SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"2020 Depremi Yaşanmasaydı Depremin Büyüklüğü 8.4'e Ulaşabilirdi"

A- A+ PAYLAŞ

Fırat Üniversitesinde düzenlenen 'Depreme Dirençli Kentler Çalıştayı'na konuşmacı olarak katılan İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür ile ABD'deki Colorado Üniversitesi'nde görev yapan sismolog Prof.Dr. Roger Bilham, önemli açıklamalarda bulundu. Roger Bilham, 2020 ve 2023 depremlerinin normalde olduğundan daha büyük bir deprem olabileceğini, bunu bölgedeki 'quartz schist'li kayaların engellediğini söyledi. Prof. Dr. Naci Görür ise Kuzey Anadolu Fay hattının dünyanın en tehlikeli fayı olduğunu vurguladı.

Fırat Üniversitesi (FÜ) tarafından 3 gün sürecek olan "2. Uluslararası Mühendislikte İlerlemeler ve Gelişmeler Konferansı" düzenlendi. Program çerçevesinde "Depreme Dirençli Kentler Çalıştayı" gerçekleştirildi. FÜ Atatürk Kültür Merkezinde başlayan çalıştaya, Fırat Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Feyzi Bingöl, Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, ABD Colorado Üniversitesi'nden Prof. Dr. Roger Bilham, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper İlki, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kemal Önder Çetin, Fırat Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kürşat Esat Alyamaç, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Erdem Canbay, konuşmacı olarak katıldı.

Çalıştayda Elazığ ve Kahramanmaraş başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde yaşanan depremler, deprem olmadan önce alınması gereken tedbirler, şehirlerin depreme dirençli hale getirilmesi noktasındaki çalışmalar değerlendirildi. Özellikle 2020 Sivrice ve 2023 Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler ile ilgili bilgiler veren bilim adamları, sahada yaptıkları çalışmalar ve devamındaki analizler neticesinde elde ettikleri verileri paylaştı

"Kuzey Anadolu Fayı, dünyanın en tehlikeli fayıdır"
Prof.Dr. Naci Görür, "Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü. Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar. Deprem böyle her gün olacak gibi zannetmeyin. Bingöl'den Elazığ ve Malatya'yı vuran Doğu Anadolu fayı, yaklaşık 500 senede bir çok ciddi depremler üretiyor. Yani yılda 1 santimetre hareket ediyor. Siz o bir santimetre hareketi hissetmezsiniz. Anadolu yılda bir santimetre batıya, Akdeniz'e doğru gidiyor. Onu biz hissetmeyiz ama bunlar orada stres biriktiriyor. Doğanın zaman mefhumu yok. Bizim için mesela 1000 sene çok büyük bir zaman ama doğa için salise bile değil. Şimdi yaklaşık 500 senede bir diyelim deprem üretiyorsa bu fay, demek ki bu son yaşadığımız depremler bu çevrede özellikle çok eskiden birikmiş olan stresin belirli nedenlerle açığa çıkması sonucu olan şeyler." dedi.

Görür, özellikle fay hatlarının geçtiği illerde yerel yönetimlerin, üniversitelerin fay zonunda ciddi araştırmalar yapması, fay analizi ve deprem analizi ortaya koymalarının ve depremden korunmak için gerekli planlamaları yapmalarının çok önemli olduğunu belirtti.

Altyapıların da depreme uygun olması gerektiğine işaret eden Görür, "Yapıyı zeminden ayırmayın, yapacağınız temeli o zeminden, jeolojiden, jeofizikten, oradaki parametrelerden bağımsız düşünmeyin. Bu parametreler gözetilmeden sadece inşaatı güçlendireceğiz, sağlam yapacağız demekle olmaz. Bir binanın altının kayalık olması onun güvenli olduğunu göstermez." diye konuştu.

Görür, deprem konusunda halkın da duyarlılık göstermesi, depreme dirençli yerleşim alanlarının oluşturulması noktasında devletin, yerel yönetimlerin ve halkın birlikte hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

"2020 depremi yaşanmasaydı ve bütün fay 2023 yılında kırılsaydı, depremin büyüklüğü 8.2 hatta 8.4'e ulaşabilirdi"
Türkiye'nin genel tektonik durumu hakkında bilgi veren ABD'deki Colorado Üniversitesi'nden sismolog Roger Bilham ise, "2020 ve 2023 depremleri normalde olduğundan daha büyük bir deprem olabilirdi, peki bunu engelleyen sebep ne onu dikkat çekmek istiyorum. Deprem ilk başta Bingöl’den başlayıp tek bir deprem olabilirdi ama olmadı şimdi bunun nedenini açıklayacağım. Eğer tek bir deprem olsaydı yani 2020 depremi yaşanmasaydı ve bütün fay 2023 yılında kırılsaydı, depremin büyüklüğü 8.2 hatta 8.4’e ulaşabilirdi. Bu depremleri durduran şey, birincisi fayın uzunluğu, ikincisi fayın üzerindeki bent yan büklümler, engeller ve bariyerler, üçüncüsü ilk kez Roger Bilham ve diğer bilim insanları tarafından Doğu Anadolu Fay hattında kanıtlanan ‘krip’ hareketi ve bir diğer şey de derindeki kayaların özellikleri. Arazi çalışmalarında, kaymanın zorlaştığı yerlerde ‘Serpentinite’ mineralini sıkça gördük. Sabunsu bir yapıya sahip olan serpentinite, çok ani bir hareket üzerine etki ettiğinizde bu defa bir yapıştırıcı varmış gibi hareketi engelliyor. Yani serpantini, deprem davranışları üzerinde, depremin etkisini düşürücü etki yaptığı için bizim arkadaşımız. Buradan örnekler aldık ve ABD’ye analize gönderdik. Temel bir kural var, kayaların davranışlar, sıcaklık ve basınç koşulları altında değişiyor. Burada yaptığımız analizlerde eğer 100 santigrat derecede ise tıpkı serpentinite gibi kaymayı güçleştiriyor. Ancak 3 kilometre veya daha derinde ise o zaman bu etkisini kaybediyor ve kayma daha rahat bir şekilde ilerliyor. 2020 Sivrice depreminin güney ucu ile 2023 Kahramanmaraş depreminin kuzey doğusu arasında bir boşluk var. Bu iki kırık birleşmedi. Burası da az önce bahsettiğimiz ve ABD’ye gönderdiğimiz örnekteki gibi quartz schistli kayalardan oluşuyor. Bu kadar küçük minerallerin büyük depremleri nasıl durdurduğunu aslında söylemeye çalışıyorum" diye konuştu.

