SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Mezar Rezidans'ın 2 Sanığından 'Manevi Kalkınma' Amaçlı Vakıf!.

'Mezar Rezidans'ın 2 Sanığından 'Manevi Kalkınma' Amaçlı Vakıf!.
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 6 Şubat depreminde yıkılarak 31 kişinin ölümüne neden olan ve halk arasında “Mezar Rezidans” olarak da adlandırılan binayla ilgili davanın sanıklarından olan müteahhidi ve oğlunun kurucuları arasında yer aldığı ve amaçları arasında “öğrencilerin manevi yönden kalkınmasını sağlamak" da olan eğitim vakfı kuruldu.

Malatya’da 6 Şubat'taki ilk depremde çöken ve 31 kişinin enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği, bilirkişi tarafından yapılan incelemelerde; projesi, yapımı, ruhsatlandırması, yapılan değişiklikleri ölümcül skandallar dizisi oluşturan ve bunların sonunda 'mezar bina' olarak ortaya çıkmasına rağmen imar barışından yararlandırılarak 'yasallaştırıldığı' saptanan Trend Garden Rezidans binası davasında yargılanan 2 sanık müteahhit Bahattin Doğan ve oğlu Mehmet Selim Doğan, eğitim vakfı kurucusu oldular.

Tescil Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı 
Resmi Gazete’nin 16 Mart 2024 tarihli sayısında yayımlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü ilanına göre; merkezi Malatya olan ve Malatya 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 07.03.2024 tarihinde kesinleşen 24.01.2024 tarihli kararı ile tescil edilen  “Elif Doğan Vakfı (Elif Ana)” adlı vakıf kuruldu. Vakfın kurucuları arasında, vakfedenler olarak  Bahattin Doğan, Mehmet Selim Doğan, Süleyman D., Mehmet K., Aysun C., Emine D. ve Kadriye B. yer aldı.

“Manevi yönden kalkınmasını desteklemek”
Vakfın amacı ve mal varlığı ise şu şekilde aktarıldı:

“Her düzeydeki öğrencilerin iktisadi, sosyal, kültürel, dini ve manevi yönden kalkınmasını, desteklenmesini, burs verilmesini, eğitimine katkı sağlayabilecek her türlü desteği gaye edinmiştir. Malatya İli, Battalgazi İlçesi, Saray Mahallesi, 467 ada, 156 parselde kayıtlı taşınmaz ile Malatya İli, Battalgazi İlçesi, Saray Mahallesi, 467 ada, 150 parselde kayıtlı taşınmaz ile 100.000.-TL (YüzbinTürkLirası) Nakit.”

Vakfın yönetim kurulu ise Bahattin Doğan, Emine D., Aysun C. isimlerinden oluştu.

2 kurucu üye 31 kişiye mezar olan Rezidans Davasında sanık 
Kuruluş amaçları arasında, “Her düzeydeki öğrencilerin iktisadi, sosyal, kültürel, dini ve manevi yönden kalkınmasını, desteklenmesini” sağlamak da bulunan vakfın kurucuları arasında yer alan Bahattin Doğan ve oğlu Mehmet Selim Doğan,  bilirkişi tarafından yapılan incelemelerde; projesi, yapımı, ruhsatlandırması, yapılan değişiklikleri ölümcül skandallar dizisi oluşturan ve bunların sonunda 'mezar bina' olarak ortaya çıkmasına rağmen imar barışından yararlandırılarak 'yasallaştırıldığı' saptanan ve 31 kişiye mezar olan  Trend Garden Rezidans binası davasında sanık olarak yargılanıyorlar Bahattin Doğan binanın müteahhidi, Mehmet Selim Doğan ise binanın 12 daire iken 42 daireye dönüştürülmesi işlemlerinin yürütülmesinde sorumlu tutuluyor.

31 kişi öldü, 13 sanık tutuksuz yargılanıyor 
Turgut Özal Bulvarı üzerinde Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin karşısında yer alan Trend Garden Rezidansın depremde yıkılması ile ilgili  13 sanığın yargılandığı dava Malatya 1.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Şimdiye kadar 2 duruşması yapılan ve tutuklusu bulunmayan dava dosyasında  İnşaat Mühendisi Aysun Demir, Müteahhit Bahattin Doğan, Proje Müellifi İnşaat Mühendisi Bülent Yeroğlu, İnşaat Teknikeri Eser Çakır, İnşaat Mühendisi Filiz Taş, Müteahhit Mehmet Selim Doğan, İnşaat Mühendisi Mehmet Gündüz,  Mimar Mustafa Tevfik Arpacı ve Mimar Yasemin Yazıcı'nın  “Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma”, Bina Ortağı Engin Aslan, Bina Ortağı Erkan Adaşlık, Bina Ortağı Özkan Gülfırat ve  Bina Ortağı Sefa Gülfırat'ın ise, “Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma, Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyan” suçundan cezalandırılmaları talebi ile yargılanıyorlar. Sanık Özkan Gülfırat ise yurtdışında firarda bulunuyor.

Bilirkişi Raporuna göre; her şeyi sorunlu ve sıkıntılı bir bina
Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlattırılan Bilirkişi Raporu’nda, her katında 2 daire varken 6 daireye dönüştürülen ve 12 dairelik binanın 42 dairelik rezidans yapıldığı ve son imar yasasının kapsamında olmadığı halde İmar Barışından faydalanıldığı, buna göre; o dönemdeki yürürlükte olan İmar Barışı kapsamının 31 Aralık 2017 tarihinden önceki ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılan yapıları kapsadığı halde rezidansın ise 2019 yılından sonra 42 daireye çıkartılarak imar barışından yararlandırıldığı ortaya çıkmıştı.

Bina yasa kapsamında olmadığı halde  imar affından yararlandırıldı
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın İddianamesinde 12 dairenin 42 daireye dönüşümü şu şekilde aktarılıyor:

“Soruşturma konusu binanın bilirkişi raporundan da anlaşılacağı üzere Bodrum+7 kat olmak üzere 12 bağımsız bölümden oluştuğu, binanın teras katında ise 2 dairenin bulunduğu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden gelen cevap yazısından ise şüpheli Mehmet Selim Doğan (Binayı yapan müteahhit Bahattin Doğan’ın oğlu)  tarafından imar barışından yararlanmak için 39 adet başvuru sonrasında 39 tane bağımsız bölüm için ayrı ayrı yapı kayıt belgesi alındığı, şüpheli Erkan Adaşlık tarafından imar barışından yararlanmak için 3 bakımsız bölüm için ayrı ayrı yapı kayıt belgesinin alındığı, şüpheli Erkan Adaşlık’ın üzerine bir daire olduğu değerlendirildiğinde şüphelilerin her bir bağımsız bölümün 3 adet bağımsız bölüme ayrılması için başvuru yaptıklarının anlaşılacağı, netice olarak toplamda 14 bağımsız bölümden oluşan binanın 42 bağımsız bölüme dönüştürülmesi için imar barışına başvurduklarının anlaşıldığı, imar barışına başvuru tarihlerinin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden gelen cevap yazısından 14/06/2019 olduğunun görüldüğü, şüpheli Erkan Adaşlık’ın alınan ifadesinden anlaşılacağı üzere imar barışından yararlanmak için yapmış olduğu başvuruyu Sefa Gülfırat'ın yönlendirmesiyle yaptığı, başvuru işlemi yapıldıktan sonra söz konusu binadaki şüpheli Erkan Adaşlık’a ait bağımsız bir adet bağımsız bölümün 30/12/2019 tarihinde Trend Yurt İşletmeciliği Turizm Yatırım San Ltd. Şti ' ne tapudan devrinin yapıldığı, söz konusu binaya ait diğer bağımsız bölümlerin ise 30/12/2019 tarihinde Trend Yurt İşletmeciliği Turizm Yatırım San Ltd. Şti 'ne tapudan devrinin yapıldığı, anlaşılacağı üzere şüpheliler Mehmet Selim Doğan ve Erkan Adaşlık tarafından kendi adlarına bulunan bağımsız her bağımsız bölümün 3 ayrı bağımsız bölüme dönüştürülmesi için imar barışı başvurusunda bulunduktan sonra Trend Yurt İşletmeciliği Turizm Yatırım San Ltd. Şti 'ne tapudan devrini yaptıklarının anlaşıldığı, …”

Çevre Müdürlüğü müdahale etmemiş
Trend Garden Rezidans davasının görüldüğü Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyaya yeni bir belge girdi. Mahkemenin talebi üzerine Malatya Vali Yardımcısı Abdulselam Bıçak imzası ile gönderilen 3 Kasım 2023 tarihli yazıda, “İlimiz, Yeşilyurt İlçesi Özalper Mahallesi, Turgut Özal Bulvarı No: 13 adresinde yer alan Trend Garden Rezidans Apartmanına ait 2020 Elazığ Depremi hasar tespit sonucu ile bina içi ve bina dışı tüm görüntülerin dava dosyasına gönderilmesi ilgili müzakereniz ile talimatlandırılmıştır. Bahse konu adreste yer alan Trend Garden Rezidans Apartmanı hakkında mezkur deprem nedeniyle “YBGH6 – Hasarsız” olarak yapılan hasar tespitine dair kayıtlar yazımız ekinde gönderilmiştir” deniliyor.

Valiliğin yazı ekinde yer alan 24 Ocak 2020 tarihli depremden sonra düzenlenen Hasar Tespit Raporunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarağından yapılan incelemede bina 14 daire 2 ticarethane olmak üzere 16 ayrı bağımsız bölümden oluştuğu görülüyor.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne 42 daire olarak İmar Barışına başvurulmasından yaklaşık 7 ay sonra, 42 daire olarak tapuya kaydettirildikten 25 gün sonra yaşanan 24 Ocak 2020 Elazığ depreminden sonra “14 daire 2 ticarethane olmak üzere 16 ayrı bağımsız bölümden oluştuğu” şeklinde hasarsız rapor verilirken, o binanın 42 daireye dönüştürülmesine engel olunmamış olunması konusundaki soru işaretine kurumlar cevap veremiyor.

31 insan bu binanın enkazında öldü
Trend Garden Rezidansın enkazı altında hayatını kaybeden isimler şöyle belirlenmişti:

Ayşenur Gülşen (26), İbrahim Kurt (43), Ahmet Topal (81), Yeni Malatyaspor Kalecisi Ahmet Eyüp Türkaslan (30), Angel Pesevski (65), Busenur Umancaoğlu (27), Duran Fındık (58), Ebru Fındık (28), Ege Okant (28), Erhan Baltacı (41), Fatma Kaya (35), Feray Kanışlı (55), Gülçin Koca (21), Muhammed Eren Görgülü (7), Muhammet Ziya Baltacı (4), Nazan Tuşak (30), Nusret Ayaz (39), Pakize Uzun (48), Rahime Taş Bulut (47), Saadet İlçin (29), Salih Abdulhamit Görgülü (5), Serpil Fındık (54), Süleyman Baltacı (36), Sümeye Kanışlı (28), Şadiye Karaman (64), Şiyar Akmeşe (17), Şükran Görgülü (13), Tevfik Bulut (55), Ulfaz Gürbüz (68),  Bina Ortağı Ünal Aslan (46) ve kimliği halen tespit edilemeyen 1 kadın.

Binanın enkazından Onur Gençer, Serhat Özdemir, Serkan Oğuzhan ve Meryem Gürbüz adlı vatandaşlar da yaralı olarak kurtarılmıştı.

malatyahaber.com- malatyayenises.com

ARŞİV FOTO: Depremde çökerek 31 kişiye mezar olan Trend Garden Rezidans binasının enkazı..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Malatyali (1 ay önce)
    Bunlarin yaptığı ve kullanımda olan tüm binalar sorgulanmalı.en başta binlerce öğrencinin kaldığı Eşref Bitlis kız öğrenci yurdu sorgulanmalı. Binaya belediye sağlam raporu vermediği halde binlerce öğrencimiz kalıyor yazık günah Allah göstermesin benzer bir durum yaşansa bunun hesabını kim verecek.mutahitmi bina sahibimi yurt olarak kiralayanlar
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 ay önce)
    Günümüzde din bir afyon gibi kullanılarak halkı aldatmak, sömürmek için kullanılmaktadır. Halkımız uyanık olsun sömürücülere parasını, iradesini kaptırmasın.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Yukarıda isimleri sayılan sanıkları iyi araştırın. Müslüman geçinenden din dusmani geçinene, umurumda degilciden Atatürkçüye kadar hepsini bir arada görürsünüz. Ortak paydaları:Paraya tapanlar.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Haci (1 ay önce)
    Allahım ne günlere kaldık!
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mehmet Ali (1 ay önce)
    Yemin ile etim ile kemiğim ile memleketimden ve bu din oyunlarından nefret ettim, adam millete mezar kazmış sizler vakfa izin veriyorsunuz... Malatya bitmiştir gözümde... başka şehirlerde buluşmak üzere...
    %93
    %7
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 ay önce)
    Her şeyi din ticaretine çevirdiler. Dini kullanarak zenginleştiler, holdingleştiler. Ne yazık ki cahil halkta bunlara inandı.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Furkan (1 ay önce)
    Amaç farklı ileride açılacak tazminat davaları için malları vakfa devrediyorlar. İşler unutulunca mallar vakıftan çıkarılıp yıllar sonra serveti kurtarmış olacaklar.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Atıf Hoca (1 ay önce)
    Bunlar da işi öğrenmiş, tıpkı doğada hayvanlara ve ağaçlara zarar veren şirket sahiplerinin çevreci derneklere üye olup alelen bağış yapmaları gibi, adı geçenler de kendilerince minarenin kılıfını hazırlıyorlar herhalde, vesselam.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Haci (1 ay önce)
    Böylece günahlarını temizlemiş,İnayete ermiş oldular.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ramazan (1 ay önce)
    Bu şehir manevi yönden çok güçlü. Sağ olsunlar bu vakıf sayesinde daha da güçlenecek. Ancak ben bu maneviyat nedir anlamadım. İyi olmak mı doğru olmak mı dürüst olmak mı.Maneviyatin içinde bunlar varmi.Hakkina razı bir kul varmı bu şehirde. Danimarka insanı doğru, dürüst ancak manevi yönden biraz eksik. Nasıl oluyor.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Cero (1 ay önce)
    Güzel bir lokantada bir porsiyon yemeğine veya üç beş kuruşa her evrağa imza atmaya hazır, insanların hayatını ve hatta bütün ülkeyi satmaya hazır, satılık, kanundan, kuraldan ,hukuktan ve adelet ten uzak insanların ülkesi bu ülke. Oy alabilmek için suçluları salıveren ve kanunsuz yapılara durumlarını bilerek imar affı getiren bir ülke burası.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Ağzınıza sağlık.. ne yazık ki böyle..
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 ay önce)
    Burası Türkiye normaldir yakında Çevre ve Şehircilik Bakanı olsalar bile şaşırmam. Tabi bu bahsi geçen şahıs ve oğlu son derece dindar muhafazakar bir kişilerdir.Bilen bilir yani
    %86
    %14
    Yanıtla