SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Üç Ayların Başlangıcını Simgeleyen Regaib Kandili Kutlandı

Üç Ayların Başlangıcını Simgeleyen Regaib Kandili Kutlandı
A- A+ PAYLAŞ

İslam aleminde rahmeti ve bereketi bol "üç ayların" ilk başlangıcını simgeleyen Regaip Kandili kutlandı.

İslam dünyası için büyük öneme sahip üç aylardan recep ayının arifesindeki perşembe gününü cumaya bağlayan gece idrak edilen Regaip Kandili, "rahmet ve bereket gecesi" olarak kabul ediliyor.

Sözlükte "kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamına gelen regaip, hadis ve fıkıh literatüründe ise "bol sevap, mükafat, faziletli amel" anlamlarında kullanılıyor.

"Rağbetimiz sadece Rabb'imize olmalıdır"
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, AA muhabirine, manevi iklimin hakim olduğu üç aylarda regaip gecesi gibi gün ve geceleri iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Üç aylarda farz ve vacip olan ibadetlerin yanı sıra gönüllü ibadetlerin ön plana çıkması gerektiğini belirten Bozkurt, "Biz zaten normal zamanlarda farz, vacip ve sünnet olan ibadetleri yapıyoruz. Bunun dışında gönüllü ve fedakarca yaptığımız manevi eğilimleri regaip olarak tanımlayabiliriz." dedi.

Üç ayların habercisinin recep, recep ayının da habercisinin regaip gecesi olduğunu anımsatan Bozkurt, "Bu zaman diliminde manevi eğilimimiz, arzumuz, isteğimiz çokça olmalı. İnşirah Suresi'nde de belirtildiği gibi rağbetimiz sadece Rabb'imize olmalıdır. O halde bu kutsal günlerde dualarımızı, istek ve arzularımızı Rabb'imize iletelim. Rabb'imize içtenlikle dua ederek istekte bulunursak bunu geri çevirmeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Regaip Kandili'nin olduğu günde oruç tutmak, akşamında ise Kur'an-ı Kerim'i okuyup dua etmenin önemini vurgulayan Bozkurt, üç ayların Türkiye ve İslam dünyasının birlik, beraberlik ve dirliğine vesile olması dileğinde bulundu.

Malatya'daki camilerde program
Malatya'da Regaip Kandili dolayısıyla camilerde program düzenlendi.

Kernek Karagözlüler Camisi'deki programda, imam hatip Necmeddin Ceylan Kur’an-ı Kerim okudu.

Okunan mevlidin ardından İl Müftü Vekili Abdullah Bekiroğlu, vaaz verdi.

Darende ilçesinde de tarihi Şeyh Hamid-i Veli Külliyesi'nde vatandaşlar camiye gelerek dua etti.

Hulusi Efendi Vakfı tarafından namaz çıkışı vatandaşlara, Somuncu Baba sebil ekmeği ikram edildi.

MESAJLAR

Malatya Valisi Ersin Yazıcı
"Manevi hayatımızda ayrıcalıklı bir yeri ve önemi bulunan mübarek üç ayların müjdecisi olan, Regaip Kandili’ni bir kez daha idrak etmenin mutluğunu ve huzurunu yaşıyoruz.

Milli ve manevi değerlerini her zaman ön planda tutan milletimizin gönlünde ayrı bir yeri olan kandil geceleri; insanları birbirlerine yaklaştıran, kaynaştıran, hoşgörü, kardeşlik ve dayanışma duygularının ön plana çıktığı, dini duyguların yoğunlaştığı, ilahi rahmetin ve bereketin dolup taştığı, merhamet ve hayır duygularının artarak, gönüllerin huzurla dolduğu önemli bir zaman dilimidir. Kandiller, sevgi, hoşgörü, birlik ve beraberliğin en güzel yaşandığı ve manevi dünyamızın aydınlandığı en özel günlerdendir. Bu özel gün ve geceleri fırsat bilerek gönlümüzü herkese açmalı, kardeşlik hislerimizi güçlendirmeli, birlik ve beraberliğimizi korumak için çaba harcamalıyız.

Mübarek üç ayların manevi ikliminin ilk esintisi olan Regaip Kandili Allah'ın insanlığa lütuf ve inayetinin bolca ihsan edildiği özel bir gecedir. Rahmet ve merhamet kapılarının ardına kadar açıldığı, günahların bağışlanması için el açıp dua edenlerin dualarının kabul olduğu bu özel günde, yaratılış gayemize uygun davranarak birlik ve beraberliğimizin daha da güçlenmesi, insani ve ahlaki meziyetlerin bireysel ve toplumsal boyutta yeniden yeşermesi için var gücümüzle çalışmalıyız.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta aziz milletimizin ve   tüm İslam âleminin Regaip Kandili’ni tebrik ediyor, bu mübarek günün şehrimize, ülkemize ve tüm insanlığa rahmet, bereket ve huzur getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan
Gürkan, üç ayların başlaması ve Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Gürkan mesajında, “Mübarek üç ayların başlangıcı olan Regaip Kandilinin tüm İslam âleminde birlik, beraberlik, sevgi, barış ve kardeşliğe vesile olmasını diliyorum. Yüce dinimizce değerli olan kandiller, insanlarımızın kalplerini birbirine yaklaştıran, komşuluk, kardeşlik ve dayanışma duygularını en üst seviyeye çıkartan, manevi hayatımızın aydınlanmasına vesile olan çok özel gecelerdir. Yüce Allah’ın rahmet ve merhametinden bolca faydalanabilmek için önemli bir fırsat olan bu mübarek günde ve üç aylar boyunca kulluk şuuru içerisinde hareket ederek, içerisinde barındırdığı önemli gecelerin feyz ve bereketinden en güzel şekilde yararlanmalıyız.  

Regaip Kandiliyle başlayan, Miraç ve Berat kandilleriyle devam ederek Kadir Gecesi ve Ramazan ayı ile doruğa ulaşacak mübarek üç ayların kardeşliğin ve iyiliğin yaygınlaşmasına vesile olmasını diliyorum.

Özellikle 6 Şubat tarihinde yaşamış olduğumuz depremlerin bir daha yaşanmaması dileğiyle başta Malatyalı hemşehrilerim olmak üzere, milletimizin ve tüm İslam âleminin üç aylarını ve Regaip kandilini tebrik ediyorum. Milletçe birlik ve beraberlik içerisinde doğal afetlerin yaşanmadığı daha nice kandillere kavuşmayı ve insanlığın barış ve huzur içinde olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum” şeklinde konuştu.  

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder
Güder, Regaib Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Güder mesajında, “Bizler için büyük anlamı olan kandillerimizden ilkine ve mübarek üç ayların başlangıcına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu mübarek günün birlik ve beraberliğimize ve maddi manevi sıkıntılarımızdan kurtuluşumuza vesile olmasını Rabbimiz’den niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder Regaib Kandili mesajında, “Bizim için büyük anlamı olan kandillerimizden ilkine ve Ramazan’ın habercisi olan Regaib Kandili’ne bir kez daha erişmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Rahmet, mağfiret ve bereketin bolca tecelli ettiği bu müstesna zaman dilimlerinde, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızın pekiştiği anlamlı günlerden birine daha şahitlik ediyoruz. Kandiller, bizlere manevi bir arınma fırsatı sunar, gönüllerimizi tazelendirir ve iyiliklerle dolu bir geleceğe adım atmamız için bize ilham verir. Bu mübarek gece vesilesiyle, birbirimize olan sevgi ve saygımızı pekiştirme, yardımlaşma ve dayanışma duygularımızı güçlendirme fırsatı buluruz. Bu mübarek günün birlik ve beraberliğimize ve maddi manevi sıkıntılarımızdan kurtuluşumuza vesile olmasını Rabbimiz’den niyaz ediyorum. Bizlere düşen, bu kutsal zaman dilimlerinde dualarımızı eksik etmemek, birbirimize destek olmak ve yardımlaşma ruhunu her zaman canlı tutmaktır. Bizler için önemli olan, birlikte huzur içinde yaşayabilmek, her daim kardeşlik duygularıyla birbirimize kenetlenerek güçlenmek ve toplumumuzu daha yaşanabilir kılmaktır. Bu vesileyle, tüm İslam âleminin Kandilini en içten dileklerimle tebrik eder, dualarımızın kabul olmasını, ülkemizin ve tüm insanlığın barış, huzur ve refah içinde yaşamasını Rabbimiz’den niyaz ederim. Cenâb-ı Allah, Recep ve Şaban ayını bizler için hayırlı ve mübarek kılsın; bizi Ramazan’a kavuştursun” dedi.

Bülten- AA

FOTO: Kernek Camisindeki kandil programından

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız