SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yaş Kayısıda Rekolte Tahmini 385 Bin Ton

Yaş Kayısıda Rekolte Tahmini 385 Bin Ton
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da bu yıl tahmini yaş kayısı üretiminin yaklaşık 385 bin 850 ton, kuru kayısının ise 77 bin 170 ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Vali Hulusi Şahin, Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığının talimatları doğrultusunda 2023 tahmini kayısı rekoltesini açıkladıklarını söyledi.

1. OSB’de bulunan lisanslı kuru kayısı deposunda gerçekleşen basın toplantısında Vali Hulusi Şahin, beraberinde Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ile Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit ile birlikte tahmini rekolteyi açıkladı.

Vali Şahin, 11 kişiden oluşan komisyon tarafından bu yılda yapılan kapsamlı incelemeler sonucunda tahmini rekoltenin tespit edildiğini söyledi. Vali Şahin, Malatya’da ağaç başına ortalama 40,4 kilogram verim beklenildiğini ve yaş kayısı üretiminde ise 385 bin 850 kilogram olarak tespit edildiğini belirtti. Bu yıl yine tahmini kuru kayısı rekoltesinin ise 77 bin 170 ton olarak tespit edildiğini aktaran Vali Şahin, “Dolayısıyla bazı vatandaşlar bu yıl o kadar dolu yağdı, don oldu diyebilirler. Ama bu bir miktar tespiti kalite tespiti değil. Yaşadığımız fazla yağmurlar ve dolu kaliteye zarar verdi, dolayısıyla kayısıda bir kalite kaybı söz konusu. Ama miktar olarak rakam bu gözüküyor” ifadelerine yer verdi.

Hedef 100 bin ton ihracat
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan’da her yıl açıklanan tahmini rekoltenin gerçekleşme oranını takip ettiklerinde 5 yılın ortalamasında yüzde yüze yakın rakamların örtüştüğünü ifade etti. Her yıl Malatya’dan 115 ülkeye yaklaşık 80 bin ton kayısı ihracatının gerçekleştirildiğini de belirten Özcan, “Bu sezonda 10 aylık ihracat serüvenine baktığımızda 73 bin ton ihracatı tamamladık. Haziran ve Temmuz’da da 10 bin ton ihracat bekliyoruz. Eğer 10 bin ton ihracat gerçekleşirse ihracatımız yaklaşık 83 bin ton ile tamamlanacak. Gelirimizde geçen yıl 402 milyon dolardı, bu yıl da 450 milyon dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Özcan, rekolteden ziyade üreticinin memnun olacağı fiyata odaklanılması gerektiğini de ifade ederek, “Bu sezon 100 bin ton ihracat ile 750 milyon dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Elde ettiğimiz rekolteyi en yüksek fiyata ihracat gerçekleştirmek için hep birlikte bu hedefe odaklanıp yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Ahmet Yalvaç (10 ay önce)
    İnşaAllah. Allah Cellecelaluhu Bereket Versin
    %0
    %100
    Yanıtla
  • cifci (10 ay önce)
    uretici kardeslerim bu beyfendilere guvenip sakin elinizdeki mali satmayin degil 77 bin ton 7 bin ton mal yok fotograf cekecek mali zor bulmuslar milletin elinde olmayan mali almak icin yalan bilgi yayiyorlar su anda en ucuz kayisi fiyati minimum 1500 tl olmalidir
    0
    0
    Yanıtla
  • Ruby (10 ay önce)
    Dostlar rekolte çok şişirilmiş bir ay sürmez inşallah herşey ortaya çıkar.Ama elinizde kayısı varsa satmayın yeni sezonu bekleyin.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Rıfat (10 ay önce)
    Ramazan başkan rekolteyi seçim çalışmalarında, koltuk değişmeye çalışırken son sıra vekillik çalışmasında mi incelemiş
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Barut (10 ay önce)
    Valla işim gereği gezen biriyim söylediklerinin çeyreği bile çıkmaz.tabi çevre illerde ilçelerde hatta ırak İran'dan gelen kaysilar var vali bey onlarida katiyordur muhtemelen haber hiç inandırıcı değil.burdaki asıl maksat kaysi çok var derken çiftinin elinde ucuz ucuza almak Eylül Kasım ayında tüccarın eline gectimi o zaman görür sunuz tavan fiyatı.anlayacaginiz bu sene kayısı pek yokkkkk.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Kayisici (10 ay önce)
    Uretici cifci kardeslerim bu adamlarin soylediklerine sakin inanip elinizdeki mali ucuzs satmayin su anda bin liranin altina kayisi satan zarar eder
    %59
    %41
    Yanıtla
  • malatyalı (10 ay önce)
    rekoltenin az açıklanmasını isteyen ,kısa gün ticaretini seven bir kısım stokcular her zaman olacaktır.malatya eğer dünya kayısı ticaretini elinde bulundurmak istiyorsa.yıllık ortalama dünya tüketimini yıllık olarak karşılamak zorundadır.1 yıl ,2 yıl önce çok olabilir fiyat düşmesin diye belirli ölçüler dahilinde miktar az açıklanır.az olduğu yıllarda ise yine belirli kıstaslar ile bir miktar fazla açıklanır.ortalama bir değer bulunur.çiftcinin elinde bulunan veya satmayacağı hesaba katılır.ortalama dünya kayısı tüketimi yıllık en fazla 90-100 bin tondur.bu tüketim zorlanırsa fiyat çok aşağılara iner.tatlı bir para kazanmak istiyorsak 5-10 yıllık ortalamalarda bu miktarın geçilmemesi gerekir.son yıllarda fiyatın olumlu olması rekoltenin gereğinden fazla olmamasıdır.olası bir tam rekoltede malatya 250 bin ton kayısı zorlar böyle bir rekolte kayısıyı ayak altı eder.uzun yıllar sorun olur.komisyon tüm paydaşlar açısından en doğru rekolteyi açıklamış son yıllarda ki tahmin ve satış rakamlarıda bunu doğrulamış.tebrik ediyorum.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Köylü (10 ay önce)
    Depremde ilk kaçan il müdürü mü rekolte belirleyecek kaç bahçe kaç ilçe gezmişte tahmin yapıyo
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Mehmet (10 ay önce)
    Sayın valim bizim Malatyada bir tabir vardır. Şeytan sabah uyanır ilk şire pazarına gider diye! Allah aşkına yemeye kayısı yokken 2022 rekoltesinden nasıl fazla ürün olabilir resmen akıl tutulması. Neymiş efendim kayısı var kalite yok eeee o zaman hadi öyle olsun diyelim nasıl 100 bin ton ihraç ediyorsunuz gerçekten köylü üretici aptal yerine konuyor
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Bilirkişi (10 ay önce)
    Abbovvvv abbovvv abbovvvv 77 bin tonnnnnn hiçbiryerde kayısı yokken her tarafı don dolu yağmur monilya vurmuşken yine gerekeni yapmışlar köylüden ucuza mal alabilmek için amma gerçek rekolteyi üretici biliyor bu oyunlara artık gelmeyecek çok acil üreticiler birlik olmalı rekolteyide taban fiyatıda belirlemeli ihracatıda yapmalıdır 777 bin tonda açıklasanız 250 den aşağı kuru kayısı a la ma ya cak sı nız.
    %70
    %30
    Yanıtla