SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Sorumlular Cezalandırılmadıkça Adalet Gelmez"

0
Güncellendi - 2017-07-04 03:20:59
A- A+ PAYLAŞ

Sivas'ta 33 aydın ve sanatçının sığındıkları otelde yakılarak katledilmelerinin 24'üncü yıldönümü dolayısıyla siyasiler ve çeşitli kuruluşlardan, anma açıklamaları yapıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Sivas Katliamının tüm sorumluları bulunup cezalandırılmadığı sürece bu ülkeye adalet gelmez." dedi.

VELİ AĞBABA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2 Temmuz Sivas katliamının yıldönümü öncesi yazılı basın açıklaması yaptı. Sivas Katliamı’nın sadece Türkiye için değil Dünya’nın da en kara günlerinden biri olarak tarihe geçtiğini belirten Ağbaba, katliamın 24.Yılında aynı acıyı, hüznü tekrar yaşadıklarını kaydetti. Sivas Katliamının ve hukuk sürecinin dünya tarihine geçen kara bir leke olduğunu belirten Ağbaba, “Sivas Katliamının tüm sorumluları bulunup cezalandırılmadığı sürece bu ülkeye adalet gelmez ”dedi.

Veli Ağbaba, “33 aydının göz göre göre katledilmesinin ardından faillerin elini kolunu sallayarak dolaşması, bazılarının emniyet müdürlüğüne bile komşu evlerde ikamet etmeleri, çok az failin hakim karşısına çıkarılması, avukatlarının AKP eliyle ödüllendirilmesi nihayetinde davanın zaman aşımına sokulmak istenmesi Sivas Katliamı davasında hukukun ayaklar altına alındığının göstergesidir. Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak katliamın aydınlatılması için TBMM başkanlığına defalarca kanun teklifi, önergeler vermemize rağmen AKP Milletvekillerinin oylarıyla bu önergeler reddedilmiştir. Yaşanılanlar AKP’nin, katliamcıları koruyup kolladığının, hesap vermelerini engellediğinin en net göstergesidir”iddiasında bulundu.

Türkiye’nin bir katliamlar ülkesi haline geldiğini öne süren Ağbaba,“2 Temmuz’un bu ülkede yaşanılan son katliam olması dilerken, o günden bugüne katliamlara yeni katliamlar, acılarımıza yeni acılar eklendi. Sadece son 2 yılda 33 katliamda 500’e yakın insanımızı katliamlara kurban verdik.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de adalet isteyen herkes için yola çıktıklarını ve büyük adalet yürüyüşü gerçekleştirdiklerini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Ne Madımak’ta yitirdiğimiz aydınlarımızı ne de daha sonraki katliamlara verdiğimiz kurbanları unutmadık. Katliamlara verdiğimiz kurbanlar için adalet arayışımız bitmedi. Katliamlardaki her türlü soru işareti aydınlatılmadan, sorumlularla hesaplaşılmadan yürekler soğumayacaktır. Sivas Katliamının tüm sorumluları bulunup cezalandırılmadığı sürece bu ülkeye adalet gelmez. Sivas’tan,Suruç’a,Ankara Garı’ndan Sancaktepe’ye tüm katliamların aydınlatılması için Adalet yürüyüşü gerçekleştiriyoruz”dedi.

CHP İL BAŞKANI

CHP İl Başkanı Kiraz, Sivas Katliamının 24. Yılında yaptığı yazılı açıklamada katliamı bir kez daha kınadıklarını ifade etti.

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, "2 Temmuz 1993 yılında Sivas’ta Pir Sultan Abdal Anma Etkinlikleri sırasında Madımak Oteli’nde vahşice bir katliam yaşandı. 24 yıl sonra Sivas Katliamını yapanları bir kez daha lanetliyorum. Katliamın üzerindeki karanlık perde aradan geçen 24 yıla rağmen hala aralanamadı. Firari olan sanıklar da dava zaman aşımına uğratılarak özgürleştirildi. Göstermelik yargılamalar sonucu Sivas katliamının gerçek sorumluları yargılanmadı. 2 Temmuz Sivas katliamı, üzerinden geçen yıllara rağmen toplumun nazarında küllenmemekte, tam tersine toplumun kanayan yarası olmaya devam etmektedir.” dedi.

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz; “Demokrasiden, laiklikten ve insan haklarından yana olan duyarlı insanların, demokrasi mücadelesini daha güçlü bir şekilde verebilmesi için, 2 Temmuz Sivas katliamı unutulmaması ve unutturulmaması gerekir. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu insanlık suçuna dün de sessiz kalmadık, bu gün de sessiz kalmayacağız. Çok sayıda Cumhuriyet Halk Partili ile birlikte Sivas’ta olacağız. Bundan tam 24 yıl önce Sivas katliamında hayatını kaybedenleri saygıyla anıyor, katilleri ve arkasındaki karanlık güçleri lanetliyoruz” dedi.

MALATYA BAROSU BAŞKANI

Malatya Baro Başkanı Enver Han, Sivas Madımak olaylarının 24. Yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, katliamın yüreklerinde acı bıraktığını söyledi.

Han, "2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta yapılan Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin yakılması, 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanı ve 2 göstericinin yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmesiyle sonuçlanan olaylar, ülkemiz tarihine kara bir sayfa olarak geçmiştir" dedi.

Olayların bugüne kadar aydınlatılmamış olmasının kabulü edilebilir olmadığını ifade eden Han, "Bu eylemin zaman aşımına uğramasının insan hakkı ihlali olduğu şüphesizdir. Bu katliam kutsal yaşam hakkına, halkların kardeşliği ve eşitliğine, yıllar süren aydınlanma, demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesine karşı bir harekettir. Sivas katliamı büyük bir acı ve yıkım olarak bu ülkenin ve toplumun yüreğinde kanamaya devam etmektedir. Bu katliamda hayatlarını kaybedenleri rahmetle anıyoruz" ifadelerine yer verdi.

MALATYA ALEVİLERİ PLATFORMU

Malatya Alevileri Eşit Yurttaşlık Platformu, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan ve 37 kişinin hayatını kaybettiği olayların yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

Platformdan yapılan açıklamada, 2 Temmuz'un her insanın vicdanını sızlatan, yüreğini yakan acı bir gün olduğu belirtildi.

Ülkenin birlik ve beraberliğini, barış ve kardeşliğini bozmayı amaç edinen bu kara günde hayatını kaybeden insanların acısının hala yüreklerde hissedildiği kaydedilen açıklamada, şunlara yer verildi:

"Bu acıların bir daha yaşanmaması için ülkemizde birlik, beraberlik, barış ve kardeşliğin önemini bilen, duyarlı tüm aydın ve yurttaşlarımızı bu tür provokasyonlara ve tertiplere karşı uyanık olmaya çağırıyoruz. Aydınlarımızın ve yurttaşlarımızın provokasyonlara karşı tavırlı olmalarını bekliyoruz. Bu acılı olayda hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımıza Yüce Allah’tan rahmet, acılı ailelerine ve ülkesini seven tüm insanlarımıza baş sağlığı diliyoruz."

