SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şimdi de Şemsiye Kondurdular.. 'Teze Cami'yi 'Tepteze Cami' Yapıyorlar!.

Şimdi de Şemsiye Kondurdular.. 'Teze Cami'yi 'Tepteze Cami' Yapıyorlar!.
A- A+ PAYLAŞ

24 Ocak 2020'de Sivrice merkezli Elazığ- Malatya depreminde büyük hasar gören ve yaklaşık 2 yıl onarım- restorasyon çalışmaları yapılan, yerli halk arasında 'Teze Cami' olarak da adlandırılan Yeni Cami'ye, bu kapsamda yapılan, caminin 'tarihi yapı' görüntüsünü bozan imalatlara, kuzey tarafına inşa edilen 'abdest duvarı'nın ardından, avluya yerleştirilen dev şemsiyeler eklendi. Caminin özgün yapısını ve görünümünü bozan bu imalatlar nedeniyle, halktan 'Teze Cami'yi Tepteze (taptaze- yepyeni) Cami yaptılar' tepkisi geldi.

24 Ocak 2020'de meydana gelen, 6,8 büyüklüğündeki Elazığ- Malatya depremi camiye hasar vermiş, ana kubbenin bir bölümünde çökme, duvarlarında çatlama, minare külahlarında dökülme meydana gelmişti. Depremin ardından tehlike oluşturduğu için ibadete kapatılan 'Yeni Cami' için, depremden aylar sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale düzenlenmiş, ihale ile ilgili Genel Müdürlük ve Malatya Müdürlüğü arasında yaşanan sorunlara rağmen, onarım ve restorasyon çalışmalarına Ekim 2020'de başlanmıştı.

Ana kubbe ve hasar gören diğer kubbeler tamamen sökülüp değiştirilirken, doğu ve batı yan duvarlarına da payandalar eklenerek yapı güçlendirilmişti. Caminin iç duvarları da güçlendirilirken, ahşap olan taban da Eylül ayında sökülerek temel ortaya çıkarılmış ve temelde güçlendirme yapıldıktan sonra, taban yeniden ahşap olarak inşa edilmişti. Ayrıca caminin her iki minaresinin üst kısmı da şerefelerinden itibaren  yenilenmişti.

Yeni Cami’nin restorasyonunda dikkat çeken detaylardan birini, caminin ana girişi olan batı ve doğu kapısının merdivenlerinin sağ ve solunda bulunan abdest alma musluklarının kaldırılıp, kanalın ise kapatılması oluşturmuştu. Bunun yerine cami avlusunun kuzey kısmına yeni abdest yerleri yapılmış, ancak yüksek maliyetli imalatların oluşturduğu 'duvarlar'larla caminin görünümünün bozulması tepkilere yol açmış, bu konu bir süre tartışılmış, 40'ın üzerinde STK toplu açıklama yaparak, bu durumun düzeltilmesi istenmişti.

Yeni Camii’nin avlusuna dışarıdan duvar gibi yapılan ve tepki çeken, aylardır çözüm üretilmeyen, olduğu gibi yerinde bırakılan ve adeta 'dış duvar' gibi yapılan abdest alma yeri için adım atmayan Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bu kez caminin avlusuna dev şemsiye kazıkları dikildi.  Demir kazıklar ve şemsiyeler Yeni Camii’nin, yeni abdest alma yerinin dış görünümünü engellediği Yeni Cami'nin avlu içinden yakın görünümünü de tamamen bozdu.

Bunun yanı sıra, kuzey tarafında yapılan ‘abdest duvarı’na tepki gösteren Malatya Büyükşehir Belediyesi ise, İnönü Kapalı Çarşısı'nın karşısındaki merkez otobüs durağını ‘abartılı’ bir şekilde yeniden yapmış ve caminin güney cephesinden görünümü önemli ölçüde engellenmişti.

Yaklaşık 110 yıllık tarihi bulunan camide başlatılan restorasyon iş ve işlemlerine  avlu kısmına şimdiye kadar ihtiyaç duyulmayan şemsiye ve şemsiye kazıklarının yerleştirilmesinin, müteahhide daha çok para kazandırılmasını amaçlayan, ihale sonrası çok sayıda ek projeyle çıkarılan ek işlerden sonuncusu değerlendirmesi yapılırken, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bu konudaki yerel tepkilere aldırış etmeden 'Tepteze' bir 'Teze Cami' ortaya çıkardığı eleştirileri yapıldı.

malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR VE GÖRÜNTÜ: Burhan KARADUMAN

ARŞİV FOTO: Yeni Cami'nin restorasyon- onarımdan önce ana yapının kuzeyindeki abdest muslukları

FOTOĞRAFLAR: Yeni Cami restorasyon- onarımından sonra avlunun kuzeyinde yapılan ve ‘duvar’ gibi olduğu eleştirilerine yol açan yeni abdest musluklarının dışarıdan görünüşünün yanı sıra avluya dikilen şemsiye platformları

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

41 yorum yapılmış

  • Hüseyin Can (1 yıl önce)
    Avluda namaz kılmak nasip olsaydı bu kadar karşı çıkmazdıniz. İbadet edenlere saygınız olsun.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Suphi (1 yıl önce)
    Kabenin etrafındaki korunaklar bile kaldırılırken bizde teze caminin etrafına zırh çevirdik.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Battal Gazi 44 (1 yıl önce)
    Sadece haftada bir gün cuma günleri dolan bir meydan için hem gereksiz hem de israf bir işgüzarlık olmuş, onun yerine seyyar açılıp kapanabilen ve işi bitince kaldırılan ucuz maliyetli bir şemsiye düzeneği şey yapılabilirdi. Caminin otantik manzarası da bozulmamış olurdu. Ayrıca kıbleye arka dönülüp abdest alınan ve cami siluetini bozan o çeşmeler de acilen kaldırılıp eski yerine alınmalıdır. Ecdadın kemiklerini sızlatmayın ecdat bilmiyor muydu sizin çeşme yaptığınız yere çeşme yapmayı? Gerçi Kernek'in eski halini, Avrupa'da 100 yıl önce kullanılan çağ dışı telli direkli trambüsü hatırlayınca pek de şaşırmıyoruz.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • tahir (1 yıl önce)
    Cuma namazını güneş altında kılmak zorunda kalanlar için ideal olmuş. Her şeyi siyasete çevirmenin alemi yok.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Yazık ki insanlar neye göre savunup neye göre eleştiri yaptıklarını bile bilmiyor cami ibadet yeri dir golgelenmeye yada dinlenmeye yada birileri nemalansin diye olan yer değildir gölgelik mi yapmak istediniz o fileli gölgelik ten cekselerdi ne de olsa israf haramdır ya gerçi gösteriş de şart demi ne güzel dünya herşeye bı kılıf var bizim millette israf haram deriz gösteriş itibar helal birileri aç Ken yapılan her israf haramdır buna muhalefet mi dersiniz iktidar mi farketmez haram haram dir Kernek eski hali mi güzeldi yeni halimi bence kırılan cam yapistirilsa da izi kalır kim yaptı ise israf etmiş yazik
    %67
    %33
    Yanıtla
  • MALATYALI (1 yıl önce)
    vakıflar genel müdürlğü yeni cami ile değil tövbe haşa Allahla dalga geçiyorlar eski hali daha ferahtı şimdi ise hem vatandaşla hemde sahibi ile dalga yapıyorlar
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    İyi işte Malatya Kent Konseyine ekmek çıktı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Esnaf (1 yıl önce)
    Şemsiyeler guzel olmuş laf yok Eleştirenler 40 derecede güneşte birkac cuma kilsin ondan sonra konussun
    %78
    %22
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    ibadet manevi bir doyumdur.camiler ise bu doyumu destekler,dünyada tüm mabedlerin fiziki görünümü bu duyguyu artıracak şekilde yapılır.mabedin eski olması nesiller boyunca ibadete sahne oluşu düşünülerek insana daha fazla tat verir.oranın modernize edilmesi onun bu vasfını engeller.onarım konusu aslına uygun olarak yapılır.bazı yorumlarda yağmurdan,güneşten koruyacağı için şemsiyenin iyi olduğu söylenmiş.koltuk kanepe atalım daha rahat olsun ,ibadet neden yapılır,ruh tatminidir asıl olan.yeni caminin tarihi dokusu altında mı ibadet etmek istersin ,yoksa evinde ya da başka bir camide namazını eda edersin.şehir merkezinde her açıdan bakıldığı zaman ,görülebilecek sadelikte bırakılmalıdır.bu eklemeleri yapanlar ,bunu onaylayanlar hayata daha düz bakan ,belki ibadetlerini herkesten daha çok yapıyor olabilirler lakin,,,
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Yasin Bikriye (1 yıl önce)
    KARAR VERİN ARTIK YENİ CAMİ ÖZGÜN MÜ DEĞİL Mİ? Şehirlerdeki bazı yapılar şehirle özgün bağlantılı oluyor. Mekke'yi Kabe olmadan, Paris'i Eyfel Kulesiz, İstanbul'u Sultan Ahmet veya Süleymaniye Camileri olmadan, Diyarbakır'ı Sur olmadan ya da Deyrul Zaferan olmadan Mardin'i tahayyül etmek pek mümkün olmasa gerek. YENİ (TEZE) CAMİ'nin yarım minaresi sadece Caminin değil aynı zamanda Malatya'nın da bir imgesidir. Deprem sonrasında aldığı hasarın Vakıflar Genel Müdürlüğünce özenle yapılması pek tabi ki Aziz Malatyalı Hemşehrilerimiz tarafından takdir edilmiştir. Ne zamanki MABADINIZI DÖNEREK ABDEST ALACAKSINIZ ULAN dercesine Cami Avlusunda silüeti de bozacak şekilde abdesthane yapılmak istendi bu sefer kapatılan eski çeşmeler dahil her şey biraz da tepkilerle göze batmaya başladı. Aslında en büyük sorun ANKARA'da masabaşında arka büyütenlerin MALATYA ile ilgili oturdukları yerden karar alma sorumsuzluğuyla başlıyor. Bu konuda geçen aylarda tepki yükselince Ankara'dan gelenler Belediye'nin yakın zamanda Kapalı Çarşı Karşısında yaptırdığı Otobüs Durağının da Yeni Caminin Silüetini bozduğunu ve kapattığını görünce tepkinin TUTARSIZ ve GEREKSİZ olduğunu düşünerek bu sefer de avlulara ŞEMSİYE koymaya karar vermiş gözüküyor. 150 yıldır Cumadan Cumaya dolan avluda Cuma Namazı eda edilirken güneşe katlanan cemaatin içinden az da olsa Cuma namazı esnasında güneşten şikayet edenler pekala olacaktır. Ancak şemsiyelerin kar, yağmur durumunda kendilerini korumayacağını öğrendiklerinde yazın bir kaç haftalık sıcağında eda edilen namazdan daha fazla sevap kazanılacağını umut ederek güneşe katlanacaklarını da bilmek lazım. iki ay önce abdest çeşmeleri için tepki gösterildiğinde YENİ CAMİ AVLUSUNA tespih tanesi gibi dizilerek 32 dişleri görülecek şekilde sırıtarak Ankara'dan gelenleri ağırlayan SİYASİLER ve YEREL GÜNDEMİN TEMSİLCİLERİ ve KANAAT (!) ÖNDERLERİ anlaşılıyor ki ne Malatyalıları anlamışlar ne de Ankara'dakileri. Ancak BÖN BÖN bakmış olmalılar ki Vakıflar Genel Müdürlüğü bu sefer de UCUBE ŞEMSİYELER yoluyla PARA HARCAMAYI tercih etmiştir. ŞEMSİYE RANTININ KİME GİTTİĞİ aslında Ankara'da g.t büyütenlerin Malatya'daki Ortaklarını da belli edecektir. Ha bu arada İSRAF HARAMDIR diyen İslam Dininin Mabedinin Avlusunda İSRAF mahiyetli harcamaları DEVLET KESESİNDEN YAPANLARA da başta yerel yöneticilerimiz ve Siyasilerimiz olmak üzere onlara SESSİZ KALANLARA da YAZIKLAR OLSUN. İyi ki Allah her şeyi biliyor
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Beyefendi muhalif görünmek adına eleştirmeyin. Yazdıklarınız çok tutarsız.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Yasin Bikriye (1 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    'Çünkü saçıp savuranlar, şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür.' İsra-27 Muhalif görünmek hımmmm.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Pötürgeli (1 yıl önce)
    Görende sanarki sizi her gün bu camidesiniz durmadan bu camiyi haber yapıyorsunuz amacınız ne onuda anlamadım. Toplumda algı yapmayı okadar çok seviyorsunuz ki maksat birileri cami üzerinden siyaset yapsın
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Bu haberi yayınlayan daha önce namaz kılmamış gibi oradaki esnaf ve halkın isteği ile yapılıyor.Adamlar yazın güneşte kışın kar ve yağmur altında namaz kılmak zorunda kalıyorlardı. Zaruri bir ihtiyaçtı
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    İçerdeki avizeleri hangi ekip monte etti acaba işçilik sıfır gerçekten o ince teller nedir yazık aldığınız paraya
