SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeni Cami Avlusu 'Pazar Yeri' Gibi!

Yeni Cami Avlusu 'Pazar Yeri' Gibi!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın en eski ve simge yapılarından olan, 24 Ocak 2020'deki Sivrice merkezli Elazığ- Malatya depreminde büyük hasar gördüğü için 2 yıllık bir çalışmayla onarılıp restore edilen, ancak projeye sonradan eklenen imalatlarla özgün dış görüntüsü olumsuz etkilenen Yeni Cami'de, avlunun kuzeyinde inşa edilen ve adeta 'duvar' gibi caminin görünümünü kapatan 'abdest alma yeri'nden sonra, caminin avlusuna güneşli ve yağışlı havalardan korunmak için monte edilen 5 adet çadır, caminin ana yapısının görünümünü adeta tamamen kapattı.

Bazı vatandaşlar, 'hidrolik düzenekli otomatik şemsiye' yapımını olumlu bulurken, birçok vatandaş ise ortaya çıkan görüntüye 'Caminin avlusu pazar yeri gibi oldu" diyerek tepki gösterdiler. Yeni Cami'nin sadece Cuma ve bayram namazlarında avlunun ibadet için kullanılabilecek duruma geldiğini belirten tepkili vatandaşlar, 110 yıllık tarihi caminin aslına uygun olmayan abdest alma yeri, şemsiye ve güney tarafından da devasa merkez otobüs durağı yapımıyla görünümünün bozulduğunu, adeta hapsedildiğini belirttiler. Vatandaşlar, Malatya'nın sembol yapılarının başında gelen Yeni Cami'de, abdest alma yeri ile ilgili tepkiler varken, avluya 5 adet şemsiye dikilerek, tepkilerin kulak ardı edildiğini bildirdiler.

24 Ocak 2020'de meydana gelen, 6,8 büyüklüğündeki Elazığ- Malatya depremi camiye hasar vermiş, ana kubbenin bir bölümünde çökme, duvarlarında çatlama, minare külahlarında dökülme meydana gelmişti. Depremin ardından tehlike oluşturduğu için ibadete kapatılan 'Yeni Cami' için, depremden aylar sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale düzenlenmiş, ihale ile ilgili Genel Müdürlük ve Malatya Müdürlüğü arasında yaşanan sorunlara rağmen, onarım ve restorasyon çalışmalarına Ekim 2020'de başlanmıştı.

Ana kubbe ve hasar gören diğer kubbeler tamamen sökülüp değiştirilirken, doğu ve batı yan duvarlarına da payandalar eklenerek yapı güçlendirilmişti. Caminin iç duvarları da güçlendirilirken, ahşap olan taban da Eylül ayında sökülerek temel ortaya çıkarılmış ve temelde güçlendirme yapıldıktan sonra, taban yeniden ahşap olarak inşa edilmişti. Ayrıca caminin her iki minaresinin üst kısmı da şerefelerinden itibaren  yenilenmişti.

Yeni Cami’nin restorasyonunda dikkat çeken detaylardan birini, caminin ana girişi olan batı ve doğu kapısının merdivenlerinin sağ ve solunda bulunan abdest alma musluklarının kaldırılıp, kanalın ise kapatılması oluşturmuştu. Bunun yerine cami avlusunun kuzey kısmına yeni abdest yerleri yapılmış, ancak yüksek maliyetli imalatların oluşturduğu 'duvarlar'larla caminin görünümünün bozulması tepkilere yol açmış, bu konu bir süre tartışılmış, 40'ın üzerinde STK toplu açıklama yaparak, bu durumun düzeltilmesi istenmişti.

Yaklaşık 110 yıllık tarihi bulunan camide başlatılan restorasyon iş ve işlemlerine  avlu kısmına şimdiye kadar ihtiyaç duyulmayan şemsiye ve şemsiye kazıklarının yerleştirilmesinin, müteahhide daha çok para kazandırılmasını amaçlayan, ihale sonrası çok sayıda ek projeyle çıkarılan ek işlerden sonuncusu değerlendirmesi yapılırken, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bu konudaki yerel tepkilere aldırış etmeden 'Tepteze' bir 'Teze Cami' ortaya çıkardığı eleştirileri gündeme gelmişti.

malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR- GÖRÜNTÜ: Burhan KARADUMAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Korkusuz eyüp (1 yıl önce)
    Saçmalamayın eleştireyim derken çirkinleşmeyin. Çok güzel olmuş. Yazın sıcak kavurucu sıcaklardan kışın da yağmur kardan koruyacak ne güzel oldu ben çok beğendim. İnsanlığa yararı olan faydası olan herşey güzeldir. Ve o musluklar oradan duvar dibinden kaldırmaları çok iyi oldu kışın sürekli don olup bu tutuyor Du heryer. Kapı ağzı buzdan geçilmiyor du
    %40
    %60
    Yanıtla
  • öğretmen hale (1 yıl önce)
    duvar abartıldığı kadar kötü değil. avluda başka ne yapılsa görüntü kapanır. cuma namazları iiçin açık alanın kapanması gerkiyor. ama malatyahaberin derdi caminin görünüşü veya tarihi durumuyla değil camininin kendisi ile.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Ayıp yahu benim çocukluğumda babamla birlikte geldiğim o camii görmek istiyorum neden niçin aslına geçmişine uygun onarımlar yapılmıyor.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Cami avlusu kapatilmaz bunların yaptıkları ayıp ve günah nasıl kapatılacak
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Korkusuz eyüp (1 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Avluyu kimse kapatmadı ve herkes sığıyor güneşten kaçmak için millet sağda solda namaz kılıyor Du. Şimdi daha güzel oldu gölgelikler. İstemeyen beğenmeyen güneşte namazını eda edebilir
    %50
    %50
    Yanıtla
  • vahap (1 yıl önce)
    savunan da, karşı çıkan da objektif yönlerin olduğuna sığınıyor. yeni cami artık YEPYENİ CAMİ olmuş! gölgeler iyidir de hani biraz MABED'i gizlemeselerdi derim. birisi Ayasofya'dan dem vurmuş, ama beğenmediği görüşü "secdesiz" olmakla itham etmiş, Yeni Cami çevresindeki insanların uygunsuzluğunun konuşulmasını istemiş. sadece orada mı çöreklenmiş uygunsuz zatlar, başka yerler "Pirüpak" mı? O sorunların tartışma ve çözüm yeri burası mı yoksa kentin asayişinden sorumlu olanların makamları mı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Gayet güzel olmuş. İbadet eden vatandaşlarımız Cumayı dışarıda kılmak zorunda kalıyorlardı Tebrik ederim yapanları Allah razı olsun onlardan
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Güzelim camiyi ne hale getirdiler önünden ne güzel sular akıyordu yaz kış insanlar su içip abdest alıyordu,çevresi desen polis barikatı gibi oldu icerdeki halı yarım yamalak bırakılmış tavandaki avizeleri hangi ustalar astiysa tam sanat eseri yapmışlar yazık yahu boşa giden o paraya Ankara'da İstanbul'da hicmi bı cami gezilipte örnek alınmadi
    %80
    %20
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    malatya da 150 bin civarı hane olduğunu tahmin ediyorum 6100 hane kömür yardımı alacak.25 evden biri kömür alacak yardımı alacak.diğer yardımları alacak haneler ile bu rakamın ne olacağını siz düşünün.
    %20
    %80
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    şemsiyeler olmamış ,oranın boş olması lazım.bazı camiler de ise ,cami içinin bir kısmını kapalı alana çevirip kışın rahat isıtılması sağlanıyor.son cemaat yeri kapalı hale getirilip ,orjinal halini bozuyorlar.camilerin güzelim dış ve iç görünümleri değişik şekillere sokuluyor.bunların çoğu cami cemaatının rahatı için uygulanıyor.caminin görünümü bu eklemeler ile bozuluyor.mahalle ve köylerdeki camilerin büyük çoğunluğu bu halde ,cami silüetlerini kaybetmişler.eklemeleri kaldırmak ise imkansız bir durum.teze camiye bu yapılan gayet normal oluyor.müftülük ise bu işlere seyirci kalarak bir açıklama yaparsam siyasilere bir zararım olur mu diye kendini yok sayıyor.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Namaz kılan (1 yıl önce)
    Aylardır eleştirenler boş muhabet ve boş konuşanlar,acaba gidip bir gün bir vakit namaz kilmişlarmidir.Ne güzel olmuş en azindan cuma günleri gölgede namaz kilinir
    %52
    %48
    Yanıtla
  • hkb (1 yıl önce)
    Gercekten cok kotu neden yaparlar anlamis degilim. daha once camiyi on plana cikarmak icin agaclari kesenler simdi camiyi gizliyor goruntusunu bozuyorlar. yazik cok yazik
    %65
    %35
    Yanıtla
  • GRKN (1 yıl önce)
    Kafayı yeni camiyle bozdunuz bilmeyende anlınız secdeden kalkmıyor zanneder ayasofyayı eğlence mekanı yıldız sarayını kumarhane yapmayı düşünen zihniyet cami savunmaya başlamış bu kadar bu konuyu gündeme getireceğinize çevresinde ne üdüğü belli olmayan çar çakaldan bahsedin biraz .........
    %44
    %56
    Yanıtla
  • Ne alaka şimdi? İstanbul'da en çok camiyi yıkan partiyi biliyormusun sen? Bir araştır. Yeni caminin restorasyonundaki aksaklıkları savunanlar size göre anlı secdeye değmeyenlerse o ayıp size yeter be....
    %67
    %33
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    bir millet 100 yılda ne kadar geriye gider ? Bakın görün 100 yıl önceki mimariye bugünkü mimariye. Aslında okullarda ders olarak anlatılacak bir konu bu.
    %80
    %20
    Yanıtla