SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Pembe Trambüs' Tepkileri

0
Güncellendi - 2017-09-10 05:23:49
'Pembe Trambüs' Tepkileri
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden olan MOTAŞ tarafından kent içi ulaşımda Otobüs Terminali- İnönü Üniversitesi güzergahındaki trambüs hattında yeni eğitim yılında çalıştırılması düşünülen ve sadece kadınların yararlanacağı 'Pembe Trambüs' uygulamasında çeşitli kesimlerden tepkiler sürüyor.

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, uygulamaya konulmak istenen ‘Pembe Trambüs’ü çağdışı bir anlayış olduğunu belirterek, “Bu çağ dışı anlayışla Malatya’yı büyük bir ayıba sürüklüyorlar” ifadelerini kullandı.

Kiraz yaptığı açıklamada, pembe trambüs ayrımcılığı ve çağ dışı düşüncesiyle Malatya’nın ligden düşeceğini belirterek, “Ulaşımda ayrımcılık kadınları korumaya yönelik olmadığı gibi kadınların toplumsal hayattan adım adım koparılmasının başlangıcı olarak görüyoruz. Gerçekten bu anlayış çağdışı bir anlayış. Bu anlayış trambüste olduğu gibi hiçbir yerde uygulaması olmayan Malatya’mızı çok geriye götürecek önemli bir anlayış. Malatyalılar olarak hep birlikte bunun karşısında durmalıyız.

Trambüs üniversite hattında çalışıyor. Üniversiteler bilim yuvalarıdır. Bir bilim yuvasında böyle bir ayrımcılığın gündeme geliyor olması da ayrı bir tartışma konusudur. Normal trambüse binen bir kadına farklı bir gözle bakılacaktır. Bir baba ile bir kızın, bir koca ile eşinin ya da bir abi ile kardeşinin o hatta seyahat ettiğini düşündüğünüzde nasıl buluşacaklar. Tam bir komedi” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin Malatya’yı büyük bir ayıba doğru sürüklediğini ifade eden Kiraz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hiçbir yerde uygulaması olmayan pembe trambüs Malatya’ya getiriliyor. Dünyaya Malatya’yı rezil etmeye hiç kimsenin hakkı yok. Aynı zamanda cinsiyet ayrımcılığı da kanunlarımıza göre suç. Bu konuda hukukçularımız bir çalışma yapacak. Devreye girerse mutlaka suç duyurusunda da bulunacağız. Seyahat ve ulaşım da bir insan hakkıdır. İnsan haklarında cinsiyet ayrımı yapmakta ceza kanunlarımıza göre suçtur. Malatya Büyükşehir Belediyesinin bu suçtan bir an önce vaz geçmesini istiyoruz. Malatya’nın farklı birçok sorunu var. Biz bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz. Çağ dışı bir anlayış olarak düşünüyoruz. Malatya’yı geriye götürecek bir anlayış olarak görüyoruz. Bir an önce hatadan dönmenin de bir erdem olduğunu ifade ediyoruz. Buradan belediye başkanımıza çağrıda bulunuyorum; yol yakınken gelin bu yanlıştan dönün, trambüs yanlışından dönmediniz, ama hiç değilse bu ayıbı Malatya’ya yaşatmayın. Malatyalılar bu ayıbı hak etmiyor. Malatya’nın kadınları bunu hak etmiyor. Böyle bir ayrımcılığı Malatya hak etmiyor.”

Malatya’nın hem Türkiye hem de dünyaya rezil olduğunu ifade eden Kiraz, konuyla ilgili sosyal medyada imza kampanyası başlatarak, cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

CHP Malatya İl Kadın Kolları Başkanı Güllü Tunçer’de yaptığı açıklamada, “Kadınlar üzerindeki baskılar iyice artmaktadır. Malatya'da uygulanacak olan kadınlar ayrı erkekler ayrı trambüslerde seyahat edecekler. Bu uygulamayı biz kadınlar olarak kabul etmiyoruz .Bizler kadın -erkek eşitliğine inanıyoruz.

Bizler kendimizden eminiz ayrımcılık yapılsın istemiyoruz. Bugün trambüsü ayırırsınız yarın restoran, pastane sinema vs. devamı gelir. Kadınlar olarak hayatın her anında erkeklerlerle eşit muamele görmek istiyoruz . Ağır bedensel güç gerektiren işler hariç erkeklerin yaptığı her işi yapıyoruz bu hakkımızı sonuna kadar savunacağız . Erkeklere ve kadınlara ayrı taşıtlar, lokantalarda ayrı oturma yerleri gibi uygulamalar kadınların yaşamdan soyutlanmasına sebep olacaktır. Atatürk'ün işaret ettiği uygar dünyaya bu kafayla ulaşamayacağımız açıktır. Suudi Arabistan'da kadınlar haklarını genişletme uğraşı verirken bizler var olan haklarımızı koruma mücadelesi veriyoruz. Aslında bu uygulama erkekleri de aşağılamaktadır, Bu uygulamaya erkeklerin de tepki göstermesi gerekir diye düşünüyorum

Hayata burka arkasından bakan Afgan kadını olmayacağız, Araba kullanamayan Suudi kadını olmayacağız. Kadın erkek eşitliğine inanıyoruz ve bunun mücadelesini vereceğiz.” dedi.

