SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Resmi İşsiz Sayısı 32 Bin 553 Kişi

Malatya'da Resmi İşsiz Sayısı 32 Bin 553 Kişi
A- A+ PAYLAŞ

İşsizliğin giderilmesi, istihdamın artırılması, çalışma hayatındaki sorunlar ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü 2024 yılının ilk İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı Vali Vekili Osman Kural Başkanlığında yapıldı.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) sekretaryasında Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya; kurul üyesi kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Bir önceki toplantıda alınan kararlar ve yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ile başlayan toplantıda Çalışma ve İş Kurumu tarafından sağlanan iş gücü ve istihdam verileri kurul üyeleriyle paylaşıldı, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce paylaşılan bilgiler şöyle:

"Kayıtlı İş Arayanların Öğrenim Durumuna Göre Dağılımı
Kurumumuza kayıtlı iş arayanların sayısı 2023 Aralık ayı itibarı ile 32.553 kişidir. İl Müdürlüğümüzde kayıtlı iş arayanların % 40,20 i Ortaöğretim (Lise ve Dengi) mezunu olduğu görülecektir. Ortaöğretim(Lise ve Dengi) mezunlarını sırasıyla %31,74 ile ilköğretim, %13,19 ile ön lisans ve %12,82 ile lisans mezunları takip etmektedir.

Sosyal Durumlarına Göre İş Arayan Sayıları
Kurumumuza kayıtlı 32.553 iş arayanların %96,17' i normal statüde iş arayanlardır. Engelli statüsünde iş arayanların oranı %3.27 iken, eski hükümlülerin oranı %0,55 olarak istatistiklere yansımaktadır.

Yaş Gruplarına Göre İş Arayanlar
Kurumumuza kayıtlı iş arayanların çok büyük bir kısmı genç işsizlerden oluşmaktadır. 15-24 yaş aralığında değerlendirdiğimiz bu gruptaki işsizlerin toplam işsizler içindeki oranı %21,37 dur. Erkeklerde işsizliğin en fazla görüldüğü yaş grubu %11,05 ile 25-29 yaş grubu olurken ikinci sırada %10,86 ile 20-24 yaş grubu gelmektedir. Kadınlarda en yüksek oranın görüldüğü yaş grubu %9,52 ile 25-29 yaş grubu olup ikinci sırada %8,16 ile 20-24 yaş grubu yer almaktadır.

İşe Yerleştirme İstatistikleri
2023 yılı Ocak-Aralık dönemi İl Müdürlüğümüze özel sektör işverenlerden gelen talepler sonucunda açılan ilanlar sonucunda 6.013 kişi işbaşı yapmıştır. İşverenlerimizin beklentileri doğrultusunda yeterli mesleki ve teknik bilgiye sahip, istenilen eğitim durumu ve mesleki becerilere haiz iş arayanların kayıtlarımızda bulunamaması nedeniyle açık iş ilanımız karşılanmadan kapanmıştır. Karşılanamayan bu işgücü talepleri mesleki eğitim ve işbaşı eğitim programlarımızla karşılama yoluna gidilmiştir."

Ayrıca istihdam edilenlerin meslek gruplarına göre dağılımına bakıldığında, en yüksek istihdamın gerçekleştiği meslek grubunun erkeklerde ve kadınlarda nitelik gerektirmeyen meslekler ile büro hizmetlerinde çalışan elemanlar olduğu verilerinin paylaşıldığı toplantı, görüş alışverişinde bulunulması ile sona erdi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • Cero (3 ay önce)
    Malatya işverenleri çalışanlara verdikleri kıytırık asgari ücretle haftada 6 gün köle diye sömürüyor. Sigortasız adam çalıştırma, ayda bir gün sigorta gösterme gibi binbir hile yapıyorlar. İşçi güvenliği desen hak getire, asgari ücret üzerinde çalışan bir kaç kişinin de primini yine asgari ücret üzerinden yatırarak kişilerin emeklilikte eline geçecek parayı daha gençliklerinde çalıyorlar. Ama neden yapmasınlar ki bu ülkede her konuda olduğu gibi ortada denetim mekanizması yok, olan sözde denetimler de sadece formaliteden ibaret bir öğlen yemeğine satılıyor herşey. Denetimler aynı depremden önce yapı denetimlerin yapıları denetim yapması gibi.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Abdullah (3 ay önce)
    Malatya’da iş çok sadece insanların çalışmak gibi bir amacı yok. Hiçbir becerisi olmayıp da asgari ücret beğenmeyenler de cabası. Adam servisin güzergahını beğenmediği için iş beğenmiyor. Düşünün bu kadar ki iş bolluğu var. Bu deprem de insanlara bahane oldu . Tembellik hat safhaya ulaştı. İnsanın bir hedefi olmalı , onun için de emek harcamalı. Bahane sadece acziyettir. Selamlar.
    %55
    %45
    Yanıtla
  • ABDULLAH (3 ay önce)
    malatyada iş çok çalışan yok. yan gelip yatarak maaş almak istiyorlar hiç bir iş verende buna müsade etmez etmemelidir.hiçbir allahın kulu malatyada iş yok diyemez diyen olursa organize sanayi bölgelerindeki bütün işletmelerin kapısında 18-48 yaş arası vasıfsız bay bayan eleman alımı yapılmaktadır.buna rağmen işçi bulamıyorlar .hiç kusura bakmayın iş çok çalışan yok.bedavadanda kimse size bir kuruşunu vermez.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Osman (3 ay önce)
    Beş kişi daha eklesinler. Beş yılda bir ortada görünüp sonra kayboluyorlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet can (3 ay önce)
    Çok yakında Malatya nin ve ülkenin mafyası bu mülteci çeteler e geçecek yazın Malatya'ya geldiğimde 10 kişilik gruplar halinde bellerinde tabanca ile ağır hasarlı binalari yağmalıyorlardi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet can (3 ay önce)
    Malatya Orduzu Mahallesi'nde yağmur yağinca dere kenarında istemediğiniz kadar görebilirsiniz ana Vatani Doğanşehir değil Orduzu
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ahmet (3 ay önce)
    Fazla kendinizi yormayın beliniz ağrımaya reis
    %50
    %50
    Yanıtla
  • bilal (3 ay önce)
    malatya da işizlikmi varmıs ne isiszligi asalak gıbı yasamak ısteyen bır toplum var
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Ahmet gür (3 ay önce)
    Malatya da işsız yok yalan hepsi patron u çarmıha germek istiyor bir dünya şart koşuyor nasılsa işsizlik ödeneği alıyor ısverene minnet eyler mı .kendilerini çok kiymetlendiriyorlar sanki diğer çalışanlar ana baba kuzusu degiller
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Onur (3 ay önce)
    Malatyada işsiz yok yalan bu veriler hepsi yalan gel çalış desem kimse gelmiyor
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Gel çalış dediği işin şartları: Asgari ücret ( çoğu yer onu da vermiyor ya neyse ) 7 de evden çık 7 de eve gel Haftada 6 gün çalışma 1 gün tatil Patronun kafasına göre ek mesai
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Belli ki sen işçisin asgari ücret devlet belli etmiş ben işverenim bu parayı devlet kendi cebinden mi veriyor bizim kar düşüyor ki yanımda asgari ücretten çalışan yok en kötü %25 fazla veriyorum
    %30
    %70
    Yanıtla
  • İşveren olarak bu kadar zorlanıyorsan işçi olarak işe gir o zaman.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Sen işverensin bu kadar ağlıyorsun yanında çalışan adamların Allah yardımcısı olsun neler edersin adamlara
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Sigara parasını babanda veya anneden alan ev geçimi için hanımmını temizliğe gönderen birde 2 ve 3 kredi kartın varsa tabiki iş beğenmesin sorumluluk alan bir eş bir baba iş buldumu çalışır eşkmi temizliğe göndermem babada sigara parası istemem yediği yemeği içtiği suyu çekip medyada yayın yapanlar hayat sizin hayeliniz gibi değil
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Ne anlatıyon dayı sen? Git Türkçe öğren 3 cümle yazı yazmışsın kelimelerin yarısı yanlış cahil insan. Sen milyoner olsan ne yazar
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Atıf Hoca (3 ay önce)
    Suriye li misafirlerimizin çok çocuk yapma alışkanlıklarının sebeplerini araştıran varmı, hafta sonu oğlumu acile götürdüm 20 li yaşlarda bir çift ve 4 küçük çocuk vardı anne Türkçe bilmiyordu doktorla en büyük 8 yaşlardaki çocuk konuşup tercüme ediyordu mevzu gebelik testine gelmişlermiş?!?
    %94
    %6
    Yanıtla
  • İşsiz (3 ay önce)
    2 tane lisans mezunu askerligini tamamlamış bir işsiz olarak malaesef ki ülke olarak ağlanılacak durumdayız. Amma velakin biz halay çekmeye devam ediyoruz. Belediyelerde özellikle Malatya da resmi kurumlarda dahi el altından dayısı tanıdığı olan partili taraflar işe almaya devam ediyor görüyor ve izliyoruz. Garibanın hakkı zehir zıkkım olsun burnundan gelsin yatacak yerleri yok hiç birinin.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Mehmet (3 ay önce)
    Ne kadar vasıflı bir elaman olsanızda Torpil olmazsa asla ve asla belediye ye veya iştiraklarına giremezsiniz.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • abuzer (3 ay önce)
    Malatyada iş bulsan ev yok, ev bulsan çalıştığın yerden alacağın maaş asgari ücret ,kiralar almış başını gidiyor
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Huzur (3 ay önce)
    Yok canım olurmu herşey güllük gülistanlık. Madem işsizlik var o kadar typ alındı yoksa bu işsizlerin yandaşlığımı yok..
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Abla 25 tane sertifikam var üni mezunuyum typ başvurdum çıkmadı adam vasıfsız elinden iş gelmez vallahi yandas diye Malatya'nın en rahat yerinde ağzıyla söylüyor 8-5 oturuyorum canım sıkılıyor diyor typden girmiş
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Ben gözümle gördüm kardeşim ama kimse inanmıyor. Listeler önceden belli.
    %67
    %33
    Yanıtla