SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Altaş Uyardı.. "Mücbir Sebep Halinin Kaldırılması Sorunları Artırır"

Altaş Uyardı..
A- A+ PAYLAŞ

06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler nedeniyle Malatya’nın da içinde yer aldığı 11 ilde Hazine ve Maliye Bakanlığınca vergi kanunlarının uygulanması bakımından 06.02.2023-31.07.2023 tarihleri arası mücbir sebep hali ilan edilmişti. Sürenin bitmesine az bir zaman kalması nedeniyle konu ile ilgili değerlendirme yapan malatyahaber.com Yazarı Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş “31.07.2023 tarihinde biten bu süre en az 6 ay daha uzatılmalıdır” dedi.

Altaş “Ülke ve şehir olarak zor günler geçirdiğimiz bugünde depremin ekonomik ve sosyal açıdan ağır yaralar açtığı ilimizde her geçen gün depremin yıkım ve tahribatı belirginleşmektedir. Depremin yıkıcı etkisi içinde mağdur olanların sayısı artmaktadır. Depremin ardından beş ay gibi bir süre geçmesine rağmen ticari hayatın devamı noktasında alınan önlemlerin yetersiz kalması özellikle küçük esnaflarımızı zor durumda bırakmıştır.  Ticari hayat normalleşmeden mücbir sebep halinin kaldırılması sorunları azaltmaz aksine artırır. Olağanüstü hallerin yaşandığı dönemlerde işletmelerin vergisel yönden desteklenmesi her zaman fayda sağlamıştır. Depremin, Malatya’da yarattığı tahribat çok büyüktür. Ekonomiden sosyal yaşama yeniden yapılanmaya gidilmesi için mücbir sebep halinde bakanlıkça belirlenen altı aylık süre yetersiz kalmıştır. Bunun için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen ve 31.07.2023 tarihinde sona erecek olan mücbir sebep hali en az 6 ay daha uzatılmalıdır.

Beş aydır doğru dürüst siftah yapmayan esnaf, tüccar vergilerini ve Bağ-Kur primini nasıl ödeyecek? Bu konuda devletin desteği önemli. Mücbir sebep süresince Bağ-Kur primleri devletçe karşılanmalı ve mücbir sebep kapsamında verilecek olan vergi beyannamelerinden damga vergisi alınmamalıdır. Asgari ücret sağlanan vergi istisnası bölgedeki tüm gelir vergisi mükellefler içinde uygulanmalıdır. Yapılacak düzenleme serbest meslek kazançları ile tüm gelir vergisi mükelleflerini de kapsamalıdır. Bu uygulama ile sağlanacak vergisel destek vergi mükelleflerine önemli katkı sağlayacaktır.

Özellikle 5 Nisan 2023 tarihinde yayınlanan 7028 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile uygulamaya konulan deprem bölgesindeki ilçelerde gerçekleştirilecek yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılacak yatırımların 6.bölge desteklerinden yararlanmasına imkan sağlayan maddesinin uygulama süresinin sona ermesi nedeniyle bu sürenin de uzatılması gerekmektedir.” diye konuştu.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Magdur (9 ay önce)
    Maliye ssk ve bagkur borçlarına yapilandirma çıktı tamam güzelde deoremden dolayi isyeri yıkılmış malları enkaz altında kalmış esnaf nasil borcunu yapilandirsin neyle ödesin evine ekmek götüremiyen esnafimiz bu borclarini nasil odeyecek deprembolesi esnafının tüm borclari maliye ve ssk prim borçları silinmesi.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Demir (9 ay önce)
    Bahadır Üstadımız çok doğru söylüyor. İnsanlar çok zor şartlarda mücadele ediyor, bir de vergi borcu ve Bağ-Kur, SGK borçlarını nasıl ödeyecek hiç düşünülmüyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Suat ER (9 ay önce)
    Bahadır başkan konumu itibariyle bu serzenişini ilgili kurumlara duyurabilecek durumda olmakla beraber, afet bölgesi meslek odaları ve millet vekilleri koordine olmayı basarabilirse kesinlikle muvaffak olurlar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • bayram ayhan (9 ay önce)
    Uzatılması çok yerinde bir karar olur, zira henüz bürosuna geçmemiş ve hiç beyannamelerini vermemiş meslektaşlarımız var.
    %100
    %0
    Yanıtla