SON DAKİKA
SON DEPREMLER

101 Kurbanından 13'ü Malatyalı Olan 'Gar Katliamı' Davasında Karar

101 Kurbanından 13'ü Malatyalı Olan 'Gar Katliamı' Davasında Karar
A- A+ PAYLAŞ

Dinci Terör örgütü DEAŞ'ın (IŞİD) Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te düzenlediği ve 13’ü Malatyalı olan 101 kişinin öldüğü saldırıyla ilgili davada kurulan hükümlerin Yargıtay'ca bozulmasından sonra tekrarlanan yargılamada karar çıktı.

10 Ekim 2015'te Ankara Garı önünde düzenlenen bombalı saldırı davasında  mahkeme tutuklu 10 sanığa ağırlaştırılmış müebbet cezası, tutuklu sanık Erman Ekici'ye ise 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da düzenlenen Barış Mitingi için gidenlerin hedef alındığı bombalı saldırıda, çoğunluğu CHP Malatya İl Gençlik Kolları üyesi olan ve Malatya’dan giden Eren Akın, Gülbahar Aydeniz, Onur Tan, Canberk Bakış, Kasım Otur, Sezen Vurmaz, Gözde Aslan, Umut Tan, Mehmet Ali Kılıç ve Mehmet Hayta’nın yanı sıra, mitinge Tarsus’tan giden Doğanşehir- Dedeyazılı Metin Peşmen ve Elbistan’dan giden Akçadağ-Kürecikli Seyhan Yaylagül’ün yanı sıra, Mersin’den giden Hekimhanlı öğretmen Ata Önder Atabay katledilmişlerdi.

Katliamda yaşamlarını yitirenlerden Peşmen’in dışındakilerin cenazeleri, Malatya’daki çeşitli mezarlıklarda toprağa verilmişlerdi.

KARAR..
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde sanıkların son sözleri alındı.

Sanıkların son sözlerinin alınmasının ardından kararını açıklayan mahkeme, hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar yönünden dosyayı ayırdı.

Heyet, sanıklar Yakub Şahin, Hakan Şahin, Hacı Ali Durmaz, Halil İbrahim Alçay, Resul Demir, Hüseyin Tunç, Talha Güneş, Abdülmuttalip Demir ve Metin Akaltın'ı, maktul Mustafa Budak'a karşı silahlı terör örgütü faaliyeti kapsamında kasten nitelikli adam öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme, sanık Erman Ekici'ye, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi.

Ekici, 101 kişiye yönelik "silahlı terör örgütü faaliyetleri kapsamında kasten nitelikli öldürme" suçundan 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

"Silahlı terör örgütü faaliyetleri kapsamında öldürmeye teşebbüs" suçundan 379 kez 18 yıl hapis cezası alan Ekici "izinsiz patlayıcı madde bulundurma" suçundan 10 yıl, "ruhsatsız silah bulundurma" suçundan da 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kararı oy birliğiyle alan heyet, sanıklara verilen cezalarda herhangi bir indirim uygulamadı.

Erman Ekici, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle "insanlığa karşı suç işleme" suçundan ise beraat etti.

DAVANIN GEÇMİŞİ..
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının terör saldırısıyla ilgili hazırladığı iddianame, 13 Temmuz 2016'da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmiş ve ilk duruşma 7 Kasım 2016'da görülmüştü.

Yargılama sonucu mahkeme 3 Ağustos 2018'de davayı karara bağlamış ve 9 sanığı "anayasal düzeni ihlal" suçundan birer, "100 kişiyi kasten öldürme" suçundan da 100'er kez olmak üzere toplam 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırmış, davanın firari 16 sanığı hakkındaki dosyanın da ayrılmasına hükmetmişti.

"Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılan sanık Ekici'nin ayrıca "anayasal düzeni ihlal", "100 kişiyi kasten öldürme" ve terör eyleminde yaralanan müştekileri için "öldürmeye teşebbüs" suçlarından da yargılanması için suç duyurusunda bulunulmuştu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi dosyayı bazı sanıklar yönünden kısmen bozmuştu. Ekici hakkında "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçlamasıyla kurulan mahkumiyet kararını da bozan daire, Ekici'nin "kasten öldürme" ve "insanlığa karşı suç"tan yargılanması gerektiğini belirtmişti.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama sırasında Ekici hakkındaki dava, saldırıyla ilgili firari 16 sanıklı dava ile 9 kişi hakkında açılan davaları birleştirmiş, yargılamada sanık sayısı 26 olmuştu.

Terör örgütü DEAŞ'ın Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te düzenlediği saldırıda 100 kişi hayatını kaybetmiş, bir kişinin de saldırıda aldığı yaralar sebebiyle sonradan vefat etmesi sonucu maktul sayısı 101'e yükselmişti.

malatyahaber.com- Ankara, AA

ARŞİV FOTO: Gar Katliamında canlarına kıyılan Malatyalı kurbanlardan 12'sinin fotoğraflarının yer aldığı pankart

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • A Ali (22 saat önce)
    DEAṢ dinci bir terör örgütü değil ABD öncü birliği deaṣ ṣimdiye kadar hiç bir hırıstıyan ülkeye saldırı yapmadı Devletle hükmeti bilemeyenlerde Devlete hakaret ediyor cahilikde dünya birincisiyiz Türkiyede yaṣayan hepsi bizim ülkemizin insanı bizi sağcı solcu diye ayrıṣtıranların gazına gelmeyelim ırak libya suriye de böyle saddamı gadafiyi yıkarlarsa mutlu olacaklardı ne oldu bakın ne haldeler deaṣ a müslüman diyen pkk ya kürt diyen cahiler devletine annesine babasına hakaret de eder çünkü beyin yok onlarda
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Alico (1 gün önce)
    93 senesi neyse 2015 senesi de o kadar karanlıktır devletin pis ve iğrenç yüzü sahne almıştır... nokta..
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Atıf Hoca (1 gün önce)Alico isimli kullanıcı yorumuna
    Devletimiz hakkında sarf ettiğin iğrenc kelimelerden dolayı seni aklını başına almaya davet ediyorum. Devletin o yüzü bu yüzü olmaz devlet bizim başımızdaki çatıdır, ancak dün olduğu gibi bugün de görevinin hakkını veren ve veremeyen bürokratları olabilir. Beceremeyen de devlet tarafından alaşağı edilir vesselam...
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Adam güzel demiş sen kendşnce saygıya davet ediyorsan kendi fikrin ama bence olay şöyle... devlet deği insan kutsaldır!! İnsanı yaşat ki devlet yaşasın demiş eskiler.. veya şöyle düşün atıf hoca.. tek başına Sahra çölüne bayrak dikip devlet kursan insan yoksa vatandaş yoksa neye yarar senşn devletin? En basit cahil aklımla anca böyle örneklendirebilirim.. demokrasi hukuk özgürlük adalet yoksa zaten o devlet yoktur bu da ayrı mesele..
    %40
    %60
    Yanıtla
  • vatandaş (1 gün önce)Alico isimli kullanıcı yorumuna
    Ölenlere rahmet diliyorum bütün terör örgütleri, illegal yapılar eninde sonunda layığını bulur ama sizin gibi devlete çirkin yakıştırmaları yapanları da kınıyorum
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Devletin pis ve iğrenç yüzü deyip devleti suçlayarak emperyalistlerin uşaklığını yapan terör örgütlerini ve partisini temize çıkartamazsın. Devletimize, vatanımız, milletimize ihanet edenler eninde sonunda millete hesap vereceklerdir. Devletimiz var olsun.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Yasin Şaşa (5 saat önce)Alico isimli kullanıcı yorumuna
    Acınızı anlıyorum fakat kimse Türkiye Cumhuriyeti devletine hakaret edemez
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyali (2 gün önce)
    İstihbarat vardı ama göz göre göre 103 canı katlettiler ülkenin başkentinde. Yazıklar olsun kınıyoruz!
    %83
    %17
    Yanıtla