HARAYI YOK ETME MİSYONUNU SÜRDÜREN MÜDÜRE AKP'Lİ VEKİLLER NİYE SESSİZ? Yetiştirdiği safkan Arap yarış atları, yürüttüğü süt sığırcılığı ve tarımsal faaliyetler ile her yıl devlet kasasına milyonlarca gelir sağlayan Sultansuyu Harası’nda kapalı kapılar ardında yürütülen yıkım projesi ve özelleştirme ihalesine ilişkin sürecin derhal durdurulması; harayı yok etme girişiminin binalara siparişle gerçek dışı 'ağır hasarlı' raporundan sonraki ikinci aşaması olan ihalenin iptal edilmesi, tümüyle Malatya kent ekonomisi zarar verici ve kültürel mirasını yok edici bu süreci yürüten İşletme Müdürü Mustafa Kasap’ın da görevden alınması isteniyor.
Süreç nasıl gelişmişti?
Sivrice depreminden 10 ay sonra üretilen 'sipariş' bir raporla, Sultansuyu Harası’nın tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binalarının yıkımına karar verilmesinden sonra, malatyahaber.com ve Yeni Malatya Gazetesi’nin ortaya çıkardığı gizli – kapaklı bir ihale ile Sultansuyu Harası’ndaki 55 bin metrekare üzerindeki tüm sosyal tesislerin, yerel siyasilere yakın olduğu belirtilen, YAREN İnşaat adlı bir firmaya yıllığı 300 bin TL'den kiralanmasının Malatya kamuoyunda yarattığı tepkiler devam ediyor.
Sürecin başlatıldığı geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren yıkım projesine ve resmi ihalelerin ilan edildiği platform yerine, sadece kurumun kendi sitesine konulduğu iddia edilen ve böylece 'haberdar olanlar'ın dışındakilerden gizlendiği öne sürülen özelleştirme ihalesine sert tepki gösteren Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Malatya Tarım ve Hayvancılık Platformu, Sultansuyu Harası’nda yürütülen iş ve işlemlerin Malatya’nın çıkarları için değil, bireysel çıkarlara hizmet ettiğini savunarak, yıkım sürecinin durdurulmasını, özelleştirme ihalesinin de iptal edilmesini talep ediyor.
Sultansuyu Harası binalarının depremden ağır hasar gördüğü yolundaki 'senaryo'nun devreye konulmasının ardından, 15 Ekim'de bazı tesislerin ve arazinin bir bölümünün kiraya verildiğinin ortaya çıkması üzerine AKP Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, Öznur Çalık, Ahmet Çakır ve Hakan Kahtalı, ihaleden ve özelleştirmeden haberdar olmadıklarını iddia etmişlerdi
AKP Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Bülent Tüfenkci, Ahmet Çakır ve Hakan Kâhtalı, otistik ve down sendromlu çocukların atla tedavi edilmesini sağlayan Hippoterapi Merkezi, Arap Atı Tanıtım Merkezi, kafeteryalar, çocuk oyun alanları başta olmak üzere 55 bin metrekare arazi üzerindeki tüm sosyal tesislerin arazi ile birlikte uzun vadeli olarak, Büyükşehir Belediyesi'nin birçok ihalesinden sonra devreye giren 'alt yüklenicisi' olduğu iddia edilen YAREN İnşaat A.Ş’ne verilmesi ihalesinden habersiz olduklarını ileri sürmüşlerdi.
Bu konuda son açıklamayı yapan Malatya Esnaf Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, AKP Malatya Milletvekillerinin Sultansuyu Harası’ndaki özelleştirme ihalesinden habersiz olduklarını söylemelerinin inandırıcı olmadığını vurgulayarak, yapılan iş ve işlemlerin derhal geri çekilmesini istemişti.
ESOB Başkanı Şevket Keskin, AKP Malatya Milletvekillerinin Malatya’nın çıkarlarını savunmak ve kamu kurumlarını korumak yerine, bu kurumların yıkılmasını ve yok edilmesini şiddetle eleştirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenmiş ve “Sayın Cumhurbaşkanım Malatya’yı kurtarın” demişti.
“Bu müdür halen görevde ise…”
Şevket Keskin, Sultansuyu yıkım projesini ve kapalı kapılar ardındaki özelleştirme ihalesini yapan Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Mustafa Kasap’ın halen görevde tutulmasının anlaşılır olmadığını belirterek, “Çünkü bu ihaleyi yapan, bu ihaleye izin veren bürokratlar halen görevinin başında bulunuyorsa, milletvekilleri ya doğruyu söylemiyor, ya da söyleyemiyor demektir. Siz iktidar milletvekili olacaksınız, soru işaretleriyle dolu bir ihaleden haberiniz olmayacak, haberdar olduktan sonra da hesabını da sormayacaksınız. Böyle bir dünya yoktur. Hesabını soramıyorsanız, Malatyalılara hesap veremiyorsanız, bu işin içindesiniz demektir, bürokratlar tarafından yönetiliyorsunuz demektir. Bunun başka bir tarifi varsa buyursun onlar anlatsın” ifadelerini kullanmıştı.
'Ağır hasarlı' raporunun gerçek dışı olduğu iddialarının gündeme getirildiği dönemde, bu binaların hala kullanılıyor olmasının yanı sıra, bu konudaki tepkilere karşın, binalarda 'ağır hasar' olduğu yolunda görüntü paylaşılmadığı gibi, tanıtım, belgesel vs. gibi nedenlerle çekim için haraya girmek isteyen çekim ekiplerine de izin verilmemiş, bu durum gündeme getirilmesine rağmen, Kasap yönetiminden bu konuda herhangi bir bilgi- görsel paylaşım olmamıştı.
Akın ilk sert tepkiyi göstermiş, “Bu yıkımı durdurun” açıklaması yapmıştı
Sürecin başından itibaren, yıkım projesini Malatya tarımına ve Sultansuyu Harası’nın 165 yıllık tarihsel kimliğine bir saldırı olarak niteleyen Malatya Tarım ve Hayvancılık Platformu Başkanı İhsan Akın da, Sultansuyu Harası önüne giderek, yıkım projesinin durdurulması gerektiğini savunmuş, iddiaya göre projenin başındakilerin tehdidine de muhatap olmuştu.
Eski Genel Müdürün, “Bu Malatyalılar beni tanımıyor, bu iş ya olacak ya olacak” dediği ileri sürülmüştü
Yıkım projesinin ardındaki isimlerden biri olan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşın Işıkgece TİGEM Genel Müdürü iken, Sultansuyu yıkım projesinin uygulanması konusunda kesin kararlı olduğunu, bu projeyi hiçbir gücün engelleyemeyeceğini söylediği ileri sürülmüştü. Işıkgece, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekim ayındaki Malatya ziyareti sırasında Malatya’ya gelmiş, bu sırada dar bir grup sohbeti sırasında, “Bu Malatyalılar beni tanımıyor. Bu iş ya olacak ya olacak” dediği iddia edilmişti.
Tartışmaların odağında olmasına karşın..
Sultansuyu Harası’ndaki özelleştirme ihalesi ve yıkım projesi tartışmalarında isim verilmeden işaret edilen siyasilerden biri olarak da Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın adı geçiyor. Selahattin Gürkan, Sultansuyu ile ilgili yıkım ve özelleştirme tartışmalarının yoğun olduğu bugünlerde konuya dair tek kelime etmezken, bu durum da kamuoyunda soru işaretlerinin artmasına yolaçıyor.
Fendoğlu “Özel sipariş raporla bu binalar yıkılamaz” dedi, sessizliğe büründü
Bu arada, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu’nun, TBMM’de yaptığı konuşma ile Sultansuyu yıkım projesine karşı çıkmasının ardından Sultansuyu Harası’nı ziyaret etmesi; burada kendisine, yıkım projesi ile yıkılacak olan tarihi binaların değil, zaten depremden çok önce boşaltılmış 'çürük' binaların gösterilmesi ve bu nedenle "Hara yöneticilerince kendisinin uyutulduğu'nun haber olmasından sonra, harayla ilgili derin bir sessizliğe bürünmesi de dikkat çekiyor.
MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, TBMM’de, “Türkiye’nin stratejik öneme sahip tarımsal üretim alanlarını barındıran ve dünyaca ünlü saf kan Arap taylarının yetiştirilmesinin yanı sıra hayvan yetiştiriciliği yapan Sultansuyu Harasının kültürel miras nitelindeki binaların özel bir şirkete hazırlatılan deprem raporu bahane edilerek yıkılmasını asla kabul etmiyoruz” diye konuşmuştu.
Ancak, yıkım projesinin artından bir de gizli-kapaklı yürütülen özelleştirme ihalesinin ortaya çıkmasına karşın MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu’nun, konuyla ilgili bazı sorular yöneltmek isteyen gazetecilerin telefonlarına ısrarla cevap vermemesi de dikkat çekici bir görünüm arz ediyor.
5 yıldızlı otel yapılacak iddiası
Bu arada, Sultansuyu Harası’nda yıkılacak tarihi ve kültür mirası niteliğindeki binaların yerine, özelleştirme ihalesin üzerinden, özelleştirme ihalesi verilen YAREN İnşaat A.Ş, tarafından 5 yıldızlı bir otel yapılacağı da iddia ediliyor. Otelin, gerçek dışı 'ağır hasarlı' raporuyla yıktırılmak istenen 80 yıllık binalarının yerine inşa edilmesinin planlandığı, yıllık 300 bin TL bedelle 5 yıllığına yapılan özelleştirme ihalesinin süresinin, ihale koşulları nedeniyle çok daha uzayacağı öne sürülüyor.
Güler HAZAR, malatyahaber.com
FOTO: Sultansuyu Harası'nın, 80 yıllık sağlam binalarına, depremden 10 ay sonra 'ağır hasarlı' raporu aldırılarak yıktırılması ve özelleştirme hedefi doğrultusunda, ilk etapta sosyal tesisleri ile 55 dönüm arazisinin, yıllık 300 bin liraya kiralanması sürecini başlatan ve bu nedenle 'Sultansuyu Yıkımcısı' olarak adlandırılan TİGEM'in eski genel müdürü, halen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı olan Ayşe Ayşin Işıkgece
FOTO: Sultansuyu Harası'nı 'yok etme' misyonuyla Malatya'da görevlendirildiği ve bunu depremden 10 ay sonra hara binalarına 'ağır hasarlı' raporu alınması, bu konu tartışılırken 15 Ekim 2020'de sessiz sedasız işletmenin bazı tesisleri ile 55 dönüm arazisinin bir şirkete 'üç kuruşa' kiralama ihalesi organizasyonu, gerçek dışı rapor ve yıkım için, MHP milletvekiline başka hasarlı binaları göstermek suretiyle uygulanan 'uyutma' işlemini, ihaleden aylar sonra sonra 'ihaleden ve özelleştirmeden haberdar olmadıklarını iddia eden' AKP'nin 4 Malatya milletvekili üzerinde de etkili olarak yaptığı öne sürülen ve tüm bunlara rağmen halen görevde tutulup misyonunu sürdüren Sultansuyu Harası Müdürü Mustafa Kasap.