SON DAKİKA
SON DEPREMLER

65 Yaş Üstüne Yeniden Kısıtlamalar Geldi

A- A+ PAYLAŞ

DAMAT VE GELİNLE 1. DERECE YAKINLIĞI OLMAYAN YAŞLIYA DÜĞÜN YASAĞI.. Vali Aydın Baruş başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, koronavirüs salgınının ardından getirilen kısıtlamalar gevşetilen 65 yaş ve üstü vatandaşların, büyük risk altında olmalarına rağmen önlemlere uymamalarının insan hayatını ciddi şekilde tehdit ettiği gerekçesiyle, yeniden bazı kısıtlamalar getirildi. Buna göre, 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların her gün 10.00- 20.00 saatleri arası olan sokağa çıkma sürüleri 15 Ağustos'tan itibaren 10.00- 17.00 saatleri arası olarak düzenlendi. Ayrıca, 65 yaş üstü vatandaşların gelin ve damadın anne, baba, anneanne ve babaanne olmaları haricinde düğün, nişan vb. toplu organizasyonlara katılmaları da yasaklandı.

Kurulun kararları şöyle:

"İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu 14.08.2020 Cuma günü Vali Aydın Baruş başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda toplanmış ve aşağıdaki konuyu görüşerek karara bağlamıştır.

Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle tüm dünyada can kaybı ve vaka sayısı artmaya devam etmektedir. İlimizde, Covid-19 salgınında en temel risk unsuru toplumsal alanlarda virüsün bulaşıcılığının yüksek/hızlı olması ve 65 yaş ve üzeri üzerinde ciddi sağlık sorunları oluşturarak insan hayatını tehdit etmesidir.

Ancak 65 ve üzeri yaşlardaki vatandaşlarımızın büyük risk altında olmasına rağmen toplumsal hareketliliğin içine girmekte; halka açık alanlarda, parklarda bir araya gelmekte, zorunlu olmamalarına rağmen toplu taşıma araçlarında seyahat ederek hem kendileri hem de toplum sağlığı açısından risk oluşturmaya devam etmektedirler.

Bu durum toplum sağlığı açısından ciddi risk oluşturarak salgının yayılmasını; vaka sayısı ve gereksinimini arttırarak vatandaşlarımızın hayatlarını kaybetmesi riski ile karşı karşıya bırakmaktadır.

Bu yeni dönemde, İlimiz genelinde maske, mesafe ve temizlik kurallarına yeterince uyulmaması, sokaklarda oluşan kalabalıkların hastalığın yayılım hızını artırması, vaka sayısı ile beraber hastanelerde yatan hasta sayısının önemli oranda artış göstermesi, bu durumdan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın diğer toplum kesimlerine göre daha fazla etkilenmesi nedeniyle sokağa çıkma saatlerine yönelik yeni bir düzenleme yapılması gerekli görülmüştür.

Bu kapsamda;

1- 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın 15.08.2020 tarihinden itibaren sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla her gün 10.00-17.00 saatleri arasında dışarı çıkabilmelerine, bu saatler dışında sokağa çıkmalarının yasaklanmasına/kısıtlanmasına,

2- Birinci maddede belirtilen saatler haricinde, ikametlerinden ayrılmalarına kısıtlama getirilen kişiler arasında yer almakla birlikte, yürüttükleri kamu görevinin niteliği, mevcut durumdaki aciliyeti ve kamu hizmetinin sürekliliğinin sağlanmasında ihtiyaç duyulan kamu görevlileri (başta doktorlar olmak üzere sağlık çalışanları, eczacılar, belediye başkanları, sosyal hizmet kuruluşları görevlileri vb.) ile zorunlu sağlık sebepleri nedeniyle dışarıya çıkması lüzumlu olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın bu kısıtlamadan muaf tutulmasına,

3- 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın, hastalığın bulaşma riskini artıran düğün, nişan vb. toplu organizasyonlara katılımlarının 15.08.2020 tarihi itibariyle yasaklanmasına, gelin ve damadın yakın akrabası (anne, baba, anneanne ve babaanne) durumunda olanların yasaklamadan muaf tutulmasına,

Yukarıda belirtilen kararlara uymayanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanun’un ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına,

Toplantıya katılanların oy birliği ile karar verilmiştir."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Ahmet (3 yıl önce)
    Orduzudayım bütün düğünlerde halayda var 65 üstüde yemekte ikramda.... Nasıl kısıtlarınız sayın valim
    0
    0
    Yanıtla
  • AYDIN (3 yıl önce)
    Gücünüz 65 lere yetiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Dertli (3 yıl önce)
    yasak genc ve cocuklara gelmeli,yasak varken sorun yoktu ama simdi zaptetmek cok guc
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet toprak (3 yıl önce)
    65 yaş üstü sokak kısıtlaması 17ila20 arasında olması daha uygun olurdu.çünkü sokağa çıkma yoğunluğu10 ila 17arası.haftada 1gun resmi işlerini takip için kurul kararı olabilir.asıl gençler içinde önlem almak gerekli.yasağa uymayanların bu grup olduğunu gözlemliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sermin (3 yıl önce)
    Ne saçma bi saat uygulaması... Zaten yoğunluk o saatlerde oluyor. Daha yerinde ve mantıklı kararlar verilseydi bu hale gelinmezdi..
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin (3 yıl önce)
    Açık alanlarda ve parklarda sigarayı yasaklamadan bu virüsün yayılmasını önleyemezsiniz çünkü duman toz partikülünden daha küçüktür meskende taksanız genede önleyemezsiniz. Ayrıça rüzgarlı hahada duman çok daha mesafe katederek insanlara ulaşıyor bak virüsün hızla yayıldığı ispanyanın bir bölümünde açık alanda sigarayı yasakladılar.benden söylemesi uy ben duymadım uy ben görmedim demeyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Remzi (3 yıl önce)
    Hastanelere ozel hastanelere giris cikislarda ayaklara galoş sart olmali mikrobu kendi elimiz ayagimizla tasiyoruz .her vatandasin basina polis bekçi dikemiyorsak vatandasinda uyarilar umrunda degil banka postane atm onlerine tekrar bariyer cekip kuyruklar icin mesafeler duzenlenmeli minübüs otobusler yolcu duzenlenmesi yapilmali.motas otobus sefer sayisini azaltti o yuzden tiklim tiklim aksine rahatlatmali fazla sefer yapip.malatyaya baska illerden giris gidis yasaklanmali.pazarlar da artik zabitalar yok .tum duraklara kurumlara hatta bence ev girislerine dezenfekte konulmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Aman aman ne kısıtlama asıl kısıtlama saat 10 00 ile 17 00 arası olmalı yoğunluk bu saatlerde fazla
    0
    0
    Yanıtla
  • mltyali (3 yıl önce)
    okullari acmiyorsunuz anladikta sayin vali bey peki ozel ogretim kurslari ne olcak ne kurallara uyuyorlar nede sizi cidfiye aliyorlar,gidin hepsine bakin tıkış tıkış dolu havalandirma yok hatta ve hatta maske bile yok yazık günay birileri para kazanacak diye kac kisi ölecek acaba
    0
    0
    Yanıtla
  • Özen (3 yıl önce)
    Kendi çevremde gözlemlediğim yaşlı nüfusun ev akraba komşu ziyaretleri çok yaptığı parklarda çok vakit geçirdiği aynı maskeyi günlerce taktığıdır. Ayrıca uyarıları kulak ardı edip uymadığıdır. Bu nedenle haftada 3 gün 16/ 22 arası bence çok daha uygun olurdu. Unutmayın ki bu toplum 5 aydır bir ilerleme kaydedemedi ise bu büyüklerin yetiştirdiği nesildende birşey beklemek çok zor......
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakkı avcı (3 yıl önce)
    Yaşlıların esasen saat 17:00 den sonra çıkması daha makul değil mi? Birçoğu kronik hasta ilken gündüzün sıcağında doları çıkıp de ne yapsınlar. Serinlikte çıkmaları lazım. Böyle bir çözüm ve önlem olamaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan ÖZTAN (3 yıl önce)
    Valiler koranavirüs konusunda kafayı 65 yaş üstüne taktı Bilim Kurulu 65 yaş üstünün yüzde 20 biraz üstü olduğunu açıkladı Virüs en çok gençlerde görülüyor.65 yaş üstü vatandaşlar kendilerini korumasını biliyor.Valiler bu hususu yeniden gözden geçirmelerinde yarar görüyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol Akdeniz (3 yıl önce)
    Sayın vali kurallara uymayanların çoğunluğu 65 yaş altı, Malatyanın kalabalık caddelerinde gezin bunu rahatlıkla herkes tespit edebilir maskesiz dolaşanlar sosyal mesafeye uymayanların çok büyük çoğunluğu 65 yaşın altındaki insanlar siz aslında onlara çare bulun 65 yaş üstü insanların özgürlüklerini kısıtlayarak bu işleri düzeltemezsiniz bu insanlargeçmişte üç dört ay evlere hapis olarak bu bedeli fazlasıyla ödediler. Biz sizleri koruyoruz gibi bir bahaneyede sığınmayın dostlar bizi pazarda görsün diye alınmış bir karar 65 yaş üstü için sokağa çıkma yasağını saat 20,00 dan 17,00 ra alarak bu aradaki 3 saat farkı ile neyi önlüyeceksiniz, doğrusu çok merak ediyorum. Selam ve saygı ile
    0
    0
    Yanıtla