SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Papa Türkiye'yi AB'ye İstemedi

A- A+ PAYLAŞ

Wikileaks tarafından son yayımlanan belgeler, Papa 16'ncı Benediktus’un, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyesi olmasına karşı çıktığını ortaya koydu.

ABD'nin Vatikan Büyükelçiliği'nden Washington'a gönderilen 18 Ağustos 2004 tarihli belgeye göre, o dönem Kardinal olan Joseph Ratzinger, Vatikan’ın bu konudaki tarafsız duruşuna rağmen, Müslüman bir ülkenin AB’ye girmesine karşı olduğunu söyledi.

Ratzinger, 2005 yılında Papa 16’ncı Benediktus adını alarak, Papa 2’nci Jean Paul’ün yerine geçti.

Vatikan’ın görevdeki Dışişleri Bakanı Monsignor Pietro Parolin ABD’li diplomatlara Ratzinger'in sözlerinin, kendisinin kişisel düşünceleri olduğunu, Vatikan’ın duruşuyla ilgili olmadığını söyledi.

Wikileaks’in ortaya çıkardığı belge, Ratzinger’in Vatikan’daki AB’yi Avrupa’nın “Hıristiyan kökleri” olarak gösterme konusundaki başarısız çabanın arkasındaki isim olduğunu ortaya çıkardı.

HIRİSTİYAN BİRLİĞİNİ ZAYIFLATIR

Belgeye göre, ABD’li diplomat, Ratzinger’in “net olarak, Müslüman bir ülkeyi, AB’ye dahil etmenin Birliğin kendisini Avrupa’nın Hıristiyan kuruluşu olarak gösterme iddiasını zayıflatacağını anladığını belirtti”.

Ancak 2006 yılına gelindiğinde, Papa 16'ncı Benediktus için çalışan Parolin’in Türkiye'ye karşı tutumu açıkça sertleşti.

Dışişleri Bakanı ,ABD’li maslahatgüzara, “Ne Papa ne de Vatikan'ın, Türkiye’nin AB üyeliğini tek başına desteklediğini, Vatikan’ın genişlemeye her zaman açık olduğunu ve Türkiye’nin Avrupa’da yer almak için AB’nin Kopenhag kriterlerini yerine getirmesi gerektiği üzerinde durduklarını” söyledi.

Belgeye göre, Parolin, Türkiye'nin dini özgürlükler konusundaki talepleri yerine getirebileceğinden şüpheli olduğunu belirterek, "Büyük korkulardan biri, Türkiye’nin AB’ye din özgürlüğü konusunda gerekli ilerlemeleri kaydedemeden girmesi" ifadesini kullandı.

Bununla birlikte, Parolin AB üyelerinin ve ABD’nin Türk hükümetine bu konuda baskı uygulamaya devam etmesi gerektiğini konusunda ısrar etti.

Wikileaks’in yayımladığı belgeler, Washington hükümetin, Türkiye’nin AB üyeliği için Roma ile Ankara arasında, lobi çalışmaları yürüttüğünü de ortaya çıkardı.

2006’ya ait bir ortaya çıkarılan bir belgede ise, Vatikan büyükelçisinin, “Washington’dan bir yetkilinin Vatikan’a gelip, yetkilileri Türkiye ve AB üyeliği konusunda daha olumlu mesajlar vermeye zorlayabilir” ifadesini kullandığı görüldü.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız