SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Muhatabımız Almanya Değil AB"

0
Güncellendi - 2017-08-20 03:34:32
A- A+ PAYLAŞ

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ile Gümrük Birliği’ni güncellemeyeceklerini açıklamasını değerlendiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci; “Sadece Türkiye kaybetmez, Avrupa Birliği ve diğer ülkelerde kaybeder. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi sadece Türkiye’nin talebi değildir. Bizim muhatabımız bu noktada Almanya değil, Avrupa Birliği.” dedi.

Bakan Tüfenkci, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Türkiye ile şu aşamada 'Gümrük Birliği Anlaşması'nı güncellemeyi düşünmediklerini açıklamasına ilişkin gelişmeleri de değerlendirdi.

-Tek taraflı zarar oluşmaz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci;, “Almanya şansölyesi Merkel’in açıklamalarını, özellikle Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ile ilgili açıklamalarını doğrusu yadırgadık. Doğruda bulmadığımızı ifade ettik. Çünkü özelliklede iki tarafında kazan-kazan esasına dayalı olarak geliştirilmeye çalışılan ilişkinin de tek taraflı zarar oluşmaz. Bu Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin ertelenmesi yada durdurulması noktasında hem Avrupa Birliği, hem de diğer ülkeler bu noktada kazanacağı, ticareti büyütecekleri imkanı kaybetmiş olurlar.” dedi.

-“AB üyesi ülkelerin işadamlarının da talebi var”

Tüfenkci şöyle konuştu; “Biz dün nasılsak, bugünde yolumuza aynı şekilde devam ederiz. Biz Gümrük Birliği’ne yeni giren bir ülke değiliz. Köklü bir geçmişi var. Baktığımız zaman, zaman içerisinde Gümrük Birliği sistematik olarak Türkiye’nin aleyhine işler duruma gelmişti. Bu durumun düzeltilmesi için iş dünyasının talepleri neticesinde böyle bir güncelleme gündeme geldi, ki bu güncelleme sadece Türkiye tarafından değil, Avrupa Birliğine üye işadamlarımızın da istediği bir husus. Çünkü Türkiye 80 milyonluk büyük bir ülke. Göz ardı edilecek bir ülke değil.”

-“Muhatabımız Almanya değil, AB’dir”

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda Türkiye7nin muhatabının Almanya değil, Avrupa Birliği olduğunu kaydeden Tüfenkci; “Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin birçoğunun, işadamlarının Türkiye’de yatırımları bulunmakta. Dolayısıyla bu yatırımları da göz önüne aldığımızda Avrupa Birliği’nin de, Türkiye’nin de kazanacağı bir istişare mekanizmasının başlatılması, görüşmelerin başlatılması kararlaştırılmıştı. Buna yönelik Avrupa Birliği’nde adımlarda atıldı. Almanya’nın bu noktadaki tutumu doğrusu yadırgadığımız bir tutum. Ve bizim muhatabımız bu noktada Almanya değil, Avrupa Birliği.” şeklinde konuştu.

-“Türkiye için tek pazar AB değildir”

Tüfenkci açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Biz yolumuza devam edeceğiz.  Türkiye’yi büyütmeye devam edeceğiz. Ve dün nasıl bir çok pazara girme noktasında gayret gösteriyorsak, yine göstereceğiz. Sadece Avrupa Birliği, Avrupa pazarı değil, aynı zamanda Amerika pazarı, Afrika pazarı, Türki cumhuriyetlerin bulunduğu Ortadoğu pazarı, bir çok pazara, Asya pazarı noktasında biz gereğini yapacağız. İşte önümüzdeki bu hafta sonu Başbakanımızla Singapur ve Vietnam gezilerimiz olacak. Oralarda işadamlarımızla o çalışmalarımızı yapacağız.  Dolayısıyla biz Türkiye’yi büyütme noktasındaki gayret ve çalışmalarımızı bütün engellemelere rağmen dün olduğu gibi bugünde devam edeceğiz.  Yeterki  biz birliğimizi, beraberliğimizi koruyalım. İşte biz ilk fırsatta vatandaşımızla, milletimizle beraber oluyoruz, dağ bayır geziyoruz.”

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız