SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tepkilere Aldırmayıp, Avluyu 'Duvar'la Çevirdiler!

Tepkilere Aldırmayıp, Avluyu 'Duvar'la Çevirdiler!
A- A+ PAYLAŞ

24 Ocak 2020'deki Sivrice merkezli 6.8'lik Elazığ- Malatya depreminden ciddi hasar görerek ibadete kapatılan, yaklaşık 10 ay sonra restorasyon ve onarım çalışmalarına başlanan, bu Ramazan ayının başlangıcında da ibadete alınan Yeni Cami'nin avlusunun çevresine yapılan ve caminin görünümünü engellediği gibi, çevre ile bağlantısını koparan 'duvar'a, yapım aşamasında gösterilen tepkilere kulak asılmadı ve duvar tamamlandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, yapılan işleri inceledikten sonra, 'duvar'a tepkisini "Caminin önünün açık olması lasım, hapsedilmemesi lazım" sözleriyle dile getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel ve Malatya Kültür Yaşam Derneği Başkanı Atilla Kantarcı ile birlikte 24 Ocak depreminin ardından restorasyonuna başlanan ve kısa süre önce ibadete açılan Yeni/Teze Cami etrafına yapılan demir korkulukların kaldırılmasını istedi.

"Malatya’nın en önemli tarihsel mirasının yok edilmemesi lazım"
CHP’li Ağbaba, restorasyonla Yeni Camii’nin çevreden koparıldığını belirtip şunları söyledi:

“Malatya kentinin tarihi kültürünü yaşatmak adına hem Mimarlar Odası Başkanı hem Malatya Kültür Yaşam Derneği Başkanı aylardır çabalıyor, kent kültürüne sahip çıkmaya çalışıyor. Burası Malatya’nın en önemli simgelerinden ve Malatya’nın göbeği sayılan bir yer. Dolaysıyla buranın korunması lazım. 24 Ocak depreminden sonra burası ibadete kapatıldı. Restorasyon çalışmaları başlatıldı. Restorasyon yaparken mutlaka tarihi, geçmişi korumalı ve mutlaka STK’ların görüşleri ciddiye alınmalı. Biz buradaki uygunsuz çalışmayı hem Bakanla görüşmeye çalışacağız hem de konuyu gündemde tutacağız. Malatya’nın en önemli kimliğinin yok edilmemesi lazım. Buradaki tarihi kültürel mirasın korunması lazım. Şu andaki düzenlemeyle camii çevreden koparılıyor. Caminin önünün açık olması lazım, hapsedilmemesi lazım. Malatya kamuoyunun da bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Kenti seviyorsanız kentin tarihine sahip çıkın. Kentin en önemli hafızası burası. Biz de STK’ların, derneklere ve odalara çağrımız, bu tarihin bozulmasına izin vermesinler. Hep birlikte mücadele edelim.”

"Restorasyonla kent hafızası hiçe sayılıyor"
Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, caminin kent hafızasına uygun restore edilmediği ifade ederek şunları söyledi:

“Bugün Malatyamız’da kültürel mirasımıza ait Yeni Caminin önündeyiz. Bir süredir incelemeler yapıyoruz. Restorasyon çalışmalarında peyzaj ve avlu kısmında kent hafızası hiçe sayılarak abdest alma bölümü ise kuzey cepheye kaydırılarak ve kuzey cephenin siluetinin tamamen kapatılması söz konusu. Bu imalatların kesinlikle kent dokusuna ve tarihi yapıya uygun olmadığını dile getiriyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi için yetkililere çağrı yapıyoruz. Burayla alakalı yeniden yapılması gereken şeylerin proje sunumunu dün Vakıflar Bölge müdürümüze yaptık. Bu hatadan dönülmesi ve Malatya’da kent hafızasının yeniden yaşatılması açısından çok önemlidir. Milletvekilimiz Veli Ağbaba’yla alanda incelemeler yaptık. Burası eski haline dönüştürülene kadar biz mücadele etmeye devam edeceğiz.”

