SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vali Toprak; "İvedilikle Bakanlığa Göndereceğiz"

0
Güncellendi - 2017-01-25 03:01:26
Vali Toprak;
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Sanayi Bölgesi kurulmasına yönelik olarak hazırlanan fizibilite raporu, mali analiz raporu ve eklerinin görüşüldüğü toplantı yapıldı. Toplantıya; Vali Mustafa Toprak, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan, Vali Yardımcısı Abdul Kadir Duran, Malatya Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akif Gülaçtı, Malatya Büyükşehir Belediyesi Enerji ve aydınlatma Şube Müdürü Fatih Sağlam, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Malatya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri katıldı. Toplantıda teknik verilere göre Arapgir ve Darende İlçelerinde kurulması teknik ölçütlere göre uygun olabilecek Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Bölgesinin Malatya'da hayata geçmesi için yol haritası da görüşüldü.

Vali Toprak’a yapılan bilgilendirme sunumunda; Arapgir (7.486.674 m²) ve Darende (6.418.252 m²) ilçelerindeki uygun olabileceği öngörülen araziler üzerine kurulması planlanan Güneş enerjisine dayalı ihtisas Endüstri Bölgesi için Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından fizibilite raporunun hazırlandığı, bölgenin kurulması halinde İşletme Müdürlüğünün kurulacağına dair taahhüt yazısının Malatya Ticaret ve Sanayi Odasından alınmış olduğu ifade edildi. Valilik Makamınca da uygun görüldüğü takdirde Bakanlığın istediği Valilik uygun görüşü ile birlikte Fizibilite raporunun Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına kuruluş talebinin sunulacağı belirtildi.

Darende ve Arapgir ilçelerinde önerilen alternatif Proje alanlarının her birisinde 50 adet parselde toplam 188 MWp kurulu güçte fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali yapılması planlandığı, yapılan mali ve ekonomik değerlendirmelere göre, Projenin nihai hedefi olan 188 MWp kurulu güç kapasitesi ile GES’lerin 25 yıl olarak kabul edilen faydalı ömürleri içerisinde 329.000.000 kwh/yıl (1 mw başına 1.750.000kw/h) elektrik üretilebileceği ve 188.000.000 (1 mw başına 1.000.000 $)  dolar tutarında Toplam Net Yatırım maliyeti öngörülmektedir denildi.

Malatya Valiliği tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi;

"Malatya’da yerli yatırımcı olarak 20 firmanın fizibiliteye esas olmak üzere başvurunun alındığı, Yatırımın amortisman süresinin 4,3 yıl olduğu ve yatırım için planlanan alternatif proje alanlarının tarım arazisi olmayıp çayır, mera ve çoğunluğu verimsiz hazine arazilerinden oluştuğu özellikle ifade edilerek üretilen elektriğin ulusal şebekeye aktarılması yönünden de Darende’de şalt merkezine yaklaşık 10 km., Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Enerji nakil hattına olan 2 km., Arapgir’de ise  Keban Şalt merkezine yaklaşık 15 km., Türkiye Elektrik İletim A.Ş.Enerji nakil hattına da 1 km. mesafede bulunduğu bilgisi verildi.

Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Bölgesi’nin kurulması halinde ilimize ve ülkemize sağlayacağı avantajlar hakkında da bilgiler verilirken, enerjinin nihai tüketiciye sürekli, kaliteli, güvenli, asgari maliyetlerle arzını ve enerji temininde kaynak çeşitlendirmesini esas alarak; yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını mümkün olan en üst düzeyde değerlendiren, ekonominin enerji yoğunluğunu azaltmayı destekleyen, israfı ve enerjinin çevresel etkilerini asgariye indiren, Ülkemizin uluslararası enerji ticaretinde stratejik konumunu güçlendiren rekabetçi bir enerji sistemine ulaşılmasının temel amaç olduğu belirtilirken,  Proje yan sanayi ürünlerini üretecek sanayicilerin yeni teknolojiler ve ürünleri geliştirebilmeleri için ulusal ve uluslararası Ar-Ge kaynaklarından daha fazla yararlanabilmelerini, yurt dışında aynı teknolojileri kullanan ve aynı ürünleri üreten firmalarla işbirliği yaparak teknoloji transfer edebilmelerini ve nitelikli işgücünü artırabilmelerini sağlayacaktır.

Kurulacak Güneş İhtisas Endüstri Bölgesi bürokratik işlemleri tamamlanmış, altyapı sorunları giderilmiş kısaca her bakımdan pürüzsüz hale getirilmiş ve yatırımcı için cazip kılınmış olacaktır.

Son yıllarda yenilenebilir enerji piyasalarındaki değişimler, yatırımlar ve politika çerçevesi o kadar hızlı bir değişim göstermiştir ki, yenilenebilir enerji konusundaki hedeflerin de söz konusu değişimlere uyum sağlayacak şekilde revize edilmesi ihtiyacı doğmuştur. Öte yandan, yenilenebilir enerji sektörü bir bütün olarak düşünüldüğünde, birçok ülkede bu sektörde istihdam edilenlerin sayısının 100.000 kişiyi, yenilenebilir enerji sektörünün doğrudan yarattığı istihdamın küresel olarak 3,5 milyonu bulduğu görülmektedir.

Malatya’da bu projenin gerçekleştirilmesi ile, yan sanayide sağlanacak istihdamın yanında, her Güneş Enerjisi Santralinde ortalama 20 kişi olmak üzere 50 GES’de toplam 1.000 kişiye istihdam sağlanabilecektir, denildi.

Malatya’nın Türkiye ortalamasının üzerinde bir değere sahip olup güneş enerji potansiyeli bulunduğu ve bu bakımından avantajlı bir konumda bulunduğu Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan bu projenin Bakanlıkça olumlu karşılanması durumunda hayata geçirilmesi sonucu ülkemizde 4. Güneş İhtisas Endüstri Bölgesi olacağı beyan edildi.

Sunum sonrası Vali Toprak’ da Malatya'da Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Sanayi Bölgesinin kurulumunun çok önemli olduğunu, yenilenebilir enerji konusunda çalışılmasının enerji ithalatının azaltılması, ekonomik değer artışı ve istihdama katkı yanında temiz ve çevreye duyarlı enerji üretimi yönüyle de çok başarılı olacağını ifade etti.

Vali Toprak, başvuruda istenen Valilik uygun görüşününde derhal verileceğini ve kendisinin de bu projeyi çok önemsediğini ve projenin hayata geçirilmesi için her türlü desteği vereceğini ifade ederek fizibilite çalışması ve analiz raporlarını hazırlatan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı nezdinde tüm belediye proje ekibine teşekkür etti ve verilen bilgiler için katılımcılara teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi.

Vali Toprak, ivedilikle Valilik görüşünü ekleyerek Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na başvuru dosyasını göndereceklerini söyledi."

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Zafer Demir (7 yıl önce)
    Cazibe merkezleri programı kapsamınnda Dünyanın en büyük DEMİR MADENLERİ yataklarına sahip HASANÇELEBİ Beldesine DEMİR-ÇELİK TESİSLERİ yapılacağı söyleniyordu ama bu yatırım bir türlü yapılamıyor. Yüzyılın projesi denilen bu projenin yapılması bu kapsamda teşvik edilip yaptırılacak mı? Maden arama ve işletme yatırımları bu kapsama alınıyor mu? Bu konuda da yetkililerimiz ne diyorlar acaba.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ebru (7 yıl önce)
    Masada ki ikramları çok beğendim. Geçen organize sanayi toplantısında ki resim beni çok güldürmüştü. Muzlar portakal elma ?
    0
    0
    Yanıtla