CHP Malatya Merkez Yeşilyurt İlçe Başkanı Ahmet Küçükşahin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'a tepki göstererek, "Bence siz başarısızlığınızı pembe bir örtü ile gizlemek istiyorsunuz" ifadelerini kullandı.

CHP Yeşilyurt İlçe Başkanı Ahmet Küçükşahin yaptığı açıklamada, "Malatya Büyükşehir Belediyesi Üniversite-Otogar arasında çalışan trambüsler arasına pembe renkli trambüs ilave edecekmiş. Bu trambüsler sadece kadınlara tahsis edilecekmiş. Yani pembe renkli trambüslere erkekler binemeyecekmiş. Gerekçe; “Sosyal medyada, üniversiteye gittiklerinde kız çocuklarımız özelikle sabah ve akşam saatlerinde çok büyük yoğunluk olduğunu, bundan rahatsızlık olduğunu dile getiriyorlardı. Burada sıkıntı duyduğunu ifade eden çocuklarımızın ihtiyacını giderdik” diyor, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır." diyerek şunları belirtti:

"Kısaca, kız öğrenciler sosyal medya hesaplarından talep etmişler, Başkan Çakır’da bu talebi yerine getirmiş. 'Ne duyarlı başkan (!)' diye, insanın gözleri yaşarıyor.

Sabah ve akşam yoğunlaşan Üniversite trafiği için en iyi çözüm; pembe renkli 2 adet trambüs koymak mı, yoksa otobüs sayısını artırmak mıdır?

Dilek Mahalle halkının otobüs talepleri size bir şey ifade etmiyor mu? Onlar sosyal medyayı kullanamadıkları için mi onların taleplerini yerine getirmiyorsunuz?

Çırmıktı-Gündüzbey güzergâhındaki kadınlar da talep ederse onlara da böyle bir ayrımcılık yapacak mısınız?

Büyükşehir Belediyesini devraldığınız 30 Mart 2014’ten itibaren insanlar susuzluktan inim inim inlerken, “içmeye, abdest almaya, bulaşık yıkamaya, çamaşır yıkamaya suyumuz yok” diye talepte bulunurken, haykırırken, eylem yaparken, ortada yoksunuz. Başkan, bence siz yalan söylüyorsunuz. Bence siz susuz halkı avutmaya çalışıyorsunuz. Bence siz başarısızlığınızı pembe bir örtü ile gizlemek istiyorsunuz. Sayın Başkan, aslında sizin derdiniz kadınlar da değil pembe trambüs de değil. Siz halkın nazarında sınıfta kaldınız. Zira Malatya susuzluktan kıvranıyor."

Eğitim-iş’den Tepki

Bu arada Eğitim-İş Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara’da yaptığı açıklamada, “AKP’li Belediye tarafından uygulamaya konulacağı söylenen ve yalnızca kadınların kullanacağı pembe metrobüs uygulaması,kadınlarımıza iyilik değildir, Bu uygulama onları sosyal hayattan koparacak, Ortadoğu ülkelerinde yaşayan hemcinslerine bir adım daha yaklaştıracaktır. AKP’li belediye, bu uygulamadan sonra mağazaları,kaldırımları ve yaşamın diğer alanlarını da kadınlara özgü olarak ayıracaklar mıdır? Eğitim İş Malatya Şubesi olarak Malatya Belediyesinin yapmak istediği pembe trambüs uygulamasından derhal vazgeçmesini ,yapay gündemlerle halkımızı meşgul etmemesini,kadınlarımız üzerinden siyaset yapmamasını Malatya’mızın asıl sorunları ile ilgilenmesini şiddetle tavsiye ediyoruz. “ dedi.

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

60 yorum yapılmış

  • fatıma (6 yıl önce)
    bence dünyayı ikiye bölsünler kesin çözüm olur.yok siz erkekler adam olmadığınız müddetçe biz kadınlara rahat yok
    0
    0
    Yanıtla
  • ç.m. (6 yıl önce)
    Pembe Trambüs kaldırılsın....
    0
    0
    Yanıtla
  • yasar (6 yıl önce)
    Once kafalardaki zihniyet degismeli bu olmadigi surece mavi,beyaz,siyah renkte otobusler alsanizda degismez. Bundan 10 yil once bu kadar taciz ve tecavuz vakasi varmiydi?Bu is egitimin kalitesiyle ilgili insanlara ne anlatiginiz onemli..YOKSA TOPLUMSAL HUZUR OLMAZ
    0
    0
    Yanıtla
  • EROL (6 yıl önce)
    arkadaslar ya delımısınız akıllımı ülkemızın ahlakı durumunu gormuyormusunuz yanı kendımızı nı ye kandırmaya calışiyoruz ortalık sapık dolu karısını kızını korumak ıstıyen adamların hıc mı bı hakkı yok ALLAH ıcın yav ayıp sen karına kızına bacına anana yengene teyzene halana amca kızlarına baska bırılerının surtunmesını ıstıyorsan dıger tranbusler serbest be kardesım bıze karısmayın yeter sız ne yapıyorsanız yapın
    0
    0
    Yanıtla
  • Eray (6 yıl önce)
    rezillik geçen gün durakta beklıyorum bu trambüs geldı bınemedım yarım saaT DAha bekledım
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (6 yıl önce)
    Kıvırmaya gerek yok arkadaşlar biz erkek çocuklarımıza taciz etmemeyi, tecavüz etmemeyi ahlaklı olmayı öğretemediğimiz için kadınları ayırarak bu tür şeylerin önüne geçebileceğine inanıyoruz. Acizlik. Ha derseniz ki çok kalabalık oluyor herkesi kontrol etmek mümkün değil, bu sorunun çözümü normal trambüs sayısını ve seferlerini arttırmaktan geçiyor. Öyle iki tanecik trambüs alıp pembeye boyadıktan sonra ahanda kadınlar bunla gitsin diyince sorun çözülecek mi? O kadın ve erkekler üniversitede de yan yana olacaklar, medikoda da birlikte sıraya girecekler, hastanede de aynı kuyrukta bekleyecekler. O zaman ne yapalım kadınlar için sınıf, kadınlar için ayrı hastane, kadınlar için ayrı yol, kadınlar için ayrı kaldırım, kadınlar için ayrı çeşme kadınlar için ayrı mahalle mi kuralım. Azıcık ya bak çok değil azıcık aklınızı kullanın. Sıfır km beyinlere gerek yok azıcık kullanırsanız bir şey olmaz bu şehri yönetenler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Taner (6 yıl önce)
    Bunu istemeyenler CHP zihniyetidir. Bir projeye de Saygı gösterin Saygı.
    0
    0
    Yanıtla
  • ebubekir (6 yıl önce)Taner isimli kullanıcı yorumuna
    Bu çağdışı uygulamayı yapan da AKEPE zihniyetidir!
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkeyi batırdınız hala CHP zihniyeti diyorsunuz be.
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (6 yıl önce)
    Beledıyenın hukumete guzel gorunme hareketı bunlar baska birrşey degıl.3.4 yıldır bir stad yapılamadı yapalamıyor neden malatyanın bir buroksasını bir agırlıgı yok sahıpsız cünkü malatya halkı uyanın ve bu geresız işlere itibar etmeyın malatyanın daha gerekli sorunları var cok becerıklı beledıyeye duyurur
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    Buna karşı çıkanlar,sabah üniversiteye giden bir otobüse bininde görün siz karınızı,kızınızı o tıkış tıkış kalabalığın içinde erkeklerin arasında göndermeye razı olacakmısınız..
    0
    0
    Yanıtla
  • harun (6 yıl önce)
    kadınlar bu trambüslere binmemeli, kadınları toplumdan sindirmeye çalışıyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (6 yıl önce)
    Ayıp be otobüs rengiyle çiçekle böcekle uğraşacağınıza önce bi merkrzdeki Mah kaldırımları na bakın
    0
    0
    Yanıtla
  • Dert adamı (6 yıl önce)
    Bence bu erkeklerede yarar bayanlar geldiğinde yer vermek derdinden kurtulacağız?
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (6 yıl önce)
    bu karar çoğunluğun kararı değil elbet,lakin güç kimin elinde ise onun her yaptığına baş eğerek kabullenen bir toplum yapımız var.işin içinde birde maneviyat varsa buna itiraz edebilecek farklı bir çözüm sunacak bir babayiğit asla bulamazsın.zinhar küfre kadar götürürler adamı.ilginç olan ise bunuda ona yapacak işte bu çoğunluk olur.inanç kültürümüz bu şekle bürünmüştür.yöneticilerimiz bunu bilir ve çok iyi kullanırlar.bunu muhtemel ki ,alt kademelerde bulunan bir yönetici dillendirmiş,üst kadrolarda farkındalık yaratmak için özellikle,daha daha üst artık siz karar verin makamların dikkatini çekme için onaylamış bir çalışmadır.ben buyum işte diyor.anlayın artık ,vatandaşa değil tabi .
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (6 yıl önce)
    İngliz lobisi var bunun geri planında, Türk Toplumunda kadının her an saldırıya tacize ve tecavüze ugraya bileceği imajı oluşturuluyor kadını annedir toplumdan dışlayamazsınız dini siyasallastiranlar dinle uyutmaya devam etmeye çalışıyorsunuz bu zihniyet feto ve türevlerini bitirmez az surlu olun
    0
    0
    Yanıtla
  • zeynep (6 yıl önce)
    pembe trmbüsü destekleyen erkeklere tek bir kelime siz binin o trmbüslere kadını yavaş yavaş ayırıp daha sonra eve kapatın yeter be .bu kadınları taciz edenler uzayda gelmiyor ya siz erkekler bi elinize kolunuza sahip çıkın bize zulüm etmeyin artık
    0
    0
    Yanıtla
  • ERCAN (6 yıl önce)
    Yarın öbürgünde pembe trambüse binmek istemeyen bayanı yada orada yer bulamıyan bayana ne işin var burada pembeye bin demekki aranıyorsun derlerrrrrrr....... Her şey bitti bi bu mu kaldı.... Malatya belediyesi bu güne kadar hangi kadına değer verecek bi hareket başlattı,..... Bu kadınlar için ayrımcı dışlayıcı bir hareket ve onurlu Malatya erkeğide kadınıda bu saçmalığa izin vermez.< Bu başlangıç olur yarın öbürgün pembe taksi, pembe minübüs ve toplu oturma yerlerinde hartemlik selamlı başlar..... Ama dediğim gibi çağdaş demokratik toplumlarda böyle birşey yoktur bu uygulamalar ırak iran gibi yerlerde vardır. Malatyamıza hiç yakışmayan bir girişim Kadınların onca sıkıntısı dururken, Yazık çok yazık...........
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (6 yıl önce)
    Çağ Dışı bir uygulama değil. koruma amaçlı yapılmış bir uygulama yani yasak yok mecburiyet zorlama yok .bana ne pembede mordan sarıkırmızıdan sarılacivertten siyahbeyazdan Bana lazım olan sarısiyahlı
    0
    0
    Yanıtla
  • cafer canbay (6 yıl önce)
    Malatya İnsanı Merttir dürüsttür sayın başkan birilerine yağ olsun diye insanları kardeşleri bir birinde ayrışırmayın.Düne kadar aynı mahlede,Sünüsü,Alevisi,Ermenisi Düğünlerimiz bir,Cenazelerimiz bir okullarımız bir sokaklarımız bir olan birlik kardeş olan bu güzelim malatyada yan yana omuz omuza bu gün niye birbirimizde ayırmayın korkarım yarın sünü otobüsüdür otekiler binmesin hale getireceksiniz malatya yazık olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • AYDIN (6 yıl önce)
    Şimdi bu otobüse binmeyen diğer bayanlara acaba ne denecek merak ediyorum.Böyle ayrışmalara gerek yok.Yapılan iş doğru değil.Belediye hangi açığını kapatmaya çalışıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (6 yıl önce)
    mesela kadın kolları niye var partilerde. yada kadın tuvaletleri niye ayrı. ayrımcılığın her türlüsüne karşıyız. engellilerde bizim gibi yaşamalı mesela. niye onlara ayrı yerler tahsis ediliyor. ayrı park yerleri, ayrı oturma yerleri vs. şimdi biri çıkıp yaşamlarını daha rahat sürdürebilmeleri için demesin......
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (6 yıl önce)mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Maşallah, zeka fışkıran bir kıyas ve yorum (!).
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    15 yıldır akp oy verdım İstanbul da! Ama Malatyalıyım! Geçen Beledıye secımlerinde Hakan inci isimli bır Başkan adayı vardı! O şahıs unıversıte otobus duraklarına giderek 1 saat içinde kaç yolcunun unıversıte hattında yolculuk yaptığına dair araştırma yaptırdı ve çıkan sonucu malatya kamuoyu ile paylastı... hatırlatayım sonucu! Sayın Çakır bu hatta treleybüs sıstemi yapmayınız,sebebi ise, treleybüs sıstemi 1 saatte 3000 bın 4000 bın arasında yolcu taşımakta! Bu da 40000bin ogrencısı olan unıversıte, hastane hattını kullanan yolcular ve ılerde yapılacak stadyum için gıden yolcuların konforlu, rahat bır ortamda taşınacağını sağlamaz tam tersine yetersız kaldığı için balık istifi gıbı taşınmasına neden olacaktır! Ben araştırmamı yaptırdım! Bu sısteme Malatya'nın parasını harcamayınız ve raylı sıstem yapınız! Raylı sıstem yaparsanız 1 saatte 10000 bın yolcu taşırsınız ve konforlu rahat yolculuk yapmış olur halkımız... yetersiz kalacak bu sıstemi yaparak çevreyi görsel olarak kırletecek ve görüntü kırlılıgı yaratacak bır sekılde her yere direk ve tel kaplayacaksınız! Vazgeçin ve malatyamıza raylı sıstem yapın! Ne oldu? Adam dedıgı çıktı! Yetmıyor, herkes kalabalıktan dolayı rahatsız oldu.. Başkan da çareyi buldu! Pembe , mavi, yeşil! Çok iyi oldu çok sevındım! Ilk defa sıyasi kımlıgımı bırakıyorum CHP haklı dıyorum! Boşuna hıc ağlamayın! Secım akp başkanı aldı!
    0
    0
    Yanıtla
  • Feridun Şinasi kazancıoglu Malatyaya monoray getirecekti dostum gelseydi :) Azıcık belediyelerde şu şehirde chp ye oy verin Chp belediyelerine bakın :) cennet gibi Akp belediyeleri 0 hizmet fakat borc bataklıgı.... Esenlikler...
    0
    0
    Yanıtla
  • Reis 44 (6 yıl önce)
    Bu uygulamayı üniversideki bayanlar istemiş erkekler değil. Demek ki bir sıkıntı var. Yoksa niye istesinler. Eleştiri yapanlar herhalde hiç trambüse üniversite zamanı binmemişler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (6 yıl önce)
    Ana-oğul, karı-koca, iki bekâr biri kadın biri erkek iş arkadaşı, yahut başka bir durumda bir erkekle karma trambüse binecek kadının vay haline! O bu değil de, 30 bin öğrencisi olan üniversiteden kaç öğrenci bu sözde talebi yapmış, bilen duyan var mı? Bu koca şehri o sayısı meçhul kızceezler mi yönetiyor? Hem hangi idari amirin eşi, kızı bu trambüse biniyor ki, binenin halinden anlarlık yapar gibi boyayıverdiler pembeye? Valla ne diyeyim, 2017 Malatyası 1940 Malatyasını aratıyor ellaam...
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı demişsin kendine fakat konuşman trakyalı ,o yüzden işine bak sen.Kardeşim kimseyi zorla bindirmiyorlar, binen biner binmeyen binmez.Ki ben sonuna kadar destekliyorum milletin eşi,kızı,kızkardeşi tıka basa gideceğine rahat rahat gitsin.Hayır size niye bu kadar battı
    0
    0
    Yanıtla
  • Arkadaşım normal trambusler tiklim tıklım Fakat bu kadın için olanlar bomboş gidip geliyor israf değil mi Hak teâlâ bunun hesabını sizden soemayacak mi Vesselam ? Hadi selametle
    0
    0
    Yanıtla
  • atakan (6 yıl önce)
    Değerli arkadaşlar, en basit çözüm kadın/erkek diye ayrıştırmak.Bazı konularda haklılık payınız da var lakin insanlarda şöyle bir mantık da var.Bak pembeye binmedi , iş var bu kadın da ... 80 MİLYON vatandaşın sorunu kadın değil aslında , her zaman kendilerinden kaynaklanan sorunlar olan erkeklerdir.Bence kadınlara her alan da huzur verin.Kendi anası, bacısı, kızı yokmuş gibi hareket eden sözde insancıklar varken tüm kadınları karar çarşafa da zorlasan, 4 duvar arasına da kapatsan bozuk zihniyet hiç bir zaman düzelmeyeceği için istediğiniz kadar sözde! önlem alın..Saygılar..
    0
    0
    Yanıtla
  • Erdal (6 yıl önce)
    Malatya artık bitmiştir. Çakır başkana hiç yakışmadı bu uygulama. Ülke irana dönüyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (6 yıl önce)
    Kendine.guvenmiyen.evinde.otursun.disariya.cikmasin.sokaklara.gezmesin
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Sonuna kadar destekliyorum. Sanki hiç otobüse, trambüse binmemiş gibi yorum yapıyorsunuz. Ne yazık ki bazı kanı bozuklar kızlarımıza, bacılarımıza tacizde bulunuyor. Uygulamada bunun olması neredeyse imkansız . Zorunuza giden ne? Yok erkekleri potansiyel suçlu gösteriyormuş, yok ayrımcılıkmış. Kendinden eminsen niye potansiyel suçlu olasın? Ayrımcılığa gelince bırakında bir konuda bacılarımız üstün olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Onlardan bazıları 9 yaşında kıza da nikah düşer diyor. Önemli olan zihniyet kimse namusunu yolda bırakmıyor.Nedense Pembe otobüs isteyenlerin çoğu çok eşliği hak görenler.Yani aklını hep cinselliğe yoranlar. Bu kararı alanların ve savunanların Kendi eşleri lüks araçlarla gezerlerken akılları sıra fakir fukaranın namus bekçiliğini yapıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Öncelikle bırakın şu ön yargılarınızı. Evliyim. Bir tane eşim var. Dediğiniz gibi çok eşli değilim. Kızım 11 yaşında. Okula gidiyor. Yani evlenmesine normal baksam okutmam. Araban yok. Ben de otobüsle işe gidiyorum. Bunları atıp tuttuklarınıza cevap olarak yazdım. Namusun fakiri fukarası zengini olmaz. Ben bacılarımın elin iti kopuğu yüzünden rahatsız olmasın diye destekliyorum projeyi. Sen desteklemezsin olur biter. Seninki tercihse bu da tercih.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yaratık (6 yıl önce)
    Pembe trambüse binen biner nereye gidecekse gider. Burada olumsuz yorum yapanlar veya düşünenler de diğer tranbüse biner kucak kucağa gider. Kimse neden pembeye değil de buna bindin diye de kovmaz onları.
    0
    0
    Yanıtla
  • YARATIK RUMUZLU KARDEŞİM; KUCAK KUCAĞA DERKEN, NİYETİNİ DE BELLİ EDİYORSUN. SENİN GİBİLER YÜZÜNDEN BÜTÜN BU KARGAŞALAR BİLİYORMUSUN? GÜZEL MEMLEKETİMİ ÇAĞIN GERİSİNE İTEN BU UYGULAMALARI ŞİDDETLE KINIYORUM.
    0
    0
    Yanıtla
  • sude (6 yıl önce)
    kadınalrın malatyada yaşam özgürlüğünün kısıtlandığının en güzel açıklaması bir kadının tarmbüste ne kadar rahatsız olduğunu açıklanmak istenmiş çünkü insanları kadını aşağılamaktan başka birşey olmayan bir memleket kısa giyen açık giyen namussuz düşüncesinin hakim olduğu bir yere ancak böyle bir uygulama getirilir ancak bu da bir çözüm değildir kadının değerini bilmeyen insanlara bunu anlatmak imkansızdır boş yere yapılması gerek duyulan bir uygulama kısacası malatya değişmez düşünce sabir at gözlükleri takılı
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri (6 yıl önce)
    Kadınlara ayrıcalık yapılıyormuş kılıfı içinde, erkeklere potansiyel tehlike imajı çizen çağdışı bir uygulama. O zaman erkeklere de hizmet veren kadın doktorları, hemşireleri, diğer çalışanları nasıl tecrit edeceksiniz? Önemli olan hep birlikte her ortamda insanca yaşamayı becerebilmektir. Pembe renk, hemen orijinal rengine dönüştürülmeli...
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Kadıoğlu (6 yıl önce)
    Eser kardeşime tamamen katılıyorum çok güzel yorumlamışsınız kardeşim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Teşekkür ederim kardeşim..
    0
    0
    Yanıtla
  • ali rıza bozkurt (6 yıl önce)
    Sayın çakır hakan inciyi niye dinlemediniz o yapmayınız etmeyiniz malatyanın 100 milyon dolarını çöpe atmayınız üniversitenin ulaşım sorununu böyle çözemesin uyarısı ve hesabını önünüze koymuştu, malesef o halkın parasını çöpe attınız ve o bölgenin ulaşım sorununu çözemediniz ve cadeleri tellerle doldurdunuz. öyle anlaşılıyorki belediye sınıfta kaldı ulaşım sorununu çözemediği gibi ufkuda bulunmuyor kafasını renklere takmış,kadınları aşağılayıcı çalışmalara imza atmaya başladı ve halkı kandırma peşinde. eyyyyyy çakır senin görevinin bir tanesi renk değil malatyanın ulaşım sorununu çözmektir.her yolcunun da iskiflenerek değ,l koltukta taşımak senin görevindir yapamıyorsan başaramıyorsan istifa et.....!bir diğer soru sayın çakır.....sen eşinle kızınla olaki birgün vatandaşın çilesini olaki merak ettiğinde hangi rengi tercih edersiniz...!bayan bayanla iskif iskig yaşınmayımı,erkek erkek iskif taşınmayımı.....neyi tercih edersen et sen en basidinde ulaşımı daha çözemeyen zihniyetin,kamufile için renklerde vazgeçin....!ayıp .......tayip....!ayıpppppp....!
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert Korkmaz (6 yıl önce)
    Bir ak partili olarak bu uygulamayı doğru bulmuyorum. Yukarı da yapılan yorumlarda erkekler var hep. Bizlerde sıkıntı mı var ki böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyuldu. Bu uygulamayı kabul eden her erkek kendini de sorgulamali. Demek ki sizler bayanlarla aynı anda binmek için bir tehlikesiniz. Bayanlar dediğiniz bacimiz, anamız, kardeşimiz vs. Değil mi bizler ne zaman ileriye doğru adım atacağız. Hangi çağda yaşıyoruz. Herkes bi kendine sorsun. Medeniyet ayrımcılık değildir. Beraberce edeblice yaşamaktır. Herkes edebli, ahlaklı birer birey olmaya gayret ederse hiç bir cinsiyetin kullanım alanı farklı olmaz. Bu işin çözümü araçları ayırmak değil, toplumu düzgünleştirmektir. Toplum düzelirse trambusün de renginin ne olduğu çok önemli olmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malik (6 yıl önce)
    Chp kendi işine baksın. Herşeye itiraz herşeye itiraz. Kendi belediyelerinde çıkan olayları izah etsinler önce. Çöp dağları mı desen, aşk hikayeleri mi desen, rüşvet mi desen, ne desen var. Kız öğrencilerinin talebine karşılık verilmiş hemen yaygarayı koparıyorlar. Akp başa gelince Türkiye İran olacak deniyordu hala diyorlar ama nedense dedikleri olmadı olmayacak ta. Zaten İran örnek gösterilecek bir ülke de değil. Hem İslam'a hem Türkiye'ye çok zararları var. Hasılı, muhalefet etmeyi bile beceremeyen bir anamuhalefet partisi var ortada. Nerde bir pkk cenazesi var malum chpliler orda. Nerde bir fetöcü var chpliler orda. Bunlar kime hizmet ediyor anlamak zor.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (6 yıl önce)Malik isimli kullanıcı yorumuna
    Yazdığın yorumla olayın bir ilişkisi olduğuna kendin inaniyormusun acaba asıl muhalefet yapmaya çalışıp ta yapamayan sensin! chp isine baksın diyorsun da bu konuyu gündeme getiren CHP yada başka bir parti değil yerli yabancı taraflı tarafsız erkek bayan tüm dünya bu rezil uygulamayı konusuyor. Bugün sizin gibi geri zihniyetler bu uygulamayı haklı gösterecek fakat pembe otobüste yer bulamayan ve diger otobüse binmek zorunda kalacak bir hanım efendiye farklı gözle bakılacak! Daha korkunç olanda 40 bin ögrencisi olan üniversitede 2 tane otobüsü bayanlara ayıran buna ragmen mecburen sıgmayıp pembe otobüse binemeyen ve karma otobüse binen bir hanımefendi nin başına Allah korusun birşey gelse oda karma otobüse binmeseydi diye savunma yapacak olanda sizin gibi geri zihniyetlerdir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (6 yıl önce)malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Çok güzel söyledin hemşerim. Bu arada, pembe trambüs demiş, bu arkadaş olayı FETÖ falan diye savunmuş. Pes yani!
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhammed (6 yıl önce)
    Niye chp bu kadar rahatsız anlamıyorum.Herkesin zevki 1.mevki.İsteyen pembeye biner isteyen öbürüne.Güzel uygulama olmuş destekliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadını erkekten ayırma politikaları bu görmüyorsunuz arkadaşlar bu kadar mı kör oldunuz be.. İslama değil Arab kültürüne gidiyorsunuz halen uyanmadınız.....
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan ÖZTAN (6 yıl önce)
    İşin içinde özenti ve AKP üst yönetimine şirin gözükme çabası var.Kızlar talep etti meselesi değil.Kafalarındaki zihniyetin dışa vurumudur.Her isteyene göre hareket edersen görevini yapamazsın.Peki erkeklerde mavi trambüs isterse ne yapacaksın.
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (6 yıl önce)
    e tabi hizmet olurda chp karşı çıkmazmı çok harika bie uygulama ellerinize sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • gökhan (6 yıl önce)ali isimli kullanıcı yorumuna
    Size sadece acıyorum. Kendi fikriniz yok başkalarının ağzıyla konuşarak is olsun diye yorum yazıyorsunuz. Yapılan is doğru ise doğru yanlış ise yanlış deyin. Bu uygulamayı istemeyenin CHP olduğunu size kim söyledi acaba. Chp basın sözcüsü pembe trambüsü istemiyoruz diye açıklama yaptı da biz mi duymadık! Yapılan her güzel isi siz yaptınız beğenilmeyen işleride sizin hosunuza gitmeyenler yaptı bu kafayla nasıl hayatta kalıyorsunuz anlayamıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • mltykrl (6 yıl önce)
    camlarınada film çekin bari içerisi görünmesin...sonrasında pembe atm,pembe sokak,pembe sınıf,pembe sınema,pembe beledıye...normal karma otobuse bınen bayana iş atıyor, yollu denilecek ...pozıtıf ayrımcılıga karsı degılım.ama bızım ulkemız bunun gıbı pozıtıf ayrımcılıga hazır degıl...sonrasında taciz vb artacak.ve ne yazıkki artıyorda...malatya kalitesini her geçen gün kaybediyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (6 yıl önce)
    saçmalık ne gerek var şimdi bu hareketlere
    0
    0
    Yanıtla
  • gökhan (6 yıl önce)
    boş konuşmayın olumsuz bir uygulama değil ne olur sanki pembe olsun bayanlar yararlansın
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (6 yıl önce)gökhan isimli kullanıcı yorumuna
    Be hey zeka küpü arkadaşım, bugüne kadar birlikte bindik de ne zararını gördün? Türk kadını Türkiye Cumhuriyeti'nde tek başına, başı dik, güven içinde yaşayamaz mı? Şimdi pembe değil de karma trambüse binenlere kem gözle bakılmayacak mı?
    0
    0
    Yanıtla
  • Eser (6 yıl önce)
    Acaba bizler kadın erkek "ayrımcılığının" tanımını gerçek anlamda ne zanan öğreneceğiz. Otobüsleri ve trambüsleri hergun kullanan bir üniversite ögrencisi olarak bu kararın ne kadar doğru olduğunu neredeyse uygulamalı görüyoruz. Bu uygulamaya hayır diyenler lütfen bir düşünsünler. Bundaki amaç ne olabilir. Evet, haklısınız herşey kişide bitiyor ama ne yazık ki insanımızı artık bazı konularda düzeltemiyoruz. Belediyelerin görevi aile terbiyesi vermek değildir. Ailelerimizden alamadığımız terbiyenin ve ahlaki değerlerin bir sonucudur bu uygulama. Lütfen sadece bazı kesimlere tepki olsun diye eleştirilerde bulunma hastalığımızı tedavi edelim toplumca. Tekrar etmek istiyorum. Bu uygulama bir neden değil sonuçtur. Bizlerin sebep olduğu bir sonuçtur. Bir de bu açıdan bakabilelim lütfen. Teşekkür ederim..
    0
    0
    Yanıtla
  • huseyin (6 yıl önce)Eser isimli kullanıcı yorumuna
    peki dediklerinin bir kismina katiliyorum ama tedavi boylemi olmali? insanlari erkek kadin diye ayristirmalimiyiz? Egitime yonlenecegimize bu yollarimi tercih etmeliyiz? yani bir benzetme yapiyorum, yaralanmis bir kolu aci cekiyorum diye tedavi yerine kokten kesmek, nekadar dogru? bugun kucuk ayristirmalar yarin sanaIran Arabistan olarak geri donecektir..En onemli sorunumuz Ailede egitim
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (6 yıl önce)Eser isimli kullanıcı yorumuna
    Ne görüyorsun anlat da bilelim hemşerim? Sanki trambüste tecavüz ediliyor gibi yazmışsın da, merak ettik...
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (6 yıl önce)
    Herşeye karşı çıkan zihniyet.Kadınlara değer verildiği için yapılan bu uygulamayada karşı çıkıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Baybars (6 yıl önce)erkan isimli kullanıcı yorumuna
    bu uygulama kadınlara değer vermiyor israfa neden oluyor o tahsis edilen trambüsler boş gidip geliyor, Onun yüzündende biz daha da kalabalık biniyoruz trambüslere anladın arkadaş ? Bu kadar kadın hakkını düsünüyorsanız Bir Mahallenin kaldırımını değiştirmezsiniz 4 otobüs satın alırsın koyarsın üniversite hattına gayet güzel kimse tıkış tıkış gitmez anladınmı. Kadın erkekten ayrılmaz... Anladın mı arkadaşım... Ve bir Erkek O Kadınla gönül meselesi kurabilecek bir durumda ise kurar, Ha kurulmayacak durumlar varsa Malatyanın yigidi o kadına bacı der anladın mı arkadaş. Malatyayı bu kadar mı unuttunuz ya...
    0
    0
    Yanıtla