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    Güzel bir uygulama emeği geçenlerin ellerine sağlık
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Güneşlik yapılmış bunun eleştirilecek tarafı yok ...
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Suphi (1 yıl önce)
    Doğru ve anlamlı işleri desteklemek gerekir gölgelikler iyi düşünülmüş emeği geçenlere teşekkürler. Bunun yanısıra birde caminin dışını zırh gibi demir korkulukların dikilmeside bir okadar anlamsız olmuş boşuna masraf yapılmış.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • uzman mimar (1 yıl önce)
    Söz konusu projeler alanında uzman kişilerce mevzuatlara ve kurallara uygun şekilde onaylandıktan sonra yapıma geçiliyor. Neye göre eleştirilir, neden yerel dedikodu malzemesi haline getirilir bunu anlayamam ama bildiğim şu dur ki yapılmasında, tarihi değerini kaybettirecek hiçbir yaklaşım olmamakla birlikte, kullanıcılar için faydalı olacak çözüm sunulmuştur. Eleştirmek için eleştirilmemeli....vesselam
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Şemsiyenin üstüne branda sererler islim damı gibi olur altı ..yaşlılarımız altında oturur hamdolsun.. ağacı kes şemsiye yap ..
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Tamer Ilikçi (1 yıl önce)
    Editör şemsiye olayını olumlu bulanların yorumunu beğeni butonuna basarak destekliyorum ama ama tam tersi olumsuz yüzdesi artıyor basit bir numara ayıptır
    %60
    %40
    Yanıtla
  • abuzer demir (1 yıl önce)
    yağmurda veya güneşde hiç cuma namazı kılmadınız galiba teze camide
    %66
    %34
    Yanıtla
  • can (1 yıl önce)
    para bol nasıl olsa yapa yap boz millet de izlesin
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Sitemkar (1 yıl önce)
    Herkes her konuda uzman olmuş almış eline klavyeyi verip veriştiriyor. Bişeyden de memnun kalın be arkadaş. Ne yapılsa "İSTEMEZÜK" modundalar. Güneşin altında kaç kere cuma namazı kıldınız da orada şimdi yapılanı eleştiriyorsunuz
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Seyyah (1 yıl önce)
    Yazın güneşten, soğuk havalarda yağmurdan korur. İhtiyaç olunca açılır. Güzel bir uygulama olmuş. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • mert (1 yıl önce)
    Kıymetli Malatyalılar, Vakit namazını, cuma namazı yeni camide namaz kılan veya vakit namazını bekleyen müminlerin sıcaktan kaçacak yer aradıkları zamanları görmüyorlar. Adamlar çok güzel bir sistem yapmışlar. Gölgelik olarak yapmışlar. Bunlar Mekke'de, Medine'de en kutsal yerlerde var. Orada çok güzel oluyor da burada niye fena bir olaymış gibi anlatılmaya çalışılıyor. Yapanın, düşünenin eline emeğine sağlık. Gerçekten çok güzel olmuş. Yazın sıcaktan kışın da yağıştan koruyacak. Eleştirenlere sormak istiyorum neye göre hemen kötü eleştiriyorsunuz.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Fikret (1 yıl önce)
    Rahmetli İnönü zamanında Yeni Caminin ahir yapıldığına inanan bir kesim var, ama bu yapılanlara sessiz kalıyorlar.Yazızlar olsun bu cahillere....
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Rica etmişiz restore etmesinler camiyi. depremden önceki haline getirin. Yeni bişey ekleyip çıkarmayın.Eski haline getirin
    %37
    %63
    Yanıtla
  • ahmet (1 yıl önce)
    Mimarlar odasına şov yapmak için yeni malzeme çıktı... Birşeyi de takdir edin allah aşkına!
    %62
    %38
    Yanıtla
  • murat (1 yıl önce)
    yapılan şemsiye sistemi çok güzel olmuş namaz vakitleri cuma namazında avluda sıcaktan güneşten durulmuyordu, Kim düşünmüşse çok güzel bir fikir.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Sefa (1 yıl önce)
    Oturduğumuz yerden hepimiz iç mimar görsel tasarım uzmanı ve inşaatçı olduk. Bir şeyi de takdir edin Allah aşkına.. Nedir bu memleketin hasütlüğü
    %68
    %32
    Yanıtla
  • mehmet yüksel (1 yıl önce)
