SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Merkel'e Şok!

A- A+ PAYLAŞ

Almanya’da dün yapılan Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) eyalet seçimleri, Başbakan Angela Merkel’in partisi için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Yorumlar Yunanistan’a verilen mali yardımın öfkelendirdiği Almanların Merkel’i cezalandırdığı yönünde. Öte yandan altı Türk kökenli aday meclise girdi.

BU KADIN MERKEL'İ YAKAR MI?
Merkel’in ikinci dönem başbakanlığının yedinci ayında, kilit eyalet olarak bilinen NRW’de eyalet meclisinin üst kanadındaki çoğunluğu kaybetmesi, vergi kesintilerini de kapsayan ajandasını hayata geçirmek için muhalefet partilerinin desteğine ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor.

Alman ZDF kanalının bildirdiğine göre seçimlerde Merkel’in partisi 2005 seçimlerine kıyasla yüzde 10.5 oranında oy kaybetti. Hristiyan Demokratlar (CDU) yüzde 34.3 oranında oy alırken koalisyon ortağı Hür Demokratlar (FDP) da yüzde 6.6’da kaldı. İki partinin toplam oyu eyalet meclisinde hükümet kurmaları için yeterli olmadı.

Öte yandan ülkenin ana muhalefet partisi Sosyal Demokratlar (SPD), yüzde 34.5’le CDU’nun çok az farkla önünde yer aldı. ZDF, Yeşillerin de yüzde 6.2’lik oy oranını yüzde 12.4’e çıkararak seçimin en büyük kazananı olduğunu bildirdi. Bu rakamlarla SPD-Yeşiller koalisyonu da tehlikeye girdi. Sol Parti de oylarını önemli oranda artırdı.

Resmi sonuçlar bugün ilerleyen saatlerde açıklanacak.

MERKEL SINIFTA KALDI
Seçimler Merkel’in hükümeti için bir referandum niteliğindeydi. Kamuoyunun şiddetle karşı çıktığı Yunanistan’a yardım paketinin onaylanmasından iki gün sonra yapılan oylama Merkel’in bu kararının yarattığı hoşnutsuzluğu da yansıtmış oldu. Hatta geçtiğimiz siyasi ve ekonomik analistler, Alman hükümetinin yardım paketini kabul etmek için NRW seçimlerinin sonuçlarını bekleyebileceğini öngörüyordu.

Bonn Üniversitesi’nden siyaset bilimi uzmanı Gerd Langguth, bunun CDU için büyük bir yenilgi olduğunun altını çizerken, “Almanlar Avrupa’nın kasası olmaktan hoşnut değiller” dedi.

Öte yandan CDU üyesi ve eski Savunma Bakanı Yardımcısı Willy Wimmer, Merkel’in istifasını istedi.

TÜRK KÖKENLİ ADAYLARIN BAŞARISI
Bu arada seçimlerde altı Türk kökenli aday meclise girmeyi başardı. Yeşiller Partisi’nden 22’nci sırada aday olan Arif Ünal, Sol Parti’den sekizinci sıra adayı Ali Atalan ve dokuzuncu sıra adayı Özlem Alev Demirel parti listelerinden milletvekili seçildi. Sol Partiden 11'inci sırada aday gösterilen Hamide Akbayır da meclise girmeyi başardı.

SPD Bochum adayı Serdar Yüksel ve Wesel kentinden aday olan İbrahim Yetim de doğrudan seçilerek meclise girmeyi başaran isimler oldu. Yüksel, en yakın rakibinden 12 bin, Yetim de en yakın rakibinden 7 bin 500 fazla oy alarak meclise girmeyi başardı.

SPD'den Köln kentinde aday olan Tayfun Keltek ise 500 oy farkıyla seçimi kaybetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız