SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'SİT Alanında Doğal Dokuyu Bozamazsın, Maden Ocağı Açamazsın'

'SİT Alanında Doğal Dokuyu Bozamazsın, Maden Ocağı Açamazsın'
A- A+ PAYLAŞ

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu;  Kuluncak İlçesi sınırında yer alan ve 1. derecede arkeolojik SİT alanı olarak tescil ettiği  Karaguz Tümülüsünde yapılan kaçak kazıların önlenmesi, DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması düşünülen taşkın önleme projesinin doğal yapıyı bozmaması ve SİT alanı içinde maden ocağı açılmamasını kararlaştırdı.

Bölge Kurulu’nun 28.10.2022 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda Hekimhan ve Kuluncak İlçeleri sınırında yer alan Karaguz Tümülüsü ve 1. Derecede arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine karar verdi.  

-SİT alanı ilan etti  
Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Kuluncak Karaguz Tümülüs ile ilgili aldığı kararda; “Malatya İli, Kuluncak İlçesi, Göğebakan Mahallesi, Karaguz Mevkii, sit alanı dışında yer alan tapunun 490 parselinde kayıtlı, Maliye Hazinesine ait, ham toprak vasıflı taşınmazın bir bölümünde, Hekimhan İlçesi, Bahçedamı Mahallesi, sit alanı dışında yer alan, tapunun 132 ada 33 nolu parselinde kayıtlı, Kamu Orta Malı’na ait, mera vasıflı taşınmazın bir bölümü ile Hekimhan İlçesi, Sarıkız Mahallesi, sit alanı dışında yer alan tapunun 101 ada 1 nolu parselinde kayıtlı, mülkiyet durumu Davalı, tarla vasıflı taşınmazın bir bölümünde tespit edilen Karaguz Tümülüsü 2863 sayılı Kanun kapsamında kültür varlığı özelliği gösterdiğinden I. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine, karar eki 1/1000 ölçekli haritada işaretlendiği şekliyle I. derece arkeolojik sit sınırının belirlenmesine, sit fişinin onaylanmasına;…” kararı ile SİT alanı olarak ilan etti.  

-Kaçak kazı yapanlara suç duyurusu sonucu ne oldu? 
Karaguz Tümülüsünde kaçak kazı yapılması ile ilgili olarak alınan karar da ise şu ifadeler kaydedildi:  

“Karaguz Tümülüsü üzerinde gerçekleştirilen kaçak kazı olayına ilişkin 2863 Sayılı Kanun kapsamında suç duyurusunda bulunulmasına, soruşturmanın seyri ve sonucundan Sivas Kültür Varlıklarını Bölge Kurulu Bölge Müdürlüğüne bilgi verilmesine; Kaçak kazı sonucu Karaguz Tümülüsü oluşan kaçak kazı çukurunun can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturması ve tahribata açık hale getirmesi nedeniyle adli tahkikat tamamlandıktan sonra ilgili savcılığın görüşü alınarak ilgili müze müdürlüğü uzmanları denetiminde ilgili yerel idaresince kapatılmasına”

-“SİT alanında dere yatağını bozamazsın, doğal dokuya karışmayın” 
DSİ tarafındın bölgede yapılacak olan taşkın koruma projesinin kesinlikle SİT alanına her hangi bir müdahale bulunulmadan ve doğal dokusunun olduğu gibi korunması gerektiği kararını da veren Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun bu konudaki kararı da şu şekilde:

“DSİ 9. Bölge Müdürlüğü Havza Yönetimi İzleme ve Tahsisler Şube Müdürlüğün’nün 21.10.2022 tarihli yazısında belirtilen Karaguz Tümülüsü 1. Derece Arkeolojik sit alanında dere yatağının taşkın riskine yönelik sit alanında zorunlu alt yapı kapsamında herhangi bir çalışma yapılacak ise Kurulumuzdan izin alınmasına, taşkın riski vb. nedenler ile tescil dışı bırakılması talebinin SİT sınırının SİT alanı ile bütünlük gösterdiği ve SİT sınırının değiştirilmesinin taşkının önlenmesine etki etmeyeceğinden uygun olmadığına, dere yatağına müdahale edilmemesi, suyun akışını engellenmemesi, dere yatağının doğal eğiminin korunması, işgal edilmemesi talebine yönelik Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 tarihli ilke kararında belirtildiği üzere 1.derece arkeolojik SİT alanları korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak SİT alanları olduğundan SİT alanında herhangi bir müdahalede bulunulmamasına, doğal dokunun olduğu gibi korunmasına;…”

-“SİT alanında maden ocağı işletemezsin…” 
Sivas Kültür Varlıklarını Bölge Kurulu, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün bölgede maden ocağı işleten bir şirketin kapasite artırımı ile ilgili talebinin Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu’nun “Taş, toprak, kum vb. alınmamasına, kireç taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. gibi ocaklarının açılmamasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmemesi’ şeklinde ilke kararı nedeniyle Karaguz Tümülüsünün SİT alanı içinde demir madeni sahası açılmaması kararını verdi.

malatyahaber.com- malatyayorum.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız