SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şehrin Planlaması Paydaşlarla ve Parametrelerle Anlaşılarak Yapılacak"

A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediye Meclisinin Mayıs Ayı toplantısı  I. Birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Başkanlığı’nda saat 14.00’de Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Ayı I. Birleşiminde mazeret dilekçelerinin okunmasıyla gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddeleri arasında bulunan bazı maddeler oylanarak karara bağlandı, bazı maddeler de bir sonraki toplantıda görüşülmek üzere ertelendi. Bazı maddeler de ilgili komisyonlara havale edildi.

Mayıs ayı meclis toplantısı sırasında Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Günnur Tabel, depremin ardından Malatya’da yapılacak olan imar planlamaları hakkında ne gibi çalışmalar yapıldığına dair yönelttiği soruya Meclis Başkanı Selahattin Gürkan yanıtladı. Başkan Gürkan, ‘Ağır hasarlı evleri hafif hasarlıya çevrilsin diye söylemişim gibi konuşmalar oldu. Buna kimsenin gücüde yetmez, kimsenin böyle bir şeye haddi de yok, hududu da yoktur.  Böyle bir duruma karşı çıkacak kişi de biziz” dedi.

“Şehrin planlanması da bütün paydaşlarla ve parametrelerle anlaşılarak, danışılarak yapılacak”
Meclis Toplantısında Büyükşehir Meclis Üyesi Günnur Tabel’in sorusunu cevaplayan Başkan Gürkan, “Geçtiğimiz Mart ayı içerisinde bir açıklama yaptık ve dedik ki; Bize vatandaşlarımız tarafından gelen bina hasar tespitleri ile ilgili şikâyetler oldu. Biz de bunun üzerine bir açıklamada bulunduk. 6 Nisan 2023’de itirazlar başlayacak. Siz bu hasar tespiti konusunda tereddüt ettiğiniz mülklerinizle ilgili durumları muhakkak itiraz sürecinde değerlendirin. Varsa itirazlarınızı yapın dedik. Kaldı ki itiraz süreci 6 Mayıs tarihinde bitse bile mahkeme süreci var. Türkiye bir hukuk devletidir. Bunu da tam netice belli olana kadar kimse mülklerini yıkmasın diye söyledik. Ben bunu sanki bu şekilde belirtmemişim de ağır hasarlı evleri hafif hasarlıya çevrilsin diye söylemişim gibi konuşmalar oldu. Buna kimsenin gücüde yetmez, kimsenin böyle bir şeye haddi de yok, hududu da yoktur.  Böyle bir duruma karşı çıkacak kişi de biziz. Biz bu açıklamayı Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyelerinin, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyelerinin ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Teftiş Kurulu’nu çağırarak yaptık. Benim konuştuğum devlet ağzıdır. Devletin ağzı önemlidir. Devletin ağzında bir bütünlük olur.

Şu anda şehrimizin planıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın müellifler tarafından bir çalışma yapılıyor. O ilgili müellif bizim sorumlu arkadaşlarımızla da görüşüyor. Ayrıca biz 3-4 ayrı müelliflerle de bu çalışmaları yapıyoruz. Bu noktada Mimarlar Odası Başkanı ile de konuştuk.  

Şehrin kültürünü, şehrin değerini, şehrin belleğini, şehrin hafızasını, şehrin sosyolojik yapısını, şehrin demokratik yapısını ve şehrin omurgasını bozmayacağız. Biz bunu bakanlarımıza da söyledik ve bunu da tarihe şerh düşüyorum. Şehrin planlanması da bütün paydaşlarla ve parametrelerle anlaşılarak, danışılarak yapılacak” şeklinde konuştu.

“Durali Zelyurt Başkanımıza yapılan olayı kınıyorum”
Başkan Gürkan, Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt’a geçtiğimiz günlerde bir mahalle muhtarı tarafından yapılan fiili saldırı ile ilgili olarak da, ”Yaşanan olayı kınadığımı ifade etmek istiyorum. Büyükşehir Belediyesi Meclisi olarak dik durmamız gerekiyor. Meclis olarak da bu hadiseyi de kınadığımızı belirtmek istiyorum” açıklamasında bulundu.

Başkan Gürkan, 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek olan seçimlerle ilgili olarak birlik ve berberlik çağrısında bulunarak, “14 Mayıs seçimlerinde huzurlu bir şekilde, demokratik olgunluk içerisinde tamamlayacağız” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı Meclis toplantısı II. Birleşiminin ise 12 Mayıs 2023 Cuma günü saat 14.00’de yapılmasına karar verildi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

36 yorum yapılmış

  • Burak (11 ay önce)
    Milletvekili ve belediye başkanı çok pasif malatyanın depremde görüldü
    0
    0
    Yanıtla
  • emrah aydın (11 ay önce)
    ayrıca bosatanbaşınıda konuşalımmı neden ağır hasarlı evlere kendi hemserini öldürmek üzere sokuyorsun azıcık merhamet yokmu varya hakkımı helal etmiyorum hiçbirine . yazıklar olsun . memleketi bu hale getirenlere. kimlerin alzhemir raporu aldıgınıda tüm maltya biliyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • emrah aydın (11 ay önce)
    yazıklar olsun sanki neyi başardı da bundan sonra başaracak bunlar. ayrıca neden bir istifa mekanizması yok bu ülkede ben yapamadım kardeş iyi günler diyin bi gidin alla aşkına yeter da... ben akp liyim ama bu belediye başkanları ve milletvekilleri olmasa şehir daha iyi idare edilir. yeni yaptıgınız tadilatla camii un ufak oldu yuzu kızaran varmı .?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (11 ay önce)
    Yaptiklariniz yapacaklarinizin teminatidir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serhat ak (11 ay önce)
    Selahattin gürkan ağır hasarlı kolon demirleri çıkmış evler sayende az hasara dönüyor çokmu mutlusun olacak bi depremde bu harabelerde kalan insanların vebali senin üstüne olur dön bu yanlıştan
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (11 ay önce)
    Siz paydaşlarınızla çalışmaya devam edin. Geçmişte de aynı paydaşlarınızla çalıştınız. Malatya'yı siz bu hale getirdiniz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Rami (11 ay önce)
    Gürkan ve önceki belediye başkaları yargılansın depremin sorumluları hesap versin
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Pekala vebali kime (11 ay önce)
    3 yıl önceki Elazığ depreminde hafif hasarlı raporu verilen binaya o dönemde itiraz edildi. Fakat değişmedi ve insanlar mecburen girip oturdu. 6 şubat depreminde ise daha 30.saniyede yerle bir oldu ve birisi öğrencim üç yavrumuza mezar oldu (ikisi kardeş). Sayın başkan binalarımızın çoğu artık cidden yoruldu. AFAD rakamına göre 33.000 deprem gördü. Yüzden fazlası da 5 ve üzeri idi. Allah kprusun olası bir 6 şiddetinde bir depremle Malatya da ayakta kalacak bina sayısı yüzde 20 oranında ya olur ya olmaz. Lütfen artık insan hayatını Rus ruleti gibi kararlara bağlamayınız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Memo (11 ay önce)
    Yazık bir belediye başkanı kendi insanına, rant uğruna bu kadar düşman olabilirmi. Ağır hasarlı (4_5 deprem görmüş) binalara sizin ve sizin gibilerin müdahalesiyle orta, az hasarlıya çevirtirerek ileri meydana gelecek ki deprem de beklenmiyor değil, binlerce, onbin lerce vatandaşları betona gömmeyi rant uğruna göze alıyorsunuz ya Allah sizi bildiği gibi yapsın
    %80
    %20
    Yanıtla
  • kadir (11 ay önce)
    antipatik
    %100
    %0
    Yanıtla
  • erol (11 ay önce)
    Sayın editör yaptığım yorumları, ilgili haberin altına yazmıyorsunuz, hiç yazmasanız anlarım ama ilgisiz haberin altına yazmanız işinizde bıktığınızı gösteriyor. Bizde takip etmez yorumda yazmayız.
    Editörün Notu: Sayın okur, siz yorumu hangi haberin altına yazıyorsanız orada çıkıyor. Muhtemelen açtığınız bir haberin altındaki diğer haberleri okurken, o haberlerden birine yorumunuzu gönderiyorsunuz. Yorum otomatik bir sistemle hangi haberin altına yazdıysanız oraya geliyor ve sorun sizden kaynaklanıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MECZUP (11 ay önce)
    Bay Gürkan üç ay önce o açıklamaları yapacaktınız artı benim sözlerim devletin sözleri diyorsun maalesef ben devletin en başındaki ve bakanının sözlerini tanırım sizinki devletin sözleri değil, devletin başı cumhurbaşkanı orta hasarlı binaların da ağır hasarlı statüsünde yıkılacaktır dedi sözlerini tüm Türkiye duydu şehircilik bakanı da tasdik etti biz de bu sözlerin üstüne 50 yıllık binamızın yıkılıcağı için tüm bina sakinleri neyi var neyi yok iğneden ipliğe her şeyini çıkardı para edecek ňe varsa söküldü ve satan sattı satmayan bağışladı, aradan geçen üç ay sonra neden böyle güçlendirme açıklamalarına gerek görüldü, peki güçlendirme yapacak olursak kim bizim zararımızı karşılayacak, çünkü ortada cumhurbaşkanı ve şehircilik bakanının yaptığı açıklamalar var buna cevap verin sayın Gürkan, ve son olarak binanın güçlendirme maliyeti binanın yüzde kırkını geçiyor o yüzden yıkmak zorundasınız velev ki yıkmadınız binaya bir çivi bile bu millet çakmayacak bir yıl sonunda mecburen yıkacaksınız bay Gürkan o yüzden siz kendi işinizle uğraşın.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Abi bir yıl sonrada yikmiyorlar kanunen öyle geçse de Elazığ depreminden sonra bunun örnekleri var hiçbiri yıkılmadı uzun bir süreç yıkıldığını farzedelim bildiğim kadarıyla TOKİ hakkından faydalanamiyorsun tam araştırın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Zaten derdimiz TOKİ değil insan hayatı velev ki dediğiniz gibi olsun 50 yıllık bina o zaman kentsel dönüşüme girmeye hak kazanır, varsın TOKİ kime lazımsa ona versin bürokratlar milli serveti bu şekilde koruyor ya o da insan hayatı ile, bu bürokratlar her biri bir yılda on binanın masrafını harcıyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hocam bakan ve Cumhurbaşkanı aynı dediğiniz gibi ifade etti. Yalnız bu sözlere bakan dahil kimse sahip çıkmadı. Ben olsam inanmazdım, Allah yardımcımız olsun cümleten.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (11 ay önce)
    Sayın başkan bu raporları veren devletin kurumları değilmi? Ağır hasar veriyor, acil yıkım kararı veriyor sonra ne hikmetse sizin yaptığınız açıklamadan sonra değişiyor. Ben şunu merak ediyorum; Ağır hasar yada acil yıkım kararı ile yıkılacak binalar için belediye, yapı denetim firması ve müteahit firmaya bir ceza ödemesi çıkıyormu? Eğer böyle bir cezai bedel varsa vatandaş için az ancak toplamda bu kurumlar için çok büyük bir miktarı bulacak bu cezai bedel ile ilişkisi varmı? Cumhurbaşkanımızın orta hasarlıları da yıkacağız ve yeniden yapacağız dediği binalar için neden bu çaba harcanıyor? Son ve en önemli soru 89 hemşehrimizin öldüğü hakimbey apartmanı gibi Elazığ depreminde ağır hasar raporu verilip sonra hafif hasara dönen binada olduğu gibi şuan ağır hasar/acil yıkım kararı verilen binalar orta ve hafif hasara dönüp burada bir tek insanımızın başına bir hal gelirse sorumlusu kim olacak? Şuan ağır hasarlı binaların yıkımı geciktirildiği için neredeyse hergün kendi kendine çökmeler oluyor ve insanlar ölüyor, bunların sorumlusu kim olacak?
    %87
    %13
    Yanıtla
  • ESKİMALATYALI (11 ay önce)
    99 depreminde borçlar terkin edilmiş iken 2023 deppreminde ertelendi inanmayan araştırır öğrenir
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (11 ay önce)
    Siyasiler ile anlasacagina bilim adamları ile görüşüp onların fikirleri ile Avrupai bir sehirlesme daha güzel olmaz mı. Ama işin içinde rant olduğu için bilim adamları size uygun gelmez.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Vatandaş (11 ay önce)
