SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Şikayeti Olmayıp Testi Pozitif Çıkan Var'

0
Güncellendi - 2020-05-03 03:23:31
'Şikayeti Olmayıp Testi Pozitif Çıkan Var'
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde korona virüs hastaları, kendilerine ayrılan servis ve yoğun bakım ünitelerinde tamamen izole bir şekilde tedavi ediliyor. Testi negatif ve pozitif çıkan vakaların birbirlerinden ayrı servislerde yatırıldığı hastanede, Sağlık Bakanlığının belirlediği tedavi yöntemleri ile hastalar tedavi ediliyor.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip korona virüs (Covid-19) her geçen gün hızla yayılırken, hastalığa karşı bilim dünyası da aşı bulmak için yoğun çaba sarf ediyor. Malatya’da da İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezinde pandemi servisleri oluşturuldu. Covid-19 hastalarının diğer hastalardan tamamen izole olduğu serviste birçok hasta sağlığına kavuştu. Türkiye’de ilk kez immun plazma tedavisi ile korona hastasının sağlığına kavuşturulduğu serviste doktor ve hemşireler yoğun bir mesai ile çalışıyor.

Turgut Özal Tıp Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Özden ile Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Talat Kılıç’ın görev yaptığı pandemi servisinde tedavide başarı oranı ise oldukça yüksek.

Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özden, hastanede korona virüs hastalarına yönelik işleyen prosedürü anlattı. Hastaneye gelen olası korona virüs şüphelilerini en baştan itibaren diğer hastalardan izole tuttuklarını belirten Özden, “Korona virüs şüphelisi hastaları tekli odalarda izole şekilde yatırıyoruz. Ekibimizle birlikte takip ve tedavilerini yapıyoruz. Hastalar gereksinimlerine göre bazen burada, bazen yoğun bakımda takip ve tedavilerini yapıyoruz. Sağlık Bakanlığının önerdiği rehbere uyarak, gerekli tedaviler yapılıyor” dedi.

Şu an pandemi servisinde tedavi gören hastaların durumlarının genen olarak iyi olduğunu belirten Özden, “Gelen hastaların girişte önce ateşleri ölçülüyor ve sorgulamaları yapılıyor. Ateşi olanlar, şüpheli teması bulunanlar ya da korona virüs şüphesi olanları ayrı bir polikliniğe yönlendiriyor. Diğer hastalardan tamamen ayrı tutuluyor. Burada örnek alıyoruz, eğer yatırılması gerekiyorsa yatırıyoruz, yoksa eve gönderiyoruz. Aynı şey acil servis için de geçerli, oraya gelen tüm hastalar ön taramadan geçiriliyor. Yine korona virüs şüphesi olanları ayrı bir odaya izole ediyoruz, örnekler alınıyor ve ona göre yönlendiriliyor” ifadelerine yer verdi.

Korona virüs hastaları için 3-4 servisin hazır hale getirildiğini ifade eden Özden, “Testi pozitif çıkanları tamamen ayrı bir kliniğe alıyoruz. Testi negatif çıkan ama hastanın tomografi ya da klinik bulguları şüpheli olan hastaları burada ve bir iki servis daha var orada takip ediyoruz" dedi.

Prof. Dr. Özden, Covid-19 hastalarının esas bulgularının ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi bulgular olduğunu ifade ederek, "Ancak farklı bulgular zaman zaman karşımıza çıkabiliyor. Tat ve koku alamama, çok yaygın kas ağrıları, hiç bir semptom olmadan sadece kas ağrılarıyla gelen hastalar var. Şüpheli teması bulunan, hiçbir semptomu ve şikayeti olmayan, korona virüs testi pozitif çıkan hastalarda zaman zaman olabiliyor. Bütün hastalarda mutlaka ateş ve öksürük olacak diye bir şey yok. Hastalar farklı bulgularla karşımıza çıkabiliyor” şeklinde konuştu.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Talat Kılıç da Sağlık Bakanlığının önerdiği şekilde tedavilerin yapıldığını belirtti.

Şüpheli vakaların ayrı, testi pozitif çıkan vakaların ayrı servislerde tedavi altına alındığını belirten Kılıç, hastaları yakından takip ettiklerini söyledi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Eray (3 yıl önce)
    Geleni gönderiyorlar hiç bir şey anlatıldığı gibi değil. Pozitif vaka ile aktif temasım var dememe rağmen test yapmadılar . İllaki hastalık tam yayılacak bütün belirtilerin olacak ki öyle test yapıyorlarmış . Filyasyon ekibi diye bir şey de yok . Başınıza gelince anlıyorsunuz neyin ne olduğunu
    0
    0
    Yanıtla
  • Nur (3 yıl önce)
    Malatya da kaç vaka var ölüm sayısı nedir biride bunu açıklasa keşke? Şehrimiz le ilgili vaka durumunu bilmiyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (3 yıl önce)
    Benim anlamadığım Sivas'ta Elazığ'da Adıyaman'da sokağa çıkma yasağı yok Malatya'da var bu virüs genel nüfusu 750 binin üzerinde olan buyuksehirlerime giriyor diğer illerde yokmu keşke bütün illerde ilan edilseydi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Çalısanlarda neden tulum yok kısa kol üniforma ile nasıl korunabiliyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıççı (3 yıl önce)
    Rabbim hastaların ve sizlerin yardımcısı olsun, emeklerinize sağlık
    0
    0
    Yanıtla