SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Pembe Trambüs' Tartışılıyor

0
Güncellendi - 2016-12-10 02:00:48
'Pembe Trambüs' Tartışılıyor
A- A+ PAYLAŞ

Toplu taşımada haremlik-selamlık uygulaması olarak nitelendirilen ve kadınları hayatın dışında tutacağı eleştirilerine muhatap olan pembe troleybüs uygulamasına bir eleştiri de CHP’den geldi. Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Hurşit Kuşçu, söz konusu uygulamanın kadınlar için bir ayrımcılık olduğunu belirterek “Kadınları korumaya yönelik olmadığı gibi kadınların toplumsal hayattan adım adım koparılmasının başlangıcı olarak okuyoruz” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, pembe trambüs (troleybüs) projesini, "kadınlara pozitif ayrımcılık olarak hayata geçiriyoruz” sözleriyle savundu.

“TCK’ya göre ayrımcılık suçu”

Belediye Meclis toplantısının sonunda ‘Dilek ve temenniler’ bölümünde söz alan CHP Grup Sözcüsü Hurşit Kuşçu, pembe trambüs (troleybüs) uygulamasının Türk Ceza Kanunu’nun 12 maddesinde belirtilen ‘ayrımcılık suçu’ kapsamına girdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Yasaya göre  ‘cinsiyet ayrımı yapan hizmetin icrası yasaktır’ denilmektedir.

hursitkuscuİnsan Hakları Derneği tarafından yayınlanan 2015 yılı Hak İhlalleri raporuna göre, 309’u silahlı, toplam 414 kadın cinayeti oldu ülkemizde. Bunlardan dördü Malatya’da yaşandı. 561 kadın şiddete maruz kalırken 244 kadın taciz ve tecavüze uğradı.

Otobüslerde, dolmuşlarda, trambüste kadınları bekleyen büyük tehditlerden biri tacizdir. Kadınların toplu taşıma araçlarında ve kent içi ulaşımda taciz edilmelerini engellemek mümkün mü veya taciz edilme korkusu yaşamadan ulaşım haklarını kullanmaları için gerçek çözüm nedir?

Çözüm, kadınları gözeten kent ve ulaşım politikaları, kadınların kentin eşit parçası olarak görülmesidir. Sorun ancak kadının görünür olmasının doğallaşması, sıradanlaşması ile çözülebilir.

Aslında sokak, aile içinden daha güvenli bir yer olabilir çoğu kez. Çünkü sokağın gözleri vardır ve ortak yaşamı koruma duygusu ona zarar verebilecek unsurları engelleme potansiyelini birlikte getirir.

Kadınların en çok saldırıya uğradıkları alanlar her zaman kamusal gözden ırak alanlardır. Kadınların en savunmasız olduğu alanlar yine erkeklerle yalnız kaldıkları alanlardır. Bu nedenle kentsel alanda sokağın güvenliği, iyi aydınlatma ve ‘sokağın gözleri’ dediğimiz sokak üzerindeki ortak mekanların bulunması ile doğrudan bağlantılıdır. Toplu taşıma araçlarının ise belli bir sistemle izlenmesi, bir ağ sistemi içinde kontrol altında olması sorunun çözümüne olanak tanıyabilir.

Sayın Başkanım, Bazı Büyükşehir Belediyelerinin toplu taşıma araçlarına binen kadın yolcuların gece 20.00-24.00 arası durak beklemeden istedikleri yerde inebilmeleri sağlanmıştır. Bu uygulamanın Malatya’da olması için proje başlatalım.”

Kuşçu’yu yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, pembe trambüs uygulamasının,  kadınlara pozitif ayrımcılık yapmak adına hayata geçirilecek bir proje olduğunu ifade etti.

'Pembe Trambüs' konusu, Şubat ayında bir grup üniversiteli bayan öğrencinin başlattıkları, "Kadınların kullanımı için Pembe Trambüs istiyoruz" imza kampanyasıyla gündeme getirilmişti.

"Çakır’ın ‘Pembe Trambüs’ açıklaması ses getirdi"

Bu arada, İhlas Haber Ajansı (iha) da, Malatya mahreçli olarak trambüs ile ilgili tartışmaları "Çakır’ın ‘Pembe Trambüs’ açıklaması ses getirdi" başlığıyla haberleştirdi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ SADECE BAYANLARIN BİNEBİLECEĞİ PEMBE TRAMBÜS İSTİYOR (BARIŞ TÜREL/MALATYA-İHA)

iha'nın haberi şöyle:

"Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yaptığı ‘Pembe Trambüs’ açıklaması büyük ses getirdi.

İnönü Üniversitesinde okuyan bir grup bayanın başlattığı ve kısa sürede destek gören 'Pembe Trambüs istiyoruz’ imza kampanyası ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’dan ‘2 adet trambüs siparişi verdik’ açıklaması gelmesi büyük yankı uyandırdı.

Twitterde ‘Malatya Pembe Trambüs’ başlığı adı altında kısa sürede en çok yorum yapılan konu olan Çakır’ın açıklamasına ilişkin bazı ünlü isimlerden de destek ve eleştiri geldi.

Yapılan yorumlarda kendi iline pembe trambüs isteyenler de var, bu uygulamanın ayrımcılığa yol açacağını söyleyenler de.

Yazar Elif Şafak twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Kadınları ayrı otobüslere, vapurlara, ayrı mekanlara kapatmak değil çözüm, tam tersine böyle yaparak ataerkil ayrımcılığı pekiştirirsiniz” yorumu yaptı.

Bu arada Başkan Çakır’ın açıklamasının ardından Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne telefonla ya da sanal ortamdan ulaşan Malatyalılar, uygulamaya destek verdiler.

Çakır’a Ak Parti Malatya teşkilatından da destek geldi. Ak Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı’nın Çakır’ı bu uygulamayı hayata geçireceği için tebrik ettiği öğrenildi."

Birgün Gazetesi'ne manşet oldu..

Öte yandan, yaygın medya organlarından Birgün Gazetesi de Malatya Büyükşehir Belediyesi yönetiminin, kadınlar için 'Pembe Trambüs' kararını manşet haberinde eleştirdi.

Gazetenin muhabir Uğur Şahin imzasıyla yayınladığı, "Kadınlara yönelik saldırıları, 'pembe ulaşım' ile çözecekler.. Aracın rengi değil kafanız değişmeli" başlığıyla verdiği haberin spotunda da, "AKP'li Malatya Belediye Başkanı Çakır, sadece kadınların kullanacağı 'Pembe Trambüs' uygulamasına geçeceklerini açıkladı. Uzmanlar, kadına şiddetin böyle ilkel bir yöntemle bitirilemeyeceğini vurguladı" ifadeleri yeraldı.

Haberde eski CHP'li Milletvekili Aylin Nazlıaka ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan Gülsüm Kav'ın, uygulamaya ilişkin eleştirilerine de yer verildi.

malatyahaber.com- iha- Birgün Gazetesi

birgun

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

32 yorum yapılmış

  • Malatyayi uyandiran adam (7 yıl önce)
    Trambus u yolun ortasina degil de birilerini zengin etmek icin yan yollara bilincli olarak hem kurmayan ve kurAmayan beyin trafigi cozemeyip pembe trambus yaptiriyor Saksakcilari da alkis tutuyor
    0
    0
    Yanıtla
  • belkıs (7 yıl önce)
    bu uygulamayı yapanlardan Allah razı olsun. sıkışık yapışık gitme meraklısı olanlar fantazisi olanlar devam etsin onları tutan yok.. kızlarla yapışık gitmeye meraklı değilseniz anormal değilseniz derdiniz ne niye şikayet ediyorsunuz? biz şikayetçiydik elhamdülillah rahatladık yani
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (7 yıl önce)
    Yobazlığın sınırı yok arkadaş... Şimdi buna binmeyen kadının başına bir şey gelse ,ondan için; o da pembesini kullansaymış derler.Bu şekilde git gide karanlığa doğru yol alıyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (7 yıl önce)
    Trafiği çözmedikçe Pembe de gelse mavi de gelse bu sorunu çözmez. Tek çözüm Kuzey çevre yolu birlikte mevcut yolun üzerindeki tüm kavşaklara Yoncalı alt ve üst geçitlerin bir an önce yapılmasıdır. İşte sana örnek! Öyle uzağa gitmeye de gerek yok. Lütfen İNCELEYİN …. http://www.kayseri.bel.tr/web2/index.php?page=cevreyol-uezerinde-yapilacak-uest-gecit-ve-koepruelue-kavsak-projeleri
    0
    0
    Yanıtla
  • Uur (7 yıl önce)
    Pembeye filan gerek yok trambüs seferini çoğaltın insanlardan rahat rahat binsin ayrıca trambüs organizeye kadar gitmeli
    0
    0
    Yanıtla
  • Selcuk (7 yıl önce)
    Erkeklere de mavi yapın. Madem sapık malatyalıyız!!! Kadınlara güvenmiyoruz mavi trambüs istiyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (7 yıl önce)
    Pembe trambüse binmeyene de birşey deriz artık! Ooo, normal trambüse binmiş, yollu demek ki! Dur, hak ettiği üzere şunu bi taciz edelim de kadın başına erkekli trambüse binmek neymiş görsün...
    0
    0
    Yanıtla
  • Şafak (7 yıl önce)
    Aslında bu trambüsle sınırlı olmamalı. Ana caddelerde ki kadınların bir tarafında pembe olmalı. Malum nüfus çok yoğun. İnsanlar birbirine değmeden rahat rahat yürüsünler. Ayrıca yine AVM gibi büyük ve kalabalık alışveriş merkezleride haftanın bir günü bayanlara bir günü erkeklere açık olmalı. Ya aslında sokağa çıkmayı da buna göre belirlemek lazım.?
    0
    0
    Yanıtla
  • burak (7 yıl önce)
    Yeter bee satın malatyayı kurtulalım
    0
    0
    Yanıtla
  • CAFER (7 yıl önce)
    BUNLARINDA DEĞİŞECEK KAFA OLMADIĞINA GÖRE
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Toplu taşımadaki sıkıntılar Araç seferlerini ve kalitesini artırarak Halkın sorunlarına çözüm aranır.Konya'da da denenmişti bu iş,Bu çağda bu işler her otobüs hattına koyun bari sade bir hatta gidenler bayan da başka Mahallelere gidenler bayan değil mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • hanzala (7 yıl önce)
    yorum yapanlara isteyen binecek istemeyen yine karışık diğer araçla yolculuk yapacak zorlama yok tutmasa zaten kaldırılır kendinizi kasmayın her şey olacağına varır vesselam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (7 yıl önce)
    Malatyalı erkeklere hakarettir bu. Bizler sapık değiliz.Türkiyeye rezil ettiniz bizi kadınlar anamız bacımız bizim biz kadınlara otobüste oturduğumuz yerden kalkıp yerimizi veren insanlarız bu yanlıştan en kısa sürede dönülsün sizin başka işiniz yokmu kardeşim
    0
    0
    Yanıtla
  • oktay (7 yıl önce)
    O KAFALAR DEĞŞMEDİĞİ SÜRECE NE LİSELERDE TECAVÜZ NEDA MAHLLE KÖŞELERİNDE FUHUŞ BİTER KARDEŞİM BÖYLE Bİ AYRIMCILIK MI OLUR.Bİ İNSANIN FİKRİ NE İSE ZİKRİ ODUR.YETERİNCE ANLAŞILMIŞTIR SANIRIM
    0
    0
    Yanıtla
  • birisi (7 yıl önce)
    şu yorum yapanlara bakıyorumda diyorumki kardeşim size ne, isteyen bayan pembe trambüse istemiyen hangi arabaya binerse binsin bayanların alınlarına silahmı dayayacaklar illaki bu trambüse bineceksin diye n ekarışıyorsunuz yok yobazlıkmıi çağdışıklıkmış bırakın farklı olmak isteyen farklılığını yaşasın yarın senin eşin annen bacın kızında ayrı otobüsle gitmek isterse karşımı geleceksin
    0
    0
    Yanıtla
  • MLT YsN (7 yıl önce)
    Pembe trambüs geldi sadece bayanlar bindi diyelim. 1) Peki üniversite okuyan bir kız ve erkek öğrenci üniversiteye gidecek kız oğlanı bırakacak ee sen diğer trambüsle gel bu bayanların pembe trambüsümü diycek. 2) Yaşlı bi adam düşünelim bu yaşlı amca Hanımıyla Araştırmaya hasta ziyaretine gidecek. Teyze kalkipta herif sen o bür otobüsnen gel ben seni araştırmanın kapısının önünde beklim mi diycek. 3) Malatyamıza misafir gelen bi erkek maştinin orda trambüse binip merkeze gelmek istiycek aa oda nesi pembe trambüs adam tam binecek hop içi dolu bayan şöför kardeşim in aşağı bu bayanlara özel tahsismi edildi diycek. 4 ) Malatya halkınada müjde pembe trambüs gelirse otobüs akbil fiyatları 2.50 TL olur. İstanbul ankara kadar büyük şehiriz sosyetyiz ya DAHA NİCE NİCE AKLIMA GELİYOYADA BOŞ VERİM KISACASI BELEDİYENİN MANTIK SİSTEMİ %0,00 BİLE DEĞİL.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (7 yıl önce)
    Ne bu yobazlık diye yorum yapıyorlar lütfen terbiyeli yazalım hekimhanın Arguvanın maddenlerini kimler işletiyor yobazlar sizlersiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (7 yıl önce)
    malatyalı bir erkek olarak o trambüse daha nasıl binebilirim acaba?
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (7 yıl önce)
    Istanbul dan geldım böyle rezalet bır sıstem ılk defa gordum alay ettım benı gezdıren arkadaşıma! Pembe kırmızı bosverın raylı sıstemı getırın bılmeyen varsa Bursa'ya gelebılılr davetlım olarak! Bu beledıye başkanı rezıl etmıs Batı'ya karşı herkes gülüyor allah askına! Toplu taşıma araçlarının kuralları vardır! 1- hızlı, konforlu ve rahat yolculuk yapmak...2- mevcut trafık akışını aksatmadan kendı yolunda bağımsız hareket edıp trafıgı rahatlatmaktır.. bu saçma şey nedır malatyamızı mahvetmıs! Aracım la önüne geçsem 20 km hızla önünde yavaş gıtsem oda gıdecek? Bumu toplu taşıma... ne cahılız yaa nasıl kandırmıslar bu halkı yazık acıdım vala!
    0
    0
    Yanıtla
  • Arkadaşım sen zaten İstanbul'un trafiğinde 20 km hızla gitmeye alışmışsındır. Senin için değişik bir hız limiti olmazdı. İkincisi bu araçlar gidiş yönüne göre 3 şeritli trafiğin en sağında hareket ediyor. Kusura bakma unuttum sen alışmıştın İstanbul'un trafiğinde yavaş gitmeye o yüzden sağ şerit mağduru olabilirsin. Normal otobüslere göre 10-15 dakika daha geç ulaşıyor hiç olmazsa hızıyla insan canını tehlikeye atmıyor. Binmediğin bir aracın konforunu nereden biliyorsun? Üçüncü olarak senin aracının doğaya verdiği zararın yüzde 1 i kadar bile zararı yok çevreye çünkü yakıtı yok elektirikle çalışıyor. Batı önce kendilerine gülsün sonra MALATYA'ya dil uzatsın. Zaten ne geliyorsa insanın başına bu batılılaşma sevdasından geliyor. Az birazda batı doğuyu örnek alsın. Senin yorumun KÖYDEN İNDİM ŞEHİRE Filmi misali.