MUHALEFET GÜNDEME GETİRDİ, BELEDİYE BASIN BÜLTENİNDE YER VERMEDİ.. Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Mart ayı toplantılarının 2. oturumunda, bazı tesisleri ve 55 bin metrekare arsası, kamuoyuna duyurulmadan 15 Ekim 2020'de yapılan bir ihale ile yıllık 300 bin liradan kiraya verilerek özelleştirme yolunun açılması, haranın tarihi ve kültürel özelliği bulunan binalarının ısmarlama 'deprem ağır hasarlı' raporuyla yıktırılarak, hara hafızasının silinmesi yolunda adım atılması, CHP tarafından gündeme getirildi. CHP Grup Sözcüsü Günnur Tabel, "Sultansuyu, Malatyalıların ortak bir değeri ve bu konuda yetkililerin orada neler olduğunu açıklaması ve sahip çıkması gerekir. Bizim de Büyükşehir Belediye Meclisi olarak bu ortak değere sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyoruz." dedi. Bu arada, toplantıya ilişkin Büyükşehir Belediyesi'nin basın bülteninde, Sultansuyu ile ilgili konunun yeralmaması dikkat çekti.
PİLTEN BAŞKANLIK ETTİ..
Malatya Büyükşehir Belediyesi Mart Ayı Meclis Toplantısının ll. Birleşimi 12 Mart Cuma günü Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda, Meclis Başkanvekili Selim Pilten Başkanlığında gerçekleştirildi.
Mazeret dilekçelerinin okunmasının ardından kısa bir konuşma gerçekleştiren Meclis Başkan Vekili Selim Pilten, “Bugünkü Meclis Toplantımız çok anlamlı çok manidar bir güne denk geldi. İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yıl dönümü. Bu bağlamda tüm şehitlerimizin ve İstiklal Marşı Şairimizin ruhu şad olsun” ifadelerini kullandı.
CHP grup sözcüsü Günnur Tabel de, “İstiklal Marşımızın kabulünün 100. Yıl münasebetiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere Kurtuluş Savaşında yaşamını yitirenleri rahmetle anıyoruz. Bu duygu dolu marşı bize kazandıran Mehmet Akif Ersoy’u bir kez daha rahmet ve şükranla anıyoruz” dedi.
"SULTANSUYU'NA SAHİP ÇIKALIM"
Malatya'nın gündeminde yer almasına rağmen, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ilk toplantısında gündeme dahi getirilmemesi eleştiri konusu olan Sultansuyu Harası, ikinci oturumda CHP tarafından gündeme getirildi.
Sultansuyu Harası'nın tarihsel süreci ile ilgili özet bilgiler aktaran CHP Grup sözcüsü Tabel; “Sayın vekilimiz Veli Ağbaba’nın Ekim 2020 yılı başlarında Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde “Tesisler içerisindeki Cumhuriyet dönemi yatay mimari örneklerinden bazı binaların yıkılmak istendiğini ve daha önce de özelleştirilmesi gündeme gelen Sultan Suyu Harasının satışına yeniden ortam hazırlayacak uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini” belirtmişti.
Bakanlığa soru önergesi verildiği tarihlerde Sultansuyu Tarım İşletmesi içindeki sosyal tesislerin neredeyse tamamının kamuoyuna bilgi dahi verilmeden, kamuoyunun dikkatinden kaçırılarak ihaleye çıkarıldığını öğrendik. 15 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirildiği belirtilen ihalede; ”Sultansuyu Tarım İşletmesine bağlı Arap Atı Tanıtım ve Hipoterapi Merkezine ait 55.000 m2 arazi üzerindeki gayri menkullerin, hipoterapi, sportif at biniş ve sosyal tesis amaçlı kullanılmak üzere kiraya verildiği, kira müddetinin 5 yıl olduğu” öğrenilmiştir.
Sultansuyu’ndaki kiralama işlemi 55.000 m2 arazi ve bu arazideki gayrı menkulleri de kapsamaktadır. Bu şekilde tarım işletmesi içindeki neredeyse tüm sosyal tesisler ve halkın kullanımındaki yeşil alan tek bir firmaya kiralanmıştır. Bu kiralama işleminin, Malatyalıların yıllardır dile getirdikleri “Sultansuyu özelleştirilecek” kaygılarını haklı çıkardığı ortadadır.
Sultansuyu Tarım İşletmeleri Malatya’nın önemli bir değeri ve ortak paydasıdır. Bu işletmelerin yerel yöneticilerin ve Malatya kamuoyunu haberleri bile olmadan parça parça özel sektöre kiralanması ve üzerindeki tarihi yapıların yıkılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Sultansuyu, Malatyalıların ortak bir değeri ve bu konuda yetkililerin orada neler olduğunu açıklaması ve sahip çıkması gerekir. Bizim de Büyükşehir Belediye Meclisi olarak bu ortak değere sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyoruz.” dedi ve Sultansuyu'na sahip çıkılmasını istedi.
MECLİSİN GÜNDEMİNDEKİ MADDELER..
Sultansuyu Harası ile ilgili başkaca söz alan olmazken, meclis gündemini görüşmeye devam etti.
Mecliste ele alınarak karara bağlanan maddeler şunlar:
-Karahan Mahallesinde (Eskimalatya) yer alan 404 ada 54 nolu 67 bin m2'lik parselin bir kısmına eğitim tesis alanı fonksiyonu verilmesi amacıyla Kamu Yararı Kararı alınması için Bakanlığı yazı yazılması,
-YİMPAŞ Binası ve içerisindeki ticari alanların (otel-ticarethane- sosyal alanlar) 2 yılı inşaat 27 yılı da işletilmesi olmak üzere Yap-İşlet- Devret modeli ile yaklaşık 1 Milyon 590 bin muhammen bedelle açık artırma yöntemiyle ihale edilmesi,
-Belediye Teşkilat yapısının güncellenmesi,
-Bostanbaşı, Fırat, Tandoğan ve Yeşiltepe- Atatürk Mahallelerine kurulacak olan ekmek satış büfelerinin 5 yıllığına MEGSAŞ’a kiralanması,
-Doğu Garajı ve garaj içerisinde bulunan yazıhane- ticarethane- çayocağı ve lavabo gibi ticari alanların işletilmesinin 5 yıllığına MOTAŞ’a kiralanması,
-Battalgazi Yatılı Bölge Okulu (YİBO) yanında bulunan Eskimalatya Mahallesi 314/1, 314/6, 293/5 ve 293/6 nolu yaklaşık 15 dönümlük alanın afet konutları yapılması,
-Çöşnük Mahallesi 1026 ada 10 nolu parselin 20 dönümlük (Beydağı Tabiat Parkı yanı ) kısmına eğitim tesis alanı fonksiyonu verilmesi amacıyla 1.25.000 ve 1.5000’lik imar plan değişikliğinin kabul edilmesi,
-Mevcut planda ticaret alanı olan Doğanşehir İlçesi Altıntop Mahallesi (Sürgü Kavşağı yanı) 101 ada 1 nolu parsele ticaret konut fonksiyonu verilmesi,
-İmar planları ile kadastral haritaları uyumsuz olan Hidayet Mahallesi 37 ada 45 nolu parselin uyumlu hale getirilmesi.
Bazı maddelerin ilgili komisyonlara havalesi ve bir sonraki toplantının 16 Mart Salı Günü yapılması kararlaştırıldıktan sonra 2. oturum sona erdi.
SULTANSUYU KONUSU BELEDİYE BÜLTENİNDE YOK!
Bu arada, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2. oturumunda CHP tarafından gündeme getirilen Sultansuyu Harası ile ilgili konunun, meclis toplantısı ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından basın kuruluşlarına gönderilen basın bülteninde yer almaması dikkat çekti.
malatyahaber.com- gazetemalatya.com- Bülten