SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Söylemez'den İslam Tarihi Dersi

0
Güncellendi - 2018-11-21 20:28:27
Söylemez'den İslam Tarihi Dersi
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İslam Tarihi Dersleri’nin 3’üncüsü Prof. Dr. Mehmet Mahfuz Söylemez tarafından verildi.

Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Salonu’nda gerçekleştirilen programa Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Metin Torun, daire başkanları ve dersin müdavimleri katıldı. “İslam Tarihi Hulefa-i Raşidin I/Hz. Ebubekir Hayatı ve Dönemi” üst başlığıyla düzenlenen derslerin üçüncüsünde “Hz. Ebubekir’in Halife seçilmesi ve ilk icraatları” anlatıldı. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Mahfuz Söylemez, Hz. Ebubekir’in Halifelik görevine başlaması dolayısıyla yaptığı konuşmaya işaret ederek şunları kaydetti:

“Hz. Ebubekir, göreve başlayınca şöyle diyor: [Ey insanlar, biliyorumki ben aslında en hayırlınız değilim, en hayırlınız olmadığımı bildiğim halde beni başınıza tayin ettiler. Onun için iyilik üzere olursam bana destek olunuz. Kötülük yapar isem lütfen beni doğrultunuz.]Lütfen cümlesi hep dikkat çekici. Çünkü Hz. Ebubekir aslında bir birey, beşer olduğunu; artık Hz. Peygamber olmadığını, Nübüvvetin son bulduğunu, yeni bir sürecin başladığını görüyor. Artık vahiy gelmiyor. Artık Hz. Ebubekir, vahyin gölgesindeki anlayışla yaşayacak. Sahabe vahyin gölgesinde yeni bir anlayış kurdu ve bu anlayışla artık yaşanılacak. Hz. Ebubekir tek başına ayakta durmasının mümkün olmadığını da biliyor. Hz. Peygamberin dizi dibinde bulunmuş, O’nun eğitiminden geçmiş olan insanlara ihtiyacının olduğunun da farkında ve onun için ricada bulunuyor adeta. ‘Ben sizin başınıza kral değilim’ diyor adeta. ‘İyi yaptığım zaman destekleyin’ diyor ‘evet ama kötü yaptığım zaman lütfen engelleyin’ diyor.”

İlk icraat Suriye-Gassani Seferi

Hz. Ebubekir’in ilk icraatına da değinen Prof. Söylemez, “Hz. Peygamberin son yıllarında bir Suriye-Gassani problemi vardı ve Hz. Peygamber bu sorunun çözümü için Üsame’yi görevlendirmişti. Üsame’yi Ordu Komutanı olarak tayin etmişti. Hz. Peygamber vefat edince hal böyle kaldı. Hz. Ebubekir, biat aldıktan sonra Devletin başına Halife olduğu netleşti, kesinleşti. Hemen yaptığı iş Üsame’yi Suriye’ye doğru göndermek oldu” bilgisini verdi.

İslam Tarihi Dersleri, yıl boyunca devam edecek.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız