SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yetiştiricilerimiz Çoban Bulamıyor"

A- A+ PAYLAŞ

Aynı zamanda Malatya Tarım Platformu Başkanı da olan Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, kentte pek çok hayvan yetiştiricisinin 20-25 bin TL maaşla çalışacak çoban bulmakta zorlandığını açıkladı.

Hekimhan Yama dağında hayvan yetiştiricileriyle bir araya gelen Akın, yaptığı açıklamada 20-25 bin TL maaşla çalışacak çoban bulamadıklarını söyledi.

Açıklamasında üretim vurgusunda bulunan Akın, "Yetiştiricilerimiz çoban bulamadıkları için hayvanlarının başında ayrılamıyorlar. Bazen hastası oluyor, hastaneye götüremiyor, cenazesi oluyor cenazeye katılamıyor. Bu problem Türkiye genelinde yaşanıyor ve bunun çözülmesi lazım” dedi.

20 -25 bin TL maaşla çalıştırılacak çoban bulamadıklarını da kaydeden Akın, “Paradan ziyade bu mesleği yapan çok az kişi kaldı. Birkaç Afgan vardı, onlar da ülkelerine gönderiliyor. İthal çoban getirileceği söylendi ama o da rafta kaldı. Devletimizin bize çoban bulma imkanını sağlamasını istiyoruz. Çoban desteği var ama maalesef yeterli değil. Hayvancılıkla uğraşan ailelerde özellikle kadınların sigortasının yapılmasını istiyoruz. Kadınlara sigorta yapılırsa bu işe dört elle sarılırlar” diye konuştu.

Hayvan üreticisi Ekrem Karadağ ise en büyük sorunlarının çoban bulamamak olduğunu söyledi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Alp (8 ay önce)
    Dolar 8 TL iken çoban maaşı 25 bindi. Dolar 25 TL olmuş sen hala 25 bin TL çoban arıyorsun dolar hesabına göre en az 75 bin TL olması gerekiyor Amele günlüğü 2 bin TL aylığı 60 bin TL gelir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatian (8 ay önce)
    çoban arkadaşlar haklı. yevmiye 2bin oldu malatyada
    %100
    %0
    Yanıtla
  • En Has Malatyalı (8 ay önce)
    E kendileri söylemiş işte, sürüyü bırakıp da bir yere gidemiyorlarmış. Yani kendisi düğüne derneğe gidecek, sürüsü dağdayken evinde oturup çayını içecek ama başkası 20 bin liraya 7/24 sürü bekleyecek. Bulamaz tabii o paraya kimseyi. Hayır, eskiden bu çobanlar asgari ücretin 3-5 katı alırdı, bunlar Afganları kaç kuruşa çalıştırmaya alıştıysa 2 asgari ücreti zorla veriyorlar artık demek ki. Peh, 100 tane koyunu olan da patronluğa soyunursa ancak bu kadar patron olur. Oturun hayvanlarınıza bakın kardeşim ailenizle, bu ne biçim hazıra alışmaktır? Beğenmiyorsan da sat hayvanları, yapma bu işi. Hükümet ne yapacak size? Size köle mi ithal edecek? Sizin kaçak Afganınıza sen daha çok kazan diye göz mü yumacak? İyice garip bir millet olduk... Madem çok meraklısın birilerini çalıştırmaya, verirsin yüksek ücret, o zaman belki gelen olur. Mesele ücret değilmiş de bilmem ne. Hayır, birçok mesele ücrettir. Sen üç kuruşa milleti o şartlarda çalıştıramamalısın zaten. Çad mı burası, Uganda mı?
    %100
    %0
    Yanıtla