SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam
Eralp Yalvaç

Büyük Felaketin Ardından.. Tamam mı, Devam mı?

Büyük Felaketin Ardından.. Tamam mı, Devam mı?
A- A+ PAYLAŞ

Av.Arb. Eralp YALVAÇ

6 Şubat sabahı saat 5’e doğru telefonumun sesine uyandım. Arayan babamdı. Babamın bu saatte aramasını hayra yormak mümkün olmadığından aile efradından bir vefat haberi alacağım korkusuyla telefonu açtım. "Eralp, Malatya'da büyük bir deprem oldu. Çok büyük yıkım var. Muhtemelen telefonlar kitlenir haberlerde görünce ve bize ulaşamazsan korkma biz iyiyiz" dedi ve konuşma bu şekilde sonlandı. O gün önemli bir duruşmam vardı, işime gitmek zorundaydım ama bir yandan da medyadan deprem haberlerini takip ediyordum.

Kulağım Malatya'da olduğu için mesleki sorumluluğumu, güçlükle yerine getirirken aklım hep bölgede ve yakınlarımdaydı. Duruşmaya girmeden ikinci depremin olduğunu öğrendim. Çaresizlik uzaktan izlemekmiş biraz da. Sadece memleketim değil bölge yıkılmıştı adeta...

İnsanların yaşadığı yıkım, can kayıpları, mal kayıpları... Depremin ardından özellikle ilk günlerdeki çaresizlik, kimsesizlik. Kelimelerin anlatamayacağı kadar büyük bir trajedi. Bu felaketi yaşayıp “ölmeyenler” ölümsüz anılar bıraktılar arkalarında. Vefat edenlerin ruhu şad olsun; Allah rahmet eylesin.

Depremi yaşayanlar ve halihazırda bölgede yaşamlarını sürdüren birçok kalem deprem ile ilgili çok daha değerli sözler ettiler, yazılar yazdılar; daha da konuşacak, yazacaklardır.

Ben depremden ziyade, sonrasını ve şehrin geleceğini kaleme almak ve bu konuda dikkatleri çekmek istiyorum.

Malatyahaber.com’da 21 yıl boyunca imar yolsuzlukları, rantlar, usulsüz imara açılan alanlar ve kat izinleri, vasıfsız insanlardan oluşan imar komisyonları gibi konular defalarca yazıldı, çizildi. Belki küçük bir kısmı bu haberler sayesinde engellenebildi. Ancak hemşerilerimizin büyük bölümünün duyarsızlığı, tepkisizliği neticesinde birileri kendi zenginliğine zenginlik katarken şehrin yarınlarından, insanların hayatından, malından mülkünden çaldı.

Aymazlık halen o boyutta ki, takip ettiğim kadarıyla, halen gerçek sorumlulardan hesap sorulabilmiş değil. Yapılaşmaya uygun olmayan zemini imara açan, üstüne yüksek kat izni veren, inşaatların malzemesinden çalan ve tüm bunlara vesile olan ve bu durumdan kar elde edenler hesap vermedikçe bu defterin, bu hesabın kapanması mümkün değil.

Ancak deprem sonrası oluşturulan imar komisyonlarına ve yapılmaya çalışılanlara bakıldığında bu sürecin kolay bir süreç olmayacağı çok bariz.

Malatyalı depremde birçok şeyini kaybetti; en başta da güven duygusunu kaybetti. İnsanlar evlerine verilen az, orta ve ağır hasar raporlarına dahi inanmakta güçlük çekiyor; 'acaba birileri ceza ve tazminat sorumluluğundan kaçmak için müdahale etmiş olabilir mi?' düşüncesinde ve maalesef yine bir kısım vatandaşımız ise 'mal canın yongasıdır' diyerek durumu ne olursa olsun malına "sağlam" kaydı çıkarabilmek, kiralamak veya satarak "kayıp" yaşamama derdinde...

Tüm bunların yanında şehrin yeniden inşası en büyük merak konusu. Çocukları yetişkin anne- babalar başka şehirlerdeki çocuklarının yanına kalıcı gitmeye, çocuklu aileler çocuklarını başka yerde okula kaydedip düzenini kurmaya, yerli- yabancı memur tayin istemeye, esnaf başka şehirlerden dükkân bakmaya, düzen kurmaya başladı.

