Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ), içme suyu, kanalizasyon ve atık su arıtma tesislerine ait 41 projenin hayata geçirilmesi kapsamında Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile 200 milyon TL tutarında kredi sözleşmesi imzaladı.
Merkezi Japonya’nın başkenti Tokyo’da bulunan ve gerekli şartları sağlayan ülkelerde, ‘Belediyelerin içme suyu, kanalizasyon ve atıksu arıtma tesislerinin geliştirilmesi Projeleri”ne finansal destek sağlayan JICA ile MASKİ arasında geniş yelpazeli bir anlaşma yapılırken, JICA’nın Türkiye’deki benzer faaliyetlerinde MASKİ’nin deneyimlerinden yararlanmak istediğini, bu amaçla, işbirliğini derinleştirmeyi amaçladığı öğrenildi.
“ Doğu ve Güneydoğu illerine eğitim verin”
Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı yetkilileri, kredi talebinde bulunan illere yaptıkları ziyaret çerçevesinde geçtiğimiz hafta Malatya’ya geldi. Japon heyetin, MASKİ’nin Malatya’da kurduğu içme suyu takip, içme suyu kayıp kaçağını minimum düzeye indiren Ölçülebilir Alt Bölge (DMA), kanalizasyon entegrasyonu ve arıtma tesislerini incelediği öğrenildi.
MASKİ Genel Müdürü Dr. Özgür Özdemir, Malatya'nın içme suyu ve diğer alt yapı projelerinin Japon yetkililer tarafından çok işlevsel bulunduğunu belirtti. Dr. Özdemir, JICA'nın işlevsel ve nitelikli olmayan alt yapı projelerine kredi vermediğini belirterek, "JICA, bizden bu konuda eksik olan bazı belediyelere eğitim vermeyi teklif etti. Bu tabi MASKİ adına çok sevindirici bir durum. Kredi talebinde bulunan bazı illere eğitim vermemiz halinde finansmanını kendilerinin karşılayacağını ifade ettiler. Bu konuda ilerleyen zamanlarda bizimle temasa geçecekler" dedi.
Özdemir, JICA’nın yaklaşık 10 ilde inceleme yaptığı, projeleri çok kısa sürede hazırlayıp sahaya koyma bakımından MASKİ'nin, Gaziantep su idaresinden sonra ikinci en iyi kanalizasyon idaresi olduğunu söyledikleri aktardı.
MASKİ, alt yapıda kendi uygulamasını anlatacak
Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen ve 26-28 Ekim tarihleri arasında Malatya’da gerçekleştirilecek olan ‘Su Kayıplarının Kontrolü’ konulu eğitim programı kapsamında MASKİ’nin, programa katılacak 81 il belediyesinin temsilcilerine kendi modelini anlatacak. MASKİ’nin özellikle su kayıpların kontrolü için Malatya’daki birçok mahallede hayata geçirmeye başladığı Ölçülebilir Alt Bölge (DMA) sisteminin örnek bir uygulama olduğu ve çevre illere örnek oluşturduğu kaydediliyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com