SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şavata'dan Manidar Sözler.. "Milletin Razılığı Çok Önemli.."

Şavata'dan Manidar Sözler..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da Milli Görüş hareketinin önemli isimlerinden Naci Şavata, 1970'li yılların ortasında başladığı siyaset yolculuğuna 31 Mart yerel seçimlerinden sonra nokta koyacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Naci Abi’ diye hitap etiği ve aynı zamanda Recai Kutan’ın öz yeğeni de olan Şavata’nın, Yeşilyurt Belediyesi’ndeki usulsüzlüklerden rahatsız olarak istifa eden oğlu Mimar Mustafa Arif Şavata ise Yeniden Refah Partisinden siyasete girdi.

AKP'den üyesi olduğu Yeşilyurt Belediye Meclisi’nin geçtiğimiz günlerde yapılan son toplantısında söz alan Şavata, “‘Helal edin’ diyoruz, ama millet belki yarın yanlış anlar. Biz helal ediyoruz, ya da etmiyoruz. Milletin razılığı çok önemlidir” diye konuştu.

Yeşilyurt'un çok tartışılan ve talip olmasına rağmen yeniden aday gösterilmeyen Belediye Başkanı Mehmet Çınar'ın, tüm meclis üyelerine plaket vermesinden sonra söz alan Naci Şavata, “Beş seneyi beraber geçirdik. Arkadaşlarımızla kararlar aldık. Bir müddet bende görevde bulundum. Şimdi helalleşmeyi yapıyoruz, ama burada olanlar ancak birbirlerine helal edebilir haklarını. Yoksa millet ile olan helalleşme milletin kendi bileceği iştir. Onun için burada ‘Helal edin’ diyoruz, ama millet belki yarın yanlış anlar. Biz helal ediyoruz, ya da etmiyoruz. Milletin razılığı çok önemlidir. Önemli olan bizim meclisimizin çalışmalarının, aldığı kararlarının, tutumunun milletin kalbinde ve gönlünde yer almasıdır. Benim siyasette 50 yılım doluyor. Faydasını ve sevgisini gören bir insan olarak 50. yılda bu işi çalışarak bitirdiğim için mutluyum. Eğer insanlar tanış olmamışlarsa, yapacakları işleri tam anlatamamışlarsa şüphe uyandıracaktır. Şüpheye mahal olmayan bir çalışma itirazları ortadan kaldıracaktır. Bu anlamda gelecek Meclis üyelerine, başkanımıza tavsiyemiz; doğru bir çalışma göndersinler.”  dedi.

Şavata, “Ben 1978 yılında yaptığım belediye başkanlığında 3-4 partili meclisi idare ediyordum, bütün kararlar oy birliği ile çıkıyordu. Hatta muhalif olan CHP’ye baskılar geldi. O anımı da anlatayım. Kusura bakmayın, hiç olmazsa bir model olsun. Bir karar hakkında red oyu kararı almışlardı, haberim oldu. Biz bütün Meclis olarak red verdik karara. Dediler ki, ‘Burada yine muhalefetin dediği olmadı.’ Malatya ile beraber yürüdük, tabiki hatalarımız ve eksiklerimiz oldu.  Burada bütün bürokrat arkadaşlarımızı takdir ediyorum. Bu arkadaşlarımız verilen emirleri, devletin onlara tanıdığı hak ve hukukun içinde yaptıkları kanaatindeyim.  Sevgi dolu bir Meclis yönetirseniz, sevgi dolu bir yöneticilik yaparsanız bu sizin ile beraber ahirete gidecektir.” ifadelerini kaydetti.

Şavata, “31 Mart 2024 tarihi itibariyle de aktif siyaseti bırakmayı düşünüyorum.” dedi.

Malatya’da 1977 yerel seçimlerinde Milli Selamet Partisi (MSP), Adalet Partisi (AP) ve  Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) gibi  sağ partilerin ittifak yaparak Hamid Fendoğlu’nu bağımsız belediye başkan seçtirdikleri dönemde  MSP'den Belediye Meclis Üyesi seçilerek, başkan yardımcısı olan Naci Şavata, Fendoğlu'nun 17 Nisan 1978'de bombalı suikast sonucu gelini ve 2 torunuyla birlikte katledilmesinin ardından, dönemin CHP hükümetince seçim yapılıncaya kadar Malatya Belediye Başkanlığı görevine mansup olarak atanmıştı. Şavata, belediye başkanlığı seçimi yapılan 7 Aralık 1979 tarihine kadar bu görevi sürdürmüş, Belediye Başkanlığı görevine seçilen, merhum Hamido'nun kardeşi ve MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu'nun babası merhum İbrahim Fendoğlu'na başkanlık görevini devretmiş ve meclis üyesi olarak 12 Eylül 1980 darbesine kadar görev yapmıştı.

Milli  Görüş eksenli partilerde Malatya Belediye Başkan Adaylığı, Belediye Meclis Üyeliği gibi görevlerde bulunan Naci Şavata, son olarak AKP’den Yeşilyurt Belediye Meclisi’nin 2019-2024 döneminde Meclis Üyesi olarak görev almıştı. Bir süre Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı olarak da görev yapan Şavata, bazı olaylardan rahatsızlık duyarak idari görevi bırakmıştı.

Bugün Gazi Üniversitesi'ne temel oluşturan Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden mezun olan Naci Şavata'nın profesyonel futbolcu geçmişi de bulunuyor. Şavata, kaleci olarak aralarında Malatyaspor'un da bulunduğu profesyonel kulüplerde futbol oynamıştı.

Bu arada, Naci Şavata’nın oğlu Mimar Mustafa Arif Şavata ise siyasete girerek Yeniden Refah Partisi Yeşilyurt Belediye Meclis Üyesi Aday listesinde yer aldı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Osman (3 hafta önce)
    Naci Şavata abimiz Malatya'nın mefahirindendir. En gergin anlarda dahi yüzündeki tebessümü eksiz etmez ve muhakkak bir espri katarak cevap verirdi. Bir keresinde makamında iken bir görgüsüz muhtar telefondan aradı, köyünün yolunun asfaltlanmasını istiyordu, bağırdıkça bağırıyor çağırarak konuşuyordu. Dedim başkanım işiniz zor. Cevaben dedi ki muhtarın yanında köylüler var, deşarj olması için dinlemek ve vatandaşı idare etmek zorundayız. Naci Bey, hizmet bayrağını devraldığı Hamido, Özal ve Recai Kutan, Mahmud Nedim Zapçı gibi gurur duyduğumuz Malatya değerlerimizden birisidir. 50 küsur senelik siyasi hayatı Malatya'nın adeta canlı bir tarihidir. Biz kendisinden razıyız. Allah da razı olsun. Umarım gerçekleştiremediği projeleri oğlu tamamlar. Sayın Şavata'nın aktif siyasetten çekilmesinin Malatya'nın deprem tarihine denk gelmesi de manidardır. Hayatında, özellikle Hamido, Erbakan, Özal ve deprem günlerini anlatmasını bekliyoruz. Hatıralarını yayınlaması şehrimizin yarım asırlık siyasi, imar ve sosyolojik tarihine ışık tutacaktır. Emeklilik hayatında kendisine sağlık, mutluluklar dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (1 ay önce)
    Naci bey lafı vurmuşsun adama fakat, sen hiçbir meclis kararına hiç şerh düştün mü ususülsüz diye yoksa direk el kaldırıp onayladın mı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Gülerek poz vermişler ben zannetmiyorum ki haksızlığa dur desin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Şükrü (1 ay önce)
    Söğütlü cami tamda emekliler parkının olduğu yere ama daha geniş bir alana yapılmalı gerekirse çevresindeki işyerleri ve binalarda istimlak edilmeli en az on bin kişi alacak şekilde yapılmalı malatyamizin megari iftiharı olmalı yani malatyanin gururu olmalı gelen misafirler vay Malatyalılar dinine ne kadarda bağlı insanlar demeli emekliler parkı da neymiş ikitana yaşlı gidip çay içiyor akşama kadar lak laklak ediyor yeşil alan miş şehir meydaniymis ne şehir meydaniymis ya ne işe yarar onu bunu bilmem bize cami lazım cami hemde acil siyasetçilere duyurulur bunu kim yaparsa oyum onun.
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Orhan ince (1 ay önce)
    30 senelik siyaset yöneticilik döneminde malatya için sahiden ne yaptiniz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakikat (1 ay önce)
    hesapçıların içine düşmüşsün sayın şavata.Sen düzgün bir insansın Allah işini rastgetirsin.
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Recep solmaz (1 ay önce)
    Siyasetide kaleciligide abiligide Malatyada örnek alınacak bir değer...saglikli mutlu yaşam diliyorum naci abime...
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Ahmet Turan (1 ay önce)
    işte en doğru karar verilmiş eğer doğruysa bu haber. eski belediyenin önü zaten bir işe yaramıyordu deprem öncesinde. 3-5 tane emekli gelip akşama kadar pinekleyecek diye koca şehrin göbeği tahsis edilir mi. gayet de büyük bir alan oraya şöyle 6 minareli bir selatin cami yapılırsa ne kadar güzel olur. Malatya'mız islamın sancaktarlığını her zaman yapmıştır bu cami de onun nişanesi olacak inşAllah. yerli yabancı turistler gelince anlayacaklar bir islam beldesinde olduklarını. altına dükkan falan da yapılmaz koskoca bir avlusu olur şadırvanlı. emekliler gidip akşama kadar kahvede çay içip hoşgin oynayacaklarına gelir cami avlusunda oturur, sohbet eder vakit namazlarını da camide kılar ferah ferah, ne güzel. mesela çamlıca camisinin projesi bizim alana göre uyarlanıp yapılsa ne güzel olur düşünün. hemen başlansın buna, gelecek ramazan teravi namazlarını yepyeni selatin camimizde doya doya kılalım inşAllah. sayın cumhurbaşkanımız bunun talimatını verirse Toki 1 senede yapıp teslim eder hiç mesele değil.
    %6
    %94
    Yanıtla
  • malatya merkezi yıkalım ,koca bir medrese ve bir düzüne 6 minareli cami yapalım,biraz büyük düşünmek lazım.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Her devirde ya encümen ya akil adam ya da spor yorumcusu :)))
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Sonuç boş
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa Hakverdi (1 ay önce)
    Naci abi 80 yaşına merdiveni dayamış. Bir yerden sonra birakmasini bilmeli. Tebrik ederim.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Sadi (1 ay önce)
    Naci abi Malatyaya değer katmış bir isim. Ancak günümüz siyasetinde dürüst siyasetin yanı sıra siyasetçi vatandaşın bir işi düştüğünde ona da yardımcı olmalı. O zaman vatandalın hafızasında daha değerli olur.
    %67
    %33
    Yanıtla