SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'nın Hafızasından Bir 'Sümer' Daha Silinmiş

Malatya'nın Hafızasından Bir 'Sümer' Daha Silinmiş
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın ekonomik ve sosyal yönden gelişmesine çok büyük katkısı olan, Mensucat Fabrikası olarak kurulduktan bir süre sonra Sümerbank- Sümer Fabrikası adını alan, 2004 yılında değerinin çok altında özelleştirme adı altında elden çıkarılan tesisi hatırlatan kurum ve kuruluşların birer birer tarihe gömülmesi sürecine, en son 'Sümer Polis Karakolu' da eklendi. Sümer Polis Karakolu'nun adının 'Tecde Şehit Yusuf Kenan Mutlu Polis Merkezi Amirliği' olarak değiştirildiği bildirildi.

Fabrikayı özelleştirme adı altında en az 5 yıl süreyle fabrika olarak işletme taahhüdüyle, sadece makinelerinin değerinin çok altındaki bir bedelle aldıktan sonra, bu taahhüde uymayıp, arazisinin büyük bölümünde AVM, otel, lüks rezidanslar inşa edilerek fabrikanın merkez yapısı 'ismen ve cismen' yok edildikten sonra, binlerce kişiye istihdam ve yaşam olanağı sağlayan bu tesisle bağlantılı isimler de silinmeye başlanmıştı. Fabrikanın arazisinin bir bölümünde oluşturulan 'Sümer Park' adı, dönemin belediye başkanı Cemal Akın'ın dönemin partisinin güçlü ismi Abdullah Gül'e 'selam çakmak' için 'Abdullah Gül Parkı' olarak, Sümer İlkokulu tekstilci Çalık ailesinin yeniden inşa etttiği bölüme kendi yakınlarının adını vermesiyle "Diniye Çalık Okulu' olarak değiştirilmişti. Fabrikanın arazisinda kalan ve geçtiğimiz günlerde depremden hasar gördüğü için minaresi yıkılan Sümer Camisi'nin de yeni bir cami yapılması isteğiyle yıkılmas istenmesi gündemdeyken, fabrikanın bünyesindeki bir alanda 1940'larda kurulan Sümer Polis Merkezi de aynı akıbete uğradı.  Sıtmapınarı civarındaki binası bir süre önce Fahri Kayahan Bulvarı civarına taşınan ve 'Sümer Polis Merkezi' adını alan karakol, geçtiğimiz aylarda buradan da Tecde Mahallesi'ne nakledilmişti.

Sümer Polis Merkezi'nin adının, yeni yere nakille birlikte 'Tecde Şehit Yusuf Kenan Mutlu Polis Merkezi Amirliği' olarak değiştirildiği öğrenildi. Terör örgütü PKK'nın 2016'da Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü'ne bombalı araçla düzenlediği saldırıda şehit olan Malatya- Tecdeli Polis Memuru Yusuf Kenan Mutlu'nun adının bu merkeze verildiği belirtilirken, Malatyalı'nın hafızasındaki bir 'Sümer' adı da böylece tarihe karışmış oldu.

Malatya'da halen, Sümerbank Fabrikası'yla bağlantılı olarak isim almış olan Sümer Meslek Lisesi'nin yanı sıra yıkımı gündemde bulunan Sümer Camisi kaldı.

Öte yandan, Malatya'da 'polis merkezi' statüsünden önce 'karakol' adıyla hizmet veren polis üniteleri büyük ölçüde lağvedildi. Orduzu'daki Bahçebaşı Karakolu, kent merkezindeki Merkez Karakolu, yok edilen İnönü Stadı'nın yanındaki Stad Karakolu, Yeşiltepe'deki Yeşiltepe Karakolu, Çarmuzu'daki Çarmuzu Karakolu, Malatya Lisesi karşısındaki 100. Yıl Karakolu, zamanla kapatıldılar. 

1975 yılında Malatya merkez PTT önünde THKO mensubu teröristlerin saldırısı sonucu şehit olan Siyasi Şubede (1. Şube) görevli Polis Memuru Mehmet Şenses'in adının verildiği bir karakol Tecde Mahallesi'nde yaptırılmış, birkaç yıllık faaliyetin ardından burası kapatılarak, bina bir süre sonra Özel Harekat Şube Müdürlüğü'ne dönüştürülmüş, daha sonra bu birimin başka bir yere nakliyle bina yıktırılmış ve yerine İl Emniyet Müdürü lojmanı yapılmıştı.

Malatya'da polis merkezi sayısının azlığının yanı sıra, deprem sonrası çok yoğunlaşan asayiş sorununa karşı polis kadrosunun takviyesi ve yeni polis merkezlerinin açılması gerektiği konuşulurken, bunun ilin yetkililerinin ve siyasilerinin gündeminde olup olmadığı bilinmiyor.

