SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mars'ta Tarihi Gün!

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:35:54
Mars'ta Tarihi Gün!
A- A+ PAYLAŞ
 
Mars robotu Curiosity'nin Kızıl Gezegen'e indiği bildirildi.
 
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından şimdiye kadar üretilmiş en zeki gezegenler arası gezginci robot olan Curiosity (Merak), Mars gezegenine indi.
 
Şimdiye kadar Mars gezegenine gitmek için üretilmiş en gelişmiş uzay aracı olan Curiosity, 12'den fazla kamerası, meteoroloji istasyonu, sondaj ile çevreyi "tadarak ve koklayarak" incelemesine olanak sağlayan araçlarıyla, Mars'ta hayata ilişkin kimyasal temel yapı taşlarını bulmaya çalışacak.
Radyoaktif plütonyumun parçalanması sonucu açığa çıkan sıcaklıkla işleyen, yaklaşık 900 kilogram ağırlığındaki Curiosity, son derece hassas olarak tasarlanmış ısı kalkanı ve gezegen yüzeyine inişini yavaşlatmak için kullanacağı sesten hızlı açılan paraşütü yardımıyla Kızıl Gezegen'e indi.
Curiosity, Mars ile Dünya arasında, 14 dakikayı bulan sinyal ulaşma farkı nedeniyle Earthlings adlı bilgisayar yazılım şirketince geliştirilen yarım milyon bilgisayar kodunu izleyerek Mars'a inişini, dünyadan hiçbir yardım almadan kendi başına gerçekleştirdi.
 
-En zor görev-
 
Curiosity'nin Kızıl Gezegen'e inişi, bilim adamlarına göre, gezegenlerin robotlar vasıtasıyla araştırılması tarihinde, NASA'nın en zor görevi oldu.
ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral üssünden 26 Kasım 2011'de fırlatılan Curiosity, daha önce gönderilen uzay araçlarının aksine, hava yastıklarıyla inmek için fazla ağır olduğu için özel bir frenleme mekanizmasıyla iniş yaptı. Araç, saatte 21 bin 243 kilometre olan hızını, fren yaparak saatte 2,74 kilometreye düşürdü.
 
570 milyon kilometrelik yol kateden robot, Mars'ın atmosferinin ilk tabakalarına girdikten sonra paraşütlerini açıp kapsülden ayrıldı.
 
-Son dakika heyecanı-
 
Curiosity'nin iniş yaptığı alanın güneyinde bu hafta içinde bir toz fırtınasının belirmesi, 2,5 milyar dolara mal olan projenin başındaki NASA ekibine bir an için soğuk terler döktürdü. Mars görevinde yardımcı proje bilim adamı ve Mars hava tahmincisi olarak görev yapan Aswin Vasavada'nın, fırtınanın ''söndüğünü'' ve tehdit oluşturmadığını belirtmesiyle ekip rahat nefes aldı. Vasavada, ''Mars bizimle çok iyi bir işbirliği içindeymiş gibi gözüküyor. İniş için iyi bir hava durumu bekliyoruz'' demişti.
 
Curiosity'nin inişiyle 2004 yılından beri gezegende görev yapan Opportunity ile birlikte Mars'ta araştırma görevi yapan uzay araçlarının sayısı 2'ye çıktı.
 
-Curiosity Mars'ta hayatın izlerini arayacak-
Curiosity'nin Mars gezegenindeki araştırmalarına başlayacağı ilk yer, daha önce tabanında su olduğuna işaret eden mineral izlerine rastlanan, 5000 metre yükseklikte Sharp dağının üzerinde yükselen, 150 kilometre genişliğindeki dev Gale krateri.
 
Hayatın oluşması için gerekli üç unsur olan su, enerji ve karbondan, sadece karbona dair işaret bulamayan bilim adamları, Curiosity'nin ana görevlerinden birinin önce dev dağa ulaşmak, ardından da kayaları yontmak ve toprakta sondaj yaparak karbon izi aramak olacağını belirtiyor.
Mars üzerindeki gezisi sırasında radyasyon algılayıcılarını açacak olan Curiosity, böylece bilim adamlarına, Mars'ta görev yapacak astronotların karşılaşması muhtemel riskleri daha iyi anlamalarını sağlayacak veriler gönderecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız