok güzeldi. Şimdi Suriyelilerin cimenlerine yattığı bir yer oldu . Lütfen Malatya yi eski haline getiriniz.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Senin dediğin gibi yapsalar ne fark edecek yine Suriyeliler dolacak
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Yüce liderimiz "çatlasanız da patlasanız da Suriyeli kardeşlerimizi yedirip içirmeye devam edeceğiz" dediği için bu yoldan dönüş yok.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hkb (9 ay önce)
    Vah Malatyam vah ne hallere geldi icim aciyor :(
    %84
    %16
    Yanıtla