SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ölü ve Yaralı Sayısı Artıyor.. Enkaz Altında Çok Sayıda Vatandaş Var..

Ölü ve Yaralı Sayısı Artıyor.. Enkaz Altında Çok Sayıda Vatandaş Var..
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş- Pazarcık merkezli olarak 04.17'de meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin büyük çapta etkilediği Malatya'da yıkılan bina sayısının 150'ye yaklaştığı, ölü ve yaralı sayısının sürekli arttığı bildiriliyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yaptığı açıklamada saat 10.00 itibarıyla Malatya'da ölü sayısının 47'ye, yaralı sayısının 550'ye ulaştığını, yıkılan bina sayısının 300 olduğunu açıkladı. Oktay, deprem nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in Malatya'da görevlendirildiklerini bildirdi.

 Ayrıca yıkılan binaların enkazı altında kalan çok sayıda vatandaşın çıkarılmaya çalışıldığı belirtildi. Saat 11.30'a kadar Şehir Mezarlığı Morguna getirilen cenaze sayısının 80'e ulaştığı bildirildi.

Depremde il merkezinin yanı sıra Doğanşehir ilçesinin birçok yerleşim bölgesinin de hasar gördüğü, burada da ölü ve yaralıların olduğu, ayrıca deprem nedeniyle Erkenek Tüneli'nde çökme meydana geldiği, tünelin kapalı olduğu öğrenildi.

AFAD'IN AÇIKLAMASI..

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “Depremin ardından 50 artçı deprem meydana geldi. 

3 tanesi 6 büyüklüğünün üzerinde. Vatandaşlarımız iletişimlerini internet üzerinden yaparlarsa iyi olur. GSM hatlarında ve iletişimde şu anda sıkıntı yok. Bölgede arama kurtarma ekiplerinin yıkılan binalara ulaşabilmesi için yolların açık kalması önemli” dedi.

Prof. Dr. Tatar, AFAD merkezinde Kahramanmaraş depremine ilişkin açıklama yaptı.

Bölgede yolların açık kalmasının önemine dikkat çeken Tatar, “Şu anda bütün civar illerden, ciddi şekilde arama kurtarma birliklerimiz ekiplerimiz bölgeye intikal ettiler, edenler var. Yolların açık kalması çok önemli. Vatandaşlarımızdan araç kullanmadan buluşma alanlarında toplanmasını istiyoruz. Tüm GSM hatları açık durumda. GSM hatları kapanan vatandaşlarımızın hatları açıldı. İletişim haberleşme anlamında internet üzerinden haberleşmenin yapılması önem taşıyor. İnternet hizmetinin kapasite arttırımı yapıldı. Arama kurtarma ekiplerimize yardımcı olunmasını istiyoruz. Yıkılmış binalarda arama kurtarma çalışması devam ediyor. Buralardaki görevlilere vatandaşlarımızın yardımcı olması, yıkılan binalardan uzak durmaları, toplanma alanlarında toplanmalarını istiyoruz. Resmi görevlilerin uyarılarına uymalarını rica ediyoruz” dedi.

Sosyal medyadaki eksik ve yanlış bilgilere itibar edilmemesini isteyen Tatar, “Resmi açıklamaya itibar edilmesi gerekiyor. Sosyal medya üzerinden eksik yanlış bilgiler aktarılabiliyor. Sosyal medya üzerinden yayılan doğru olmayan yanlış bilgilere itibar edilmemesini bizlerin yapacağı resmi açıklamalara itibar etmelerini rica ediyoruz. Çok sayıda hasarlı bina olduğunu biliyoruz. Depremin büyüklüğüne göre, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Adana, Hatay gibi illerimizde hasarların oluştuğunu biliyoruz. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durması önemli. 7,4 büyüklüğündeki depremden sonra yıkıcı artçı sarsıntılar yaşanıyor. 50 artçı sarsıntı meydana geldi. Sayısı daha da muhtemelen fazla. Geniş coğrafyada oluştuğunu biliyoruz. 3 tanesi 6 büyüklüğünün üzerinde, 8 sarsıntı 5 büyüklüğünün üzerinde. Yakınımızdaki ülkelerde de hissedildiğini biliyoruz. Suriye, Lübnan, Irak ve daha güneyde Mısır’da hissedildiğini biliyoruz. Depremin büyüklüğü 664 gal birim olarak ölçüldü.” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da ilerleyen dakikalarda bir açıklama yapacağı öğrenildi.

