SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mühendisi Dövülen Bakanlık ve TİGEM Sessiz!

0
Güncellendi - 2021-08-29 14:41:21
Mühendisi Dövülen Bakanlık ve TİGEM Sessiz!
A- A+ PAYLAŞ

6 SALDIRGAN ADLİYELİK AMA, İDAREDEN'TIK' YOK!. Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde tartışmalı bir şekilde 'düzmece deprem hasarlı' raporuyla yıktırılan tarihi binaların yerine yapılan inşaatın tekniğine uygun yapılmadığı gerekçesiyle müdahale eden Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) kadrosundaki mühendisin, müteahhidin adamları tarafından dövülmesiyle ilgili adli soruşturma sürerken, bu konuda ne işletmenin bağlı olduğu Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan, ne de TİGEM'den bir tepki geldi. İnşaatların denetimi için Kırşehir TİGEM'den görevlendirilen mühendisin 6 Ağustos günü dövülmesiyle ilgili adli işlem sürerken, idari olarak ne işlem yapıldığı, 'etkili ve yetkili' yerlerle yakın bağlantısı bulunduğu öne sürülen müteahhit firma hakkında bir işlem yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu.

Sultansuyu Harası'nda, 24 Ocak 2020 depreminden 10 ay sonra aldırılan 'deprem hasarlı' raporuyla, 80 yıllık binalar, TİGEM'in o dönemki genel müdürü, şimdiki Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece ve haranın yerel yöneticilerinin özel çabasıyla yıktırılmıştı. Haranın özelleştirilmesine yönelik, 'bölüp- parçalama' projesinin bir parçası olarak gerçekleştirildiği öne sürülen süreçte, haranın bazı tesisleri de ihaleyle kiraya verilerek 'özelleştirilmişti'.

Yıktırılan binaların yerine yapılacak inşaatlar için yine tartışmalı bir ihale süreci yaşanmış, ihale süreci kamuoyuna yansıtılmayan iş, açıklama yapılmadığı için önce 12 milyon TL olduğu öne sürülen  sonra da 18 milyon TL olduğu öğrenilen bedelle, Ankara'da gerçekleştirilen ihaleyle Malatya'da birçok kamu kurumu inşaatı için 'davetiye' yoluyla tercih edilen, Işıngece ve diğer bir bakan yardımcısı gibi Elazığlı olan Abdulvahap Yılmaz'ın müteahhitlik firmasına verilmişti.

Söz konusu müteahhit, harada inşaata başladıktan bir süre sonra, TİGEM tarafından inşaat kontrolu için Kırşehir'den Malatya'ya gönderilen Mühendis M.B., inşaatın teknik ve standartlara göre yapılmadığı, özellikle kalıp ve demir kullanımı konusunda uyarıda bulunması üzerine, müteahhit firmanın inşaat çalışanları tarafından saldırıya uğrayarak, işçilerin, inşaatta kullandıkları malzemelerle feci şekilde dövülmüştü. Mühendisin şikayetçi olması üzerine, saldırıya karışan 6 firma işçisi hakkında Jandarma tarafından işlem yapılmış, konu Akçadağ Adliyesi'ne intikal etmişti. Ayrıca, inşaatta güvenliğin sağlanması için korucu görevlendirilmişti.

Kontrol mühendisinin saldırıya uğrayarak dövülmesi karşısında, bakanlık ve TİGEM'in yanı sıra, Malatya'daki mühendis odaları ve tartışmalı deprem raporu üzerine vazife ve yetkinliği olmamasına rağmen 'acele haraya gidip, cep telefonu ışığıyla kolonda inceleme yaparak, binaların düzmece raporda iddia edildiği gibi sağlam olmadığını açıklamakla görevlendirildiği anlaşılan' Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel ve başında olduğu kuruluştan herhangi bir ses çıkmaması dikkat çekti. İnşaatı yapan müteahhidin, AKP ve bakanlık ile yakın ilişkilerinin bulunduğu, bu nedenle hakkında herhangi bir idari işleme girişilemediği iddia ediliyor.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Sultansuyu Harası'nın tarihi yapıları, daha sonra yöneticileri hakkında başka iş ve ihalelerdeki 'usulsüzlük ve yolsuzluk' nedeniyle işlem yapılan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından onaylanan 'düzmece' deprem hasarlı raporuyla yıktırılmıştı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Mustafa (2 yıl önce)
    Bu olayla ilgili bir idari işlem başlatılmamışsa bugüne kadarki söylenenlerin doğruluk payı var yetkililer ssğa sola çamur atacaklarına personellerine sahip çıksınlar nerde öyle idareci oturdukları makamları laikiyle temsil edemeyen idsreciler olursa tabi mütahit işçileri adam döyerler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (2 yıl önce)
    Bir memur kontrollerini ve yetkisini devletin ilgili makamlarını temsilen kullanır, dolayısıyla devleti temsil eder. Memura işini yaptığı için atılan yumruk, dolaylı yoldan cumhurbaşkanına ve devlete atılmış olur. Eskiler bunu bilir, dürüst memurun hakkını savunurdu; şimdikiler ise demek ki yumruk atanın tarafında.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • abdulvahap (2 yıl önce)
    elin mütahidi gelecek burada iş alacak işe hile karıştıracak mühendis durumu görecek inşaata müdahele edecek haklı olarak işini yaptığı için üstüne birde dayak yiycek bizim malatya bürokratıda sessiz sedasız kafalarını kuma görerek seslerini çıkarmıycaklar yazıklar olsun size
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Müteahhitin parası varsa halkın da malatyahaber i var, sonuna kadar destekçiniz değil yanınızdayız
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Unutturma sessizliği. Bu halka neleri unutturmadılar ki. Hep aynı yöntem. Birileri ceplerini dolduracak. Halk bir şekilde haberdar olursa da gündemden düşsün diye sessizliğe bırakılacak. Sonra unutulup gidecek. DEPREME DAYANIKSIZ DİYE YIKTIRDIKLARI BİNALARIN YERİNE YİNE DEPREME DAYANIKSIZ (PLANA UYGUN OLMAYAN) BİNALAR YAPIYORLAR. UYARAN KONTROL MÜHENDİSİNİ DE DÖVÜYORLAR. Normal şartlarda bu haber duyulduğunda yer yerinden oynar. Önce savcılık olaya el koyar, sonra o müteahhite el çektirilir. Gerekli incelemeler bilirkişiler ve uzamanlarca yapılır. Adli işlem başlatılır. İnşaat tekrar ihale edilir ve plana uygun şekilde yapılması sağlanır. Memlekette normal olan hiç bir şey kalmadı ki.
    %100
    %0
    Yanıtla