SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da 10 Hazır Beton Firması Hakkında Soruşturma..

Malatya'da 10 Hazır Beton Firması Hakkında Soruşturma..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da deprem sonrası bazı beton firmalarının karaborsa beton sattıkları iddialarının ardından Rekabet Kurumu'nun karar organı olan Rekabet Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Malatya’da ve Hatay'da bazı beton firmaları hakkında soruşturma açıldığı duyuruldu. Malatya'da soruşturma açılan firmalar arasında Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın ailesine ait olan beton firması ile birlikte toplam 10 hazır beton firması bulunuyor.

Deprem bölgesinde beton karaborsası oluştuğu yolundaki haberler üzerine bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Konut ve kira sektöründe adil, dürüst, özenli ve makul şekilde hareket etmeyerek piyasanın dengesini bozan fahiş fiyat artışlarına yol açan kişi ve kurumlara yönelik ağır yaptırımlar getiriyoruz. Çimento ve hazır beton sektöründeki dengesiz fiyat artışları da yakın takibe alındı. Yapılacak incelemeler sonunda haksız bir şekilde fiyat yükselttiği tespit edilen firmalar bunun bedelini ağır para cezalarıyla ödeyecekler.” sözleriyle tepkisini dile getirmişti.

Rekabet Kurulu’nun resmi kurum sayfasından yapılan açıklamada “Hatay ve Malatya İllerinde Çimento ve Hazır Beton Üretimi ile Satışı Alanında Faaliyet Gösteren Bazı Teşebbüsler Hakkında Soruşturma Açıldı.” başlıklı bir basın açıklaması yayınlandı.

Rekabet Kurulu’nun açıklamasında, “Rekabet Kurulunun 19.10.2023 tarihli toplantısında, Hatay ve Malatya illerinde çimento ve hazır beton üretimi ile satışı alanında faaliyet gösteren teşebbüslerin birlikte fiyat belirlemek ve bölge/müşteri paylaşımı yapmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla;” Malatya’da faaliyet gösteren 10 hazır beton firması hakkında soruşturma açılmasına karar verildiği kaydedildi.

Rekabet Kurulu’nun  söz konusu resmi  açıklaması şu şekilde;

“Hatay ve Malatya İllerinde Çimento ve Hazır Beton Üretimi ile Satışı Alanında Faaliyet Gösteren Bazı Teşebbüsler Hakkında Soruşturma Açıldı. (7.11.2023)

Rekabet Kurulunun 19.10.2023 tarihli toplantısında, Hatay ve Malatya illerinde çimento ve hazır beton üretimi ile satışı alanında faaliyet gösteren teşebbüslerin birlikte fiyat belirlemek ve bölge/müşteri paylaşımı yapmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla;

Hatay ilinde faaliyet gösteren;

-OYAK Çimento Fabrikaları AŞ,
-Çimko Çimento ve Beton San. Tic. AŞ,
-Ceyhan Hazır Beton İnş. Nak. Mad. Petrol Ürünleri Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.,
-M.M. Tiftik Kardeşler Nak. İnş. Emlak Petrol ve Tarım Ürünleri Pazarlama San. Tic. Ltd.  Şti.,
-Ekintaş İnş. San. ve Tic. AŞ,
-Kadir Soylu Beton Demir İnş. Petrol Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti,
-KÇS Kahramanmaraş Çimento Beton San. ve Mad. İşletmeleri AŞ,
-Filitoğlu İnş. Petrol Gıda Turizm Nak. San. ve Tic. AŞ

Malatya ilinde faaliyet gösteren;

-Acemoğulları Beton Kum Ocağı Nak. Harfiyat Tic. ve San. Ltd. Şti.,
-Betontek Yapı Elemanları İnş. Taah. Mad. Petrol Ürünleri San. ve Tic. Ltd.  Şti.,
-Çınarlar Beton İnş. ve İnş. Malz. Nak. Akary. Gıd. Bes. İth. İhr. Tic. ve San. Ltd. Şti.,
-Çimbeton Hazırbeton ve Prefabrik Yapı Elemanları San. ve Tic. AŞ,
-Çimko Çimento ve Beton San. Tic. AŞ,
-Çimya Çimento İnş. Yapı Malzemeleri Makine Enerji Mad. İç ve Dış Tic. AŞ,
-Erva Hazır Beton Otelcilik Turizm İnş. San. ve Tic. Ltd.  Şti.,
-Kavuksan İnş. Beton Petrol San. ve Tic. AŞ,
-Mabetaş Malatya Beton Yapı Elemanları ve Mad. San. ve Tic. AŞ
-Recydia Atık Yönetimi Yenilenebilir Enerji Üretimi Nakliye ve Lojistik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ünvanlı teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasına, 19.10.2023 tarihli 23-49/936-M(1), 23-49/936-M(2) sayılı ve 26.10.2023 tarihli 23-50/982-M sayılı kararlar ile karar verilmiştir.

Rekabet Kurulu tarafından alınan soruşturma kararları, hakkında soruşturma açılan teşebbüs ya da teşebbüs birliklerine kararın tebliğ edilmesini takiben kamuoyunun bilgisine sunulur. Kamuoyunun Rekabet Kurulu kararları hakkında bilgilendirilmesi kapsamında yapılan bu açıklamalar, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin ya da teşebbüs birliklerinin 4054 sayılı Kanun’u ihlal ettikleri, Kanun kapsamında ceza yaptırımı ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları şeklinde yorumlanamaz.”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

24 yorum yapılmış

  • Mlx (5 ay önce)
    İşte bizim insanımızın anlayamadığı şey siyaset. Şimdi şikayet edilen adı geçen bir sürü beton firmasının sahibi aynı zamanda siyaset ile uğraşan kişi yani siyasetci. Amaç milletin gazını almak bişey çıkmaz,3 aya da bu fiyatları bile mumla arar olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 ay önce)
    Evet sayın admin bunca yorumda kimseyi desteklemediğimi bu açılan soruşturma ile anladınız mi? İkinci sıradaki firmaya iyi bakın. İlk sırada olması gereken çimento tedarikçisi Elazığ firması girmemiş listeye. Mesele çınarların beton santrali değil onları destekleyende yok. Genel bir sorun var. En önemli sebepte çimento tedarikçileri karteli ve onların Malatya’da açtığı santraller. Adamlar hammaddeyi yüksek tutarak beton satışlarında istedikleri fiyatı belirliyorlar. Belediye çimento fabrikası açsa çok daha isabetli bir iş yapmış olurdu. Hayırlısı. Hersey malatya için.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Selimin Torunu (5 ay önce)
    ilçelerdeki beton santrallerinin de denetlenmesi gerekmiyor mu. asıl kazığı direk millete onlar atiyor. diğerleri büyük firmalara pahalı satamıyor. sürümden kazanıyorum diye ucuz veriyordur. ama ilçedeki vatandaş 10-20 m³ alıyor ya geçen ilkbaharda hekimhan daki bir firma 2400 civarında + yüksek rakamlarla pompa paraları alıyorlardı. asıl vatandaşın canının yandığı yerlere de gözatılması gerekiyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nizamettin Opanoğlu (5 ay önce)
    Adamlar malı götüediyor.rdükten sonra soruşturma açılıyor.Bu rekabet kurulu ne yapar.Bu kurumun illerde temsilcileri yok mu.Neden zamanında ve iş büyümeden,vatandaş mağdur olmadan müdahale edilmez. Kendi köyüm Kıyıcak'da onlarca ev yapıldı.Kime sorsam beton fiyatının pahalılığından söz ediyor. Konuştuğumuzda bir deprem vurdu,bir de depremi ranta çevirenler vurmaya başladı diye dert yanıyorlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdulkadir (5 ay önce)
    Fırsatçı kim? İşte bunlar. Karaborsacı kim? İşte bunlar? Evlerin yıkılmasının yüzde elli müsebbibi bunlar? Biz bunlara para verdik, para kazandırdık. Zor zamanda bize gavur gibi davrandılar? Asıl bunları da BOYKOT etmek lazım.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Helal etmiyorum (5 ay önce)
    2500 TL/m³ Beton fiyatının yaninda 5000 TL pompa parası artı 2000 TL mastar parasi ilave edilince 10m³ alan bir vatandaşa betonun metreküpü 3200 TL yı buluyor.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Bende beton aldım. dediğin gibi bir durum yok c30 2000 tl 30 m3 üstü beton pompa ücreti yoktu mastar ücreti de yok kalıpçım çekti mastarı ben anlamadım kimden aldın bu fiyatı onuda yaz kimse ondan almaz 10 tane beton firması var tek tek ara en uygun verenden alın yani
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Ben Ağustos ayında 2500 tlden aldım(alanlar betondan aldım). 2700 diyenler oldu(horozlar). Büyük firmaların tamamida 2500 artı 15 km den sonra mküp için ek para istiyorlardı. Mastar içinde 2000 TL ödedim. 5000 TL de pompa parası aldılar her seferinde
    %67
    %33
    Yanıtla
  • 20 gün önce hekimhan girmana köyüne kılıç beton 3200 tl artı 7 bin tl pompa parası aldı.hesaba havale kabul etmiyor elden nakit almadan betonu santralden çıkarmadı, yine hekimhanda acem beton 2600 tl den beton satmaya devam ediyor herhangi bir indirim yok.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hacı (5 ay önce)
    Malatya da haklarında soruşturma başlatılan firmaların yüzde 80 ni AKP li Hatta bazıları partide yöneticilik bile yaptılar. Hani bunlar helal kazanç peşindeydi...
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Hasan (5 ay önce)
    Malatya da yeni yapılmış ve ağır hasarlı olan binaların betonlarını elle mi döktüler?Firmalara neden soruşturma açılmadı savcılarımızı göreve davet ediyoruz.
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Hemen evladım tamam
    %29
    %71
    Yanıtla
  • gaz (5 ay önce)
    Hiçbirşey olmaz, serbest piyasa ekonomisi suç değil.. kanunda cezası yok... gaz alma haberi
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 ay önce)
    Ceza yiyen betoncularda açıklansa keşke; en azından belediye başkan aday adayı olmazlar.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Önder (5 ay önce)
    Yeşilyurt belediyesi tarafından yaptırılan topsöğüt konutları çürük çıktı, sorumlu kim yok,yine aynı belediye çevreye duyarlı adam yetiştirmek için yurt dışına adam kaçırıyor giden 43 kişiden sadece 2 kişi dönüyor sorumlu kim yok,başkanın beton şirketi zar zor kendi evlerini yapmaya çalışan Malatyalı hemşerilerimize mikap başı 1000 TL fazla fiyattan beton satıyor sorumlu kim yok, enflasyon maliyetler, herşey pahalı diyerek buradan bir ceza çıkacağını öncekileri göz önünde bulundurarak düşünülecek olursak ceza alacaklarına inanmıyorum.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • abuzer (5 ay önce)
    atı alan üsküdarı geçti,kaç kuruşluk ceza yazacaklar, yok çimento yok işçilik yok akaryakıt fiyat yükseltisi bahaneleri hazır güldürmeyin milleti
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Ahmet (5 ay önce)
    Depremde evimiz ağır hasar alınca köyde küçük tek katlı ev yaptım 10 cm yüksekliğinde 60 metre kare su basamağı için 36000 bin tele para 3000 tl de pompa parası aldılar kitapsızlar helal etmiyorum inşallah beton gibi kururlar
    %95
    %5
    Yanıtla
  • MALATYALI (5 ay önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    bedavaya mı vereceklerdi dualarınız tutar hepsi kapanırsa paraylada alamayacağız.
    %8
    %92
    Yanıtla
  • Sen betoncusun galiba
    %80
    %20
    Yanıtla
  • malatyalı sen herhalde betoncusun. yada hiç hazır beton almamışsın seni sıkan durum ney? Malatya belediyesi 1500 tl dökünce kurtarıyorda bunlarınkisimi kurtamıyor. İnsanlar can derdine düşmüştü bunlar karaborsacılık yapıyorlardı. kapatsınlar
    %75
    %25
    Yanıtla
  • MALATYALI (5 ay önce)Turan isimli kullanıcı yorumuna
    betoncu değilim esnafım esanafın halinden esnaf anlar sattığım ürünlere her gün zam geliyor mecbur yansıtıyorsun kar aynı kar ama niye cevap verdim çünkü çok cahil var ülkemizde oluşan enflasyonun farkında değiller herşeye yüzde 500 zam geldi
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Zam falan yok ekonomi çoh eyi. Bak alamanya bizi gısganıyı.
    0
    0
    Yanıtla
  • 60m2yeri 10 cm kalınlık da 6 m3 beton gider 36000(otuz altı bin tl )para verdim diyorsun bi hesap hatası var senin iş de birde köy derken nerdesiniz hangi ilçe hangi köye götürdünüz
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Sayın Takipçi sen beton firmaların avukatımısın ki ahmet denen kişiyi yalancıya çıkarıyorsun. sen avukatmısın
    %67
    %33
    Yanıtla