Programa, Elazığ Valisi Ömer Toraman, AKP Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, FÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, STK temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Elazığ, iha- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • KERNEKLİ (1 yıl önce)
    Şimdi burada güzel bir çalışma ile kayısı pazarı ve buğday pazarı yapıldı yakından gördüm bayağı güzel yolları kaldırımları filan hakikaten güzel. Benim aklıma şu geliyor yaşanan 6 şubat depremi sonrası konteynerlarda kalanlar ve çadırda kalanlar bu işyerlerinde geçici olarak konaklatılsa emın olun dışarıda vatandaş kalmaz. her bir dükkan bir aileyi çok rahat barındırır derecede büyük. Hem alt yapısı hazır hem de insanımız çok rahat eder. Bütün herkesi almasada büyük bir kısmı alır. orada geçici okullar yapılıp hem şehrin yükü hafifletilir hem de bir merkezde yaşam olanağı tanınır. Ayrıca kış geliyor her türlü konteynerlerden daha güvenli ve iyi olacaktır. Ancak gel gör ki dükkan sahipleri bunu kabul ederler mi. Halkını mı cebini mi? düşünecek tabi ki cebini olacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cahil (1 yıl önce)
    Kendini Malatyalı olduğunu zannedenler, Yalancı Malatya sevdalıları bilim yoksunları daha gerçekleri anlamamışsınız. Acaba İnönü Üniversitesinde Jeoloji Mühendisliği niçin yok, kimler kurulmasını istemedi. Malatya yı düşünmek sevmek o kadar kolay mı. Çıkar olmayacak, torpil olmayacak, bir yemeğe tav olunmayacak, rüşvet olmayacak, yanlış olmayacak ve iş ehline verilecek ki işler olabildiğince düzgün gitsin. Maalesef maalesef halen yanlış yöneticiler ve yönetenler. İşinin hakkını verenlere saygım var. Lakin onlarda azınlıkta. Lütfen kaldırın kafanızı ve Zümer suresinde Rabbimin doğruyu getirenin affedilmeyecek günahlarını affederim ayetini düşününnnn. Mal ve para hırsından hiç bir şey görmeyenler hiç görmeyin. Bir gün doğrular her şeye hakim olacak. Rabbimin Biliminin kainatın temel prensibi olduğu gibi.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Vatan daş (1 yıl önce)
    Deprem maraşta 76 ve 7.8 olmuş olabilir ama bir ucu Malatya da patladı, diğer ucu Hatay’da patladı. Ben Malatyada her iki depremi yaşadım, 6 ay sonra hataya da gittim, ister inanın ister inanmayın Malatya ve Hatay halkı 10-11 belki 12 şiddetini yaşadık. Denizdeki dalga nasıl kıyıya yaklaşırken hacimlenir, şiddeti artar veya bir halatı, kamçıyı salladığınızda en son uç bölümünde tepki şiddeti en çok olur, aynı şey oldu. İlk depremde uyuyordum tünel kalıp Perde beton binanın tüm heryerinin çatırdaması ile uyandım, 1 dakikadan fazla sürdü, 2. Deprem 28 dakika süreki devam etti, bahçede ağaçlar dalgalanan deniz üstünde gibiydi, yer nereden ayrılıp çökecek diye bekledik yarım metre karın içinde - 15 derecede. Malatya da 40 bine yakın konut ağır hasarlı, 15 bine yakın orta hasarlı, 45 bin konut boş, her evde 4 kişi yaşasa 180 bin kişi evsiz barksız, Malatya da toki yapılıyor mu yapılıyor, kaç tane 700 tane 1000 tane, 1500 tane toplasan tüm malatya da 5 bin anca yapıyor. 45 bin konutu yapmak bu hızla 9 yıl. Şu an sorun orta hasarlı binalar analiz yaptırdı, güçlendirme projelerini belediye aylardır inceleyip onay vermekte çok çok yavaş ilerliyor, Kış geldi çattı, yaklaşık 7.5 aydır halk perişan, bu işlerin acilen hızlanması gerek. Sayın validen halk olarak rica ediyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet Önal (1 yıl önce)
    Ben bu depremlerin olacağını yıllar önce defalarca söyledim.Kaç kişi bana inandı. Bizi korkutmayın diye çok kişi beni rencide etti.Çelikhan ile Tekederesi arasında kurulmayan bir parçanında olduğunu aylar önce söyledim. Şimdi ABD’li sismolok da bu bölgede kırılmayan parça olduğunu söylüyor. Anlayana herşey açık ve net.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Hocam 2017 veya 2018'de yine bu siteden bir haber okumuştum siz çöşnük fayı ve Malatya depremi ile alakalı uzun bir haberdi. okuyunca gerçekten tüylerim diken diken oldu ama o zamanlar bostanbaşı ve fahri Kayahanda binalar yükseliyordu bir terslik olduğunu biliyorduk. bu kadar masrafları bilinçsizce yapmadıklarına inanmak istiyorduk. maalesef Karar mercileri ne bilim adamlarını dinledi nede kendileri birşey becerdi. Bence sizler görevinizi yaptınız. Görevini yapmayanlar vicdan azabı çeksin.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Hocam celikhan tekederesinde deprem olursa kaç şiddetinde olur bingöl depremi ovacık fayını harekete geçirir mi
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Hasbi (1 yıl önce)
    Erdem Cambaz, bostanbaşında kolonlarının perdelerinin yarısı parçalanmış, insanların yanından geçmeye korktuğu birçok binaya orta hasarlıdır, güçlendirilir diyerek müteahhitleri tırtıklayan zat ı muhterem, malatyada tatlı bir memeye yapışmış... Neyseki, raporları dikkate alınmadı, orta hasarlıdır güçlendirilir diye rapor düzenlediği binalar çevre şehircilik tarafından ya yıkıldı, ya da havaya uçuruldu...
    %43
    %57
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Bu kadar önemli bir toplantı yapılıyor Elazığ da, ancak Malatya dan hiç katılım yok. Ne üniversiteden, ne yerel yönetimlerden. Aslında bu toplantının Malatya da olması gerekiyor ancak İnönü Üniversitesi yönetiminde o vizyon olmadığı için normal karşılıyorum. Malatya belediyeleri imar kaç kat olsun diye tartışa dursun. Ancak neden katılım olmamış Malatya dan o da çok ilginç. Aslında normal de. Saldım çayıra mevlam kayıra.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Çok haklısınız Mustafa bey zaten bizde bu kafa oldukça ne ders alırız nede aklımızı başımıza 2020 deki depremde yıkılan ve 3 senede zar zor yapılan merkezdeki deprem konutlarının ne ilginçtir ki 6 şubat depremlerinde çatısı çöküyor bina komple su alıyor her sallanti da bi yerleri dökülüyor. Ne yaptığımız işin hakkını verebiliyoruz ne de başımıza gelen olaylardan ders çıkarabiliyoruz. Allahim milletçe bize akıl ve fikir versin demekten başka birsey de gelmiyor elimizden...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yeşil Malatya (1 yıl önce)MUSTAFA isimli kullanıcı yorumuna
    Bizim üniversitenin yönetimi caminin nereye yapılması gerektiğini tartışıyor. Ondan katılamamışlardır...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bülent Korkmaz (1 yıl önce)
    Bu kadar önemli konu, bu kadar bilim insanı toplanmış, pek de büyük olmayan bir salon ve çok sayıda koltuk boş. Ve burası bir üniversite. Diyecek fazla bir şey yok!
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Malatya Belediye Başkanı, Elazığ Belediye Başkanı, Malatya'nın önde gelen siyasileri oradalar mı? Elazığ 1 saatlik yol. Gidip bilgilenmek bu kadar mı zor? Ama orada Naci Görür var. Adam doğruları söylüyor. Doğrular birilerinin işine gelmez.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalııı (1 yıl önce)
    böyle bir saçmalık olamaz hiç bir siyasi partinin liderinin ismini vermeye hakkın yok
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Otoban faresi (1 yıl önce)
    Yağcılıkta kimse elinize su dökemez bu kadar da olmaz bunları sürekli yapıyorsunuz başka bir şey beklenmez sizden tek yaptığınız şey bu Malatya'dan farklı bir şey beklemeyin zihniyet aynı yazıklar olsun
    %47
    %53
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    İyi de kardeşim bu iki depremde farklı farklı fay hatlarında meydana geldi. Malatyayı yerle bir eden deprem 100 km mesafedeki Elazığa birşey yapmadı. Bana göre açıklama saçma
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Aynı fay üzerinde meydana geldi. Fakat Elazığ ve Malatyanın Kale ilçesine doğru olan kısmı yırtılıp kırıldı. Malatyanın Maraşa ve Hataya doğru olan kısmı kırılmadı. En son depremin 11 ilde hissedildiğini ve Elazığ, Diyarbakır, Gaziantep gibi illerde de ağır hasarlı binalar oluştuğunu duymadınız sanırım..
    %72
    %28
    Yanıtla