SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya'da 315 Yıkık, 2 Bin 424 Ağır Hasarlı Bina Mevcut'

0
Güncellendi - 2020-01-28 21:45:34
'Malatya'da 315 Yıkık, 2 Bin 424 Ağır Hasarlı Bina Mevcut'
A- A+ PAYLAŞ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 6.8 büyüklüğündeki 'Elazığ- Malatya Depremi'nde, yıkılan veya hasar gören binalara ilişkin bilgi verdi. Bakan Kurum, “Elazığ merkez, Sivrice ve Maden'de 50 yıkık bina, 308 ağır hasarlı, 150 de orta hasarlı bina mevcut. Bu binalardan 22 tanesi acil yıkılacak binalardan oluşuyor. Malatya'da 155 yıkık, 1278 de ağır hasarlı bina mevcut” dedi. Bakanın erken saatlerde açıkladığı bu rakamlara karşın, Malatya Valiliği akşam saatlerinde yaptığı açıklamada 315 binanın yıkık, 2 bin 424 binanın da ağır hasarlı olduğunu duyurdu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, sabah saatlerinde Elazığ'da ortak bir basın toplantısı düzenleyerek 6.8 şiddetindeki depremin ardından son duruma ilişkin bilgileri paylaştılar.

Depremde hasar gören veya yıkılan bina sayılarına ilişkin son verileri paylaşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremin ilk olduğu andan itibaren bölgeye hareket ederek sahada çalışmaya başladıklarını söyledi.

Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini ve 10 gün içerisinde tamamlanacağını aktaran Bakan Kurum, “Elazığ merkez, Sivrice ve Maden’de  50 yıkık bina, 308 ağır hasarlı, 150 de orta hasarlı bina mevcut. Bu binalardan 22 tanesi acil yıkılacak binalardan oluşuyor. İçine girmeye izin vermeyeceğiz binalardan ibadet bu binalarından yıkımlarını dün itibariyle başlattık. Malatya’da ise 155’i yıkık, 1278’i de ağır hasarlı bina var. Diyarbakır’da 8 yıkık bina, Bismil’de ağır hasarlı 16 binamız var.  Amacımız hasar tespit çalışmalarını bir an önce tamamlamak. Elazığ’a 2 bin konut yapacağız. Bugün itibariyle zemin etüt çalışmalarımız tamamlandı” dedi.

Bakan Soylu: Evi tamamen yıkılan vatandaşlara 41 bin TL yardım yapılacak

Toplantıda bilgi veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, Elazığ depreminde evi tamamen yıkılan vatandaşlara 41 bin TL yardım yapılacağını açıkladı. Bakan Soylu, yardımlara ilişkin şu bilgileri verdi:

“Evi ağır hasarlı olan vatandaşlara 11 bin TL, evi orta hasarlı olan vatandaşlara 5 bin TL yardım, 27 bin TL faizsiz kredi, köylerde evleri yıkılan vatandaşlara 11 bin TL kira yardımı ve 5 bin TL eşya yardımı yapılacak.”

VALİLİĞİN AÇIKLADIĞI SON BİLANÇO..

Bu arada, Malatya Valiliği tarafından Pazartesi saat 18.33'de yayınlanan basın bülteninde de deprem bilançosu şöyle belirtildi:

"24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ İli Sivrice İlçesi merkezli meydana gelen deprem sonucu ilimizde:

  • 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 462 vatandaşımız sağlık tesislerine müracaat etmiş, 21 vatandaşımızın yatışı ve tedavisi devam etmektedir.

27 Ocak 2020 tarihi itibariyle yapılan tespitlerde:

  • Doğanyol İlçesinde 29’u metruk olmak üzere 85, Battalgazi ilçesinde 24, Pütürge İlçesinde 66, Kale İlçesinde 132, Yeşilyurt İlçesinde 8 konut yıkılmıştır.
  • Doğanyol ilçesinde 557, Pütürge İlçesinde 1195, Battalgazi İlçesinde 259, Yeşilyurt İlçesinde 21 ve Kale İlçesinde 392 olmak üzere toplamda 2424 konutun ağır hasar gördüğü tespit edilmiştir.
  • Doğanyol İlçesinde 152, Pütürge İlçesinde 461, Battalgazi İlçesinde 170, Yeşilyurt İlçesinde 33, Kale İlçesinde 225 olmak üzere toplamda 1041 az hasarlı binaların olduğu tespit edilmiştir.
  • Deprem bölgesinde 400 ahırın ağır hasar gördüğü tespit edilmiştir. Ayrıca Doğanyol İlçesinde 58 büyükbaş ve 1 küçükbaş hayvanın, Pütürge İlçesinde 7 büyükbaş ve 20 küçükbaş hayvanın telef olduğu tespit edilmiştir.
  • İlimiz genelinde içme suyu ve elektrik sorunları yaşanmamaktadır.
  • Bazı mahalle yollarının hasarlı olduğu tespit edilmiş olup ancak ulaşım yönünden sorun yaşanmamaktadır.
  • Vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının giderilmesi açısından 2666 deprem çadırı, 3765 yatak, 6830 battaniye 3436 ısıtıcı dağıtımı yapılmıştır.
  • Doğanyol, Pütürge ve Kale İlçelerinde sıcak yemek dağıtımı devam etmektedir.
  • Çadır kurma işlemlerinde 100 asker ve 70 Afet ekibi çalışmaktadır.
  • Hasar tespiti için 60 ekipte toplam 180 kişi sahada çalışmalarına devam etmektedir."

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten

FOTOĞRAFLAR: Doğanyol'dan görüntüler

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

24 yorum yapılmış

  • Hamit Gider (4 yıl önce)
    Hekimhan Yeşilköy de iki katlı evimiz Hekimhan depreminde iki yıl önce hasar gördü yüzde doksan oturulamaz dendi bize bes kez dosya yapıldı hiç gelip ilgilenen yok herhalde ölmemiz lazım .sadece evrakları yap ordan oraya götür ne tice hiç birşey yok.bu depremde içerdeki eşyalardan dışardan gorunuyo herhalde bu da çok dikkat te ama alınmayacak takı ustu müze çökene kadar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kenan (4 yıl önce)
    Malatya haber işine geleni yayınlıyor birde biz tarafsız bir yayın politakası yürütüyoruz diyorlar.Neden benim vermiş olduğum cevap yayınlanmıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • öneri (4 yıl önce)
    ibretlik https://www.youtube.com/watch?v=vNPCZ5js0o8
    0
    0
    Yanıtla
  • erhan (4 yıl önce)
    neden yorumumu paylaşmıyorsunuz acaba
    0
    0
    Yanıtla
  • Yılmaz (4 yıl önce)
    Malatya neden hiçbir doğalgaz deprem sensörü neden devre girmedi araştırılası lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • erhan (4 yıl önce)
    bostanbaşında çoğu bina malesef bu durumda alaca evlerinde de bu durum söz konusu başvuru yapıldı beklemedeyiz allah bir daha yaşatmasın
    0
    0
    Yanıtla
  • Gökmen (4 yıl önce)erhan isimli kullanıcı yorumuna
    Bizde al.. inşaatın evinde oturuyoruz evimizin karşısında 35 yıllık bir site var sitede akrabalarımız oturuyor evlerinde bir tane çatlak bile yok ama bizim evimiz de kolon ve kirişlerin birleşim yeri hep çatlak apartmanın içinde de bir kaç çatlak var ve biz depreme ailecek mutfakta yakalandık ve mutfakta duvarların üzerine yapıştırılan fayansların arasındaki derz dolguların bazıları döküldü aynı durum tuvalet ve banyoda da oldu ve binamız eski bir bina da değil 12 yıllık bir apartman
    0
    0
    Yanıtla
  • Eskimalatyalı (4 yıl önce)
    Haberledde sayfa sayfa şunu yaptık bunu yapıyoruz diye yazıyor söylüyorlar ama sadece yapılan belli bölgelerde var diğerleri kapıya gelen iki zabıta mührü vurup gidiyor bir ihtiyacınız, yatacak yeriniz ,yapabileceğimiz bişe var mı diye soran yok.. Şükür komşuluk bitmemiş kaç gündür aç açıkta kalan 100 ün üstünde konuta kapılarını açtılar..
    0
    0
    Yanıtla
  • Fırat (4 yıl önce)
    Artık bu depremden sonra Malatya'da 4 katın üzerinde imar verilirse vay bu memleketin vay bu idarecilerin hâline...
    0
    0
    Yanıtla
  • İnşaat muhendisi (4 yıl önce)Fırat isimli kullanıcı yorumuna
    Hocam sıkıntı kat irtifakinda değil temelin ve kolonların sağlam olmasında.eger yüksek katlı binalar kardan dolayı yikilsaydi japonya her gün yikilirdi....birde ada olmasını hesaba ekleyin...
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatih (4 yıl önce)
    Bostanbaşı Sadabad sitesi D blok ağır hasar mevcut yönetim sıva çatlağı diyip üstünü kapatıyor evimizde güvende değiliz ilgili yerlerden bu durumun takibini rica ediyoruz yardım edin
    0
    0
    Yanıtla
  • kardeşim çevre şehircilik il müdürlüğünü arayın.sitede birden fazla kişi ararsanız daha etkili olur.allahım yardımcımız olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • blok sakini (4 yıl önce)Fatih isimli kullanıcı yorumuna
    kardeşim bilmeden yorum yapmayın.site ve bloğu kötülemek bu kadar kolaymı.
    0
    0
    Yanıtla
  • çevre ve şehircilik müdürlüğüne dilekçe ile başvuru yapın. değerlendirmeye alıyorlar. çok kısa sürede kontrollere geliyorlar. bu arada apartmanları ile ilgili şüphe duyan herken çevre ve şehircilik müdürlüğüne başvuru yapsın dilekçe ile birlikte inşaat mühendisleri gelip kontrol edecekler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erdoğan (4 yıl önce)Fatih isimli kullanıcı yorumuna
    Belirtilen binanın Yöneticisi olarak bu mesajı yazan arkadaşın binamızda ikamet etmediğini düşünüyorum. Zira bu iddia sahibinin kim olduğunun tespitini yapamadım. Bizimle iletişime geçerlerse gerekli bilgiyi kendisine verebiliriz. Kendi imkanlarımızla İnşaat Mühendislerine yaptırdığımız kontrollerde binada hasar olmadığı söylenmiştir. Zaten bina incelendiğinde birkaç noktada alçı sıva dökülmesi dışında bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Ayrıca Kaymakamlığa müracaat edilerek hasar tespitinin yapılması talep edilmiştir. Binamızın ağır hasarlı olduğu iddiası kesinlikle doğru değildir. Asılsız söylentilerle bina sakinlerini huzursuz etmenin doğru bir davranış olmadığını düşünüyorum. İddia sahibi hasarlı yerleri göstererek bizlere yardımcı olabilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nerde çatlaklar var olan sıva oda Malatyada tüm yeni yapılarda mevcut.Bende orada oturuyorum . Toplantı yaptık gelseydiniz konuşulurdu. Ama sosyal medyada yazmak marifetmiş gibi buraya yazıyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)Fatih isimli kullanıcı yorumuna
    Fatih rumuzuyla yorum yazan,sadabat sitesi" D" blok sakini olduğunu iddia eden şahıs hangi kuruma kontrülleri yaptırdın böyle bir açıklama yapıyorsun.Yazik değilmi burda 52 daire var insanlarin psikolojisiyle oynuyorsun,senin bu yorumun yüzünde insanların maddiyen ve maneven huzursuz olmalari size ne kazandıracak,bu yorumunuza istinaden sizi "D"blokta özür dilemeye davet ediyoruz.Yoksam hakkınızda yalan,yanlış haber yayarak insanların huzurunu bozmak,panik yaratmak,maddi olarak zarara uğratmak suçunda kanuni olarak hakkımızı arayacağız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erkan (4 yıl önce)
    Bostanbaşında binalar hasar görmüş anlaşılan zemini yüksek katlara müsait değil. Şehir planlaması ve imar uygulamaları yeniden elden geçirilmeli. Başa gelmeden tedbirimizi alalım. Takdir Allah'ın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Allah Beterinden Saklasın. Netice İtibari ile Ülkemizin altı Boş her han hazırlıklı olmak zorundayız. daha öncede yazdığı gibi çevre ve şehircilik müdürlüğüne dilekçe ile başvuru yapan tüm mesken sahiplerine müdürlük olarak intikal edip kontrol ediyorlar. ben ettirdim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aynen katılıyorum burada dedikodu yapmanın bir anlamı var mı ?Sanki dert yanma yeri gidersin çevre ve şehircilik kurumuna derdini anlatırsın aynı şikayetlerle gidenlere söyleneni orada işitirsiniz Bu alçı deyip gönderirler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Avşar Bey (4 yıl önce)
    Malatya bir an önce kentsel dönüşüm e girmeli çok eski binalar var yeni binalarda elden gecirilmeli.hazir bu kadar olaylar taze iken bütün siyasiler bu konuda odaklanması gerekir.bu hepimizin sorunu.Ayrica Çelikhan ve Türkoğlu ndada deprem bekleniyor.Buralarda bizi olumsuz etkiler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gerçek (4 yıl önce)
    Öcelikle yakınlarını kaybeden ailelere başsağlığı dilerim Bence yardimlarin çogu bu ailelere yapilmali. Toplam 2 aile var doğanyol da. Gelelim diger mevzuya yikilan evlerin çoğu eski bos veya depo olarak kullanilan evler . beton evlerin yüzde 99 u sağlam. Ancak uzulerek söylüyorum gelen yardimlarin cogu hasar gormeyen kisiler tarafindan yagmalaniyor. Bu kadar buyuk yardimlarin israf edilmesi milletimize yapilan ihanettir.insanlar evlerinde uyuduklari halde çadir ve battaniye aliyorlar.soba aliyorlar. yazik gunah. bu yardimlar daha zor gunler icin saklanmali. ancak firsatcilik ve reklam yapiliyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Menfaatcilar işbasinda (4 yıl önce)Gerçek isimli kullanıcı yorumuna
    Kendi ahirini ve kullanmadığı eski evlerini kazmaylan yarıp yetkilileri cagiranlarda var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Neco (4 yıl önce)
    Cok daha fazla on da biri dahi kontrol edilmedi Malatya acil bir şekilde kentsel dönüşüm e başlamalı
    0
    0
    Yanıtla