"DEPREMDE BİRLİKLERİMİZ DE ETKİLENDİ"
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) sabah saatlerinde meydana gelen depremler nedeniyle Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye illerinde bulunan birliklerin etkilendiğini ve hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini duyurdu.

MSB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada sabah saatlerinde meydan gelen depremler nedeniyle Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye illerinde bulunan birliklerin etkilendiğini duyuruldu.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu sabah meydana gelen depremlerde Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye illerinde bulunan birliklerimiz etkilenmiştir. Hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Millî Savunma Bakanlığında deprem faaliyetlerinin koordinasyonu için Afet Acil Durum Kriz Merkezi oluşturularak faaliyetlerine başlamıştır. TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD talepleri kapsamında nakliye uçakları göreve hazırdır. Taleplerin karşılanması için koordinasyona başlanmıştır. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile bölgeye gitmektedir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun.”

ULUSLARARASI YARDIM ÇAĞRISI YAPILDI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan açıklamada, Kahramanmaraş'taki 7,4 büyüklüğündeki deprem sonrasında en büyüğü 6,6 olmak üzere 32 artçı sarsıntının meydana geldiği belirtildi.

Depremin Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedildiği aktarılan açıklamada, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin "4. seviye" olarak ilan edildiği bildirildi.

AFAD merkezinde tüm afet gruplarının toplandığı bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC (Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi) üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur. Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere Kahramanmaraş'a Kayseri Valisi, Hatay'a Mersin Valisi, Gaziantep'e Mardin Valisi, Adıyaman'a Tunceli Valisi, Osmaniye'ye Bingöl Valisi ve Malatya'ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 uçak görevlendirilmiştir. Tüm il AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

malatyahaber.com- Ankara, AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

25 yorum yapılmış

  • Melek sınacı (1 yıl önce)
    Malatya doğanşehir ilçesine bağlı erkenek de 8 katlı genç ağa apartmanında enkaz altında kalan ramazan sağır ve eşi zeynep sağırdan haber alınamıyor duyan bilen olursa lütfen paylaşsın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Haber varmi acaba ramazan sağır ve ailesine can dostum asker arkadaşım çok üzgünüm yardım gitsin lütfen
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatih (1 yıl önce)
    Mehmet Buyruk Caddesi 2.ordu Karşısı üstündeki Hakimoğlu apartmanı hakkında bilgisi olan var mı çok önemli yollarda yakınları gelemiyor tipi yüzünden haber verin lütfen
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa Kaan (1 yıl önce)
    Arkadaşımın ailesine ulaşamıyorum Malatya Doğanşehir Erkenek'te yüksek bina olarak geçiyormuş 1 tane yüksek bina varmış isimleri Ahmet sağır Nida sağır Mahinur sağır ulaşamıyoruz hiç bir şekilde Haber alan bildirsin lütfen
    0
    0
    Yanıtla
  • Malesef arkadaşım o bina yıkıldı oradan sağ çıkan va rmı yok mu bilgi veremiyorum. Ama yıkıldı bu kesin bir bilgi bende bir erkenekli olarak bütün erkenek çocuklugum gitti Rabbim yar ve yardımcımız olsun ALLAH SABIR VERSİN
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tekin (1 yıl önce)
    Şu saatten sonra malatyaya 4-5 kattan fazla binaya ruhsat veren vatan hainidir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kırçuval oteli (1 yıl önce)
    Afyondan yazıyorum malatya belediyesi voleybol oyunlarından kırçuval oteldeki sporculardan haberi olan orda olan varmı? ula şa mıyoruz
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Erkan (1 yıl önce)
    Arkadaşlar ben Bostanbaşı'ndayım binaların yüzde 90' ının kolonları dahi yarılmış vaziyette çöken birkaç bina var . Büyük bir fay hattının olduğu yere 12-13-14 katlı bina yapılmaz. Sağlam bile yapsan zarar görmesi muhtemel .Herkese geçmiş olsun
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Canercan 44 (1 yıl önce)
    Yıkılan binaları ve insanların feryatlarını görünce vallahi hüngür hüngür ağladım bu nasıl bir acıdır rabbim öncelikle enkaz altındaki kardeşlerimize sonrada tüm insanlarınıza yardım etsin acıyı anlatacak kelimeler bulamıyor insan
    %75
    %25
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Malatya milletvekillerine sorun bakalım gerçek kentsel dönüşüm Elazığ da mı, Malatya da mı uygulanmış? İşte size Elazığ farkı. Beceriksiz yöneticilerimiz Malatya'da depreme dayanıksız binaları nasıl tespit ettirip de, kentsel dönüşüme sokmamışlar acaba? Elazığlı yöneticilerden ders alsınlar, ya da bıraksınlar da yerlerine iş bilen milletvekilleri ve yöneticiler gelsin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yucel (1 yıl önce)
    Bu gece çok zor geçecek hayatta kalanlar için. Kayıplarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Belediye ve diğer ekiplerin toplanma merkezlerine gidemeyenler gıda vs destek de bulunması lazım. Binadan değilse bile soğuk ve açlıktan gidecekler var. Başharık Mah. Yeni Tokilerin altı kanalyolu toplanma alanı gibi ama açık alan soğuk ve trafik felç .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kadir (1 yıl önce)
    Malatya'da bir kaç bina haricinde sağlam bina kalmadı ama yarın yine hepsine sağlam raporu verilir ... Artık milletin canını düşünün....
    %67
    %33
    Yanıtla
  • yaw bi sus ve kaybolll... insanları tedirgin edici yalan mesajların yasal sorumluluğu var...
    %52
    %48
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Geçmiş olsun selamet merhamet dilerim yüce Allah tan es selamün aleyküm
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Serdar (1 yıl önce)
    Giresun merkez de görev yapan Malatyalıyım,öncelikle çok çok geçmiş olsun,evi ağır hasarlı olan bir aileyi misafir edebilirim arkadaşlar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Oğuz (1 yıl önce)
    yeni caminin güçlendirme işlemleri elazığ depreminden sonra yapılmamış mıydı?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • ali (1 yıl önce)
    Çelikhan Karaçayır köyü komple yıkılmış yolları kapalıymış insanlar yardım bekliyor İletişime geçemiyoruz bütün telefonlar meşgul. Lütfen ulaşabilen yetkililere haber versin. İnsanlar göçük altında yardım bekliyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • özcan AĞRAP (1 yıl önce)
    geçmiş olsun türkiyem, geçmiş olsun malatyam, allah yardımcımız olsun....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Depremden etkilenen tüm halkımıza geçmiş olsun. Ölenlere Allah rahmet etsin. Yaralılara şifalar dilerim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Zibetra (1 yıl önce)
    Geçmiş olsun..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Herkese geçmiş olsun Belediye nerede marketleri kapali.hastalara yiyecek bulamiyoruz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yardim edin (1 yıl önce)
    Seyri malatya bostanbasi binanin durumu nedir? Iletisime gecemiyoruz cok korkuyoruz lutfen biri yazabilir mi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bostanbaşı nda çöken bina yok. Korkmayın
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Bizim karşı sitemiz. Çok şükür bir sıkıntı yok.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bostanbaşındayız. Yıkılan bina görmedim çok şükür. Lakin birçok bina oturulmayacak kadar hasarlı. Can kaybı duymadık o bölgede şu ana kadar
    %50
    %50
    Yanıtla