İnsanların başka çaresi yok ancak herkes kendi memleketine dönmek ister, yeter ki düzgün ve gerçekçi projeler sunulsun, hayata geçirilme emareleri göstersin. İş imkanlarıyla, mimarisiyle, düzeniyle cazibe merkezi haline gelsin.

MALATYA'YI ESKİ HALİNE DÖNÜŞTÜRMEK DEĞİL, ÇAĞDAŞ ŞEHİRCİLİK KAİDELERİNE UYGUN DÜZENLİ, ESTETİK BİR ŞEHİR GEREK!

Hepimiz Malatyalıyız, bu şehri seviyoruz ve aidiyet hissediyoruz. Ancak doğruları ortaya koymak lazım. Malatya mimari estetik ve şehir planı açısından ülkemizdeki birçok şehir gibi kötü durumda bir şehirdi.  Tüm potansiyelini yanlış insanlar elinde tüketen bu şehir, kendisini deprem öncesinde de yaşanmaz hale getirenlerle değil, ehil ellerde, yetenekli beyinlerin yönlendirmesiyle küllerinden yeniden doğmalı.

Depremden sonra Malatya’ya geldiğimde yıkımın yanı sıra mevcut düzenin bozulduğunu kent meydanlarında (devlet tarafından sunulan konteynerler ve şehrin yerli esnafı hariç) seyyar satışlar, trafik düzeninin bozulması gibi kent yaşamını bozacak durumları ve bunların derhal düzeltilmesi gerektiğini gördüm.

Herkesin gözü idarecilerde; yerel yönetimde şehri ayağa kaldıracak, insanlara geri dönüş için gün saydıracak projeler bütününü bekliyor.

Bir avukat olarak bu yeniden inşanın hukuki zeminin dahi en az inşaat işi kadar meşakkatli olacağını bilerek yöneticilerin daha somut adımlar ve projeler sunma konusunda Ankara’ya baskı yapmasını ve neticesini halka duyurmasını istiyorum.  Bu konuda adı artık herkes tarafından bilinen, yıkımın esas sorumlusu liyakatsiz- vasıfsız kişilerle değil, herkes tarafından kabul gören, işinin ehli insan ve kurumlarla hareket edilmesini istiyorum.

Bu dediklerim belki yapılacaktır.

Malatya'nın yerel dinamiklerinin tüm kenti ilgilendiren konularda sorunu çözme yeteneği ve refleksi konusunda çok fazla ümitvar olmadığımı,” Yeni Malatyaspor hadisesindeki” kısmi şahitliğim nedeniyle bizzat yaşadım.   Yeni Malatyaspor, geçtiğimiz sezon süper ligde batma ve düşme sinyallerini verip göz göre göre borca sürüklenirken ve henüz umut varken elini taşın altına koyacak insanlar 'ben buradayım' derken hiçbir şey yapılmamasına, saatlerce süren ancak neticesiz biten toplantılara çok yakından şahit oldum. Yanlış tercihler, sorunu anlayamama, gerçekleri yorumlayamama nedeniyle; transfer tahtası borcundan dolayı kapanmış, ligin sonuna demir atmış ve bir alt lige doğru tam yol gitmekte olan Yeni Malatyaspor, deprem nedeniyle ligdeki gidişatı 'dondurulunca' şimdilik öndeki sorunlardan biri olmaktan çıktı. Ancak, daha önceki yaklaşımlar nedeniyle, Malatya'nın bu önemli markasının, doğru müdahaleler yapılmadığı ve mevcut durumun devamına göz yumulması halinde Bölgesel Amatör Lige kadar gideceğini ve artık 'TAMAM bu macera da burada bitti' dedirteceğini söylemek yanlış olmaz.

Ezcümle şehir büyük bir yıkım yaşadı.

Elbette Malatya haritadan silinmez. Ancak, bazı somut adımlar atılmaz ise, bu şehrin beşerî ve sosyal yaşamı, şehrin renkleri ve en büyük zenginliği olan şehrini seven, aidiyet hisseden insan çeşitliliği, genç kuşak ile olan bağları tehlikeye girer.

