SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Bizans Dönemine Ait 'Yemin Kılıcı' Ele Geçirildi

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da Jandarma ekiplerince tarihi eser kaçakçılarına yönelik yürütülen operasyonda Bizans dönemine ait olduğu tespit edilen yakut taşları ile işlenmiş tarihi 'yemin' kılıcı ile birlikte bazı tarihi eserler ele geçirildi.  

Malatya il Jandarma Komutanlığınca tarihi eser kaçakçılığı yaptığı tespit edilen A.K. ve O.N adlı 2 şüpheli ile ilgili olarak yürütülen soruşturmanı ardından operasyon yapıldı.  Battalgazi ilçesinde bulunan şüphelilere ait ev ve eklentilerinde yapılan aramalarda Bizans dönemine ait 1 metre uzunluğunda gümüş kabzalı ve yakut taşlarla işlenmiş 1 adet yemin kılıcı ele geçirildi. 

Operasyonda ayrıca 1 adet bronz heykel,10 adet bronz sikke,2 adet altın sikke,2 adet mühür de ele geçirildi. 

Jandarma ekiplerince 2 şüpheli gözaltına alındı. 

Başlatılan soruşturma devam ediyor.

*KILIÇ: Kılıç, tarih boyunca birçok uygarlık tarafından kullanılmış, metal veya başka malzemelerden yapılmış çeşitli boyutlarda olabilen, keskin kenarlı, sivri uçlu, delici ve kesici olan ateşsiz silahtır. Bazı kaynaklara göre kılıç, modern ateşsiz silahların atasıdır. Tarih boyunca birçok uygarlık kendi kültürlerine özgü kılıçlar yapmıştır. Bunlara örnek olarak, Romalılar tarafından kullanılan gladius, Japonlara özgü katana ve Türklere özgü yatağan sayılabilir.

Kılıç genellikle bele asılarak taşınır. Ayrıca, özel bir kemer yardımı ile omuza da asılabilir. Savaşta kılıçlar atın üstüne bağlanan kayışa takılır. Kılıcın boyu 50 santimetre ile 2 metre arasında değişir. Bazı kılıçlar 2 metreden daha uzun olabilir. Kılıcın elle tutulan bölümüne(sapına) kabza, gövde ucuna taban, eli saldırıya karşı koruyan parçasına ise balçak denir. Kılıç muhafaza için kınına konur. Kın ya deriden ya da madeni bir malzemeden yapılmıştır. Bütün uygarlıklar kılıcı güzel göstermek için özellikle kınına çeşitli desenler, süsler, resimler veya bazı yazı ve dualar eklerlerdi. Romalıların gladiusları küçüktü ve demirden olmasına rağmen hafifti. Fransızların kılıçları da demirdi, fakat biraz daha ağırdı. Haçlılar da aynı şekilde demirden kılıç kullanmıştı. Fakat en ağır kılıçlar onlarınkilerdi. Türkler Orta Asya'da kılıç yapımına başlayınca kılıçlarıyla ünlü olmuşlardı. Anadolu'ya göç edince kılıç yapım merkezleri kurdular. Bu gelenek Selçuklular ve Osmanlılar döneminde de devam etti. Bu kılıçları batı kılıçlarından ayıran özellik, eğri, çok su verilmiş ve eğriliğinden dolayı çok rahat kullanılabilir oluşlarıydı. Kılıç kullanımı Avrupa'da 18. yüzyılın ortalarında Osmanlı'da ise 19. yüzyılda azaldı. Artık neredeyse dünyanın her yerinde sadece törenlerde, tören üniformalarında ve geçitlerde kullanılır oldu. Günümüzde TSK'da kullanılan tören kılıçları batılılara özgü olan kılıçlardır. Ayrıca kılıç günümüz dünyasında önemli koleksiyon eşyası olmuştur. (Vikipedi)  Ata kılıcı kuşaktan kuşağa emanet edilip evde saklanır. Yemin edilirken eğilip kılıç öpülür. Savaş Ruhu’nun simgesi sayılır.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • kerim (3 yıl önce)
    bu kılıcıda satın ülkede kalmasın
    0
    0
    Yanıtla
  • ersin (3 yıl önce)
    kılıç nedir i anlatmak nedir .
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (3 yıl önce)
    Çok güzel bir esermiş. Uzmanları daha iyi bilir ama tören kılıcı gibi. Bu kadar süslü, işlemeli ve mücevherli bir kılıç aynı zamanda savaşta kullanmaya elverişliyse krallara yaraşır. Çeşitli görüntüleme teknikleriyle zarar vermeden bir yazı kazınıp kazınmadığına bakılabilir. Yazı varsa hikayesi ortaya çıkar. İyi ki satamadan yakalanmışlar, ulusal servettir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ender kızmaz (3 yıl önce)Has Malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Savaşta kullansa o dayanırnı incecik kılıç onla anca salata yapılır
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (3 yıl önce)
    Isallah muzede sergilenir yurt yurdisinda turisler malatyayi ziyaret ederler
    0
    0
    Yanıtla