Malatya’nın en eski mezarlıklarından birisi olan Sancaktar Mezarlığı için Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Çevre Düzenleme Projesi hazırlandığı açıklandı. Söz konusu mezarlık alanı Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2011 yılında “korunması gerekli kültür varlığı” olarak tescil edilmişti
DUVAR YAPILACAK, MEZAR TAŞLARI ONARILACAK
Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı tarafından verilen bilgilere göre, Şehit Fevzi Mahallesi’nde bulunan Çevre Yolu üzerindeki Sancaktar Mezarlığı’nın çevre duvarları ile mezarlık içerisi yeniden düzenlenecek.
Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Etüd Proje ve Keşif Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan Sancaktar Mezarlığı Çevre Düzenleme Projesi’ne göre yeni duvar yapımı, duvar tadilatı, kaldırım yapımı, mezar taşlarının düzenlenmesi ve yürüyüş yolları gibi işlemler yapılacak.
MEZARLAR ARASINA YÜRÜYÜŞ YOLU
Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasına göre; Hazırlanan proje içerisinde 950 metre yeni duvar örülmesi, 2.150 metre tahrip olan duvarların tadilat işlemleri, düşmüş ve deforme olan mezar taşlarının düzenlenmesi, 2 adet giriş kapısı ile mezarlar arasında yürüyüş yolları bulunuyor.
Ağaçlandırma çalışmalarının da yer aldığı proje kapsamında ayrıca çevre duvar üzerine ferforje korkuluk da yapılması planlanıyor.
MEZARLIK KÜLTÜR VARLIĞI
Bu arada, Şubat 2011 tarihinde Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan karar gereğince İsmet İnönü'nün babası Hacı Reşit Bey ile oğlu Ali İzzettin'in mezarının da bulunduğu son dönem Osmanlı mezarlarının zengin çeşitlerine de sahip olan 250 yıllık Sancaktar Mezarlığı, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmişti. Mezarlıkta Recai Kutan’ın babası ve ailesinin de mezarları bulunuyor. Kültür Varlığı olarak alınan karar ile mezarlığın koruma altına alındığını ve izinsiz olarak hiç bir şeyin burada yapılamıyor.
Öte yandan, Sancaktar Mezarlığının, yaklaşık 250 yıllık bir mezarlık olduğu ve son definlerin 1980'lı yıllarda yapıldığı belirtilerek, mezarlıkta son dönem Osmanlı mezarlarını zengin çeşitlerinin bulunduğu kaydedildi. Oldukça harap ve bakımsız durumda bulunan Sancaktar Mezarlığı'ndaki bazı mezar taşlarında sadece Osmanlıca, 1950'li yıllardan sonraki mezarlarda ise hem Türkçe ve hemde Arapça yazılar bulunuyor.
Yeni Malatya Gazetesi- Bülten