"Bu cami atalarımızın bize mirasıdır, heba edilmemeli"
Malatya Kültür Yaşam Derneği Başkanı Atilla Kantarcı, Yeni Cami’ye aslına uygun olmayan ilaveler yapıldığını belirterek “1843’te yapılan bu camii 1893 depreminde yerle bir olmuş, atalarımız tarafından para toplanarak yenisi yapılmış. Bu cami atalarımızın bize mirasıdır, biz de torunlarımıza bırakacağız. Heba etmemeliyiz. Aslına uygun olmayan ilaveler yapılmaktadır. Biz dernek olarak çok uğraştık. Şu an Mimarlar Odası Başkanı ve vekilimizle beraberiz. Kamuoyunu aydınlatmak istiyoruz” dedi.

Yeni Cami'nin görünümünü bozacak yüksek 'duvar'lar, geçtiğimiz günlerde Vali Aydın Baruş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın da katıldıkları Kent Konseyi'nde de gündeme gelmiş, Vali konuyu ilgililerle görüşeceğini söylemişti.

malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

29 yorum yapılmış

  • Nazım (2 yıl önce)
    Yorumları okudum mimarlar oda başkanı yazısı siyasilerin yazısı Neden bütçede para çok m cbur bu parayı bu alanda harcamamız lazım diye analiz yapmıyorlar her şey para odaklı diğeri politik şöylem Malatya her zaman sahipsiz ipsiz bağlı siyasiler var bir de Malatya yi seviyoruz demesi ben de bu konu öyle değil demek için yazdım para odaklı her şey hür değil saygilar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasan (2 yıl önce)
    Ne boş işlerle uğraşıyorsunuz..duvar yarım metre kısa olsa ne olacak?
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Hüsnü (2 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    O yarım metre farkın ne olup olmadığını bilmediğin halde birde yorum yapıyorsun.100 lira ile 200 arasında ne fark var değilmi?Çok çok iki katı.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Neyse gerekli kurumlara rahatsızlıklarınızı dile getirin..yarım metre bize fazla geldi..bizim ülkece şehirde başka problem ve sıkıntımız yok sadece camiinin önündeki duvar bizim sıkıntımız değil mi?
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Hüsnü (2 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Memleketteki her sorun işte bu senin hesaba almadığın yarım metreden kaynaklanıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kayısıkentli (2 yıl önce)
    Caminin yolunu, manasını bilmeyenler sırf siyasi amaçla bu konuda yorum yapıyor...
    %31
    %69
    Yanıtla
  • Bu restorasyona bakılırsa,camiinin yolunu ve manasını bilmiyenler de bu işi yapmış görünüyor.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Vatan daş (2 yıl önce)
    Belediye başkanı bir ara tutturmuştu depremden zarar gören 1000 e yakın öğrencisi olan Sümer ilkokulu park olacak diye, vatandaş BİMER, Cimer heryere yazdı da zorla vazgeçirdiler. İnşaat yaklaşık 3 yıl sürse de ismi de Diniye Çalık ilkokulu olarak değişse de dıştan bakınca sanırım bitti. Tüm halkımıza hayırlı uğurlu olsun. Halkın çoğunlukla istediği birşeyin idare tarafından yapılması mutluluk verici. Güzel şeylere, mantıklı şeylere bu halk onay verir. Bir de şu beylerderesi projesi ile güzelim gündübeye yapmaya çalıştıkları fantaziden vazgeçilmesi için verilen yüzlerce dilekçeyi hiçe sayıp görmemezlikten gelmeselerdi keşke. Malatya nın turist çeken, mükemmel doğa harikası Gündüzbey şu anki haliyle çok güzel.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • EMİR (2 yıl önce)
    Camiyi yapanların cami kültüründen anlamadığı kesin,cami toplumsal hayatla bütünleşik olmalı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sami (2 yıl önce)
    abdest alma yeri olarak guzel olmus ancak biraz yuksek olmus. Boydan daha kisa olabilirdi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Zafer (2 yıl önce)
    İşin başında yamukluk olunca sonu buraya çıktı. İhalede yapmayanlar şimdi vurgunu gereksiz imalatla yapacaklar.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    70li yıllar rahmetli babamla köyden yaz aylarinda Malatya'ya her gelişimizde banazlinin kabarcık üzümü ve sıcak pide ekmeği alıp avlusunda yediğimiz ve namaz kıldığımiz teze camimize lütfen dokunmayınız kim size izin verdi teze camimizin aslına uygun yapısını bozmaya sayın vekillerimiz sayın valimiz sayın Gürkan varsa ki olduğuna inanmadığım sivil toplum kuruluşları lütfen bu duruma derhal müdahale ediniz
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Duvar sanki biraz küçük oluyor. 5 metre ideal olur. Üstünede dikenli tel olsa çok yakışır. Telleri renkli yapsınlar.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (2 yıl önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Ahmet bey çok mütevazi davranmissin esasında dış duvar caminin boyunda olmalıdır ,hatta cami kale gibi surlarla cevrilmelidir ,yazık çok yazık caminin görünümünü bozan o ucube duvar derhal yikilmalidir.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Hüsnü (2 yıl önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Duvara yüksek voltajlı telde çekilebilir.Daha güvenli olur.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Vatandaş (2 yıl önce)
    Tepkilere neden aldırsınlar ki, yoksa kızıp da başka partiye mi oy verir vatandaş
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Zafer (2 yıl önce)
    Bu demir platformun o kadar yüksek olması Alllah' ın emri mi?Üçte ikisi kesilirse hem camiyi kapatmaz hem de yapılan masraf az bir zararla telafi edilir.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Alp (2 yıl önce)
    Daha 5 gün önce bu konu için Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda düzenlenen istişare toplantısına Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, kanaat önderleri ve mahalle muhtarları olarak toplam 26 kişi ile toplanmışlardı demek ki bu topaltının tek gayesi resim çektirmekmiş. Bu proje belediyeden geçtikten sonra şimdi neden ağlıyorlar. Belediye başkanı başkan olsaydı bu aymazlığa izin vermezdi. Kimse ağlamasın biz ilk gün bu projenin yaklaşık 15 trilyon mal olacak olmasının neden sorgulanmadığını söylemiştik.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Mustafa (2 yıl önce)
    Rant için gözleri kararmış zihniyetin vicdanları kanatma gibi bir endişesi hiç olmadı.Gün gelir cami görüntüsü bozulur diye asırlık ağaçlara kıyar,rant devşirirler,gün olur kesilen canların yerine beton duvarlar dikip yine rant devşirirler.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • NİHAT (2 yıl önce)
    Bu kadar vurdumduymazlık olmaz ki!!!
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Halkı iplememe bir hastalıktır. Nr görürlerse onu yaparlar.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Orhan (2 yıl önce)
    Ben beğendim..
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Hüsnü (2 yıl önce)Orhan isimli kullanıcı yorumuna
    Beğenmek zorunda kalmış olabilirsin.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Murat44 (2 yıl önce)
    Mimarlar yönetimi çok pasif kalıyor her konuda
    %75
    %25
    Yanıtla
  • paşa44 (2 yıl önce)
    Halkı takan kim diyeceğim ama halkın itiraz ettiği birçok yanlıştan sonradan dönülse de milyarlar çöpe atılıp iş işten geçmiş oluyor. Misal: Kanal boyunun kaynak suyuna beton dökülüp kapatıldı, halk itiraz etti, yanlış yapıyorsunuz dedi ama sular Fuzuli'deki ev ve dükkanları basınca halkın haklılığı ortaya çıktı. Kernek Meydanına ucube yel değirmeni yapıldı, halk itiraz etti, yıllar sonra halk yine haklı çıktı ve ucube yel değirmeni kaldırıldı. Şimdi yine halk, haklı olarak camiyi kapatıp ceza evine dönderen ucube demir yığınına tepki gösteriyor, halk yine haklı çıkacak ama iş işten geçmiş olacak yani milyarlar saçıldıktan sonra sökülüp atılacak.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Kazım (2 yıl önce)
    Selahattin başkanım el atın şu olaya. Siz duruma el atın lütfen. 2 seneyi geçti bir restorasyon bitmedi. Ortaya çıkan yenilikler, uygun olmayan eklentiler, kaybolan abdest alma yerleri...
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Aman kalsın zira kendisi el atarsa camiyi yıkabilir .
    %86
    %14
    Yanıtla
  • huseyin (2 yıl önce)
    ya bilmem kac yil once cami on plana ciksin diye agaclari kesenlerle ayni kisilermi bunu yapanlar ? yazik
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    O işin içinde bir rant durumu, duvar yapımından birinin menfaati vardır, yoksa dünyanın her yerinde tarihi ve nitelikli dini eserler kentin en geniş meydanlarını süslerler
    %91
    %9
    Yanıtla