SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Süre Yetersiz.. Şehir Enkaz Altında İken Yatırım Nasıl Yapılır?"

A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle Malatya'nın 13 ilçesinin Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla Cazibe Merkezleri Programı kapsamına alınması üzerine malatyahaber.com Yazarı Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş yaptığı değerlendirmede düzenlemenin deprem bölgesindeki sorunları çözemeye yeterli olamayacağını belirtti.

Altaş “6 Şubat 2023 Tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve Malatya’nın da içinde yer aldığı on ili etkileyen depremin yıkıcı etkisi, siyasiler tarafından asrın felaketi olarak tanımlansa da bana göre bu; asrın ihmali ve yönetim hatasının bir sonucudur. Yaşanan depremin sonrasında meydana gelen yıkımların etkisinin azaltılması ve depremden etkilenen şehirlerin kısa sürede toparlanarak eski günlerine geri dönmesi için Kahramanmaraş, Malatya, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Elâzığ ve Diyarbakır illerimiz ile Sivas’ın Gürün ilçesinin 05.04.2023 tarihinde yayınlanan 7028 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Kararda yapılan değişiklikle “Cazibe Merkezleri Programı” Kapsamına alınarak yatırım teşvik mevzuatında yer alan 6. bölgede uygulanan oran ve sürelerle teşvik ve desteklerden yararlanmaları sağlandı. Yapılan düzenleme ile daha önce Yeşilyurt ilçesinde yer alan 1’inci ve 2’inci Organize Sanayi Bölgelerinde bulunan ve Yatırım Teşvik belgesi kapsamındaki işletmeler Cazibe Merkezleri Programı kapsamında 6. Bölge desteklerinden faydalanırken Malatya’nın Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pütürge, Yazıhan ve Yeşilyurt olmak üzere tüm ilçelerinde Cazibe Merkezleri Programı kapsamına dahil oldu.” dedi.

Şehir Enkaz Altında İken Yatırım Nasıl, Nereye Yapılır?  
Müracaat için üç aylık bir sürenin yeteli olmadığını belirten Altaş “Yapılan düzenleme ilk bakışta olumlu görünse de düzenlemede yer alan hususların incelenmesinde bu düzenlemenin uygulamada depremden zarar gören; başta küçük esnaf olmak üzere, yatırımcılara önemli bir destek ve katkı sağlayamayacağı görülmektedir. Çünkü kararda yer alan yatırımcılar için öngörülen yeni yatırım yapılacak olan alanların henüz daha hazırlanmamış ve tahsis edilmemiş olması, üç ay gibi az ve sınırlı bir süre içinde yatırım teşvik belgesi için başvurularının yapılacak olması sokak ve caddelerinden depremin enkazı bile kaldırılmayan bir şehirde bu mümkün değildir. Şehir enkaz altında iken yatırım nereye nasıl yapılır?” diye konuştu.

Altaş “Kararda yer alan ‘Deprem nedeniyle hasar gören yatırımların yerine konulması amacıyla yapılacak yatırımlar ve yatırım süresi devam eden ve tamamlama vizesi yapılmamış yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlar da dahil olmak üzere yeni yatırımlar, bu madde kapsamında değerlendirilir' düzenlemesi ile de uygulamada sanki bir kısıtlamaya gidilmiştir.” dedi.

Göçü Durdurmak Ve Geri Dönüşler İçinde Destek Sağlanmalıdır
Bugün için Malatya’da öncelikli sorunun istihdam açığı olduğunu söyleyen Altaş şöyle devam etti:

“Düzenlemedeki İstihdam desteği ile ilgili 1/8/2022-31/1/2023 tarihleri arasında Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilen ortalama işçi sayısının belirleyici olarak dikkate alınması ve bu sayı üzerinden işletme-fabrika binaları yıkık olanlarda tamamının, ağır hasarlı olanlarda yüzde yirmi beşi, orta hasarlı olanlarda yüzde elli, az hasarlı olanlarda yüzde yetmiş beşi hasarsız olanlarda ise yüzde doksanın mevcut istihdam kabul edilerek bunların üzerinde sağlanacak istihdamlar için sigorta desteği verilecek olması özellikle OSB’de bulunan işletmelere önemli bir katkı sağlamayacaktır.

Çünkü bu işletmeler şu anda depremden kaynaklı olarak ortalama yüzde elli kapasite ile çalışmaktadır. Ve önemli bir kısmı az hasarlı durumdadır. Bu şartlar altında hiçbir işletmenin kısa sürede bu şartlarda ilave istihdam sağlaması mümkün görülmemektedir. Sağlanacak sigorta ile vergi desteklerin ortalama ve ilave işçi sınırlaması olmaksızın tüm istihdam edilenler için sağlanmalıdır. Özellikle deprem nedeniyle şehri terk eden nitelikli personelin geri dönüşü içinde ücretlerin işçi acısından iyileştirilmesi konusunda vergi ve sigorta destekleri sağlanması gerekir.

Deprem Bölgesi Özel Teşvik Programı Uygulamaya Konulmalı
Depremin, Malatya’da yarattığı tahribat çok büyüktür. Ekonomiden sosyal yaşama yeniden yapılanmaya girilmesi bir zorunluluk olmuştur. Mevcut binaların yüzde seksenin yıkılacak olması bunun net bir şekilde ifade etmektedir. Malatya’da yaşamın normale dönmesi için acilen Malatya’nın içinde yer aldığı; Malatya, Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman illeri “Deprem Bölgesi Özel Teşvik Programı” Kapsamına alınmalı. Bu bölge için en az beş yıllık sürede yatırım ortamı, vergi, sosyal güvenlik ile imar ve kentsel dönüşüm mevzuatı yönünden teşvik ve destekler sağlanmalıdır. Bunun dışında alınan kararların Malatya’ya hiçbir faydası olmayacaktır. Fiili durumu yok sayan, masa başında alınan kararlar deprem bölgesindeki sorunları çözemeye yeterli olamayacak. Bu hali ile

Cazibe Malatya’ya Çare Olmaz! Özellikle çarşı esnafı diye tanımladığımız ve ekonominin temel taşları olan Özsan ve Yeni Sanayi sitesinde faaliyette bulunan imalatçı, esnaf ve tüccarımıza hiçbir katkı sağlamayacaktır. Bu tür destek ve teşvikleri teknik olarak bu konuda hiçbir yeterliliğe sahip olmayan kişilerin boncuk bulmuş çocuk gibi sevinip sahiplenmesi de Malatya adına üzücü bir durumdur."

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Yıkılan Hatay devlet hastanesinin müteahhitine hesap soracaklarına ödül olarak deprem konutu ihalesi veren akp ye nasıl güveneceksin?
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Surgu (1 yıl önce)
    Bu sözü 1986 da Turgut Özal Surgu için söylemişti.Sene 2023 Sürgü bakımsızlıktan mahalleye dönüşmüş.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    Küçük bir bakkal işleten esnaf şehri terkederken milyon dolarları olan fabrikatör neden malatyaya gelsin üzülerek söylüyorum ama MALATYA BİTMİŞTİR
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Giden insanlar gittikleri yerlerde zor şartlar altında kendilerine yaşam için bir sistem kuracaklar 5 belki daha uzun yıllar sonra toparlanacak malatyaya tekrar dönecekler sıfırdan yeni bir hayata başlıyacaklar hiç olacağını zannetmiyorum, bakınız konut alanı yerine sanayii sitesi yapan konutları dağ başlarına yapan uygun yerlerde yerinde dönüşümü düşünmeyen ortak aklın olmadığı üç beş insanının bir şehir adına karar verdiği hiç bir şeye demokratik tepki göstermeyen malatyaya gelseler ne olur.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Hakan yildiz (1 yıl önce)
    Bi bitmediniz gitti ya devlet her turlu karari alir bi taraftan muhalefet edersiniz reis ne dediyse yapti yerli ucak araba oha siha fuzeler savunma araclari tank top hizli tren tuneller otoyollar kopruler sehir hastaneleri daha sayamadigim nice hizmetler birazda takdir edin
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Bu yazdıklarının hangisi ölen 50 bin insanı geri getirebilir. Bu sana cevap olarak yeter sanırım...
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Hakan yildiz (1 yıl önce)Hacı isimli kullanıcı yorumuna
    50 bin onsanimiz sehit oldu hepsine rahmet olsun ancak yikilan binalari buyuk cogunlugu 2000 oncesi yapilan binalar tmm bostanbasi cok zarar gordu ama en azindan yikim olmadi
    %21
    %79
    Yanıtla
  • O ne güzel suçlu bulundu 2000 öncesi binalar sende öleydin şehit olaydın o zaman 5 li çeteye kaynak aktaracağınıza Elazığ depreminde hasar gören 5.400 bina geçen 3 yılda yıkılsa ve yenilenseydi bu insanlar ölmezdi
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)Hacı isimli kullanıcı yorumuna
    Bu yıkılan binaların Elazığ depreminde inanın çoğu ağır veya orta hasarlı idi ama maalesef şehir olumsuz etkilenmesin diye çok değişik oyunlar döndü bu süreçte duyduklarımızı elimizde delil olmadığı için yazamıyoruz ama bütün malatyalılar şehir merkezinin yani kasap pazarı şire pazarı yeni camii civarı öğretmen evi civarı vb yerlerin yapı durumunu ve bostanbaşı karakavak bölgesine yapılan 20 kata kadar olan binaları görmüyorlardımı, yani felaket göre göre geldi, depremden önce sanayii sitesini Altay kışlasına taşımak doğru idi ama depremle birlikte yeni bir durum oluştu yapılması gereken planı değiştirip ikizce yazısına sanayii sitesini Altay kışlasına konutları yapmamız gerekirdi eminim bu durum bakanımız sayın Murat kuruma bir yetkili tarafından anlatılmış olsa 72 iki saatte plan değişikliğine rahatlıkla gidilirdi, ş bunu anlatacak ilgili ve yetkili bulmakta.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)Hacı isimli kullanıcı yorumuna
    Yıllar önce Mücahid fındıklı bey televizyonlarda konuşurdu ben hayranlıkla dinler keşke başkan veya vekil olsa derdim keşke demez olaydım vekil oldu hiç bir icraatın görmedik şu anda nerede olduğunuda bilen varmı bilmiyorum bilmeyede zaten gerek yoktur,.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yıkılan binaların çoğu Elazığ depreminde hasarlı iken hasarsıza çevrilenler. 3 sn de çöken Garden Rezidans binası yıllarca yarı inşaat halinde kaldı. Sonra her ne olduysa yapımı tamamlandı ve bir çok insana mezar oldu. Bostanbaşı ndaki binalar evet ayakta ama neredeyse hepsi yıkılacak. Buna mı iyi ki diyorsunuz. Şimdilerde de başlamış ağır hasarlı binaların az hasarlıya dönüştürülmesi. Nerede denetim kurumları?
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (1 yıl önce)Hakan yildiz isimli kullanıcı yorumuna
    Sadece İnsansız Hava Aracı yapmadı! Beyin taşımayan trol de yaptı.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Oktay (1 yıl önce)
    Bahadır bey kusura bakmayın da böyle bir dönemde depremin sırası mi seçim var o kaybedecek bu kazanacak firildakliklar dönecek seçim varken millet çadırda dışarda konteynerde kime ne abi ya. 6 zavallı 3 ...ortada geziyorlar bakanlar gelir ise fotograf tamam bitti
    %78
    %22
    Yanıtla