SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da da 1700 Konutun Kura ve Anahtar Teslim Töreni

Malatya'da da 1700 Konutun Kura ve Anahtar Teslim Töreni
A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans sistemi ile katıldığı törenle Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay’da kura çekim ve anahtar teslim töreni gerçekleştirildi.

Malatya’daki tören İkizce bölgesindeki kalıcı deprem konutlarının bulunduğu alanda yapıldı.. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Vali Ersin Yazıcı, AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, AKP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sami Er hazır bulundu.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Geçici barınmadan kalıcı konutlara tüm dönüşleri hızlı bir şekilde sağlıyoruz. Geçtiğimiz ayın başında yapımı tamamlanan 46 bin konut ve köy evinin kurasını çekerek anahtarlarını teslim etmiştik. Bugün de 30 bin 723 vatandaşımızı daha evlerine kavuşturuyoruz. Kahramanmaraş’ta 7 bin 858’i konut ve 445’i köy evi olmak üzere 8 bin 303 konut,  Hatay’da 3 bin 304’ü konut, 310’u köy evi olmak üzere 3 bin 614 konut, Adıyaman’da 5 bin 145’i konut ve 273’ü köy evi olmak üzere 5 bin 418 konut, Gaziantep’te 3 bin 600’ü konut ve 412’is köy evi olmak üzere 4 bin 12 konut, Diyarbakır’da 2 bin 992 konut,  Malatya’da 858’i konut ve 842’si köy  evi olmak üzere 1.700, Osmaniye’de 1.586’sı konut ve 10 köy evi olmak üzere 1.596, Şanlıurfa’da 1.094’ü konut, 38’i köy evi olmak üzere 1.132 konut, Elazığ’da 838 konut, Adana’da 727 konut, Kilis’te 342’si konut ve 49’u köy evi olmak üzere 391 konut toplamda 30 bin 723 ailemize yeni yuvalarının hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum.” dedi.

Yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim edeceklerini belirten Erdoğan, “Seçim sonrası için felaket senaryoları yazarak ekonomi programını sabote etmek için çalışanlar var, onları da yakından takip ediyoruz. Önümüzdeki dönem hem deprem şehirlerimizi hem aynı tehditle yüz yüze olan şehirleri dayanıklı hale getirmek için seferberlik ruhuyla çalışmayı sürdüreceğiz. Deprem, siyaset üstü bir konudur. Deprem, ihmale gelmeyecek bir konudur."  İfadelerini kaydetti.

Bakan Ersoy, İkizce bölgesinde düzenlenen Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni'nde yaptığı konuşmada, 6 Şubat 2023'te çok büyük bir afet yaşandığını, Malatya'da 1256 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, depremlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Malatya'nın, Selçuklu'nun daha sonra Osmanlı'nın çok önemli bir şehri olduğunu, bugünse Cumhuriyet döneminin en önemli kentlerinden biri haline geldiğini kaydeden Bakan Ersoy, şöyle devam etti:

"Bu yaşadığımız felaketten sonra ben 6 Şubat günü sabah 09.00'da buraya geldim. Sayın Cumhurbaşkanı'mız tarafından buranın koordinatör bakanı olarak atandım. Altı ay boyunca mesaimin çok büyük bir kısmını burada geçirdim. Şimdi de her fırsatta Malatya'ya geliyorum. O dönemler çok zor dönemlerdi. Ama sizlerle omuz omuza vererek, el ele vererek, kalp kalbe vererek o günlerden bugünlere erişebildik. Şimdi artık yaraların hızla sarılma zamanı. Biliyorsunuz geçen ay ilk konut kura çekimleri yapıldı. 6 bin 182 konutun kurası çekildi. Bugün de sizlerin huzurunda, noter huzurunda 1700 konutumuzun kurası çekilecek. 18 bine yakın inşaatımız hızla devam ediyor. Onları da inşallah peyderpey birkaç ay içinde sırası geldikçe kuraları çekilerek teslim süreçlerini başlatacağız."

Devletin öncelikli olarak depremin yaralarını sarmak için var gücüyle çalıştığını vurgulayan Ersoy, "Bütün hasarlarımız telafi edilip şehirlerimiz eski günlerine dönene kadar bütün kaynaklarımızla deprem bölgelerini desteklemeye devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı'mız her fırsatta dile getiriyor. Öncelikli olarak deprem bölgelerimizin hasarlarının telafisi, şehirlerimizin tekrar eski günlerine dönmesi için gerekenlerin yapılması için seferber olacağız, oluyoruz, olmaya da devam edeceğiz." dedi.

Bakan Ersoy, yıl sonuna kadar birçok konutun da teslimiyle başta Malatya olmak üzere depremde ağır hasar almış şehirlerin tamamının eski güzel günlerine tekrar erişeceğini dile getirdi.

Bakanlık olarak kültür varlıklarının yeniden ihyası başta olmak üzere tescilli yapıların restorasyonu, renovasyonu, müzelerin, kütüphanelerin yeniden ihyasıyla deprem konut bölgelerindeki yeni kütüphane inşaatlarına hız verdiklerini anlatan Ersoy, "İnşallah onları da çok kısa bir sürede öncelikli olarak bu bölgeleri tamamlayıp sizlerin kullanımına açacağız. Bugün 1700 tane hak sahibinin kuraları çekilecek. Kurada şanslı olanlara şimdiden hayırlı olsun diyorum. Ama merak etmeyin. Kalan konutlarınızı da hızlı bir şekilde tamamlayacağız ve onları da hak sahiplerine eriştireceğiz." diye konuştu.

Ersoy, Arapgir ilçesinde kurada ismi çıkan ilk 5 afetzedenin isimlerini okuyarak kürsüye davet etti.

Malatya Valisi Ersin Yazıcı da kentte binaların yükselmesiyle birlikte morallerin de yerine geldiğini söyledi.

Törende konuşan Vali Ersin Yazıcı “Bir yıl önce, diğer on şehrimizle birlikte çok ağır bir felakete maruz kalan Malatya’da binalarımız hızla yükseliyor. Bir yandan binlerce konutumuzu teslim ederken diğer taraftan da şehrimizde inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Bulunduğumuz bölgede binlerce TOKİ konutu yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.  Bir kısmını teslim ettik bir kısmını da bugün teslim edeceğiz. Belli bir bölümü de birkaç ay içerisinde yaz sonuna kadar İkizce dediğimiz bölgede sizlere teslim edilmiş olacak. Çok zor günler yaşadık ama devletimizin büyüklüğü ve milletimizin birbirine kenetlenmesi sayesinde iyiye doğru gidiyoruz. Şehrimizin eskisinden daha da güzel olacağına inanıyorum. Anahtarlarını teslim alacak olan hak sahipleri vatandaşlarımıza, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vali Ersin Yazıcı’ya  peyzaj ve çevre düzenlenmesi çalışmalarını hızlı bir şekilde tamamlanması talimatını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ise kuradan çıkan vatandaşların hızlı bir şekilde taşınması talimatını verdi.

Tören Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın dua etmesi ile sona erdi.

