SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Özal'ın Adını Taşıyan Üniversite Malatya'ya Çok Yakıştı"

0
Güncellendi - 2019-09-25 18:59:02
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin kuruluşunu gerçekleştirdiği 2018 yılında başlattığı ve gelenkesel hale getirmeşi hedeflediği Muharrem Ayı Geleneksel Aşure Günü, yoğun bir davetli topluluğunun katılımıyla gerçekleştirildi.

Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut'un ev sahipliğinde, üniversite yerleşkesinde yapılan ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar başta olmak üzere Malatya dışından da çok sayıda konuğun katıldığı aşure gününde Malatya Turgut Özal Üniversitesi öğrencileri, akedemik ve idari personel ile üniversite dışından gelen yüzlerce konuğa aşure ikram edildi.

Malatya Müftüsü Veysel Işıldar'ın okuduğu dua ve Muharrem ayının anlam ve önemine ilişkin verdiği bilgiden sonra konuklara aşure dağıtımı yapıldı.

Üniversitenin geleneksel aşure gününün onur konuğu Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar, aşure dağıtımı öncesinde yaptığı konuşmada, milli ve manevi günlerin toplumun birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunu güçlendiren bir özelliğine sahip olduğunu vurulayarak, "Bugün, yeni kurulan ve Türkiye'ye çok büyük hizmetlerde bulunan merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın adını taşıyan üniversitedeyiz. Üniversitemiz yeni kuruldu, sayın rektörümüz vizyoner bir yönetici. Hep birlikte, bu üniversitemizin büyümesi, gelişmesi, dünya üniversiteleri arasındaki yerini alabilmesi için çalışmalıyız. Her kurumun, sorumluluk ve yetki sahibi herkesin Rektörümüz Aysun Hanım'a destek olması gerekir" dedi.

Üniversitenin Geleneksel Aşure Günü'ne Yoğun katılım

Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin bu yıl ikincisini düzenlediği Geleneksel Aşure Günü kalabalık bir davetli topluluğunun katılımı ile üniversite yerleşkesinde yapıldı.

Üniversitenin Aşure Günü'ne, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar, 7. Ana jet Üs Komutanı Albay Hasan Hüseyin Kanbur, Malatya eski Milletvekili Ali Osman Başkurt, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Badem, İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce, Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Çolak, AKP İl Başkanı İhsan Koca, Doğanşehir Belediye Başkanı Vahap Küçük, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Eğitim-Bir-Sen Malatya 2 Nolu Şube Başkanı Yaşar Sakar, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sendika yöneticileri, çok sayıda vakıf ve dernek başkan ve yöneticileri, medya mensupları, üniversitenin akademik ve idari personeli, ile öğrenciler katıldı.

Rektör Prof. Dr. Karabulut: "Aşure ortak inanç ve kültürümüzün sürekliliğine vurgu yapar"

Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin geleneksel aşure gününün başlangıcında, günü anlam ve önemine ilişkin kısa bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, aşurenin toplumsal inanç ve kültür kodlarının sürekliliğine vurgu yaptığını belirterek, "Üniversitemiz, halkımızla, toplumumuzla, tarihimizle, kültürel zenginliklerimizle barışık bir yönetim anlayışına sahiptir.  Ülkemizin birlik ve beraberliğini sağlamaya yönelik her adımda üniversitelerinde öncülük yapması gerektiğine inanıyoruz. Milletimizin inanç ve gelenekten kaynaklanan önemli günlerinden birisi de aşuredir. Aşure diğer inanç ve gelenekten gelen önemli günlerimiz gibi;  milletimiz için; toplumsal kimlik, ortak inanç, ortak bellek, toplumsal paylaşım ve tarihsel sürekliliktir" dedi.

Aşure kültürünün, toplumun manevi birlikteliğini kuvvetlendirmeye yönelik önemli katkılar sağladığını belirten Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut daha sonra şöyle konuştu:

"Üniversitemizin şöyle bir özeliği var, bizler sadece eğitim öğretimle kalmayıp sosyal ve kültürel anlamda da etkinliklere de önem veriyoruz.  Aşure günümüzün; başta ülkemiz ve gönül coğrafyamızın her bir karışına birlik, beraberlik, huzur ve esenlikler getirmesini diliyorum".