Dileğim Malatya’nın daha da güçlenerek, güzelleşerek DEVAM demesi ve yıkımın tüm izlerini silmesidir.

_________

FOTOĞRAF: Malatya kent merkezinden bir görünüm.. (Doğukan İLHAN)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

38 yorum yapılmış

  • Yaşar Karaaslan (1 yıl önce)
    BEYNİMİZİ ESİR ALDILAR ERALP KARDEŞ.. Beynine ve kalemine sağlık Eralp Kardeş. Bende senin gibi düşünüyorum. Malatyalının beynini- düşüncelerini kelimenin tam anlamıyla "uyuşturdular" Sağlıklı düşünemiyor- sağlıklı karar veremiyor. Bir gazeteci olarak çok değil 15-20 yıl önce Malatya ile ilgili hemen hemen her konuda (Alt-üst yapılaşma- sağlık- eğitim- asayiş vs..) objektif bilgi verecek 40-50 (Sadece benim bildiklerim) uzman arkadaş varken, 2023 yılı başında objektif bilgi verecek uzman sayısı 3-5'e düştü. Malatyalı kendini "ALİCE HARİKALAR DİYARINDA" yada " LALE DEVRİNDE" yaşadığını sanıyor.. Kısacası "BEYNİMİZİ ESİR ALDILAR" Eralp Kardeş
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (1 yıl önce)
    Söylediklerinize yürekten katılıyorum canı gönülden destekliyorum mükemmel tesbitlerde bulunmuşsunuz.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Mehmet_44 (1 yıl önce)
    Depremden sonra çektiğimiz sıkıntıları unutmayız.Son sözü sandık söyleyecek...
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Lütfen şu haberi inceleyip malatya haklının başına aynı sorun gelmeden önce kamuoyuna duyurur musunuz. https://www.birgun.net/makale/deprem-ganimeti-435111
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Serdar (1 yıl önce)
    Herkes hak ettiği gibi yönetilir. Gidin diğer şehirleri görün depremde en çok zarar gören yer malatya. Neden diye sordun mu hiç bilinçli seçmen? Daha ileri gideyim “neden”diye bir kelimenin varlığından haberdar mısın?
    %97
    %3
    Yanıtla
  • kadir (1 yıl önce)
    malatya sevdalısı olarak umutlu olmak istiyorum ama olamıyorum çünkü vizyonlu ve sosyal aktivitesi olan mimar belediye başkanlarımız yok ve milletvekillerimiz yok.. bakıyosunuz basık boğunuk şehir vardı hava alacak araçların girmediği yeşil alanlı meydanlarımız yoktu trafik sorunu çözülmeyen şehrimiz vardı sizlerden çılgın proje istemedik hiç çünkü öyle proje yapacak kapasite sizde yoktu şehirler arası ve şehir merkezindeki delik deşik yolları tamir ve yama yapmaktan aciz belediyelerimiz vardı ve hala var.. ama şu gerçek gibi görünüyor malatyada artık milletvekili seçimini ve 2024 yerel seçimini garanti ve çantada keklik kimse görmesin eğerki yine % 65 ler olursa bu mmeleket bütün olumsuzluğu hak ediyor.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Șehrimiz guzel ama maalesef seçtiklerimiz, seçeceklerimiz, il yöneticilerimiz liyakat sahibi degil, aday yaptiklari kișiler de oyle, oy kullanmaya degebilecek bir tane aday olmaz mi ya bu șehirde. Allah sonumuzu hayir etsin inșallah.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Mehmet Çalışkan (1 yıl önce)
    Emeğinize ve ellerinize sağlık, güzel bir yazı olmuş, bir çok kimsenin bildiği ama ifade edemediği gerçekler. Gurbette yaşayan bir Malatyalı olarak başka bir şey söylüyorum, kendi düşen ağlamaz, siyasi tercihleri değişmedikçe daha çok sıkıntı yaşanır. Fakat bunun farkında değiller. Aslında bu konuda yazacağım çok şey var. Ancak ayrıntı ya girmeyeceğim. Hemşerilerim, durmak yok halaya devam. Altta kalanın canı çıksın.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Arda (1 yıl önce)
    Umutlu olmak istiyorum lakin, bakıyorum,sorguluyorum,izliyorum,umutlu olmak için hiç bir argüman bulamıyorum.Bir memleket düşünün ki her konuda yerle yeksan, ne sporda,ne mimaride ne turizmde.. Her şeyde yokları oynuyoruz, ama birileri bize tozpembe tablolar çizmeye çalışıyor, ya biz Malatyalıların bunları idrak edecek zekası yok yada birileri bizi Güzel kandırıyor…
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)Arda isimli kullanıcı yorumuna
    500 trilyon para Malatya sporda yok oldu buharlaştı gitti inanın bu tek başına Adil gevreğin işi olsaydı ondan hesap sorulurdu ama organize işlerde kimse kimseden hesap soramaz.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Herkes sütten çıkmış ak kaşık bir tek yetkililer suçlu.Kendimizden başka suçlu bulmak konusunda hiç zorlanmıyoruz.burada bile hinlik yapıyoruz.
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Yetkililere yetkiyi verdiğimiz için çok suçluyuz evet.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Özkan Çelik (1 yıl önce)
    Malatya seçmeni bilinçsiz, o kadar bilinçsiz ki ne yaşadığının farkında bile değil. Ekonomi batarken halay çekiyorlardı, ekonomi battı, aylarca sokaktalar ama hala durumu idrak edemediler. Benim pek bir umudum yok Malatyadan. Uyanamadılar bir türlü, en fazla iyi uykular dileyebiliriz Malatya'ya.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Bugün bi sokak röportajı gördüm rastgele yoldan geçen 100 kişinin 80 i aynı hükümete oy veririm diyor. Aralarında bazıları muhalefete ağır hakaretler ediyor. Yorumlarda insanlar deprem bölgesine yardım göndermiştim keşke göndermeseymişim tarzı şeyler yazmıştı. Nasıl utandığımı anlatamam... Şehrin imajı yerlerde
    %90
    %10
    Yanıtla
  • bu secimde iktidara ders verilmez ise yazık adayları kim nasıl belirliyor o kadar mı iyi işler yaptılar tekrar tekrar aday oluyorlar malatya da başka kimse yok mu day olacak bu secimde vekillikte oy yok
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatan Daş (1 yıl önce)
    Malatya nasıl düzelir, komple tüm yönetici, idareci, mütahit kim varsa gider, adam gibi işini düzgün yapan vasıflı insanlar gelir, yoksa bildiğiniz yerden devam. Tanıdığı olanla imar ve rant işi kaldığı yerden devam ederse ancak 10 yılda yeniden inşa edilecek şehir, ilk büyük depremde yerle bir olur. Bir Hatay, Maraştanda farkı kalmaz. 3 ayda daha bina incelenmesi yapılamadı, Binalara önce Az, sonra Ağır, şimdi Orta hasarlı deniyor, veya binalar ağır hasardan Az veya Orta hasarlıya çevriliyor, kardeşim devlet bile ne yaptığını bilmiyor, millet bıktı usandı hepinizden. Küllerden doğacakmışız, büyük laflar etmek kolay da icraat yok ortada. Şunu açıkça diyin biz bunca insana toki den ev veremeyiz. 1999 dan beri toplanan deprem vergilerini de yedik, kasa boş, kusura bakmayın. Giden gidecek tabi, oturacak ev yok, esnafın dükkanı yok, taş mı yesin, nerede yatsın bu insanlar. Okulları açtınız ne oldu, 10 öğrenciden 2-3 ü burada, herşey düzeldi mi? Geçin hikaye anlatmayı.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • sahipsiz (1 yıl önce)
    bugün biriyle konuştum adamın oğlunun yüzü nurlu diye oy veriyoruz dedi daha ne diyeyim 3 aydır gurbettelerrrr diyecekte ahan bişey kalmadıııııı......
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Depremzede (1 yıl önce)
    Ağır hasar verilen evlere az hasar veriliyor kimse bu evlere güvenip giremez artık giden insanlarda böyle bir ortama gelmez gelen mühendis değil mi gelen bu konuları bilmiyor mu gelen binanın hasarlı olup olmadığını bilmiyorlar mı da itiraz üzere gelen ekipler ağır hasarlıları aza çeviriyorlar biz bu binalarda oturamayız bunu bu şekilde yapanları Allah'a havale ediyorum
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Malatya yıllardan beri belki bilinçli bir sekilde rant istahinin bir sonucu olarak kimliklestirilmis, kültürel olarak ve kent kültürü olarak coraklastirilmisti, deprem tuzu biberi oldu bu gidisatin, elitimiz çok matah bir şeymiş gibi bilboardlarda elitleri şehri malatya yazan yöneticiler mi dersin, estetikten bihaber bir yaklaşımla yapılan binalar mi dersin, ucube kayisi heykeli mi dersin, dersin de dersin,
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Salih Kavak (1 yıl önce)
    94-2001 yılları arasında Malatya'da öğrenim gördüm. Şehir 30 yıl sonunda maalesef ranta kurban gitmiş. 2022 Kasım ayında bir toplantı için geldim. Orada da söyledim. Malatyayi rant esir almış dedim. Ama depremle başka bir şey daha görüldü, yapı denetimi rezil haldeymis. Onu da öğrendik. En büyük sorumlusu bu işlerin kalitesiz yapı denetimi yaklaşımıdır. Çok üzgünüm, umarım Malatya 10 yıl içinde yeniden toparlanır.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)
    Battalgazi’nin neden elitistleri olmasın diyen yöneticilir bu afette evini hayellerine kaybedenlere inat bugün hala beydağına villa yapma derdinde.Kafanızı kaldırıp çöşnügün tepelerine baktıgınızda görüsünüz.Battalgazi’de yaşam kalitesini artırıp vatandaşlarımıza sosyal konut vereceğiz diyenler ortalıkta görünmüyorlar.Vatandaş artık sağlıklı karar veremiyor ken Villa talep edenlere villa vereceğiz diyenlerin arkasından koşanlar bu memlekete cok zarar verdi.Bu şehri talan edenler şimdi de Malatya nin yükünü garip gurabana yükledi.Malatya bu kafayla zor ayaga kalkar zor.İyimser olmaya,güçlü hissetmeye çalışsanda birileri hala vatandaşın koluna girmiş boş vaatlerle kandirmaya çalışiyor.Yinede umudumuzu yitirmeyelim diyorum.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Serdar (1 yıl önce)
    Malatya yı gezin konuşun eski hataları tekrarlamayacağız diyecek adam sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Suçlu belli sorumlu belli halen aynı ezberlenmiş laflar. Kusurabakma efendi senin hataların senin yanlış kararların benim hayatıma mal oluyor annem gitti benim sen kime anlatıyorsun.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Kaleminize, emeğinize sağlık. Ben de çözüme yönelik sihirli! belkide mucizevi! esasen de herkesin bildiği ancak bir çoğumuzun da yanlış anladığı bir çözüm ; DEMOKRASİ. Demokrasi sadece sandıkta çıkmak değil. Demokrasinin belki de en önemli özelliği hesap sorabilmek için DEĞİŞİM. Yani hiçbir iyi olanı değişimin önüne gerekçe olarak koymamak. İki kereden fazla hükümet hakkı vermemek. Eğer verirsek bugün olduğu gibi başta din olmak üzere kutsallarımız üzerinde tepinip dururlar.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ömür (1 yıl önce)
    Yazınız gayet güzel bende çevredekilere hep modern yaşanılabilir bir şehir yapmak dan bahsediyorum üstüne uygun deyip duruyorlar
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Milliegemenlik emeksiz cad iki aydır asfaltta su patlağı gelip yapmıyorlar su boşa aktığı gibi kalan temellere zarar veriyor yetkili maski okudunsa müdahale et.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    1988 de Malatya'ya geldim. Bir yerbilimci öğretim üyesi olarak Malatya'nın depremselliğini Vali, Belediye Başkanları Yerel yöneticilere hatta muhtarlara bile defalarca anlatım. Ancak hiç kimse benim anlattıklarımı ya anlamadı ya da ciddiye almadı. Rant ve çıkar sarmalına kapılanlar maalesef Malatya'mızı bu hale getirdiler. Bu çıkarcılar halkı sefalete sürükleyenler mutlaka hesap vermeli. Liyakatli kişiler Malatya'nın geleceğini belirlemeli, yoksa depremin savurduğu Malatya halkının geri döneceğine inanmıyorum.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Hocam çok iyi anladılar ama aniden türemiş zenginler parayı gördükce doymaz oldular, hocam bütün partilerin listelerine bakınız bizim bu süreçte derdimize derman olacak kaç aday var. Bende sizi özellikle çöşnük fayı ile hatırlıyorum, değerli hocam şu anda bile hasar raporları sürekli değiştirilerek bu rantçı gruplar kurtarılmaya. Çalışılıyor.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Emrah aydin (1 yıl önce)
    Su anda 5 aile sakaryadayiz evlerimiz tecde de ve ağır hasarlı konteyner bile vermediler. Hatta ağır hasarlı 3vlere hafif hasarlı verdiler bu yüzden hiçbiri dönmeyecek. Yazık oldu malatya ya anlaşılan hesap sorulmayacak bu yüzden mahşere kaldı hersey elveda malattya diyecek bir şey bulamıyoruz. Ama dönmeyecek düşünmüyoruz.yqzik oldu gercekten yazik alın 3vleri şimdi başınıza çalın gitti güzelim kiraz bahcelerimiz
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Rahmetli hayrettin abacı tecde imara açılmadan yıllarca yerel televizyonlarda yalvardı bu kötülüğü bu memlekete yapmayın dedi, acaba kaç kişi onun bu uyarılarını dinledi değerli hemşehrim yok olmuş ayakta kalan binalarına korkudan girmediğimiz bir il inşallah toparlanır.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Yaşanan durumun mükemmel özeti. Böyle giderse herkes başka illere kalıcı yerleşecek. Yazık çok yazık.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Kesinlikle ben de malatyaya dönmem.Helal rızkı kazandığım yer memleketimdir.Bu şehri buna reva görenleri de Allaha havale ediyorum varsa hakkım, helal de etmiyorum.Bide %80 oy veriliyor yazık vallaha nasıl isterseniz öyle yönetilirsiniz.ilahi adalet. Veli ağbaba'ya üzülüyorum adamın canı çıktı ama anlayacak yok.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Bir bina ya kendi binamıza sırasıyla verilen hasar tespitleri.az.ağır.orta.siz olsanız hangisine inanırsınız.denetleyenler bu ülkenin mühendisleri degilmi yoksa
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Emrah (1 yıl önce)
    Kamu kurumda çalıştırın izin verseler bir dakika durmam burda. 43 yaşındayım ,Malatya'lıyım ama Malatyalı olmaktan utanıyorum! Herşeyi devlet yetkililerinden beklemek ne kadar doğru? Çuvaldızı biraz kendimize batırmamız lazım. Büyük bir felaket yaşadık bundan ders almamız lazımken tam tersine daha beter olduk. İnsanların evleri yıkıldı ama en acı verici vicdanlarıda beraber enkaz altında kalmış. Şu durumda o kadar fırsatçı insan çıktıki hangi birini söylesem. Enkaz altında kalmış eşyaları ölü fiyatına alanları mı? Daha bugün 2 demir için canını verenleri mi? Nakliye firmalarındaki fırsatçılığı mı? Ağir hasar olan evleri az hasara çevirip ordan rant sağlamak isteyenleri mi? Usta dediğimiz ,beraber yaşadığımız insanların 2 liralık işi 5 liraya yapmasını mı? Hırsızlıkların alıp başını gitmesini mi? En önemlisi depremde ölümü birebir yaşayıp ,hayatta kalıp vicdanlarını enkaz altında bırakan ev sahiplerini mi? Böyle insanlar ile aynı şehirde yaşamak yeminle ızdarap. Düzelir mi düzelir ;ama insanlar vicdanları kaybettikden sonra düzelmesi mümkün değil. Bugünlerde geçer ama mazide bu yapılanlar unutulmaz. Zaten sabah akşam bu kalpsizlere edilen bedduaların sonunda başımıza bir iş daha gelmesi yakındır. Dediğim gibi bizim insanımız kendine çekin düzen vermeden kimseyi suçlayamaz..
