SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kız Sanat Enstitüsü' Binasına Tescil

0
Güncellendi - 2018-10-31 05:19:41
'Kız Sanat Enstitüsü' Binasına Tescil
A- A+ PAYLAŞ

Eski Doğumevi, Devlet Hastanesi, Belediye Binası, Kernek Parkı gibi Malatyalıların anılarında önemli yeri bulunan mekanların tek tek yıkılarak yok edilmişken, İnönü Caddesi'nin Emeksiz ve Turgut Temelli Caddeleri kavşağında bulunan Kız Sanat Enstitüsü (Kızlar Mektebi) binası tescillenerek koruma altına alındı ve 'şimdilik' yıkımdan kurtuldu.

1940’lı yılların başında kızlara eğitim ve öğretim vermek amacıyla yapılan ve yaklaşık 80 yıldır hizmet sunan bina, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Koruma Kurulu tarafından “Korunması gerekli kültür varlığı” olarak tescil edildi. Mimarlar Odası Malatya Şubesi tarafından mülkiyeti Milli Eğitim Bakanlığı’na ait ve şimdiki adı Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olan Kız Enstitüsü binasının tescil talebi, Sivas'taki bölge kurulunda görüşülerek kabul edildi.

Malatya Büyükşehir ve Battalgazi Belediyesi temsilcilerinin karşı oy kullandığı kurulda alınan ve geçtiğimiz günlerde Malatya'ya yazılı olarak iletilen kararda; “Malatya İli, Battalgazi İlçesi Cevherizade Mahallesi’nde, tapunun 128 ada 247 parselinde kayıtlı, mülkiyeti Milli Eğitim Bakanlığı’na ait Kız Sanat Enstitüsü’nün 2863 Sayılı Kanunun 6. Maddesi gereği korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesine, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 gün ve 660 sayılı ilke kararı doğrultusunda koruma gruplarının 1.grup yapı olarak belirlenmesine, hazırlanan anıt fişlerinin onanmasına karar verildi.” ifadeleri yer aldı.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- malatyayorum.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • SenarisT (6 yıl önce)
    O binayı yıkacaksın. yerine 6-7 katlı güzel bir otopark yapıp girişini inönü caddesinden olup çıkışını da halep caddesine vereceksin. o çevrede bulunan tüm esnafların hayır duasını alacaksın. Anıtlar kurulu/kültür kurulu gidip anıt mezarları, il merkezi dışındaki yerleri tescillesin. Malatya'nın göbeği olmuş yeri tescilleyip o caddeyi gelişmeye kapatamazsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Engin Yurt (6 yıl önce)SenarisT isimli kullanıcı yorumuna
    Benzer yorum yazacaktım. Siz erken davranmışsınız. Bu binanın tarihi ne özelliği varmış ki. Düz beton tuğla bina. Tarihi sosyal, kültürel, mimari hiç bir özelliği yok ki. Üstelik okul için fiziki yapısı yetersiz. Burası yıkılıp merkezde eksikliği hissedilen alt dükkan üst katlar otopark olarak değerlendirilebilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (6 yıl önce)
    duyan da selçuklu, osmanlı mimarisi tarihi eser sanır.alt üstü 80 yıllık karkas beton. bırakın bu işleri, yıkın. üstünü yeşil alan, altını kapalı oto park yapın, millet size dua etsin. hizmet budur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tarihçi Dede (6 yıl önce)
    Elin adamı, 40-50 yıl önce yapılan fabrikayı şehrin içinde kalıyor diye kapatıyor. Fabrikanın tek bir çivisini de makinesini de sökmeden bahçesini park yapıyor. Şimdi o bölge turistlerin en çok gezdiği yer oluyor. Hepi topu bir fabrika diyeceksiniz. Bizim şehrimizde yıkılan tarihi fabrikaları düşünün. Yerlerine yapılan abuk subuk ticarethaneleri düşünün. Avm, Hilton, rezidans, doğa cadde ( ne doğayla nede doğallıkla alakası var). Estetik yanı olmayan okul olabilir ama tarihi bir yapı sonuçta. Dedenizin de ninenizin de estetik yanı yok ama tarihi bir yanı var diye saygı duymuyor musunuz? Anlayana sivri sinek saz anlamayana davul zurna az.
    0
    0
    Yanıtla
  • yahu her eski yapiya tarihi eser muamelesi yapmayı bırakın. tarihi eser dediğin şey bir kere bir toplumun yaşayışını kültürünü inanışını sosyal hayatını değerlerini yansitabilmeli. mimari bir eserin en azından bir görsellik bir estetik yönü olmalı. dede nine üzerinden yaptığın çıkış cevabı dahi hak etmiyor. Hayırlı geceler.
    0
    0
    Yanıtla
  • AHMET (6 yıl önce)
    ARKADAŞLAR BAKKIN NE GÜZEL ÇALIŞIYORLAR SAYIN MİLLET VEKİLLERİ 400 BİN NÜFUSLU OLAN BATTALGAZİNİN HASTANESİ YOK AMA HAYVANAT BAHCESİ VAR BÜYÜK YATIRIM YAZIKLAR OLSUN İNSANLAR PERİŞAN ÖZEL HAST MAHKUM ETMİŞLER KENDİLERİ SALTANATLA YAŞIYORLAR
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI ROJDA (6 yıl önce)AHMET isimli kullanıcı yorumuna
    Hayvanat bahçesinde hayvanların heykelini yapmışlar sadece.İnsanların aklıyla dalga geçiyorlar resmen gerçi 16 senedir iktidar da dalga geçiyor bu millete müstahak
    0
    0
    Yanıtla
  • porgalı (6 yıl önce)
    yahu sivas kültür kurulunun baska işi yok mu ? Saçma sapan hiçbir mimari estetiği olmayan tarihi anlamda da önemsiz bir yapı. Okul olarak deseniz artık yetersiz kapasitesi dolayısıyla birçok sıkıntılarla adı anılan bir okuldan bahsediyoruz. Yıkım gitsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (6 yıl önce)
    Malatya’nın en büyük kaybı kesinlikle Kernek Parkı gibi bir mekanı yıkmakla oldu. Ahmet Çakır Malatya’nın yerlisi olmadığı için bu değeri bilemez.
    0
    0
    Yanıtla
  • berk (6 yıl önce)
    aman ha yıkmayasınız çok estetik ve mimari kıymeti çok büyük helede kullanılan teknik ve süslemeler yapıldığı dönemin estetiğini ve sanat anlayışını yansıtıyor müthiş bir mimari eseri süleymaniyeden sonra ülkemizin en önemli eseri turizme açılmalı japonlar bayılacak bu kıymetli beton esere
    0
    0
    Yanıtla
  • Tarihi olmayan şehir (6 yıl önce)
    Geçmişte ne kadar kötü binalar yapıldığı unutulmasın diye yıkılmasının engellenmesi güzel olmuş
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (6 yıl önce)
    Rantını yemediğiniz burası kalmıştı. Kursağınızda kalsın. Suyu kirli, şehiri kirli, göstermelik düşkünü, ben yaptım doğrucular, …..batırdınız bu şehri yeter. İşi ehline verin artık.
    0
    0
    Yanıtla
  • FARUK (6 yıl önce)
    Yıkılsın Yerine güle bir park yapılsın Yeşil alan oluşturulsun Emeksizin Bu bölgesinde hiç park yok.
    0
    0
    Yanıtla