SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeşilyurt Belediyesi Köylünün Malını mı Satıyor?

0
Güncellendi - 2018-08-22 02:31:30
Yeşilyurt Belediyesi Köylünün Malını mı Satıyor?
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediyesi’nin Cumhuriyet Örnekköy Mahallesi’nde meclis kararıyla satışa çıkardığı 8 parsel, köylüler ile belediye arasında tartışma konusu oldu. 1970’li yıllarda arsaların istimlak bedelini ödeyerek köy tüzel kişiliğine kazandırdıklarını ifade eden Cumhuriyet Örnekköy Mahallesi sakinleri, “Bu arsalar için 1972 yılında o zamanın parasıyla 500 lira ödeyerek satın aldık” diyerek arsa satış ihalesinin iptali için yargıya gitmeye hazırlanıyor.

1970’li yıllarda Köy-kent projesi kapsamında 5 köyün birleştirilmesi oluşturulan Cumhuriyet Örnek Köy’de Ziraat Bankasına yatırılacak 500’er lira istimlak bedeli karşılığında köylülere arazi verildi. Yaklaşık 700 civarında köylü istimlak paralarını yatırarak köyden arazi aldı. Alınan arazilerde yaklaşık 21 dönümlük 8 parsel köylünün ortak kullanım alanları (park, çarşı, futbol sahası, sağlık evi gibi) olarak ayrıldı. Ortak kullanım alanları olarak ayrılan 8 parsel Köy Tüzel Kişiliğine de devrolundu. Malatya’nın Büyükşehir statünü kazanmasıyla köy tüzel kişiliğine ait olan 8 parsel Yeşilyurt Belediyesi Mülkiyetine geçti. Yeşilyurt Belediyesi de mülkiyetinde olan bu arsaları satışı için karar aldı ve satış kararı da Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edildi.

Satış işleminin durdurulması için, Yeşilyurt Belediyesi başta olmak üzere, Vali Ali Kaban ve siyasilere taşıyan ve sonuç alamayan köylü, konuyu mahkemeye taşımak için girişimler başlattı.

Cumhuriyet Örnekköy sakinleri “Köyün yerleşim yerinin insanların yaşamasına uygun olmadığından olayı 5 köyün birleştirilmesi için (Köy-kent projesi) şahısların tapulu malları köylülerin rızasıyla satışa çıkarıldı.  Kadastroya devredildi. Kadastro geldi ve parsellere böldü. Bu şekilde köylüler Ziraat Bankası'na 500 TL para yatırmak kaydıyla parselleri satın aldı. Köylerde oturanlar aldı, köyün dışındakiler alamadı. O paralar da gitti. Vatandaş alacağını dönüp alamadı. Arazi sahipleri de mağdur oldu.  Köylüler olarak hem tarla verdik, hem para verdik.  Bu arsalar okul, hastane, sağlık ocağı, meydan ve dükkan olarak planlandı. İstimlak bedelini ödeyerek aldığımız bu 8 parsel köy tüzel kişiliğine devredildi. Şimdi belediye kalkmış zamanında parayla aldığımız ve zaten çoğu köylülerin şahsi malı olan arsaları satışa çıkarıyor. Bu satışı kabul etmemiz mümkün değil” sözleriyle tepkilerini dile getirdi.

“Arsalarımızı satacak olan Yeşilyurt Belediyesi yarın köyümüzde imar uygulaması yapacak ve arsalarımızdan KOP (Kamu ortaklık Payı) –DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) adı altında yüzde 40-45 yine kesinti yapacak. Köylüye yazık değil mi?  İmar uygulamasını şimdi yapsın. Bu parsellelri de KOP-DOP olarak düzenlesin. ifadeleriyle parsellerin satışı yerine yapılacak imar planıyla amacına uygun olarak (KOP-DOP) düzenlenmesini istediler.

Yeşilyurt Belediyesi tarafından 6 Eylül’de satışı yapılacak olan arsalar için Resmi Gazete'de yayımlanan ilanda; parsellerin büyüklüğü ve satış bedellerine ilişkin şu bilgiler yer aldı:

                             Muhammen Bedel    Geçici temi.      Yüz ölçümü

C.Örnek Köy  21 Parsel;   750.000.00 Tl     22.500 Tl           5.000 m2

“         “    52 Parsel       125.000.00             3.750.00           1.000 m2

“           “    62 Parsel     325.000.00             9.750.00            2.600 m2

“            “   100 Parsel    330.000.00             9.900.00             2.600 m2

“            “    112 Parsel   836.100.00           25.083.00            5.574 m2

“            “    162 Parsel   551.250.00         16.537.50              4.410m2

“            “    177 Parsel   580.250.00         17.407.50              4.462 m2

“            “   247 Parsel    625.000.00         18.750.00              5.000 m2

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

Köylünün 1970'lerde ödediği paranın makbuzu

Köydeki satılık yerlerden bazıları..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • malatyalı (5 yıl önce)
    devlet kendıne ait malları satışa çıkartmış bu normal o köy arazisi kimseye tapuluda değil tapuluysa tapusunu alır çıkar ayrıca bu köyde türkiye cumhuriyeti malatya ili büyükşehir belediyesi himaye ve sınırı içinde ve sonuç olarak kendilerini tc devleti içinde olduklarını unutup başka devlette sanmalarında şaşırtıcı devlet verirken iyide satarkenmi devlet tanınmaz tanımıyorsanız devlet işte böyle tanıtır kendını
    0
    0
    Yanıtla
  • tolga (5 yıl önce)
    ula sataram köyü haa
    0
    0
    Yanıtla
  • Davut (5 yıl önce)
    Mehmet Çınar başkan oldu vatandaş mahkemelere hücum etti o kadar haksızlık kanunsuz kuralsız işleri varki helede imarda hep kanunsuz kuralsız gelişi güzel işler yapıyorlar .işi bilmeyen ehliyetsiz insanlarla doldurmuş imar departmanını.Yazık vatandaşa Çınar başkan geldin geleli kaç kişi belediyeyi Mahkemeye verdi farkında mısın.İnsanları mahkemelerle uğraştırıyorsun .senin yüzünden Ak Parti Yeşilyurt belediye seçimlerinde yenilgi alacak .vatandaş ne yapsın hakkını aramak için mahkemeye gidiyor bakıyorlar ki haksızlık yapıyorsunuz .böyle devam ederse Belediye işi Gücü bırakacak mahkemelerle uğraşacak Yeşil yurdun tamamı Mahkemeye gidecek buda Yeşilyurt belediyesinin imar departmanının işi bilmemesinden kanun kural tanımamasından kaynaklanıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaçak yapı yapanlar fazla yoğunluk killananlar mı mahkemeye gidiyor haksızlık dediğin bu mu?
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (5 yıl önce)
    şener şen'in köyü sataram ha sözünü hatırlattı. para bitti aşk bitti bu iş burada bitti. ak parti büyük şehir ve yeşilyurt belediye başkanlarını değişmezse belediyeleri de kaptıracak benden söylemesi.
    0
    0
    Yanıtla
  • ATAKAN KAYA (5 yıl önce)
    Genel seçimlerde akp ye oy çıkmayan ve bankalardan kredi alamadığı için kasası dım dızlak olan Yeşilyurt Belediyesi nin son saçmalıkları.....
    0
    0
    Yanıtla