SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TARSİM Kayısı Zararı İçin 406 Milyon TL Ödedi

0
Güncellendi - 2017-02-23 17:00:04
TARSİM Kayısı Zararı İçin 406 Milyon TL Ödedi
A- A+ PAYLAŞ

  • Kayısı üreticilerine TARSİM sigortası için son gün 28 Şubat uyarısı..

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından, tarım sigortası poliçesi uygulaması başladığından bu yana Malatya'da ağaçlarını sigorta ettiren kayısı üreticilerine, don, dolu, fırtına vs. zararları nedeniyle 2016 yılı sonuna kadar toplam 406 milyon TL ödeme yapıldığı açıklandı.

Kayısı ürünü için sigorta poliçe başvurularının 28 Şubat tarihine kadar kabul edileceği belirtilen TARSİM Basın Bülteni'nde şöyle denildi:

"Üreticilerin “Kayısı” ürünü için son günü beklemeden bir an önce sigorta yaptırmaları gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS’ye) kayıt olunması ya da kayıtların güncellenmesi gerektiği, sonrasında ise, tarım sigortası poliçesi düzenlemeye yetkili sigorta şirketlerinin dağıtım kanalları aracılığıyla sigortanın kolaylıkla yaptırılabileceği bildirildi. Malatya ilinde, kayısı ürünü için poliçe kabullerinin ağırlıklı olarak 28 Şubat tarihinde sona ereceği vurgulanırken, açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Geçtiğimiz Aralık ayından Ocak ayının ortasına kadar geçen dönemde ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaşanan doğal afetler ve riskler sonucunda tarımsal faaliyetlerin olumsuz yönde etkilendiğine şahit oluyoruz. Ne zaman ve nasıl bir şiddette geleceği belli olmayan bu gibi durumlara karşı üreticilerimiz bilinçli hareket ederek, mutlaka önlemlerini almalı ve sigortasını yaptırmalıdır. Çünkü tarım şansa bırakılmayacak kadar kritik bir faaliyet alanıdır.

Nitekim geçtiğimiz yıllarda, Malatya’da etkili olan don, dolu ve fırtına gibi doğal afetler sonucunda, başta kayısı olmak üzere pek çok ürün zarar görmüş ve bu durum sigortası olmayan üreticilerimizin boynunu bükmüştür. Sistem’in başlangıcından 2016 yılı sonuna kadar Malatya ilinde yalnızca kayısı ürünü için, 313 bin adedin üzerinde poliçe üretilmiştir. Malatyalı üreticilerimizden don ve dolu afetleri ağırlıklı olmak üzere alınan 119 bin hasar ihbarı değerlendirilmiş ve bunun karşılığında yaklaşık 406 milyon TL hasar ödemesi yapılmıştır. Açıkça görülmektedir ki; üreticilerimiz için tek çıkış yolu TARSİM’dir.

Bu nedenle, üreticilerimizin yine olası mağduriyetler yaşamaması için zaman kaybetmeden poliçelerini yaptırmaları gerekmektedir. Üreticilerimiz, sigorta yaptırma aşamasında yetkililerden sigortanın kapsamı hakkında mutlaka detaylı bilgi almalı, Bilgilendirme Formunu, Poliçesini ve Poliçe Eklerini talep etmelidir.”

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • çiftçi (7 yıl önce)
    tarsim don sigortasına doğru dürüst para vermiyor. dolu sigortasına da vermemek için elinden gelen bütün yasa boşluklarını kullanıyor. o yüzden sigorta yaptırmanın hiçbir faydası yok. 3 yıl üst üste sigorta yaptırdık 1. yıl 30 martta tüm malatyanın kayısısı dondu bizimkide dahil. don sigortası yaptırmıştık. sigorta %100 zarara 6 bin lira para verdi. 2. yıl dolu sigortası yaptırdık. %32 yazdılar zarara 2 bin lira verdiler poliçe ücretleri hariç. 3. yıl yine dolu yaptırdık %33 zarar var dediler fakat ağaç verimini 200 kilodan 36 kg düşürdükleri için zarar sabit olmasına rağmen para vereceklerine bizi borçlu çıkardılar. 1300 lira biz verdik. dahada tarsime selam vermem. siz yaptıracaksanız eğer ekspertizin düzenlediği poliçeye iyi bakın bilene sorun 15 gün içinde itiraz etmezseniz iş işten geçer.
    0
    0
    Yanıtla