malatyahaber.com- Bülten- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

30 yorum yapılmış

  • İhsan (1 ay önce)
    İhsan nasıl yokmuş hayret telekonferansla da olsa reisi ktılmışsadece büyükler gelince yüzünü görüyoruz özledik
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Baris (1 ay önce)
    Sayin cumhurbaşkanımız var olsun sayesinde nefes alıyor sayesinde karnımızı doyuruyoruz. Akp öncesi rezaletti. Ekonomi kötü , emekli maaşı asgari ucretin altında , insanlar ucuz kıyma kuyrugunda , hastaneler için gunlerce sıra kuyrugu beklemeler, ülkede milyonlarca ne oldugu belli olmayan multeciler, liyakatsizlik, kayırmacılık, adaletsizlik, hukuksuzluk say say bitmez. Akp sayesinde eski Türkiyeyi aramiyoruz uzaya çıkıyoruz artık. Elhamdülillah
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Serdar Karatepe (1 ay önce)
    Herkese hak ettiği kadar. Malatya senin de hakkın bu otur yerine.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Huzur (1 ay önce)
    Develer hayvan değilmi. Onlar neden güreştiriliyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • halil (1 ay önce)
    hergün mabetaş yolunu kullanarak işe gidiyorum. mabetaş yanındaki toki ler bitmiş neden teslim edilmiyor. boş boş bekliyor. yazık değilmi? burada ne bekleniyor.
    %20
    %80
    Yanıtla
  • cebrail (1 ay önce)
    çok az çok yavaş ilerliyor ev yapımları.şu rezerv alanlarada biran önce inşaatlara başlasalar daha iyi olacak.birde eşya paraları neden yatmıyor ey milletvekilleri....
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Oy ver sorgulama
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Erhan (1 ay önce)
    İki anahtar salla , emekliye de seyyanen üç beş kuruş ver ve seçimi al. Hep aynı hikaye. Ama seçim sonrası ekonomide bizi neler bekliyor hep beraber izleyelim. Sonra pişmanım demeyin
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Necdet (1 ay önce)
    Depremzedelerin eşya parası yatmadı eşya parası yatacak dediler maliyeden 1 yıl geçti halen yatan bir şey yok mağdurumuz basın bile gündeme getirmiyor basındanda şikayetciyiz
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Depremzade (1 ay önce)
    Afad eşya paralarını ne zaman yatıracak,milletvekilleri belediye başkanları bu konuyu hiç açan yok !
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Depremzade (1 ay önce)
    İlk kurada çıkan evlerin anahtar teslimi ne zaman yapılacak?kimsede bu konuda bilgi yok.sayın malatyalı basın mensupları sizlerde soru sorun.şehirde olup bitenler hakkında yeterli ve detaylı bilgi yok maalesef.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Malatya (1 ay önce)
    Anahtar almaya gelenler kuradan evin kendilerine çıkacağını nereden biliyorlar anlamış değilim.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 ay önce)
    858 konut mu biz herşeyi hakediyoruz. Diyarbakır elazığ urfa hatta antep ne alaka Malatya diye biryer kalmamış antep 4 bin malatya 858 size oy moy yok. Malatyaya 120 bin konut dediniz, sonra, 90 bin, 80 bin, 70 bin yakında 10 bin konut size yeter derlerse şaşırmayın ders verecek bir halk yok ki devlet malatyayada baksın
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (1 ay önce)Malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Gaziantep ( Nurdağı ) özellikle yol ( otoban ) boyunda olduğundan oradan günde on binlerce araç ve insan geçiyor, tamamen göze hitaben olduğundan öncelik veriliyor, bizim acelemiz yok.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    2000-2008 arası kademe lli emeklilige hayir dedin Konya mitinginde..halbuki 43 yasinda 5000 gün pirim yatirani eyt ile bedavadan emekli edip tam 25, 30 yıl maaş almalairini sağladın.. sonrakilere 7000 gün pirim ile 60 a kadar çalış 12500 gün pirim yatır bunlarin maasini sen öde dedin... bir daha akp oy yok...
    %88
    %12
    Yanıtla
  • 43 yaşinda 5000 günle hiç emekli olanı görmedim.olsaydı bacanağım olurdu
    %9
    %91
    Yanıtla
  • İhsan (1 ay önce)
    20 yılda topladiginiz deprem vergileriyle 20 tane şehir kurulurdu.. Malatya seçmen profili ile yapsa da yapmasa da oy verecek binlerce insan var. 5 saat 1 kilo ucuz kıyma için sıraya girip zevkimizden sıradayız diyen seçmen profili var yazık bu ülkenin akp mağduru çocuklarına..
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Erdem (1 ay önce)
    350 bin konut sözü gelmişti kaç adet yapıldı? 50 bin kalan 300 bin ne oldu ?? Akp ye oy yok
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Volkan (1 ay önce)
    Yıkop müdürünü yediniz. Siz önce bunu açıklayın. İlyas Salman in filmi gibi.... Bu memlekette dürüst insana yer yok. Siz kura çekimi yaparken, birileri bı yerleri peşkeş çekiyor. Aslan gibi Malatyalinin hakkını koruyan Yıkop müdürünü ise görevden alıyorlar. Varmı sesini eden yokkkkkk. Eeeee bizden adam olurmu yokkkkkk. Siyasiler ile müteahhitler işbirliği içinde olmasa adamı görevden neden alsınlar. Reisss bunlara bı bak diyecem.ama.nerdeeeeeee
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Volkan (1 ay önce)
    Benim kafamdaki soru şu. Gürkan nerde ne iş yaptığı belli değilken ortada yokken, Sami Er'in başkan gibi bakanları karşılaması, başkan yerin konması ne garip. Bilmiyorlar ki Malatyalı ters tepebilir. Değişik geldi bana. Sonra Akçadağ seçimi gibi olmaya sonunuz Ak parti
    %77
    %23
    Yanıtla
  • New Malatya (1 ay önce)
    Yine dalga geçiyorlar memleketimizle elazığda diyarbakırda urfada vs.iki binada çatlak var bin konut, antepte hayat gayet normal devam ediyor 4 bin konut maraş 7 bin, yok olmuş malatyada 858 resmen alay ediyorlar bizle
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Deprem 4 Şehri doğrudan etkilemiştir, Maraş, Adıyaman, Hatay ve Malatyadır. Diğer şehirlerin vekilleri fırsattan istifade ederek kendi şehirlerinide ekletmiştir. Tabiki o şehirlerde de evler yıkıldı ama rakamlar semboliktir. Önceliğin bu 4 şehire verilmesi gerekiyor. Eleştirinde haklısın, katılıyorum. Ağır hasar gören Malatya ya verilen sayıya bakın. Ayrıca mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı halen görevdeyken, bu adaya söz hakkı düşmez. Adamın aday olmaktan başka hiçbir vasfı yok şu anda. Bizde oy verirken bu yapılanları elbette gözeterek oy kullanacağız.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Seçilmeden başkan oldular şu an bizim başkanımız sayın Gürkandır şehrin temsilcisidir.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Atıf Hoca (1 ay önce)Tunç isimli kullanıcı yorumuna
    Kesinlikle her cümlene katılıyorum kardeşim, deprem 4 ili mahvetti diğerleri ucundan etkilendi siyasi baskıyla adlarını eklettiler ve acil olmadığı halde devletin 4 ile destek gücünü parçaladılar Elazığ dibimizde ilk depremi ve bu depremi hesaba katsak bir Malatya kadar hasar görmedi şehirde dünya bir ev var maşallah ama hala TOKİ ev yapıyor Malatya lılar oradan ev tutup işe geliş gidiş yapıyor neden Malatya da ev kalmadı, kalan evler fahiş fiyata kiralanıyor, hiç kimsenin aklına gelmeyen bir kesim var oturduğu ev hafif hasarlı olan kiracılar, devlet desteği ve artı üstüne kira bedeline göz koyan ev sahipleri yüzünden ne halde kimsenin aklında umrunda değil. Bu kesim devletten bugüne kadar kira desteği almadı. Sayın yetkililer tamam seçimde bitiyor 1 nisandan sonra devletin tüm imkanlarını öncelikli bu 4 ile verin ve şehirleri ayağa kaldırın belediye başkanları bunu yapacak kudrette değil bunu yapacak ayırım gözetmeksizin devlettir. Devlet yönetenler partizanlık yapamaz çünkü yarın devlete asker lazım olsa Allah mecbur etmesin, şucu bucu denmeden herkes gider.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Huzur (1 ay önce)
    Evinizi gördünüz mü sorusuna evet diyor vatandaş. Kura çekileli 5 dakika olmuş. Nerden biliyorsa kendine çıkacağını evini görmüş
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Daha önce çıkan evlere bakmıştır.Kurada çıkan eve daha önce nasıl baksın.Sizde gidip Toki evlerine bakabilirsiniz.
    %28
    %72
    Yanıtla
  • Erkan sen yazdığına inandiysan git akp ye oy ver. Ver yetkiyi gör etkiyi olmazsa iki halay çekilir diycem de seçimden sonra gelecek KDV ve döviz ne olacak görürüz
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Vallahi anlamış değilim kuraya girenlerin hepsi oradamı hayır demekki oraya gelenler ev çıkacağını rüyalarında görmüşler ve o saatte oraya gitmişler.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Çatalbey (1 ay önce)
    Battalgazililer 10 yıl beklesin. Toki sayfasında devam eden projelere bakıldığında battalgazi çamurlu da 680 konut yapılırken Yeşilyurt ikizcede 8000 bin üzeri...ihale sürecinde olanlar ise 0 (sıfır). Listede maraş ve hatayın ezici üstünlüğü görülüyor.Tahminimce hatay maraş ve Yeşilyurt konutlarının tamamını 2025e kadar alır. Battalgazililer 2030 olur 35 olur bilemem...
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Benim de aklıma takılmıştı bu konu ama sonradan durumu anladım. Şehir merkezi dediğimiz yer çoğunlukla Battalgazi ilçesi sınırlarında. Tamamen yıkılan mahalleler Niyazi Mısri,Yeni Hamam,Saray vs Emlak Konut tarafından yerinde yapılacağı için buralar için çok fazla konut yapılmıyor. Mesela bizim evimiz de yıkıldı Emlak Konut yerinde yapacağı için bizi kuraya bile dahil etmediler.
    %75
    %25
    Yanıtla