    Şemsiye fikrini veren kişi çevreyolundaki üst geçite şemsiye yaptırtan kişidir mutlaka bir şehri görsel olarak kirletmet nasıl olur deseniz bu şemsiyeyi öderebilirsiniz hiçmi zevk yok bunlarda hiçmi tasarımcı modelci insan yok hiçmi kimse bunları uyarmıyor mevsimlik işciler gölgeleniyor şemsiyelerin altında yemin ederim afganistana benziyor çevreyolumuz
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Yeni caminin önüne konulan ters şemsiyelerin sebebi belli oldu.. Yeni Cami önüne dikilen ters şemsiyeleri gören vatandaşlar arasında ilginç konuşmalar geçiyor..Ters şemsiyeyi gören vatandaş yanındaki arkadaşına iştahlı iştahlı anlatıyor..Ya arkadaş hiç kafanız çalışmıyı böyükler bilir biz bilmeyiz deriz kimse inanmaz.Adamlar tasarruf için şemsiyeleri koymuşlar. Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü müdürlük binasındaki artan su maliyetlerini düşürmek için yeni camii önüne ters şemsiye bırakılarak burada toplanan yağmur suyu borular ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü bahçesine aktarılacakmış. Döşenecek boru maliyetinin tahmini 18 milyon olan restorasyon bedeline ekleneceği buradan karşılanacağı konuşulanlar arasında..
    %14
    %86
    Yanıtla
  • Battal Gazi 44 (1 yıl önce)
    Cami camilikten çıkmış, luna parka dönmüş. Ecdadın ve tarihin kemikleri sızlıyor, yazık.
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Hocam merhaba Resurrullahın huzurunda kıblemiz kabe de de bunlar var. Orası lunaparka benzemiyor da burası mı benzemiş. Ben çok faydalı olacağına inanıyorum.
    %57
    %43
    Yanıtla
  • paşa44 (1 yıl önce)Mert isimli kullanıcı yorumuna
    Kutsal Kabe-i şerifin etrafında Kabe'den daha büyük ve yüksek 5 yıldızlı oteller de var ona ne diyeceksiniz acaba, Caiz mi sizce? Mekke ve Medine her mevsim sıcak olduğu için orada yapılması normal Malatya için yazın veya sıcak havalarda geçici olarak kapatılıp açılabilecek bir sistem yapılabilirdi.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Hocam otellerden bana ne. Biz şemsiyeyi tartışıyoruz. Size göre uygun değildir. Size göre caiz değil ben şemsiyelerin gerekliliği acisindan olumlu eleştiri yaptım. Oteller konusunda ise kusura bakmayınca konu ile alakalı çok bağlantı yapamadım. Ayrıca bu şemsiyeler açılış kapanır vaziyette otomatik olacak. Guzel ve faydalı olacaktır. Selam ve dua ile.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • paşa44 (1 yıl önce)Mert isimli kullanıcı yorumuna
    Şemsiyeye kimsenin bir şey dediği yok ancak tarihi camiyi ve estetiği bozan direklere ne demeli? Yeni Cami meydanı cuma namazları dışında dolmuyor ki zaten. Direk yerine kaldırımlara araç park etmemek için yapılan betona gömülüp yükselebilen bir sistem yapılabilirdi. Meydana çınar ağaçları dikilerek ortaya şadırvan yapılarak meydan sıcaktan korunabilirdi. İkinci büyük hata eski çeşmelerin iptal edilip yerlerine caminin silüetini bozan ve milletin kıbleye doğru arkasını dönüp abdest alacak şekilde dizayn edilen görüntü kirliliği çeşmelerin yapılmasıdır. Dini hassasiyeti olan inançlı insanlar bunu kabul edemez. Tarihi bir eser aslına uygun rücu edilmelidir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • paşa44 (1 yıl önce)
    Tarihi bir eseri aslına uygun restore etmemek o tarihe ve tarihi esere en büyük ihanettir. Caminin aslında olmayan o ucube çeşme ve şemsiye derhal kaldırılmalıdır. Meydan güneş ve sıcaktan korunmak isteniyorsa etrafına ağaçlar dikilebilir, ortasına fıskiyeli havuz yapılabilir. Allah rızası için lütfen ecdat yadigarı tarihi eserler hakkında duyarlı olalım.
    %57
    %43
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    İnsanlar yokluk, yoksulluk içinde yaşamaya çabalarken ne çok para varmış ki böyle deneme yanılma yaparak israf içinde harcama yapıyorlar. Hem de bir ibadethane için.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Burası da Kernek şelalesi gibi olacak. Daha iflah olmaz. Eski hali önünde caybahcesi vardı daha güzeldi.
    %53
    %47
    Yanıtla