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Gerek devlet kurumlarından gerek başka yerlerden gelen yardımlara kendilerine dağıtım görevlisi süsü veren komşularımızdan iğrendim.Dağıtmayıp eve koli koli istiflediklerini nasıl da içlerine sindire sindire yiyecekler, zehir zıkkım olsun
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Erdinç (1 yıl önce)Emrah isimli kullanıcı yorumuna
    Bunun benzer yorumunu geçen gün yazdım. Mesajımı beğenmeyenler oldu. Emrah kardeşim yazdıklarının altına imza atarım. Herkes yöneticilere sallamış ama evini fahiş fiyata kiraya verenler, evinin hasar derecesini menfaati için değiştirip insanların canını hiçe sayanlar , fahiş fiyatla satış ve iş yapanlar biz değil miyiz? Kimse kusura bakmasın. Yöneticilere zaten söylenecek söz yok. Ortaklık hırsız dolmuş. Nerde memleketin amirleri? Niye polis, bekçi ya da güvenlik yok. Bunları sonuna kadar eleştirelim. Sahipsiz diyoruz Malatya için. Eee ama kendi içimizde birbirimizi kötülük ediyoruz. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Ne zaman ' ben ' yerine ' biz ' diyeceğiz ?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Çok güzel bir yazı durumu iyi yani sermayesi olanlar şehirden ayrıldılar, bir çok mesleğinin uzmanı doktor başka şehirlere gittiler yaz aylarında tayin hakkı olan bir çok kamu görevliside şehirden gidecekler gidip başka şehirlerde kendilerine yeni bir hayat kuranlar malatyamızda bağı bahçesi tarlası yoksa bir daha dönerlermi bilinmez. Bu günden sonra uzun yıllar göç almayan göç veren ve nüfusu sürekli azalan bir il olmayla yüz yüze kalacağız. Milletvekili listelerine baktığım zaman seçilecek sırada bizim bu sorunlarımıza çözüm bulacak vekil adayı sayısının az olmasıda beni umutsuzluğa sevk ediyor.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Osman (1 yıl önce)
    İnönü Caddesi Cadde Avm’ye kadar yıkılmalı. Tıpkı cadde AVM gibi alanlar yapılmalı yol boyu. Yol da genişletilmeli. Evi olana başka yerde ev, dükkanı olana başka yerde dükkan veya yeni caddede pay verilebilir. Yeni Cami ve Söğütlü etrafında bina olmamalı. Kayısıcılar ve bakırcılar için bir kapalı çarşı olabilir geri kalanın çarşıda işi yok. Mümkünse ofisler Lcv binası gibi iki bina yapılarak oralara taşınabilir. Akpınar yeniden yapılmasın. Oradan çarşıya büyük yol yapılabilir. Kışlanın yukarıya çıkarken sağ tarafı komple yıkılmalı. Yol genişletilmeli. Fuzuli de benzer yöntemle genişletilmeli. Emeksiz de keza. Niyazi Mısri Camii yıkılmalı. Arkasında boyacı, sıvacı, parçacı gibi dükkanlara izin verilmemeli. Cami lazım ise arkadaki parkın oraya orayı ortalayacak şekilde yapılmalı ve etrafına imar verilmemeli. Orada da bir yeşil alan oluşturulmalı. Saray Mahallesi komple kaldırılmalı. Şehrin içinde mesken olmaz. Aile girmeyen yere başkası girer. Sadece iş yeri. Vilayetin arkası da yıkılmalı. O caddeler hep Suriyeli dolu. İkizcede yer verilmeli. Orada da farklı iş yerleri yapılabilir.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Yeni şehir planı (1 yıl önce)Osman isimli kullanıcı yorumuna
    böyle zaten, inşallah alakasız kişilere ve paranın efendisi değil kölesi olan bencil esnaflara sorarak planı bozmazlar
    %84
    %16
    Yanıtla

Eralp Yalvaç yazıları