SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Performans Değerlendirme ve Sınav Sistemine Tepki

0
Güncellendi - 2018-03-29 02:33:52
Performans Değerlendirme ve Sınav Sistemine Tepki
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da, Eğitim-Bir-Sen üyeleri ’Öğretmen Performans Değerlendirme ve Sınav Sistemi’ne tepki göstermek için İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan sendika üyeleri MEB tarafından tarafından hazırlanan "Öğretmen Performans Değerlendirme ve Sınav Sistemi taslağına tepki göstererek, sistemin öğretmenlere zarar vereceğini söyledi. Toplanan kalabalık gurup adına açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen Malatya 1 No’lu Şube Başkanı Kerem Yıldırım, “Milli Eğitim Bakanlığının, eğitimcilerin moral ve motivasyonunu bozacak, yüz yüze bakanları karşı karşıya getirecek, saygınlığını zedeleyecek performans değerlendirme sistemi taslağına ilişkin itirazlarımızı haykırmak amacıyla bir araya gelmiş bulunmaktayız. Ekim 2017 tarihli Kurum İdari Kurulu Çalışma Raporunda ’pilot illerde uygulaması denenmeye başlanılan, öğretmen motivasyonunu olumsuz etkileyecek, çalışma barışını bozacak, kanuni dayanağı olmayan öğretmenlerin performans değerlendirmesi uygulamasına son verilmesi’ konusu üzerinde çalışma yapılması imza altında alınmasına rağmen böyle bir taslağın hazırlanması, söz konusu çalışmanın yapılmadığını, Bakanlığın, attığı imzanın gereğini yerine getirmekten imtina ettiğini göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Performans sisteminin ayrıştırıcı olduğun dile getiren Yıldırım, "Performansı ölçmek iddiasıyla öğretmenleri ayrıştıracak, kurumsal bütünlüğü, mesleki dayanışmayı, iş birliği içinde çalışma güdüsünü zedeleyecek bir uygulamanın eğitimin var olan niteliğine de bir darbe vuracağı hesaba katılmalıdır. Çözüme kavuşturulmayı bekleyen onlarca sorun varken, bunlara yenilerini ekleyecek, çalışma barışını bozacak uygulamalarda ısrar etmek, yönetilmesi zor süreçlere yol açacaktır.Hayata geçirilmek istenen performans değerlendirmesinin hukuki ve kanuni bir dayanağı bulunmamaktadır.Performans değerlendirmesinin, herhangi bir analizin sonucu olmadığı gibi, neye hizmet ettiği de belli değildir Mesleğe girişte diğer kamu görevlerinden farklı olarak KPSS puanının yanında alan bilgisi sınavına ve sözlü sınava tabi tutulan, adaylık sürecinin sonunda yazılı ve sözlü bir sınava daha tabi tutulan öğretmenin, bütün bu sınav sürecinden sonra hala bilgi ve beceri düzeyinin tespit edilemediğini, bu sebeple her dört yılda bir yeniden yazılı sınava ve her yıl performans puanlamasına tabi tutulması gerektiğini iddia etmek, aslında bütün bu sınav sürecinin gereksizliğini ve yersizliğini ikrar etmek anlamına gelmektedir. Motive etmek yerine olan motivasyonu bitirmek ve kamu görevlilerini tehdit etmek sonucu üreten bir içerikle performans sistemi kurmak, hem yorucu hem de yıpratıcı süreçlere yol açacaktır” şeklinde konuştu.

Bakanlığın kurumsal performansı sorgulanmadan öğretmenin performansı değerlendirilemeyeceğini belirten Yıldırım, "Öğretmenlere mesleklerini ifada neredeyse hiçbir özerkliğin tanınmadığı, eğitim hizmetinin sunumunda öğretmenin karar alma mekanizmasından dışlandığı, sadece verilen görevleri ifasının istenildiği bir ortamda öğretmenlerin oluşturulmasında yer almadıkları kararların öngörülebilir sonuçlarından dahi sorumlu tutularak değerlendirilmeleri asla kabul edilemez. Performans değerlendirme sistemini uygulamaya koymaktaki gereksiz ısrar, hatalara ve mağduriyetlere sebep olacaktır" diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • osman ünal (6 yıl önce)
    bu sendika ne yapıyor böyle?gülmekten kendimi alamadım.Siz idareci atama komisyonu değil miydiniz ya?Ne işiniz var öğretmen hakları ile?ya da dinsel eğitim taleplerinizi ne yaptınız?
    0
    0
    Yanıtla
  • Alperen malati (6 yıl önce)
    Bence malum sendika ile meb arasındaki danışıklı kavga....... yanı yeni bir kazanım.....sendikanın elde etttiği.....
    0
    0
    Yanıtla
  • Dertli (6 yıl önce)
    İlkokul 2.sinif öğrencisine defterini cikar diyemiyor bile öğretmenler.benim hakkım istediğimi yaparım diyor cocuk.dahasi şirince darıldım deseniz bile veli okula şikayete geliyor.bizzat yaşadığım bir olay bu.Kasitli olarak itibarsizlastiriliyoruz.egitim öğretim beklemiyor kimse.veliyi, öğrenciyi poppohla bol not ver yeter.Asama aşama gidiliyor sanki.En saygin kurumlar tek tek gözden düşürülüyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • salih yılmaz (6 yıl önce)
    Veysel GÜLER başkanım sizin başkanlığınızda daha iyi teşkilatlanacağımıza inanıyorum. Öğretmenler sopa yiyecek adamlar değil. Sendika başkanlığınız şimdiden hayırlı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Emrah (6 yıl önce)
    Öğretmenlerin bu kadar itibarsizlastirildigi sendikanın kölelestirdigi bir dönem görmedim öğretmenlerin hali içler acısı...
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (6 yıl önce)
    Eeee tabi sınav performans size uymaz. hele hele sınav objektif olursa size hiç uymaz. Bütün idari kadrolar sizde, buralara sınavla mı geldiniz. Milli eğitimi siz yönetiyorsunuz. Sizden olmayanlar sanki zekasızmışlar gibi hiçbir idari göreve gelemiyorlar. Sonrada hak hukuk adalet hadi ordan diyorum sizlere. Öğretmenin diğer memurlardan bir farkı yok. İşini yapacak maaşını alacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hangi memur sınıfında bu uygulama var ki öğretmende olsun. Bu memlekette öğretmenden daha iyi işini yapan mı var? Sana hadi oradan.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (6 yıl önce)ali isimli kullanıcı yorumuna
    Öğretmenin işini yapmadığını nerden çıkartıyorsun lütfen nankör olma birçok öğretmen öğrencilere ailelerinin göstermediği ilgiyi gösteriyor, burada sorun sınav falan değil sorun bir kere bile okula gelmeyen velin öğretmene not vermesi okula çok farklı amaçlarla gelen öğrencilerin öğretmen not vermesi öğretmenin çok az kalan saygınlığın bitirilmesidir bunun sonucu nedir biliyor musun saygısız küfürbaz bir nesil inşallah bu yanlıştan dönerler
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (6 yıl önce)
    Kendilerine dokunmayan ancak onbinlerce meslektaşlarını etkileyen nice soru işaretli işe karşı tek kelime etmeyen, tek bir söz söylemeyen bu sendika, şimdi bir şey kendine de dokununca mı "hak" arıyormuş?
    0
    0
    Yanıtla
  • nail (6 yıl önce)
    Konu öğretmen ama diğer sendikaları goremiyoruz neden bu konuda hepsi birlik olmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (6 yıl önce)
    Vay vay vay (yandaş) sendika da eylem yaparmış.. hadi bakalım
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (6 yıl önce)
    Öğretmenlere alınan itibarı yeniden kazandırılmalıdır. Veliye, öğrenciye madara edilmemeli, meslek etikleri ayaklar altına alınmamalıdır. Unutulmamalıdır ki eğitimin lokomotifi öğretmendir.
    0
    0
    Yanıtla