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zaten bu sistemi Avrupa'da kullanıyorlar bizim benzinle doğalgazla giden araçlara ihtiyacımız yok, hızlı gitmeye de ihtiyacımız yok malatyanın nüfusu 5 milyon değil.enerjiye ihtiyacımız var sırf laf olsun diye raylı sistem yapıp memleketin elindkei parayı emege de gerek yok.Trambüs ismin farklı gelebilir ama trolleybus yaz google a avrupada kullanan şehirlere bak, özellikle LEEDS ve Zurich şehirlerine bi inceleyin. Batı'da kullanılıyor yni kısaca.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (7 yıl önce)Ümit isimli kullanıcı yorumuna
    Ümit Avrupa'da bu sıstemı kullanan var dogru onlar noktaljık olsun dıye yapmıslar adamlar zaten her yere arabayla gıdıyorlar! Turkıye farklı o kadar zengın degıl! Sen ılerısını goremeyıp 10 yıllık sıstemler yaparsan basit adamsındır! 500 trılyon raylı sıstemı yaparsın! 500 yılda bınersın. Hemşerim daha fazla yolcu taşırsın hemde hızlı ve en emnıyetlı araçlarda gıdersın! Bu sıstem kac para? Sen otobüs aldıkça malıyet artıyor, sen otobüs aldıkça trafık alt üst oluyor, aldığın otobüs eskıdıkce yenısı ıle de degıstırcen! 10 yıl ıcınde raylı sıstem parası geçecek ve hıc bır getırısı olmayacak! Unıvrsıte ogrencılerıne sorun bakalım memnunlarmı? Hızlı gıtmesıne gerek yok demen cahıllıgını ortaya koymuş. Hız demek 200 yapmak degıldır ama 20 ıle de gıtmek degıldır! Ben zamanında hızlı konforlu gıtmedıkten sonra toplu taşımanın ne anlamı varki? Avrupa kullanıyormuş allahım yaa Avrupa'yla turkıye şartları aynımı? Onlar şehir ıcıne kısa mesafe yaptığı nostaljık araçlar. Bahaneye bakın! 5 mılyon nüfusa gerek yok sen daha 40 bın ogrencıyı tasıyamıyosun bunla 5 mılyonu dusunemıyorum bagajda gıdersınız artık üst üste! Sahı Avrupa da varmış ya:)
    0
    0
    Yanıtla
  • Elestirilerinize guluyorum...tamam herseyi anliyorumda ekonomik oldugun7 belirtiyorsunuz.sayin baskanda herseferinde %75 daha ekonomik oldugunu vurguladi.onada eyvallah.Pekiiii vatandasa ne yansi??? %1 bile indirim gelmedi.metro tranvay olan sehirleri inceleyin otobus ve metro fiyatlari ne oyle konusun arkadadlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • zürih şehrini gördün mü? Ben 30 sene yaşadım. Otobüs yollarına araba giremez. tramvay şehrin her yerinde ve şehirleri geç zürihte tren tüm her yere gider. Bu ulaşımlar dışında harika bir trafik sistemi vardır. 2 Şeritli çevre yolu genişletme çalışması diye 2 şeritli yol yapıp giriş ve çıkışları cinayet gibi yan yol yapmıyorlar. Fahri kayahan ve bostanbaşı gibi müsriflik yapmıyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (7 yıl önce)Mehmet m. isimli kullanıcı yorumuna
    Mehmet m. Rahat ol bız ıstanbul da 20 km hızla gıtmesını de bıliyoruz bır yere yetısmemız gerekırse 200 km gıdıyoruz ve yetısıyoruz her yere! İstanbul da 3 yada 4 serıtlı yolda sağda tır kamyon gıder onlarda en az 80 ıle gıderler! Aracın konforumu? Sen kendını Bursa'dan kayserıden yada ıstanbuldan ılerde mı sanıyosun kım kandırdı senı boyle? Gel ben sana raylı sıstem konforu gostereyım! Bınmeye de gerek yok cıft koruklu telle çalışan bır otobüs sadece!benım onerdıgım sıstem kömürlemi çalışıyor sankı ? Evet Batı'da gülüyoruz cunku bu kadar gelecegı göremeyen basit bır sıstemı yapmıslar. Atın çöpe hıc bır gelecegı yok! Cahıllıkte sınır tanımıyorsunuz bırde alkışlıyorsunuz yaa
    0
    0
    Yanıtla
