SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'daki Düşüş Muhtemel Tehlikenin Sinyali"

A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli  depremler sonrası yaşanan süreçte depremden en çok etkilenen Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş illerinde kayıtlı gelir vergisi mükellef sayısı artarken Malatya'da kayıtlı gelir vergisi mükellef sayısında azalma oldu. Konu ile ilgili değerlendirme yapan malatyahaber.com Yazarı, Ekonomist ve Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, "Bu durum Malatya adına ilerde yaşanması muhtemel tehlikenin sinyalidir" dedi.

Altaş “Bilindiği üzere Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) aylık olarak düzenli bir şekilde Türkiye’deki kayıtlı mükellef sayısını il ve mükellefiyet bazında internet sitesinde yayınlamaktadır. GİB tarafından yayınlanan listeye baktığımızda ve depremin öncesindeki ay olan Ocak 2023 dönemi ile en son yayınlanan Eylül 2023 dönemi kayıtlı gelir vergisi mükellef sayısını karşılaştırdığımızda Adıyaman'da 158, Hatay'da 54 ve Kahramanmaraş'da 862 artış gösterdiği, buna karşın Malatya'da kayıtlı bulunan mükellef sayısında ise Ocak- Eylül arasında 307 azalma olduğu görülmektedir.

Bana göre depremin yıkıcı etkisinin yaşandığı illerde artış olurken Malatya'da düşüş yaşanması Malatya adına ilerde yaşanması muhtemel tehlikenin sinyalidir. 

Küçük esnaf Malatya' da kan kaybediyor. Konu ile ilgili görüşmelerimizde edindiğimiz bilgiye göre bunda en büyük etkenin, yaşanan deprem sonrası Malatya'da özellikle küçük esnafın ticari hayatını devam ettirecek ticaret ortamın oluşturulmaması ve konteyner çarşı diye projelendirilen işyerlerinin şehrin en ücra köşelerine kurulması ve yine teknik alt yapı yetersizliği nedeniyle küçük esnaf tarafından tercih edilmemesi, ayrıca birçok esnafın da şehri terk etmesinden kaynaklandığı görülmektedir.” dedi.

Altaş, şöyle devam etti:

“Bu sayının ileriki aylarda daha da artması muhtemeldir. Çünkü deprem öncesinde çarşı diye tabir ettiğimiz bölgede faaliyette bulunan ve işyeri yıkılan birçok esnafın, devlet tarafından yapılacak yardım ve verilecek destek veya hibelerden hak kaybına uğramaması amacıyla mücbir sebep süresi içinde olunduğundan bu süre bitene kadar beklemeyi tercih ederek kaydını sildirmediğini görmekteyiz. Mücbir sebep süresinin sona ermesiyle birlikte kendilerine sağlıklı bir ticaret ortamı oluşturulmayan küçük esnafın vergisel yükümlülüklerden kaçınmak için kaydının sildirmesi kaçınılmaz olacaktır.”

Tehlikeyi yansıtan diğer rakamlar..
Altaş “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre eylül 2023 ayı sonu itibariyle açıklanan ihracat rakamlarında Malatya'nın  bir önceki yıl (2022) 316 milyon dolar ihracat tutarına karşın 2023 eylül  sonu itibariyle gerçekleşen 275 milyon dolar ihracat tutarına göre yaklaşık 40 milyon dolar bir düşüş yaşanması, bununla birlikte geçtiğimiz günlerde TOBB tarafından Ankara'da yapılan toplantıda açıklanan SGK verilerinde deprem sonrasında Malatya'da çalışan sayısının 95 binden 71 bine düşmesi, ekonomik olarak Malatya’yı nasıl bir geleceğin beklediğinin en belirgin göstergeleridir.

Bu konuda şehri yönetenlerin bir an önce tehlikenin farkına varması Malatya halkına gerçekleri anlatması, Ankara’dan her hafta Malatya’ya gelen bakanlara ve bürokratlara deprem öncesi kendileri tarafından ihale edilmiş belediye projeleri ile tabiat parkı, gençlik merkezi gezinti ziyaretleri gibi siyasi şov yapmayı bırakarak bunun yerine Malatya’nın ve de özellikle depremzedelerin barınmadan eğitime kadar tüm yaşanan sorunlarını ve ihtiyaçlarını belirleyerek gerekli desteği talep etmeleri olmalıdır. Aksi halde yarın çok geç olabilir.