    Seloo başkan bir dediğin bir dediğini tutmuyor geçen ay dedin il dışından tecrübeli mühendisiler getrdim ağır hasarlı binalar az hasarlı ya çevirdik kimse şimdi de diyin vatandaş istedi arkdas böyle bir mantık varmı mltyda saglm binami kaldı millete az orta hasarlı ya çevirp millete mezar edecksinz ufak bir sarsintida ambulans itfaiye sireni çalsa etkilenn binalar var insan canı tavuk canına döndü yazık günah Malatya halkı perişan oldu ev bark gtti günü birlik gördüğümüz eş dost kalmadı gtti doğru tespit edip biaN ewel yıkılması gerekeni yıkin kurnazlık peşinden koşup da ağır hasar verilen ewleri az hasara çevirip millete git otur demeyin ha çok istyorsanz çoluk çocuğnuzu alıp siz gidin bir ay oturan bakalım ne olcak .
    %89
    %11
    Yanıtla
  • ganj (11 ay önce)
    Bu yaz harika olacak hindu malatyaya hoş geldiniz çarşıda tuvalet ler yıkıldıgı için alanda boş malum... kanal boyunda yıkanmaya da başlarız zaten çarşıda yıkılan yerler temizlendikten sonra bugdayda ekeriz yada karpuz .Şaka biryana malatya bitti arkadaşlar evet kral çıplak bu siyasetcilere de artık güvenmeyin Malatya ya hiçbirşey yapamazlar çünkü herşey ortada depremde 4 ayına girecez bu belediye başkanı ne anlatıyor sizce
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Malatyalı (11 ay önce)
    Binamıza önce ağır hasar verildi daha sonra az hasarlı ya çevrildi.Binadaki komşular kapı pencere ne varsa söktü bina harabeye döndü.Simdi burada oturun yıkılmayacak deniliyor.Bu nasıl yönetim Allah'ım
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Erkan (11 ay önce)
    Önce bir trafiğe esnaflara çekidüzen verin. Her yere rastgele araç parketmeler, kuralları çiğnemeler falan noluyor yahu sahipsiz mi kaldı Malatya. Çevreyolunda yola rastgele park olur mu? Hele o yollara eşyalar çadırlar dizilmiş zaten kaldırım yok ne diye buralar işgal oluyor? Sanki Malatya değil de Hindistan Bangledeş sokakakları. Trafik Zabıta nerede, belediye nerede? Ülkeyi 20 senede 100 sene geriye götürdüler artık memleketten soğuduk.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Aynen katılıyorum önüne gelen tezgah açmış ne ya bi temizleyin gördükçe insan iyice soğuyor memleketinden.konteyner yaptınız giden gitsin gitmeyeni kaldırın eski düzen nizam gelsin ki milletin içi açılıp ayağa kalkalım.çarşıya gidince Hindistan a gitmiş gibi hissediyoruz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • En önemli sorunumuz omu şimdi
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Paşa44 (11 ay önce)
    Umarım Malatya'yı ömründe görmemiş, Malatya'yı tanımayan, Malatya'nın kültürünü, hafızasını bilmeyen kişilere kes, kopyala yapıştır mantığıyla bir planlama yapılmaz. Umarım Kriz fırsata çevrilip şehrin dokusunu bozmadan yollar genişletilir, meydanlar açılır, yeşil alanlar, kapalı ve açık oto parklar yapılır. Umarım işinin ehli, liyakat ve ehliyet sahibi, şehri iyi tanıyan yüksek mimar ve mühendisler projede yer alır. Gerekirse Alman ve Japon mimar ve mühendislerden destek alınsın.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Ramazan (11 ay önce)
    Şehir planlamasının paylaşıldığı paydaşlar arasında şehir sakinleri yok. Kaç çarşı yapılacak, her çarşıda kaç dükkan olacak gibi genel konular en azından belli olmalıydı şimdiye kadar. Genel hatlar meydanlar, kanallar vs. Bu hizla plan önümüzdeki yıl cikar. İtirazlar felanda bir yil. İnşaat firmalarının belirlenmesi, onların alt yüklenicileri, altın altı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Rami (11 ay önce)
    Günaydın Gürkan uyanda balığa gidelim(depremin sorunluları neden yargılanmıyor suçu mutahğtlere atip çelişemezsiniz beledyen başkanına kadar herkes hesap verecek
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Maltyalı (11 ay önce)
    Eski planı yapan yapancı uyruklu bir mimara yine işi vermezsiniz inşallah. Çuval dolusu parayıda verirsiniz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyali34 (11 ay önce)
    Sizlerden Malatya'ya hayır yok o belli oldu. İlk kez CHP ve Kılıçdaroğlu diyeceğim inşallah. Depremde bile çadır satıldı be. Yardım gelmedi. İnsanlar dondu dondu. Yardımlarda geciktiler. Vatandaşlar ve belediyeler olmasaydı facia daha da büyürdü. İnsanların aklı ile alay ettiniz ama artık yeter yeter yeter. Ülkede nefes alacak alan bırakmadınız. Düşünebiliyor musunuz arkadaşlar Kütahya Zafer havalimanina yılda 1 milyon yolcu garantisi verilmiş. Allah aşkına araştırın bakın yilda kaç kişi kullanmış. Her işiniz rant rant rant rant. Derdiniz vatandaş değil. Ne projeler yapılırdi ama mutahit zengin ediyoruz. 5 mutahit dünyada ülkesinde en çok ihale alan ekip ya. Böyle birsey olabilir mi. Davet usulü ihale yapılabilir mi. Kaç kez değiştirdiniz ihale sistemini. Bıktık srtik ya. Biz Cumhurbaşkanınin 16 uçağı olsun , 1000 odalı sarayda otursun istemiyoruz. Bizim gibi mütevazı hayat yaşayacak biri gelsin bu ülkeye artık.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Davud (11 ay önce)
    Başkan akp zihniyeti yapamaz. Ranta çevirir. 3 gün sonra Kemal halleder hiç canını sıkma
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Cahil cesur olur (11 ay önce)
    Bizim millet cesurdur haddini bilmez siyasette bu işte biçilmiş kaftan gelen teklife balıklama atlarsın haddini bilmezsin bir şehrin belediye başkanlığı bu kadar ucuz olmamalı belediye yönetimi imar işleri belediye bütcesi bakanlıklar tarafından yönetilmeli yoksa şehirler yaşanamaz bir yer olacak.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • misafir (11 ay önce)
    Şehrin kültürünü, şehrin değerini, şehrin belleğini, şehrin hafızasını, şehrin sosyolojik yapısını, şehrin demokratik yapısını ve şehrin omurgası sayenizde bozuldu .......birileri yazıp çizmiş önüne koymuş oda kağıttan okuyor ....ne diyorlarsa tersini yapan zihniyet sadece malatya mı ülkenin her yerini betona çevirmiş...oda yetmemiş verimli arazileri imara açıp bunuda başarı olarak gören zihniyet ....hepinizi toplasan bir adam etmez ...işiniz gücünüz para para para ...ama hesap verme günü geliyor....
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Nazif (11 ay önce)
    Malatya insanı neden bunları yapar... Sarı ışık yanar yanmaz arkadan aracın kornasına basar, son surat hareketle önündeki aracı sıkıştırıp uzun farla selektör yapar ve önündeki aracı tehlikeye atar... Depremden sonra sabretmez, evinin asansörünü, kapısını penceresini musluğunu duşa kabinini kombisini elektrik panosunu su ve doğalgaz sayacını bir pula satar hızını alamaz binadaki tüm doğalgaz borularını da hurdacıya satar, hurdacıda spiral taşıyla tümünü doğrar... Sonra bina az hasarlı çıkınca dizlerine vurur, sattıklarının peşine düşer ama olan olmuştur... Bu ne panik... Bu ne acelecilik bu ne sabırsızlık... Sayın belediye başkanı en başından dedi... Sakın bunları yapmayın, başkanı neredeyse taşlamadıkları kaldı... Eğer bir kişi bu şehre belediye başkanı olmuşsa bir bildiği vardır... Sözlerine itimat etmek gerekirdi...
    %31
    %69
    Yanıtla
  • Belediye başkanının şakşakçısı. Senin gibi belediyeden rant sağlamayan biri bu yorumu yapamaz. Bu adamlar gözgöre göre insanların hayatlarıyla oynadılar sen kalkmış ne diyorsun . Hadi oradan
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hız limiti 70 olan yolda 40 la sol şeritten gidersen selektör yapan elbette olur. Kurallara uyan zaten yok. Me kavşakta önceliği biliyor nede yol vermeyi. Sinyal veren zaten yok.Maalesef araba kullanmayı bilmiyorsunuz.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hasan (11 ay önce)
    Elbirligi ile deprem konusunda malatyayi gündemden düşürdünüz, oysa yikilan, kullanilamaz, ağır hasarlı yapı bakımından belki de en fazla darbe alan sehir malatyaydi, hatay, maras'in güçlü lobileri, siyasetçileri var gündemde kaldılar, makatya, afiyaman kimsesiz... ya bir şehri sehir yapan en önemli deger olan çarşı artik bir patates tarlası görünümünde , isportaci cennetine dönmüş, hijyen desen sıfır, her yer toz toprak aklınızı başınıza toplayın, ben yaptım.oldu ile bu işler olmaz,
    %88
    %12
    Yanıtla