  • Batıda gülümseyen arkadaşım: Sırf muhalefet olsun diye yorum yazıyorsun. Az biraz araştırsan trambüsün sistemi istenildiği an raylı sisteme dönüşebildiğini bilirdin. Ama sendeki bu cahillik değil araştırmada üşengeçlik.☺ İleriye dönük bir proje olmasaydı raylı sisteme uygun hale getirilmezdi. Çünkü şu anki trafo ve katener direkleri dahil olmak üzere bütün sistemler hafif raylı sisteme uygun sistemlerdir. Sadece raylar döşendiğinde bunu hafif raylı sisteme dönüştürebilirler. Beni kandıranlar şuanda bana hizmet sunuyor, peki seni kandıranlar sana geçmişte ne sunuyorlardı? Yinede sen üzülme beni kandıranlar tarihin tozlu raflarında yerlerini çoktan aldılar. Şahsen ben MALATYA'da hiçbir zaman ne okuluma ne de işime geç kalmadım. Bir Kayseri, bir Bursa 14 yılda gelişen şehirler değil. Cumhuriyetin ilanından bu yana gelişen şehirler. Ama Bir Malatya MERHUM TURGUT ÖZAL'dan sonra ilk kez son 14 yılda sahiplendi. Şehir olarak 13 milyarı aşkın yatırımlarla gelişmekte olan iller arasında gözle görülür bir yerde. Gören gözler âmâ olursa yapılan herşey görmezlikten gelinir. Unutma doğuda doğmayan güneş batıyı aydınlatmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sız sımdı yan yola dosenmıs katener dıreklerının, tellerın ılerde raylı sısteme göre yapaılabılecegı, bunu degıstırmek ıcın ray döşenmesinin yeterli olacağını falan mı kasdettınız! Kısaca trambus yan yoldan gıdecek ılerde aynı yere ray dosenıp raylı sıstem olacak oylemı? Bu masalı kım sıze anlattı? Raylı sıstem yan yoldan gıtmez!!!!! Metrobüs te yan yoldan gıtmez!!!! Banlıyo trenlerı de gıtmez!!!! Hızlı trende gıtmez? Raybüs lerde gıtmez... daha sayayımmı! 1- tane yan yoldan gıden raylı sıstemı nerde gördünüz! Bu kadar cahılmısınız! Zaten toplu taşıma sıstemı ortadan gıder, gıdıs ve geliş yan yanadır... durakları ortada 1 tane yapılır ordan ınılır- bınılır! Durak ortada olunca tüm duraklar turnıkelıdır! Sıze bır örnek vereyım! Unıversıte durağı turnıke takmışlar ama hemen yanından yürür gıbı yapıp durağa gecebılıyosun? Yukarıdaki arkadas çok dogru yazmış! Anlayana sıvrısınek saz anlamayana davul zurna az demısler! Bende dıyorumkı cahıle laf anlatmak deveye Hendek atlatmaktan daha zordur! Gormemısın yan yoldan gıden trambusu olmus ılerde raylı sıstem olurmus dıye kandırılmış ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet a. Trafiğin sağında giden raylı sistem görmemiş olabilirsin saygıyla karşılıyorum seni. Tek bir örnek ver demişsin ya vereyim güzel arkadaşım. Uzağa gitmemize gerek yok ESKİŞEHİR'de örneği var gidip görme imkanın olmamış olabilir ama internetin varsa aç videolarını bir izle ☺ Çok şükür sizler gibi bilmediğim birşeye muhalif olup yorum yazmıyorum. ☺
    0
    0
    Yanıtla
  • Eskişehir'de bulamazsan Bursa'yada bakabilirsin ☺
    0
    0
    Yanıtla
  • Batay (7 yıl önce)
    Tek kelimeyle Utanç verici bir karar. Bu şehre bu uygulamayı yaşatanlara yazıklar olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Haydar sessizce (7 yıl önce)
    Böyle saçma birşey olur mu? Hangi çağda yaşıyoruz. Millet uzaya gitti Malatya neyi tartısıyor.? Umarım bu yanlıştan dönülür. Malatya ya hakarettir bu uygulama
    0
    0
    Yanıtla
  • Kartal (7 yıl önce)
    Malatyalı erkeklere hakarettir bu. Bizler sapık değiliz. Kadınların ayrı araçlara binmelerine gerek yok. Ayrıca sokaklarda nasıl uygulama olacak. Asıl güvensiz yerler sokaklar. Renkler değil yobaz zihniyet değişmeli.
    0
    0
    Yanıtla