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- iha- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • imran (6 yıl önce)
    suclular cezalandirmali. insanlari diri diri yakmak vahsettir . orda güzel ozanlarimiz vardi. ayni sekilde baglarda da yapilanda katliamdir.orda da vahsice zavalli köylüler öldürüldü.- yapanlar zaten ne icin kim icin yaptigi ortada. zülüm kim islerse islesin cezasini bulmali.
    0
    0
    Yanıtla
  • kaplan44 (6 yıl önce)
    neden aydınlanmaz aydınlamasnın onlar istemez çünkü her sene kullannamk avrken neden aydınlatılmasını istesinlerki...olay belli hiç biri yangında ölmedi hepsi kurşunlarak öldü.aziz nesin nasıl kurtuldu.bir kişi kurtuluyorsa herpsi kurtulur yanarak ölenlerin fotoları nerde gören varmı yok.Ayık olun
    0
    0
    Yanıtla
  • atakan (6 yıl önce)
    akape yandaşları diriye saygınız yok biliyorumda bari ölüye olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (6 yıl önce)
    Keşke bir defa da Baibağlar şehitlerini hatırlasalar da üzüntü ve tepkilerini belirtseler.Ama bunlarınki bendense yanındayım değilse umursamam siyaseti,işte bu nedenle Veli Bey gibilerinin nazarımda kıymeti haiz bulunmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • aynen katılıyorum sana arkadaşım. malesef acı ve gerçek özde degil sözde bunların temsilciligi..yazacak çok şey varda neyse..anlayana
    0
    0
    Yanıtla
  • HAS MALATYALI (6 yıl önce)malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Bizler alevi olarak acımızı unutmuyoruz sizlerde aynını yapın adalet isteyin ki bir daha bu acılar olmasın. Çok güzel yazmışsın bendense yanındayım siyaseti ben hiç akpli birinin çıkıp bu Konu hakkında açıklamasını görmedim çünkü onlar insan yakmanin cezasını zaman aşımı nedeniyle yok etti yaptıkları yanına kar kaldı bu nedenle hiçbir akpli m.v. Benim için kıymeti yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Sivas katliamının sanık ve avukatları, AKP tarafından milletvekilliği ve bakanlıkla ödüllendirdiği için AKP nin hangi safta olduğunu ve Parti adındaki, sözde "ADALET" in ne olduğunu bilmeyen mi var? Sivas'da ve 3 gün sonrasında Başbağlar' da buna misilleme olarak terör örgütlerinin yaptığı katliamı lanetliyor, kınıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • o zaman akp mi vardı.ecevit başa geldiydi aydınlataydı..ne alaka şimdi
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaplan 44, internetten yorum yazmayı biliyorsun, ancak internette araştırma yapmayı bilmiyorsun. En iyi bildiğiniz milleti yalan yanlış bilgilerle kandırıp, algı yaratmak. 1993 yılında bu olaylar olduğunda Tansu Çiller başbakandı.
    0
    0
    Yanıtla
  • kaplan44 (6 yıl önce)Kemal isimli kullanıcı yorumuna
    dostum 99da ecevit hükümeti kurulmadımı.algıyı en iyi siz yaparsınız
    0
    0
    Yanıtla
  • İç ya da dış mihrakların istediği tipler işte sizlersiniz. Sanki Başbağlar'ı Alevîler yapmış gibi vicdansızca yorumlar, hatta belli etmeden "oh olsun" der gibi yorum yapıyorsunuz. Oysa Alevîler Başbağlar katliamını yapanları defalarca kınadı. Tabi siz "belli medyaları" tâkip ettiğiniz için haberiniz yok Zerre kadar vicdanınız ve inancınız olsa bunları yazmadınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (6 yıl önce)malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Keşke bir kere Veli AĞBABA nın Facebook' hesabına baksaydınız. Başbağları ziyaret ettiğini, acılarını paylaştığını ve terörün her türlüsünü lanetlediğini görür ve mahçup olmazdınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • facebook da kınasa ne oalcak ki şuanda hdp lilerle kolkola yürüyor..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (6 yıl önce)kaplan44 isimli kullanıcı yorumuna
    Yazının tamamını okuma zahmetinde bulunun lütfen. Ziyaret etti . Ayrıca bu gün yine ziyaret etti. Meclis kürsüsünde de yüzlerce kez terörü lanetledi. Belediye kurumunda çalışıp sağa sola laf sokmaya çalışacağınıza yazılanı okumayı ve bi zahmet anlamayı deneyin. Bunun için omuzlarınızın üstündeki kafa tası içinde tatile çıkmış olan organı kullanın. O teröristlerle yıllarca çözüm süreci adı altında el ele kol kolaydınız. Bu gün adalet yürüyüşüne bayrak düşmanlarının katılmalarını ben de kabul etmiyorum. Her fırsatta faşistl Kemalist düzen diye slogan atanlarla değil adelet cennet yolunda dahi yürümeme leri gerekir.
    0
    0
    Yanıtla