Ayrıca, yaşanan bu olumsuzluklara başta siyasiler olmak üzere Malatya da bulunan STK’ların  sessiz kalması da anlaşılır bir durum değildir.” değerlendirmesini yaptı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • Metin (6 ay önce)
    Malatya esnafı fırsatçılık yaptığı müddetçe yaşayan nüfusun çoğu internet üzerinden alışverişe yönelecektir.bunu kargo firmalarında ki yoğunluktan gözlemliyorum.kisacasi esnafta biraz kendinde kusur arasın yoksa daha da kötü günlere gidecekler
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatan daş (6 ay önce)Metin isimli kullanıcı yorumuna
    Pandemiden beri inrenetten alışveriş yapıyorum. Malatya esnafı 1 i 5 e satıyor çünkü. İnternet te ( Kargo ücreti dahil) çok uygun ve çok daha çeşitli ve kaliteli ürünler var. Ekmek ve su hariç bulgur, mercimekten, kıyafete, kırtasiye ürünlerinden boya badana malzemesine kadar İnternet üzerinden siparişe devam. Ekmeği bile 3 harfli marketlerden alıyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aynur keltas (6 ay önce)Metin isimli kullanıcı yorumuna
    Sanki depremi biz yaşamadık başta kira artışı olmak üzere herşeyin fiyatinı tavan yaptılar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Baran (6 ay önce)
    Yerinde konuşmuş bu rezillikleri görüpte susanlar el altında destek verenler birgün havasını alacak gerçi millet hani bana hani bana diyeceğine hani bize deseydi bu kadar olmazdı.Birlik yok adam kayırma çok,torpillerle iş yürüsün adamı olmayanı adam yerine konmasın Milletin yüzü yöneticilere yansımış .Nasıl yönetilmek istiyorsan öyle yönetilirsin.Devamgge
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Reel (6 ay önce)
    Çevreden duyuyoruz,iyke zannediyorum ki daha da azalma olacaktır.Biraz arastirdigimda şehrin idarecilerinin beceriksizliği, şehrin unutulmuş olması ve şehrin geleceğine dair umutların tükenmesi.Malatyali önce takım tutar gibi parti tutmayı bıraksın(chpakpmhpipfarketmez)bir de işi bilen insanların işine karışıp ayağını kaldırmasın,işte o zaman belki düzelmeye başlar.Lakin şuan ki insan profilini gozonune alırsak şahsım adına yakin gelecekte düzelme ihtimali zor görünüyor. Allah yardımcımiz olsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kamile (6 ay önce)
    Malatyada esnaf sadece depremde değil hiç bir zaman kanaatkar olmadı. Hatta şöyle diyeyim gözü doymadı. Herkes dükkan kirasını söyler. Yok kazanamıyoruz vs derdi. Şimdi dükkan kirası yok. Hatta elektrik su giderin yok. Vergi borcu desen öyle. Eeee ama sen pahalılıkta İstanbulu geçtin. Malatyanın kendine has bir enflasyon canavarı var. O yüzden sizi kimse ciddiye almaz
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Turgay (6 ay önce)
    Yeminli Mali Müşavir Bahadır Altaş 'a teşekkür ediyoruz. Keşke bu feraset ve farkindalik memleketin diğer kurum ve kuruluşlarında "Tso esnaf odalari üniversite vb " takibinde olsa.. Tebrikler üstad.!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Semih şahin (6 ay önce)
    Elazığ Malatya depreminde yıkılan dükkanım nerede.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Nerede?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Onur Tümer ÜLGER (6 ay önce)
    Başkanım çok iyi kaleme almışsınız. Tespitlerinizin hepsi doğru ve yerinde, bunları görebilecek ve insanlara yalansız aktarabilecek bir tane şehir yöneticisi var mı? Biz Malatya halkı olarak şehir yöneticilerini liyakatli, disiplinli, lider, sorumluluk sahibi, iletişim becerisi yüksek, ekip çalışmasına uygun, sosyal becerileri gelişmiş insanlardan seçmediğimizden yarın geçekten çok geç olabilir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • serdar karatepe (6 ay önce)
    6 şubat depremleri malatya yı vurdu. Ama ne vatandaş ne siyasilerin bunu anlamadığı davul zurnalı halaylı kutlamalarda daha da ayyuka çıktı. Ben hala uyanan bir üst yönetim de görmüyorum. Ailemiz akrabalarımız neredeyse sülale terketti malatya yı. Ama bunun sebeplerini oturup konuşan göremiyorum. Halen aynı deprem öncesi bakış açısı devam ediyor arkadaşlar uyanın malatya dümdüz oldu deprem öncesi bakış açısı ile ancak enkaz kaldırmayı seyredersiniz.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Maalesef çaresizlik hakim Malatya sahipsiz bir memleket olarak kala,kaldı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Birilerinin yaptığı davullu zurnalı halayı tüm malatyaya mâl etmeyin vicdan yahu
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Bek (6 ay önce)
    Malatya yada STK yoktur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 ay önce)
    Maalesef başkan Malatya'da kimse önünü göremiyor.Endişe ve karamsarlık hakim,gerçek bu (kral çıplak). Teşekkürler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • davut (6 ay önce)
    battalgazi belediyesi zemin artı 6 katt diyor bizim zavalli mehmet çınar zemin artı 4 diyor sonrada yerinde dönüşüm diyor kim zemin artı 4 olan yerde yatırım yapacak kimse bu şehre artık yatırım da yapmaz iş de yapmaz gerçi mehmet çınarın ve ailesinin tüm yatırımları battalgazide ya yeşilyurtun gerilemesi onun işine gelir
    %27
    %73
    Yanıtla
  • Mesut çekim (6 ay önce)
    Beceriksiz vizyonsuz yöneticiler ve sahipsizlik bunun sebebi. bende malatyada esnaftım daha devlet bizi arayıp sormamış bir konteyner vermemiş yer belirtmemiş yardım yapmamış herkesi biz kendimiz yaptık
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Burak (6 ay önce)
    Üstad ne güzel açıklamış. Amma velakin Malatya iş bilmez ve liyakatsiz yöneticileri sayesinde gözümüzün önünde eriyip bitiyor.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • pasa (6 ay önce)
    Agızına saglık bu tespitleri yapanın, osbde yerimiz var ne osb müdürlügü, ne de diger gelen yetkililer bizi umursamıyor, altyapı sorunu haddinden fazla Telefon ve telekom bile çözülmedi, irtibat krulamıyor müterilerimizle, sürekli iletişim problemi, çöp vs. desen ortalıgı pislik götürüyor. Müdür Remzi efendi sıtrını dayamış arkadaşlarına kimse ile görüşmüyor
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Turan Demirhan (6 ay önce)
    Malatya hakkındaki değerlendirmeler çok doğru.Bu süreçte küçük esnaf kayboldu bende küçük bi esnaf olarak hala işsizim ve çok büyük ekonomik sıkıntılar yaşıyorum.Cimere tam 14 yazı yazdım esnafın ve kendi durumum hakkında hiçbirine dönüş yapılmadı .Yazdığım yazılarda bu geçiş sürecinde küçük esnafa kolay ulaşılabilir faizsiz kredi imkanı sunulması ,bu geçiş sürecinde işini kaybeden esnafa en az asgari ücret kadar bi maaş ödenmesi konteynerlerin doğru yerlerde kurulup acil ihtiyaca göre verilmesi gibi konuları iletmiştim yazılan cevaplarda kurumlar bu yazıları sadece birbirlerine gönderiyorlar.İmkanı olan esnaf ve vatandaş bu şehri terk etti ve terk etmeye de devam ediyor.İmkanı olmayanlarda beklemekten başka ellerinde bişey gelmiyor.Depremde yerle bir olan bu güzelim şehir yöneticilerin şov peşinde olmaları geçen bunca zamana rağmen taş üstüne taş koyamamaları fırsatçıların fiyatları üçe beşe katlamaları şehri tamamen yaşanmaz bir hale getirmiştir.Saygılrımla.
    %92
    %8
    Yanıtla