SON DAKİKA
SON DEPREMLER

14 Bin Kişi Nerede İş Buldu da İşsiz Sayısı Düştü?!

A- A+ PAYLAŞ

MALATYA'NIN İŞSİZ SAYISI KAYITLARI NE KADAR İNANDIRICI? Temmuz ayının son haftasında Vali Aydın Baruş başkanlığında yapılan Malatya İl İstihdam Kurulu toplantısında, Eylül 2019'da 52 bin 436 olan İŞKUR’a kayıtlı iş arayanların, yani işsiz kişi sayısı Haziran 2020 itibariyla 38 bin 422 olarak açıklanmıştı.

Malatya İl Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Müdürü Vahap Toman tarafından İl İstihdam Kurulu’na sunulan söz konusu raporda yer alan Malatya’daki işsiz sayısına ilişkin bu veri, İl İstihdam Kurulu’nun 29 Ekim 2019 tarihinde yapılan toplantısında açıklanan 2019 yılı Eylül ayındaki işsiz sayısına ait veri ile karşılaştırıldığında, deprem, koronavirüs salgını ve devamındaki karantina sürecinde işsizlik rakamlarındaki düşüş dikkat çekiyor.

Koronavirüs salgını sürecinde 14 bin kişiye yeni iş mu bulundu?

Korona salgını ya da Covid -19 hastalığının henüz adının bile bilinmediği, dolayısıyla binlerce iş yerinin kapanmadığı, ekonomik hayatın olağan seyri içinde aktığı Eylül 2019 dönemine ait işsizlik rakamı, 29 Ekim 2019 tarihinde yapılan İl İstihdam Kurulu toplantısında 52 bin 436 olarak açıklanırken, gerek dünya genelinde gerekse ülkemizde onlarca  iş yerinin kapandığı, işsizliğin had safhaya ulaştığı Haziran 2020 dönemi için, işsizlik rakamının 10 ay öncesine göre 14 bin azaldığını gösteren bir rakamın açıklanması “Bu süreçte işsiz sayısındaki rakamlar nasıl oldu da düştü?” dedirtti.

Son açıklanan işsizlik rakamları ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz, Yeminli Mali Müşavir, Ekonomist ve malatyahaber.com yazarı Bahadır Altaş, özellikle korona salgını sürecinde alınan önemler kapsamında bir çok işletmenin faaliyetine ara verdiği ve bir çoğunun da üretim kapasitelerini düşürdüğü dikkate alındığında bu sürede istihdamın artması da teknik olarak da mümkün olmadığını vurgulayarak, “Bu şartlar altında bu dönemde Malatya il genelinde Haziran ayı sonu itibariyle  İŞKUR’a kayıtlı iş arayan işsizlerin toplam sayısının 38 bin 422 kişi olarak açıklanması ne kadar gerçekçi olabilir?” sorusunu gündeme getirdi.

İŞKUR Malatya İl Müdürlüğü’nün Haziran 2020 işsiz sayısını 38 bin 422 olarak açıklamasının, Malatya’da koronavirüs salgını sürecinde 14 bin kişinin iş sahibi olduğu anlamına geldiğini ifade eden Altaş “Eylül-2019’dan Haziran 2020 dönemine kadar geçen 10 aylık sürede, işsiz sayısını 52 binden 38 bine düşürecek, yani, 14 bin kişiye istihdam sağlayacak yeni işletmelerin faaliyete geçtiği konusunda hiçbir somut bilgi bulunmamaktadır” dedi.

“Koronavirüs sürecinde hiç kimse işini kaybetmemiş olsa bile…”

İŞKUR Malatya İl Müdürlüğü’nün koronavirüs salgını sürecinde yaklaşık 35 bin kişinin Kısa Çalışma Ödeneğinden  yaklaşık 12 bin kişinin ise Nakdi Ücret Desteğinden yararlandığı açıkladığını hatırlatan Altaş “Malatya için açıklanan işsizlik rakamlarının  52 binden 38 bine düşmesinin gerekçesinin somut verilerle açıklanarak ortaya konulması gerekir. Çünkü yapılan açıklamada haziran ayı itibariyle toplam 5.979 kişi işe yerleştirildiği belirtilmektedir. Hiçbir işçinin işini kaybetmediği kabul edilse bile 8 bin işsizin akıbetinin ne olduğu belirtilmelidir” çağrısında bulundu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Ahmet (3 yıl önce)
    Bunlar hesaptan haberi yanlış toplamışlar 58 bin yazacaklarmiş
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan (3 yıl önce)
    Sayın editör öğlen saatlerinde bir yorum yaptım neden yayınlanmadı acaba? Hakaret mi, küfür mü ya da herhangi birisinin kişilik haklarına saldırı mı vardı? Lütfen cevap verir misiniz Sadece bir soru sordum. Bu mu yani gazeteciliğiniz? Artık burayı takip etmenin bi anlamı yok. Başarılar dilerim bu oyunda size!! EDİTÖR'den: Haberle ilgili alakasız, yanlış yaklaşımla yazılmış ve çarpıtıcı bir yorum olduğu için çöpe gitti. En azından bahsettiğiniz o mecranın kimin kontrolunda olduğunu idrakle ilgili sıkıntılıydı. Anlamanız açısından, malatyahaber bizim yayın mecramız, kurallarını ve yayın politikasını biz belirliyoruz; ama bir başkasının yönetimindeki mecrayı yönlendirmemiz, etkilememiz, böyle bir beklenti içerisine girmemiz ne kadar doğru olur?
    0
    0
    Yanıtla
  • EDİTÖR: Maalesef yanıtımızı anlamamışsınız. Hâlâ aynı mantıkla yorum yapıyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • MELEK (3 yıl önce)
    İşkur müdürü hesap yapmayı bilmiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacı memet (3 yıl önce)
    Hangi ıstatistikler, hangi bilgiler, hangi veriler doğru ki?
    0
    0
    Yanıtla
  • Alkış, Alkış, Alkış...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya Aşktır. (3 yıl önce)
    Uzun zamandır bu haber sitesini takip ediyorum, ve üzülerek yazıyorum ki; geçmişten bugüne bir çok haber başlığında olduğu gibi bu haber başlığında da 'SİYASİ YANDAŞLIK' seziyorum. Adeta süre gelen karalama siyasetinin uzantısı gibi. Yazık... 'habercilik bu şekilde yapılmaz.' habercilik, sizler de daha iyi bilirsiniz ki; özgün olmalı, tarafsız olmalı. Objektif olmalı. Sadece ve sadece gerçekleri yansıtmalı, yazmalıdır. Benim bu haber içeriğinden çıkarımım: "koskoca vali Malatya nın aklıyla alay ediyor" öyle mi? Yazık gerçekten çok yazık... Saygılarımla...
    0
    0
    Yanıtla
  • Arkadaş sen haberi tersinden mi okuyorsun. iki farklı toplantıda 2 farklı sayı aradaki farkı sorgulamak gazetecinin görevidir. bunu yapmazsa yandaş olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Herkes ozaman padişahım çok yaşa desin seçim olmasın böyle devam etsin düzen o kadar biliyosan yanlışı yanlışları savunmak en büyük kötülüktür.Herşey güzel mi desin tabi tuzun kuruysa bende alkışlarım fakat yanlışta susmamak muminin asli görevidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • ecz44 (3 yıl önce)
    Devlet tarafından gerek vatandaş gerek ise esnaf olarak yapılan yardımlar ve ödenen ücretler olarak dusunurseniz işsizliğin nasıl düştüğünü anlarsınız o kadar para aktarıldı esnafa ve kişilere Allah devletten razı olsun bu Corona sürecini en az zararla atlatiyoryz Allah'ın izniyle
    0
    0
    Yanıtla
  • Arif BİLİR (3 yıl önce)
    Hiç inandırıcı değil. En basiti benim 3 tane çocuğum var. 3'üde İşkur'a kayıtlı. İşkur' dan bu güne kadar her hangi bir çağrı, bir bildirim vs. almadık. Eskiden işkur işsizlere falanca yerde eleman alımı var müracaat ediniz diye bildirimde bulunurdu. İşkur teşkilatının işlevini yitirdiğini düşünenlerdenim. Çocuklarımdan bir tanesi 2 üniversite bitirdi ve ancak 2 yıl önce 6 aylığına TYP kapsamında temizlikçi olarak çalışabildi. İkinci çocuğum Eğitim Fakültesi mezunu. Yani öğretmen (Sosyal Bilgiler öğretmeni) oda işsiz. Üçüncü çocuğum ise Elektrik-Elektronik Mühendisliği 3.sınıf öğrencisi muhtemelen o da işsiz olacak. Artık İşkur' dan hiç bir beklentim kalmadı.
    0
    0
    Yanıtla
  • referansın yoksa boşuna bekleme partiye gidecen işkuru arayacaklar yoksa sıra beklersen cok beklersin burası Türkiye işi partiler veriyor işkur uyguluyor
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan ince (3 yıl önce)
    işkurda tuik uyarsa işsiz sayısı azalır benim cevremde tekstil fabrikasında son 5 ayda çıkan 13 kişi var bunun 3 tanesi kapı komşum halen işsiz varın siz düşünün artık
    0
    0
    Yanıtla
  • Bahadır (3 yıl önce)
    Bir kaç yıl önce büyükşehir kademede çalışan oto ustalarını zorla emekli etti,şimdide Maski ekmekli ustaları topladı yeni kademe kurdu.hiç olmazsa bir kaç tane genç ihtiyaçlı usta alslalardi hem sigortaları olurdu hemde evlerine ekmek götürürlerdi, ama devlet sigorta pirimi vermemek için emeklileri topluyor tekrar...
    0
    0
    Yanıtla
  • Arif BİLİR (3 yıl önce)
    Hiç inandırıcı gelmedi. 3 Çocuğum var. 1 tanesi 2 üniversite bitirdi. En son 2 yıl önce TYP kapsamında 6 ay süre ile temizlikçi olarak bir iş bulabilmişti. Diğeri Eğitim Fakültesi mezunu. Yani öğretmen (Sosyal Bilgiler Öğretmeni) oda işsiz. 3. çocuğum Elektrik-Elektronik Mühendisliği 3.sınıf öğrencisi muhtemelen o da işsiz olacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • KOVID44 (3 yıl önce)
    Hııııımmmm
    0
    0
    Yanıtla
  • Osman (3 yıl önce)
    Komedi..... TÜİK gırgır geçiyor..
    0
    0
    Yanıtla
  • koray (3 yıl önce)
    bu hükümetin açıkladığı herşey yalan. döviz rezervi işsizlik enflasyon hepsi manipüle ediliyor. GİTSELER ŞİMDİ 10 YIL TAHRİBATI TEMİZLENMEZ
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (3 yıl önce)
    Işsizlik düşmüyor tam tersi gittikçe artıyor. Algı yönetimi gerçekten çok iyi başarıyorlar. Üç maymunu oynayın siz ancak. Malatya çarşı da boş boş geziyorlar nerde iş var ki çalışsınlar.
    0
    0
    Yanıtla