Prof. Dr. Karabulut, konuşmasının sonunda, aşure günü davetine katılanlara teşekkür etti. Karabulut,  Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın kendilerini kırmayıp aşure günü davetine iştirak etmesinden büyük mutluluk duyduklarını vurgulayarak, "Sayın hocamız, Prof. Dr. Necdet Ünüvar'a ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Sayın hocamız, üniversitemizin gelişmesi konusunda Ankara'da bize büyük destek sağlıyor. Merhum Özal'ın adını taşıyan bir üniversitenin adına layık biçimde bir konuma yükselmesi için Necdet Ünüvar hocamızın bize verdiği destek, her tür takdiri ve teşekkürü hak etmektedir, kendisine saygılarımı sunuyorum" dedi.

Prof. Dr. Necdet Ünüvar: "Özal'ın adını taşıyan üniversite Malatya'ya çok yakıştı"

Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin aşure günü onur konuğu Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise konuşmasında, Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut'un aşure günü davetine katılmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Aşure günü ve diğer milli-manevi günlerin toplumsal dayanışma ruhunu güçlendirdiğini söyleyen Prof. Dr. Necdet Ünüvar, “Güzel bir aşure gününde değerli rektörümüzün nazik davetiyle bir aradayız Malatya’daki programlarımız sebebiyle buradayım. Öteden beri gerçekten çalışmalarını takdirle karşıladığım ve kurulan üniversitede vizyoner çalışmalarının devam edeceğine inandığım değerli rektörümüz aşure gününe davet edince Malatyalıların davetini kırmak bizlere yakışmaz diye sizlerle bir aradayız. Sizinle birlikte olmaktan mutluyum, sevinçliyim" dedi.

Malatya'nın Türk tarihi içinde çok önemli devlet adamları yetiştirmiş bir şehir olduğunu belirten Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar,  "Malatya vizyoner bakış açısıyla Türkiye çapında giderek önemini arttıran şehirlerimizin başında geliyor. Turgut Özal, Rahmetli Cumhurbaşkanımız gerçekten Türkiye’ye çağ atlatan bir devlet adamıydı; ülkemiz için çok önemli işler yaptı. Onun adına kurulu bir üniversitenin olması da gerçekten Malatya’ya da çok yakıştı" diye konuştu.

"Üniversitenin gelişmesi her için herkes elini taşın altına koymalı"

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin bilimsel araştırma ve akademik eğitim alanında çok önemli işler yapacağına inandığını söyleyen Prof. Dr. Necdet Ünüvar, "Bugün, yeni kurulan ve Türkiye'ye çok büyük hizmetlerde bulunan merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın adını taşıyan üniversitedeyiz. Üniversitemiz yeni kuruldu, sayın rektörümüz vizyoner bir yönetici. Hep birlikte, bu üniversitemizin büyümesi, gelişmesi, dünya üniversiteleri arasındaki yerini alabilmesi için çalışmalıyız. Her kurumun, sorumluluk ve yetki sahibi herkesin Rektörümüz Aysun Hanım'a destek olması gerekir. Bu anlamda herkesin Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin gelişmesi, ilerlemesi için elini taşın altına koyması elzemdir" diye konuştu.

"Malatya Kayısısı kadar, Rektör Hocamızın geliştirdiği Acı Kayısı Çekirdeğini de dünyaya tanıtmamız lazım"

Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin yapacağı bilimsel çalışma ve eğitim faaliyteleri ile dünya üniversiteleri arasındaki güzide yerini alacağına inandığını söyleyen Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut'un acı kayısı çekirdeği üzerinden yaptığı bilimsel araştırmalar sonucu ortaya çıkarılan ürünün dünyaya tanıtılması için çaba harcanmasının önemine de vurgu yaptı.

Prof. Dr. Ünüvar bu bağlamda şöyle konuştu:

"Değerli rektörümüz Aysun hocamızı Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ndeki güzel çalışmalarıyla tanıyorum. Heyecanıyla, vizyonuyla, güzel işler yapma çabasıyla inanıyorum ki Malatya Turgut Özal Üniversitesi Türk üniversiteler tarihinde güzide bir yere kavuşacaktır ve dünya literatürüne geçecek öneli çalışmaları yapacaktır. Gerçekten Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, biraz önce Acı Kayısı Çekirdeği üzerinde yaptığı çalışmaları anlatınca bu konularda hasbelkader uzun yıllardır çalışan bir kişi olarak gurur duydum. Ama bunu da anlatmamız lazım Malatya’nın kayısısını herkes biliyor ama Acı Kayısı Çekirdeğini de en az kayısı kadar öğrenecek, bilecek, insanlığa hizmet eden bir ürün olarak sunacaktır. Tabi bizim bunları anlatmak, tanıtmak, dünyaya göstermek gibi bir görevimiz var. Aşurenin tadı gerçekten bize özgü bir tat. Ama aşurenin içindeki her bir malzemeye baktığımız zaman normalde bir araya gelmesi çok mümkün gibi görünmez ama onlar aşure adı altında bir araya geldiği zaman gerçekten hepimizin asırlardır lezzetle ve büyük bir övgüyle tükettiğimiz bir ürün haline gelir. Aslında bizim millet olarak özelliğimiz de böyledir.  İnşallah bu aşure günündeki birlikteliğimiz gibi kıyamete kadar bu birliğimizi beraberliğimizi koruduğumuz sürece dünyanın en gözde ülkelerinden birisi olmaya devam edeceğiz".

Bu konuşmaların ardından, Malatya Müftüsü Veysel Işıldar’ın okumuş olduğu duanın ardından Muharrem ayı ve aşurenin anlamına ilişkin açıklamalarının ardından yüzlerce davetliye aşure ikram edildi.

Bu arada, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar, beraberinde AKP İl Başkanı İhsan Koca’nın da bulunduğu heyet ile birlikte Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’u makamında ziyaret ederek görüştü.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • 44malatya (4 yıl önce)
    Rahmetli.devlet adamlari.inonu ve.ozalin.adlari. Malatyaya.herzaman. yakisir.arti.santcilari.olan. Rahmetli.ahmet.kaya.ve.kemal.sunal.ilyas.salman.adlarida.yakisir.guzel.malatyama
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA LI (4 yıl önce)
    İkinci üniversitenin Malatya ya hiç bir anlamı yoktur, bu iş tamamen ülkemize külfet getirmekten başka bir şey olamaz ulaşım desen yok. öğrenci desen yok, öğretim üyesi desen yok yazık malatyam yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıçarslan (4 yıl önce)
    Hayret, CEM VAKFI ve diğer yöneticiler nerde, bir yerde bir eksiksiklik var ama.................................
    0
    0
    Yanıtla
  • zülgani (4 yıl önce)
    Tasarruf bilinci en başta devletten, devletin yönetim kademesinden başlayıp vatandaşa da yansımalıdır. Lütfen şu ziyafetli, yemeli içmeli sözüm ona toplantıları terkedelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Üniversite ne kazandı bu toplantıdan? Onu da bir yazarsanız.
    0
    0
    Yanıtla
  • sadri (4 yıl önce)
    çok fazla bilimsel aktivite olmuş
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Üniversiteye geliş gidiş tam problem yazın saatte bir Hasırcılar arabası ile ulaşım var okullar açılınca o bölgede bulunan altı okul ve üniversiteye gitmek gelmek dahada zor o bölgeye motasin büyük otobüsleri verilmeli özel halk otobüsleri tam bir çile duy sesimizi sayın Gürkan sayın rektörümüz cozunuz üniversiteye ulaşım proplemini üniversitenin o bölgedeki MEB okullarinida bünyesine katıp milli eğitime hanımın ciftligi ve Battalgazi merkeze yakın yerlerde altı tane okul yapmalıdır.boylece o bölgeye her gün taşınan lise öğrencileri kurtulur hemde üniversitemiz gelişir bunu sağlamak bu hükümet döneminde rektör hanım için çok kolay olur diyorum o bölge tarım bakanliginda iken cennet gibiydi mebe geçti cehenneme döndü ağaçlar kuruyor okul bahçeleri dışındaki yerler pislik içerisinde en azından okul bahcelerini kurtaran idarecilere teşekkür ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla