SON DAKİKA
SON DEPREMLER

MOTAŞ İşçiye Verdiği Sözü de Tutmuyor

0
Güncellendi - 2016-12-21 01:02:57
MOTAŞ İşçiye Verdiği Sözü de Tutmuyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma şirketi MOTAŞ, parkmetre işletmeciliğinden vazgeçip ihale yolu ile özel bir firmaya devretmesinin ardından kendi bünyesinde tutacağını bildirdiği parkmetre personelini de işten çıkarıp yeni şirkete devretme kararı aldı.  MOTAŞ'ın yaklaşık iki hafta önce 30'u aşkın cadde ve sokakta görev yapan parkmetre işçilerini tek tek çağırıp, kıdem tazminatlarının ödeneceği ve her işçinin günlük iki saat iş arayabileceğine dair bir tebligat imzalattığı öğrenildi.

Geçtiğimiz haftalarda 1.500.000 TL muhammen bedelle ihaleye çıkarılan ve ihalenin tek katılımcısı olan Sivas menşeili MU-AY şirketi tarafından alınan parkmetre ihalesinin ardından  MOTAŞ A.Ş,  parkmetre işinde çalıştırdığı işçileri işten çıkarma kararı aldı.

MOTAŞ, daha önce ‘Personelin mağdur edilmeyerek, kıdem tazminatlarının ödeneceği ve çalışma haklarının korunarak MU-AY şirketinde çalışmalarının sağlanacağını' açıklarken, parkmetre personeli ise, ihale öncesi MOTAŞ yönetiminin kendilerine 'MOTAŞ’ın çeşitli birimlerinde istihdam edilecekleri sözünü verdiği ancak ihaleyi kazanan şirketin deneyimli personel istemesi nedeniyle, MOTAŞ'ın firmaya  personel desteği sunmak için kendilerini işten çıkarma kararı aldığını ileri sürdü.

“İhaleyi verdikleri yetmedi bizi de firmaya vermek istiyorlar”

MOTAŞ’ın kendilerine yönelik aldığı karara tepki gösteren parkmetre işçileri ise çeşitli iddialar öne sürdü.  İhale öncesi MOTAŞ yetkililerinin kendilerine, işten çıkarılmayacaklarını, herkesin yapabildiği işler doğrultusunda şirketin çeşitli birimlerinde görevlendirileceğini belirttiklerini ifade eden parkmetre personeli “Arkadaşlarımızın bazıları askere gidecek, geriye kalan 20 civarındaki personeli MOTAŞ’ın çeşitli birimlerine götürdüler ve ihale sonrası herkesin bildiği işe göre çeşitli birimlerde görevlendirileceğini söylediler. Ama ihale sonrası, şirketin  ‘deneyimli personel istiyoruz’ diye dayatması üzerine tazminatlarımızı verip, işten çıkararak, bizi ihaleyi alan firmada çalışmaya razı etmek için MOTAŞ bu kararı aldı.  Hali hazırda mesai ücreti, yemek ve yol parası, ikramiye gibi koşullarla çalışırken yeni şirketin sunduğu şartlar bunun yarısı bile değil. Oradan alacağımız maaşla evimizi geçindirmemiz mümkün değil.  Ya bu şartları kabul edeceğiz, ya da işsiz kalacağız. Yani MOTAŞ Malatya’nın cadde ve sokaklarını kiraya verdiği gibi bizi de firmaya kiralamak istiyor” iddialarını öne sürdüler.

Şirket eleman arıyor

Öte yandan MOTAŞ tarafından parkmetre ihalesine ilişkin yapılan açıklamada, personelin mağdur edilmeden tüm haklarının korunarak MU-AY şirketinde çalışmalarının sağlanacağı ifade edilmesine rağmen ihaleyi alan şirket kent merkezinin çeşitli yerlerine astığı ilanlarla elaman aramaya başladı. Eleman ilanında asgari ücret, SSK ve prim verileceği belirtildi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

parko

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • çiçek sepeti (5 yıl önce)
    sokakları otopark yap sonra özel bir firmaya ver oda herkese icra yollasın oh negüzel
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (7 yıl önce)
    arkadaşlar parkmetre için bimere şikayet yazın başka kurtulamazsınız
    0
    0
    Yanıtla
  • ABUZER (7 yıl önce)
    bu malatya belediyesi motaş eliyle ne yapmak istiyor bakın dilek mahallesi ulaşımı rezalet durumda ihaleylemi verildi nasıl verildi lakin millet isyan ediyor arabaya binen herkes ağzına gelen rahmeti okuyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (7 yıl önce)
    Malatya her yanımız evlere şenlik adam ilan vermiş Asgari ücret+ Prim+SSK diye. Sigortasız işçi çalıştırmak suç değil mi bu nasıl ilan SSK müfettişleri ne iş yaparlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • fk4444 (7 yıl önce)
    belediye almış parayı kafasına göre yıyor ıcıyor dolaşıyor yazık gariban işçiye motaşın yedıgı parayı kımse yemedı
    0
    0
    Yanıtla
  • erhan (7 yıl önce)
    ne zaman malatya belediyesi sözünde durmuşki motaş personeli için verdiği sözü tutsun
    0
    0
    Yanıtla