malatyahaber.com

FOTO: Sümer Polis Merkezi'nin Fahri Kayahan Bulvarı civarından Tecde Mahallesi'ne taşınmasıyla adı 'Tecde Şehit Yusuf Kenan Mutlu Polis Merkezi Amirliği'ne dönüştürülen merkezin yeni hizmet binası.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • msn (3 ay önce)
    güzel konu
    0
    0
    Yanıtla
  • rıdvan (3 ay önce)
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun yakınlarına ve sevdiklerine Allah sabrı cemil ihsan eylesin
    0
    0
    Yanıtla
  • ahaha (3 ay önce)
    ahh güzel malatyam ah. muhalefetten biri çiviyi yerinden çıkarmayı bırak tenezzül etse duymadıkları laf kalmaz. Sözde milliyetçi arkadaşlar birilerinin arkasında destek olmaktan memlakete de köstek olmaktan öte geçemiyorlar. yıllardır aynı sağ zihniyet sözde milliyetçi sözde dinci ama özde amarikancı. boşverin ya siz geminizi yürütün millet koyun zaten
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ALİ (3 ay önce)
    Deprem nedeniyle her taraf yıkılmış.Malatyamızın hafızası mı kaldı.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ramazan DUTLU (3 ay önce)
    Zarar edilmeyen fabrikalar niye satılır. Anlamış değilim. Her şey devletin kontrolünde olmalı. Konya TORKU bunun örneği. Üretim, üretim, üretim. Köylü köyünde kalması için devlet çaresini bulmalı. Gerekirse sigorta konusunda yardımcı olmalı. Merkez köyler yapılmalı her imkanı olmalı ki emekli ve yaşlı vatandaş da gidebilsin. Hiç bir imkanı olmayan yer köyüne git denemez. Japonya ve Hollanda ikinci Dünya Savaşından çıktı. Çalışarak 50 yılda zengin hale geldi. Üretim, gıda, tarım, hayvancılık, ormancılık. Bunlara önem verilmeli üretim için destek çok önemli. Emekli vatandaşlarımız yazın köylerinde ekip bilmeli En azından geçimini yapmalı. Sanayi ve istihdamı da unutmayalım. Sonuç olarak; Üretim. Tarım ,hayvancilik ,Sanayi, Gıda bunlar çok önemli. Emekliler ve yaşlılar için yaşam merkezleri kurulmalı. Emeklilerin bilgi tecrübesinden yararlanmak gerek. Bunun için STK'larda taşın altına elini koymalı. Devlet Kanuni düzenleme yapmalı. Bu konularda farkındalıkla kişilerden yararlanmak lazım gelir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 ay önce)
    Bu iktidarın temel görevi ülkedeki tüm kurum ve kuruluşları itibarsızlaştırmak, değersizleştirmek, yok etmek, 100 yıllık cumhuriyetin tüm birikimlerini silmektir. Bunlar adım adım gerçekleştirilmektedir. Tüm bunlardan Malatya da nasibini almaya devam etmektedir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 ay önce)
    Emperyalizmin Ülkemiz üzerindeki oyunu Cumhuriyetten sonraki dönemlerde kuzu görünümlü kurtlar sayesinde bir bir yerine itaat ederek getirdiler. Önce insanlarını birbirine kırdılar, sonra kendilerinin istediği piyonları bir bir sürdüler. İşlerine yarayanları ihya edip, yaramayanlara (karşı çıkanlara) operasyonlarını içimizdeki destekçilerle yerine getirdiler. Misal; Ne işi vardı incirliğin, küreciğin kalbindeki üsler? Büyük Ortadoğu Projesine destek verdik ! Neden ? Ülkeyi ortadoğu ya çevirdik. Terör uyuşturucu, ahlaki ve ekonomij çöküntü ? Milli kültürümüze ait ne varsa yerine yalan tarihle beynine işlediniz insanların. Yine misal; İsmet İnönü nün asker kaçağı olduğuna inanan cahiller. Ya da Mustafa Kemal Atatürk'ün mason olduğu hakkında çıkan haberleri hmen paylaşan hain tipler... Sümer ismide kendilerine batacak tabii... Cumhuriyet e ve milli kültürümüze ait doğru ne varsa üzeri çizilecek. Sümer ilkokulunun önünden her geçtiğimde, Sümer parkın önündende her geçtiğimde hatırı sayılır dularımı eksik etmiyorum. Umarım bu aymazlığı değiştirecek yönetimler gelir ve doğru olan hafızamız tekrar canlanır.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Mustafa (3 ay önce)
    SÜMERLER kadim bir millettir. Bıraktıkları çivi yazısı tabletleri dünyanın bir çok müzelerinde sergilenmektedir. Sümerler’in günümüze aktarılan arşiv kayıtları bazı kesimleri rahatsız etmektedir. Rahatsızlığı gidermenin yollarını aramak yerine böylesine kadim medeniyeti görmezlikten gelmek her halde işlerine geliyor. Gün gelir bu isimler yeniden Malatya ‘nın bir çok noktasına konulur.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (3 ay önce)
    Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetimiz'in ilk yıllarında kurulan büyük sanayii hamlelerinde verilen isimler başta Sümer olmak üzere özenle seçilmiş isimlerdir, zaten Sümerler Türkler'in atası olarak da kabul ediliyor. Bu isimler istendiği kadar yok edilsin, silinmeye çalışılsın asla beyinlerden, hafızalarımızdan çıkmaz.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • sahip (3 ay önce)
    malatya boşaltılıyor, yerine ne konacak
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Bekir Sıtkı (3 ay önce)
    SÜMERBANK'ı "Babalar Gibi Satacağız" diyen dönemin Maliye Bakanı Kemal UNAKITAN'ın şu anda toprağın altında kemikleri sızlıyor olmalı. Zaten milletin ahını aldığı için ABD ve İsrail dahil diyar diyar böbrek tedavisi peşinde koştu. Ama ne yazık ki çare bulamadı, kaba bir tabirle bu dünyaya sürünerek veda etti. Alma mazlumun ahını, Çıkar aheste aheste...
    %76
    %24
    Yanıtla